Türkiye’nin en önemli kültür merkezlerinden Sivas, doğal güzellikleri ve tarihi merkezleri ile keşfedilmeyi bekliyor. Hafik Gölü’nden Divriği Kalesi’ne, Sızır Şelalesi’nden Gökpınar Gölü’ne kadar birçok önemli merkez sizleri bekliyor. Bu yazımızda, Sivas’ta mutlaka görmeniz gereken yerleri detaylı bir şekilde listeledik. İşte Sivas’ta gezilecek en güzel yerler ve öne çıkan detaylar…

Sivas, 621.301 kişilik nüfusa sahip olan, büyük bölümü İç Anadolu bölgesi kapsamında yer alan yerleşim merkezidir. Sivas, Doğu Anadolu’nun karasal iklim etkisi altında kalır. Kuzey kısmında Kelkit Vadisi, Tahtalı Dağları ve Ak Dağlar yer alır. Sivas, yüksek platoların, tarihi yapıların ve muhteşem doğal alanların yer aldığı bir yerleşim merkezidir. Sivas tatil kapsamında tarihi alanlar görülürken, kaliteli Sivas otelleri konaklama alanlarından yararlanma avantajı elde edilir.

Sivas’a Nasıl Gidilir?

Sivas’a ulaşım olanakları, Türkiye’nin her ilinden otobüs yolculuğu ile ulaşılır. Dileyenler, Kars, İstanbul Ankara ve Kayseri’den tren seferleri ile de Sivas’a ulaşım sağlarlar. Sivas otogar ve tren garı alanlarında yer alan belediye otobüsü, minibus ve taksi duraklarından şehir merkezine, Sivas otelleri konaklama alanlarına ve turistik alanlara ulaşım kolaylıkla sağlanır.

Sivas’ta Nerelere Gidilir?

Sivas’ın gezilecek yerleri:

  • Hafik Gölü: Farklı balık türlerinin gözlemlendiği ve çevresi geniş yeşil arazi ile çevrili göldür. Göl çevresinde yer alan tesislerde yemek yenebilirken, belirlenen alanlarda serbest olta balıkçılığı faaliyetleri yapılması için olanak sunulur.
  • Divriği Kalesi: Geçmişte, İran ve Bizans arasında sınır karakolu görevi gören tarihi yapıdır. Sütunlardan ve kemerlerden oluşan bu mimari, Bizans ve İran kültürünün esintilerini taşır.
  • Sızır Şelalesi: Sivas gezilecek yerler açısından geniş doğal alanlara sahiptir. Bu alanlar içinde yer alan Gemerek ilçesi, yüksek bir zirveden akan Sızır Şelalesine ev sahipliği yapar. Şelalenin akış hızı ve yaz kış ziyaret edilebilmesi, turistler tarafından ilgi gören bir lan olmasında etkilidir.

Sivas’ın Tarihi Mekanları

Sivas’ın tarihi merkezleri:

  • Sivas Çifte Minareli Medresesi: 1271 yılında mimarisi tamamlanmış tarihi medresedir. Giriş taç kapısı üzerinde uygulanan motifler turistlerce yoğun ilgi görür. Medrese, Sahip Şemsettin tarafından yaptırılmıştır.
  • Divriği Ulu Camii Ve Darüşşifa: Sivas gezilecek yerler açısından tarihi camii yapılarına ev sahipliği yapar. Ahmet Şah’ın eşi olan Melike Turan tarafından inşa ettirilen tarihi yapı bu camilerden biridir. Bu yapı, 1228 yılında Anadolu Selçuklu Devleti tarafından mimarisi tamamlanan ve Selçuklu kültürünü yansıtan yapıdır.

Sivas’ta Gezilecek Doğal Güzellikler

Sivas doğal güzellikleri:

  • Gökpınar Gölü: Güneşin konumuna göre renk değiştiren yüzeyi sayesinde turistler tarafından dikkat çeken göldür. Çevresinde tahta köprüler, geniş yeşil ve ormanlık alan, yürüyüş patikaları bulunur.
  • Koyun Kaya: İmranlı ilçesinde yer alan ve geniş alanda farklı tip çam ağaçlarının yer aldığı doğal merkezdir. Doğa ile iç içe yürüyüşler yapılması ve hayvanların yakından gözlemlenmesi için ideal alandır.

Sivas’ın Önemli Etkinlikleri

Sivas’ın festivalleri:

  • Sivas Kongresi Sanat Etkinlikleri: Sivas Kongresinin düzenlendiği 4 Eylül tarihini kutlamak amacıyla yapılan, birçok farklı etkinliğin aynı anda sunulduğu festivaldir.
  • Tokuş Köyü Yoğurt Festivali: Kurban kesilmesi ve dağıtılması, yöresel yiyeceklerin sergilenmesi ve türkülerin söylenmesi eşliğinde gerçekleştirilen yöresel bir festivaldir. Bu festivalde Sivas için önemli olan ozanlar anılır.

Sivas Yeme-İçme Yerleri

Sivas’da yemek yenecek mekanlar:

  • Lezzetçi Sivas Mutfağı: Menüde en çok tercih edilen yemek çeşidi Sivas köftesi olan ve yöresel Sivas tatlarının tümünü müşterilerine sunana restorandır.
  • Sultan Sofrası: Sulu ev yemekleri ve et yemeği menüleri sunana restoran, turistler tarafından tercih edilen duraklar arasında yer alır. Özellikle akşam yemekleri için tercih edilir.
  • Lezzetli Çamlık Restoran: Sivas merkezde yer alan, kebap ve İskender menüleri sunan restorandır.

Sivas’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Sivas’ın hava durumu, kış aylarında yoğunlukla kar yağışlı, yaz aylarında ise sıcak ve kuraktır. Sivas’ta mikroklima adı verilen iklim hakimdir. Çevresinde yer alan illere göre daha yüksekte yer alan Sivas, yakın alanlarında yer alan bölgelerin iklim şartlarından etkilenir. Sivas tatil gezilerine gitmek için ideal zamanlar Mayıs ve Haziran ayları olarak tercih edilirken, bu aylarda yoğun kar yağışlarından ve kavurucu sıcaklardan korunma sağlanarak seyahat gerçekleştirilir.

Ek olarak, Orta Dünya’nın Merkezi Sivas’ta Hobbit Turizmi! başlıklı yazımızı okuyarak Sivas’taki Hobbit evleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz