Lüksemburg şehri, Lüksemburg ülkesinin başkenti olarak bilinmektedir. Kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra merkezi bir konumu olması sebebiyle de sıklıkla ziyaret edilen popüler şehirlerden birisi olduğu söylenebilmektedir. Şehrin 10.yüzyılda kurulduğu bilinmektedir. Merkezi konumu uzun yıllar boyunca el değiştirmesine sebep olmuştur. Günümüzde ise Lüksemburg ülkesinin başkenti olarak misafirlerini ağırlamaktadır. Lüksemburg’un merkezi konumunun bir diğer avantajı ise yurtdışı tur düşünenlerin rahatlıkla uğrayabileceği bir lokasyonunun bulunmasıdır. Şehrin diğer merkezlere olan uzaklığı şu şekildedir:

  • Brüksel – Lüksemburg arası 188 kilometredir.
  • Paris – Lüksemburg arası 289 kilometredir.
  • Köln – Lüksemburg arası 190 kilometredir.

Lüksemburg şehri, yaklaşık 105 bin nüfusa sahiptir. Tur fiyatları ve yurtdışı tur paketleri araştırması yapan turistlerin de ilk tercihlerinden birisi olması sebebiyle şehrin nüfusu çok daha artmaktadır. Lüksemburg’a dair bilmeniz gereken bir diğer önemli detay ise şehrin dünyanın en zengin şehirlerinden birisi olarak anılmasıdır. Bu durum şehrin turizm merkezi olmasının yanı sıra bankacılık merkezi olarak da nitelendirilebilmesine neden olmaktadır.

Lüksemburg’a Nasıl Gidilir?

Lüksemburg’a ulaşım olanakları incelendiğinde, Lüksemburg’a ülkemizden gidişin çok kolay olduğu görülebilmektedir. Şehrin merkezi konumu yalnızca ülkemizden değil, pek çok önemli noktadan rahatlıkla şehre ulaşılabilmesini sağlanmaktadır. En ucuz yurt dışı tur araştırması yapan kişiler için de şehrin kolay ulaşımı büyük kolaylık olmaktadır. Lüksemburg’a ülkemizden gidebilmek için şehrin havalimanına Türk Hava Yolları ve Lüksemburg resmi hava yolu şirketi LUXAIR’in uçuşlarının kullanılması gerekmektedir. İstanbul’dan Lüksemburg şehrine ulaşım yaklaşık olarak 3 buçuk saat sürmektedir. Lüksemburg Findel Havalimanı’na ulaşım sağladıktan sonra şehir merkezine ulaşmak için otobüs, taksi, araç kiralama gibi birçok seçenek kullanılabilmektedir. Findel Havalimanı ile Lüksemburg şehir merkezi arası 6 kilometredir. Yani kısa süre içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Lüksemburg’da Nerelere Gidilir?

Lüksemburg’un gezilecek yerleri, hem tarih hem de doğa meraklıları için oldukça çeşitlidir. Bin yıldan fazla süredir ayakta olan şehirde, tarihi doku ile modern doku harmanlanmıştır. Şehrin romantik atmosferi ise balayı bölgeleri  araştırması yapan kişileri kendine çekmektedir. Lüksemburg şehrinde gezilecek yerler şu şekilde listelenebilmektedir:

  1. Bock Casemates
  2. Notre – Dame Katedrali
  3. Büyük Dük Sarayı
  4. Grandük Jean Modern Sanatlar Müzesi
  5. Ulusal Tarih ve Sanat Müzesi
  6. Flarmoni Lüksemburg Salonu
  7. Adolphe Köprüsü
  8. Neumünster Abbey
  9. Lüksemburg Şehir Tarihi Müzesi
  10. Banka Müzesi
  11. Vianden Kalesi
  12. St. John Church

Lüksemburg’un Tarihi Mekanları

Lüksemburg’un tarihi merkezleri, tarih ve kültür meraklılarını mutlu edecek kadar çeşitlidir. Elbette şehrin bin yıllık tarihi incelendiğinde bu durum şaşırtıcı olmamaktadır. Lüksemburg kentine yurtdışı tur planlaması yapacakların mutlaka uğraması gereken önemli mekanlar şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Adolphe Köprüsü : 1900 – 1903 yılları arasında inşa edilen bir köprüdür. Köprünün inşa edilme amacı Petrus Nehri’nden güvenli geçiş sağlamaktır. Doğal doku ile tarihi dokunun harmanlandığı bu nokta mutlaka görülmesi gereken noktalardan birisidir. Köprü yalnızca taşıt trafiğine değil, insan trafiğine de açıktır. Köprünün uzunluğu 153 metredir. Genişliğinin ise 17.2 metre olduğu bilinmektedir.
  • Bock Casemates : Lüksemburg şehrinin en çok turist ziyareti yapılan noktalarından birisi olan Bock Casemates, Bock Tahkimatı olarak adlandırılabilmektedir. Kayalık bir yükselti olarak tanımlanabilecek bu noktanın içerisinde, birçok yeraltı tüneli ve mağara da bulunmaktadır. Şehrin savunma noktası olarak düşünülerek Kont Siegfried tarafından inşa edilmiştir.
  • Notre – Dame Katedrali : Gotik tarzdaki önemli yapılardan birisi olan bu katedral, 1613 – 1621 yılları arasında inşa edilmiştir. 20. yüzyılda ise yapıya 3 kule ve Rönesans tarzı ayrıntılar eklenmiştir. Bu sayede yapı çok daha zengin bir görünüme kavuşturulmuştur.
  • Vianden Kalesi : Lüksemburg ile Almanya sınırında bulunan şehir merkezine yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta olan Vianden şehrinde yer alan bir kaledir. 11 – 14. yüzyıllar arasında inşa edildiği bilinmektedir. Kalenin ilk inşa edildiği dönemde Romanesk stile sahip olduğu bilinmektedir. Daha sonra ise Gotik mimarının detaylarını taşıyan yeni yapılar kaleye etkilenmiştir. Kalenin tüm yapıları hesaba katıldığında toplam uzunluğun 90 metre olduğu bilinmektedir. Bu bölgenin sevilen detaylarından bir diğer ise Fransız yazar Victor Hugo’nun bir süre sürgün edildiği bölgelerden birisi olmasıdır.
  • Büyük Dük Sarayı : Belediye binası olarak 1572 – 1795 yılları arasında inşa edilen görkemli yapı, 1817 yılında faaliyete açılmıştır. Saraya sonraki dönemde yeni yapılar eklenerek genişletildiği bilinmektedir. Büyük Dük Sarayı, 2. Dünya Savaşı döneminde Naziler tarafından işgal edilmiştir. Bu dönemde sarayın özellikle iç kısmının oldukça tahrip olması sebebiyle, 1991 – 1996 yılları arasında saray yenilenmiştir. Lüksemburg şehrini yurtdışı tur paketleri içerisine dahil edecek kişilerin mutlaka görmesi gereken yapılardan birisidir.

Lüksemburg’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Lüksemburg’un doğal güzellikleri, kentin tarihi güzellikleri ile adeta harmanlanmış durumdadır. Bu nedenle şehirde gezilecek yerleri ziyaret eden kişiler, hem tarihi hem de doğal güzellikler açısından hayranlık bırakılacak bir tablo ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun yanında en ucuz yurt dışı tur tercihine Lüksemburg şehrini de ekleyecek kişilerin vakit bulduğu takdirde mutlaka görmesi gereken bir nokta daha bulunmaktadır. Küçük İsviçre olarak da bilinen Müllerthal, yemyeşil ormanları ve tertemiz dereleriyle doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan birisidir.  Müllerthal bölgesine yakın yerde bulunan oteller de, balayı otelleri olarak değerlendirilebilecek oldukça romantik otellerdir.

Lüksemburg’un Önemli Etkinlikleri

Lüksemburg’un festivalleri yurt dışı turu yapmak isteyen kişilerin tatil planlaması yaparken dikkate alması gereken önemli noktalardan birisidir. Karnaval ve festivaller, balayı bölgeleri araştırması yapan kişiler için de tatillerine renk katacak noktalardan birisi olacaktır. Lüksemburg Festivali, en önemli festivallerden birisi olarak nitelendirilmektedir. Bu festival her yıl ekim ayında başlamakta ve kasım ayına kadar sürmektedir. Festival sürecinde bale, opera ve caz gibi birçok sanatsal etkinlik yapılmaktadır. Balayı otelleri araştırması yapacak kişiler için şehri öne çıkaracak bir diğer festival ise klasik, caz ve yerel müziklere sahipliği yapann Uluslararası Echternach Festivali’dir.

Lüksemburg Yeme – İçme Yerleri

Lüksemburg’da yemek yenecek mekanlar uygun fiyatlı ve hızlı bir yemek isteyenleri de, lüks ve şık bir restoranda keyifli bir akşam geçirmek isteyenleri de oldukça mutlu edecektir. Pratik bir yemek isteyen turistlerin uğrak noktası olan mekanlardan birisi La Fontaine Bistro’dur. Şık bir yemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken mekanlardan birisi ise Mousel Cantine olmalıdır. Restoran hem eşsiz et yemekleri ile hem de şık tasarımı ile oldukça dikkat çekmektedir. Son olarak Japon ve Çin yemekleri tatmak isteyenlerin tercih edebileceği oldukça beğenilen Le Palais D’Asie de tercih edilmesi gereken noktalardan birisidir.

Lüksemburg’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Lüksemburg’un hava durumu, her mevsimde şehri gezilebilir kılmaktadır. Lüksemburg şehri genel olarak sıcak ve ılıman bir iklim içerisindedir. Bunun yanında tur fiyatları araştıran ve bir plan yapmak isteyen kişilere tavsiyemiz, şehirde rahatça gezebilmek için yaz aylarını tercih etmeleri gerektiği olacaktır. Kış döneminde yağışlardan dolayı şehri gezmenin daha zor olacağı söylenebilmektedir.

Ek olarak, Valencia’da Gezilecek En Güzel Yerler başlıklı yazımızı okuyarak İspanya’nın en güzel şehirlerinden Valencia hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz