Ege’nin en önemli şehirlerden bir tanesi olan Manisa, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile ön plana çıkıyor. Bol bol oksijen depolayabileceğiniz Manisa; yeşil alanları, kültür merkezleri ve antik kentleri ile keşfedilmeyi bekliyor. Tatil Dükkanı Blog olarak, Ege’nin incilerinden Manisa’yı detaylı bir şekilde kaleme aldık. İşte kula evlerinden Sart Antik Kenti’ne, Kurşunlu Kaplıcaları’ndan Ağlayan Kaya’ya kadar Manisa hakkında tüm detaylar…

Manisa, Ege Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. 1.413 milyon nüfusa sahiptir. Uluslararası liman kenti olması ve İzmir’e yakınlığı dolayısı ile büyük bir öneme sahiptir. Tatil için tercih edilebilecek Manisa otellerinden bazıları; Spilos Hotel, Ramada Hotel, Coordinat Suits ve Çarşı Apart Otel’dir.

Manisa’ya Nasıl Gidilir?

Manisa’nın ulaşım olanaklarına bakıldığında havayolu, karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. İstanbul ile Manisa arası karayolu ile 6 saat sürmektedir ve 442 kilometredir. Ankara ile Manisa arası yaklaşık 7 saattir ve 563 kilometredir. Antalya’dan 6 saatlik bir karayolu yolculuğu ile Manisa’ya ulaşılabilmektedir. Adnan Menderes Havalimanı’na 39 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bandırma, Balıkesir, İzmir, Uşak, Aydın ve Denizli ile demiryolu bağlantısı olan bir ildir.

Manisa’da Nerelere Gidilir?

Manisa’nın gezilecek yerleri şöyledir:

Kula Evleri: Türk Evi olarak nitelendirilen ahşap evlerin sıkışık vaziyette bulunduğu bir yerdir. Evler genellikle 2 katlı olmaktadır.

Manisa Muradiye Cami: Projesini Mimar Sinan’ın yaptığı ve Mimar Mehmet Ağa’nın tamamladığı bu cami 3. Murat adına yapılmıştır. Fildişi ve sedef kakmalı kapıdan giriş yapılmaktadır. Medrese ve imarethane bölümleri müze olarak gezilebilmektedir.

Manisa Yeni Han: Şehir merkezindedir. Antika eşya, yöresel elbiseler, taş oymalar, deriden yapılmış ürünler ve daha niceleri bu handan temin edilebilmektedir. Manisa’da gezilecek yerler içerisinde olan bu han, aynı zamanda alışveriş yapılacak da bir yerdir.

Manisa’nın Tarihi Mekanları

Manisa’nın tarihi merkezleri şunlardır:

Sart Antik Kenti: Küçük kiliseler, dükkanlar, Artemis tapınağı, sinagog, altın arıtmaevi barındıran bir antik kenttir. Manisa’da tatil yapacak olan yerli ve yabancı turistlerin tercih edebileceği bir yerdir.

Manisa Kalesi: Spil Dağı’nın eteklerinde, Sandık Tepe’de bulunan ve Manisa tatili sırasında mutlaka gidilmesi gereken tarihi bir kaledir.

Aigai: Köseler Köyü’ndedir. Herodot tarafından açıklanmış olan 12 Aiol kentinden biri olan Aigai’de; tiyatro, stadyum, meclis binası ve tapınak kalıntıları bulunmaktadır. Çevreleyen surlardan sadece bir kısmı hala görülebilmektedir.

Manisa’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Manisa’nın doğal güzellikleri aşağıdaki gibidir:

Kurşunlu Kaplıcaları: Bozdağ’ın kuzey eteklerinde bulunan, yalancı cennet denen bir kaplıcadır.

Spil Dağı Milli Parkı: Manisa lalesi ve daha birçok zengin floraya sahip olan bu park 1968 yılından beri milli parktır. Yaban atı olan yılkı atlarının yanı sıra yabani birçok hayvan bulunmaktadır. Dağ, vadi ve dere yatakları barındıran bir alandır.

Ağlayan Kaya: Çaybaşı Mahallesi’ndedir ve Manisa’da gezilecek yerler içerisinde adına efsane yazılmış olan bir yerdir. Efsaneye göre Niobe’nin 12 çocuğu ve Leto’nun iki çocuğu olduğu için Niobe Leto’yu sinirlendirecek şekilde bu durumu sık sık dile getirmektedir. Leto çocuklarına Niobe’ye ceza vermelerini söyler ve çocuklar da Niobe’nin bütün çocuklarını öldürür. Niobe’nin günlerce ağlamasının üzere Zeus onu taşa çevirir. Ağlayan Kaya, Niobe’yi temsil etmektedir. Manisa’nın balayı otelleri içerisinde olan Otel Niobe de ismini bu efsaneden almaktadır.

Manisa’nın Önemli Etkinlikleri

Manisa’nın festivalleri şu şekildedir:

Manisa Mesir Festivali: Her sene mart ayında şehir merkezinde düzenlenen bir festivaldir. Baharın gelişi kutlanmaktadır ve çeşitli kültürel, sportif faaliyetler olmaktadır.

Cirit Festivali: 1 Eylül ve 3 Eylül tarihleri arasında cirit yarışması düzenlenmektedir. Yarışmanın kazanına ödül verilmektedir. Ayrıca ziyafet sofrası kurulmaktadır.

Çam Festivali ve Tarım Fuarı: Mayısın ikinci haftasında Kırkağaç’ta düzenlenmektedir.

Manisa Yeme-İçme Yerleri

Manisa’da yemek yenecek mekanlar aşağıda verilmiştir:

Litany Restaurant: Akdeniz ve Avrupa mutfağının hakim olduğu, veganların da tercih edebileceği bir restorandır.

Can Köfte: Öğle ve akşam yemeği için tercih edilebilecek bir mekandır.

Balık Keyfi Manisa: Deniz mahsullerinin tüketilebileceği bir yerdir.

Manisa’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Manisa’nın hava durumuna bakıldığında; Ege ve Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir yer olduğu için genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret edilmesi önerilmektedir. Yeni evli çiftler balayı için Manisa’ya geldiklerinde özellikle yöresel etkinliklerin olduğu zamanlara geliş tarihlerini denk getirmektedirler. Manisa balayı otelleri olarak da Anemon Manisa Otel tercih edilebilmektedir. Bütçeye uygun Manisa otelleri arasında; İbis Hotels, Oruçoğlu Oreko Otel bulunmaktadır.

Ek olarak, Ege’nin Doğasıyla Büyüleyen Saklı Kalmış Köyleri başlıklı yazımızı okuyarak Ege’nin keşfedilmeyi bekleyen köyleri hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz