Çıldır Gölü

Kars gezilecek yerler adlı yazımızda; Kars otelleri, Doğu Ekspresi ve daha birçok konuya yer verdik. İşte Kars gezilecek yerler listesi…

Türkiye‘nin rakımı en yüksek il merkezlerinden biri olan Kars, köyleriyle birlikte nüfusu 100 bini aşıyor ve hem tarihi hem de güzellikleriyle kendine hayran bırakan kentler arasına rahatlıkla giriyor. Şehir, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kültürel farklılığını ve zenginliğini tamamen yansıtarak kozmopolit bir yapıya sahip oluyor. Geçmişte birçok krallığa ve hükümete başkentlik yapmış olan Kars elbette tarihi bir miras. Şehre sadece 6 km uzaklıktaki havalimanı vesilesiyle ulaşım açısından da oldukça kolay bir noktada. Doğu Ekspresi ile de son dönemlerde oldukça revaçta olan şehri bu güzelim trenle dolaşmak ve eşsiz manzarasına şahitlik etmek de harika bir duygu. Peki Kars’a yolumuz düşerse ne yapabiliriz, Kars gezilecek yerler listesinde neler olmalı diye düşünenler için bu listeyi derledik. İyi okumalar…

  • Kars’ta Nerelere Gidilir? Kars gezilecek yerler arasında ilk sıralarda elbette; Kars Müzesi, Çıldır Gölü, Kars Kalesi ve Kars Baltık Mimarisi gibi önemli ve değerli noktalar var.
  • Kars Yeme-İçme Yerleri: Kars’a gitmişken tabii ki güzel lezzetlerden mahrum kalmak olmaz! Kars Kaz Evi’nde geleneksel kültürün ambiyansında yöresel lezzetleri tadabilir, Han-ı Hanedan’da et yemeklerini veya vegan beslenme alternatiflerinin keyfine varabilirsiniz. Hanımeli Ev Yemeklerinden de bahsetmeden geçmeyelim ve bu otantik mekânda yöresel lezzetlerle harika bir öğün geçireceğinizin garantisini verelim.
  • Kars’ta Ne Yenir? Kars’ta mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında cızlak geliyor. Kazayağı gözlemesi, kaz hengeli ve piti kebabını da denemeden dönmeyin! Elbette gitmişken Kars peynir çeşitlerini tatmadan da seyahatinizi bitirmeyin. Bu peynirlerin tadı bambaşka!
  • Kars Tarihi Yerler: Kars’ın tarihiyle göz kamaştırdığı bir gerçek! Kars gezilecek yerler listesinde elbette; Kars Kalesi, Allahuekber Dağları Milli Parkı ve Çıldır Gölü gibi değerler mevcut.
  • Kars’ta Ne Yapılır? Meşhur kaleye çıkıp güzelim şehir manzarasını seyredebilir, Sarıkamış’ın bembeyaz örtüsünde kayak yapabilir ve kentin tadını bir sürü değerli tarihi noktayı gezerek çıkarabilirsiniz.
  • Kars Kaç Günde Gezilir? Güzelim Kars şehrinin hakkını tam anlamıyla vermek içi 4-5 gün ayırmanız yeterli olacaktır.
  • Kars’a Hangi Mevsimde Gidilir? Kars seyahati için en uygun dönem Şubat ve Mayıs ayları arası diyebiliriz. Kışın tadını çıkarmak isteyenler bu aylarda tercih ederken iç açıcı renkleri görerek seyahat etmek isteyenler ilkbahara doğru tercih edebilir.

Kars Gezilecek Yerler Haritası

Kars Gezilecek Yerler Listesi

Kars Kalesi

Kars Kalesi

Nerede? Kars’ın merkezinde Kaleiçi mahallesinde bulunmakla birlikte 1153 yılında inşa edildiğini söyleyerek tam bir tarihi değer olduğunu belirtelim. Pek çok savaşa ve tarihi döneme tanıklık etmiş olan eser Kars gezilecek yerler seçeneklerinin başında geliyor! İç Kale ya da Stadel olarak da anılan eser pek çok kez yıkıma uğramış olup 1579 yılında III. Murat’ın isteğiyle yeniden inşa edilmiştir. 19. Yüzyılda Osmanlı-Rus savaşının ardından tamamen harabeye dönmüş olup kullanımını kaybetmiştir.

Kars Baltık Mimarisi

Kars Baltık Mimarisi

Nerede? Kars’ta konumlanan defterdarlık binası şehrin merkezinde yer alıyor. 19. yüzyılda 40 yıl Rus işgalinde kalan Kars Rusların yeni imar çalışmalarına oldukça maruz kalmıştır elbette. Baltık denizi tarafına yapılan mimari anlayışı Kars’a da uygulamışlar ve bu değerli bina da bu şekilde oluşanlar arasına girmiştir.

Nasıl bir yer? Baltık mimarisinin güzelliğiyle kentte göz kamaştıran eser seyahate gelenlerin fotoğraf çekmeden ayrılmadığı estetik noktalardan biri oluyor. Defterdarlık binası olarak hayatına devam eden binanın sizin de ilginizi çekeceğinden eminiz!

Kars Müzesi

Nerede? Kars’ın en büyük müzesi olan bu değerli yapı 1959 yılında müze memurluğu yapmış olup arkeolojik kazılardan çok fazla tarihi eser çıkmasıyla birlikte müzeye çevrilmiştir. Hem içerisinde hem de bahçesinde çok değerli eserler sergilenmektedir. 1981 yılında bugünkü haliyle faaliyet göstermeye ve ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.

Nasıl bir yer? Bu eşsiz müzenin Arkeolojik Salonu, Etnografya Salonu ve bahçesinde sergilenen Paleolitik Dönem’den Urartu Dönemi eserlerine kadar çeşitli eşyalar bulundururken kaftan, ceket, gazete, saat, tabak, şamdan ve yazılı kitabelere kadar dolu dolu bir içeriği olduğunu söyleyelim…

  • Adres: İstasyon, Cumhuriyet Cd. No:385, 36000 Kars Merkez/Kars
  • Ziyaret Saatleri: 08:00-17:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Ulaşım Haritası

Menuçihr Camii

Menucehr Cami

Nerede? UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Menuçihr Camii Türkiye’deki ilk camidir. Kars’ın Arpaçay ilçesindeki Ani Antik Kenti içerisinde konumlanmakta olup Anadolu mimarisi özelliklerini bütünüyle yansıtır. Kars’ın tarihe tanıklık etmiş eserleri saymakla bitmez. Ülkenin ilk cami olmasının değeriyle ve mimari özellikleriyle ilgi çeken Menuçihr minaresindeki Allah yazısı, sütunları ve tavanındaki desenleriyle gerçekten özel bir mimari eser olup Kars gezilecek yerler arasına kolaylıkla giriyor.

Taş Köprü

Kars Taş Köprü

Nerede? Kars’ın merkez Kaleiçi mahallesinde konumlanan köprü, III. Murat emriyle inşa edilmiştir. Kesme bazalt taşlardan dolayı da Taş Köprü olarak anılan eser Kars’a gelmişken görülmesi gereken bir değer diye düşünüyoruz.

Nasıl bir yer? Kars’ın tarihi eserleri arasında olan ve çeşitli şehirleri güzelleştiren taş köprü özelliğiyle Kars’ı da güzelleştiren bir yapı oluyor. Üç kemeri bulunan köprü görülmeye ve fotoğraf galerinize eklenmeye layık!

Namık Kemal Evi

Namık Kemal Evi

Nerede? Türk şair Namık Kemal’in doğduğu ev Kars merkezde konumlanıyor. Kars geleneklerinin buram buram koktuğu bu evde Namık Kemal’in dedesinin yanında geçirdiği günlere yolculuk ediyoruz. Namık Kemal’in doğduğu ve çocukluğunun geçtiği bu ev günümüzde Namık Kemal Toplum Merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Aşık etkinlikleriyle türkülere eşlik eden ev bu aktivitelerle insanlara kendini iyi hissettiriyor ve değerini yaşatıyor.

Çıldır Gölü

Çıldır Gölü

Nerede? Ardahan ve Kars sınırlarının içerisinde kalan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip olan Çıldır Gölü bütün güzelliğiyle herkesi büyülüyor. Her mevsim balıkçılık yapılabilen, özellikle kışın tadının bambaşka çıktığı göl deniden 1959 m yükseklikte konumlanıyor.

Nasıl bir yer? Yazın güzel güneşli günlerde tekne turlarına katılabileceğiniz, kışın ise buz tutan gölde kızaklarla gezinti yaparak mutlu olacağınıza veya yürüyüşün keyfini çıkaracağınıza eminiz. Kışın gerçekleşen Göl Festivali ise bu güzelliği değerlendirmenin en iyi seçeneklerinden biri. Kars gezilecek yerler arıyorsanız, içinde Çıldır Gölü olmayan bir liste düşünülemez! Bu özel yere gelmişken hemen kıyısındaki Kütük Ev’ni ziyaret edebilir göl balıklarının lezzetiyle mest olacağınız bir öğün geçirebilirsiniz. Ayrıca bu güzel noktada konaklama da yapabilir ve Çıldır Gölü’nün tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Allahuekber Dağları Milli Parkı

Nerede? Erzurum ve Kars sınırları içinde yer alan park Kars gezilecek yerler arasında elbette! Büyük mücadelelerin verildiği, tarih kokan bu nokta Sarıçam ağaç türüne fazlasıyla sahip. Birçok çeşitli canlı türünü de barındıran bölgede; kurt, domuz, tilki, sincap ve vaşak gibi hayvanların yanı sıra, karga, saksağan, alabalık ve sazan gibi canlılar da bulunuyor.

Nasıl bir yer? Bembeyaz örtüyle kaplandığı zaman apayrı bir güzelliğe bürünen parkta gezinti yapmayı da çok sevmenizin yanı sıra tarihte yolculuk ediyormuş hissine engel olamayacaksınız. Sarıçam ağaçlarının arasında kuş cıvıltılarının eşliğinde, doğanın da temiz havasıyla Kars’ın güzelliğini görebileceğiniz bu bölgeyi görmeden geçmeyin deriz!

Mazlum Ağa Hamamı

Mazlum Ağa Hamamı

Nerede? Kars Kalesi’ne ve Taş Köprü’ye yakın olan Hamam Kars Çayı’nın hemen kenarında konumlanıyor. Tarihi hamam III. Murad tarafından inşa ettirilmiş olup Osmanlı mimarisine klasik bir Osmanlı mimarisine sahiptir. Hamam iç mekandaki süslemeleri, kemerleri ve ambiyansıyla oldukça ilgi çekici.

Nasıl bir yer? Kars’ın ilgi çekici eserleri arasında olan Mazlum Ağa Hamamı; yıkanma, soğukluk, halvet ve cehennemlik kısımlarından oluşmaktadır. Yakın zaman diliminde Kars Belediyesi tarafından onarılmış olup günümüzde de bu çalışmalar devam etmektedir.

Kuyucuk Kuş Cenneti

Nerede? Kuyucuk Gölü’nün diğer adı olarak bilinen Kuyucuk Kuş Cenneti gerçekten eşsiz bir güzelliğe ve özelliğe sahip. Kars’a 40 km mesafede bulunan göl alanı ülkenin önde gelenlerinden biri oluyor ve Kars gezilecek yerler arasına kolaylıkla giriyor. 182 kuş çeşidine ev sahipliği yapan bölge dünyanın dört yanından ziyaretçi akınına da uğruyor.

Nasıl bir yer? Kuş cennetinde angut, karaboyunlu, uzunbacak ve sığıcık kuşları gibi türler barınmakta olup gölde yapılan çalışmalar sonucu 1209 kuş belirlenmiştir. Burası elbette kuş cenneti gibi önemli bir nokta olmasının yanı sıra bir eğlence merkezi haline de dönüştürülmüştür. İsterseniz dinlenebileceğiniz isterseniz eğlenebileceğiniz ama bir yandan da bilimsel çalışmaların yürütüldüğü çok amaçlı bir bölge burası. Kuş türlerini yakından inceleme fırsatı da bulabilecek ve gözetleme kulesine çıkarak harika bir manzaranın keyfini çıkarabileceksiniz.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Nerede? Kars Kalesi’nin eteklerinde konumlanan Saray Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında inşa edilmiştir. Kars şehir merkezinde bulunan Fen Lisesi’nin arkasında konumlanan yapının kesme taş ve moloz taşlarla yapıldığını görüyoruz. Kemerli bir giriş kapısına sahip olan saray mimarisi ve tarihiyle oldukça dikkat çekiyor. 19.yüzyılda Osmanlı-Rus savaşında yıkılmış ve zarar görmüş olmasına rağmen bugün hala ziyaretçilerini topluyor ve etkiliyor.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Kafkas Cephesi Müzesi

Nerede? Kars il merkezinde konumlanan müze 18. ve 19. Yüzyıllarda Osmanlı tarafından 46 adet Tabya şeklinde Rus ve İran saldırılarına karşı korunmak amacıyla yapılmıştır. Türkiye’de en fazla tabya bulunan şehrin Kars olduğunu da belirtelim.

Nasıl bir yer? 2012 yılında restorasyon işlemleri başlayan müze Kanlı Tabya binası da mevcut olup ismini; Rusların bir gece baskınında tüm askerleri şehit etmesinden almıştır. Kars Arkeolojik Müzesi’ne bağlı olarak hizmete açıldı. Mimari özelliklerini koruyarak günümüze taşınan binalar oldukça büyük öneme ve görülmesi gereken bir ambiyansa sahip.

  • Adres: Örnek, Azat Çk., 36000 Kars Merkez/Kars
  • Ziyaret Saatleri: 08:30-16:30
  • Ulaşım Haritası

Boğatepe Köyü

Nerede? Kahvaltı yapmak için harika bir tercih olan Boğatepe Köyü Kars gezilecek yerler seçeneklerinden en güzeli desek abartmış olmayız. Kars’a 48 km uzaklıkta bulunmakta olup Kars’a ve çevresine bir sürü peynir çeşidi kazandıran tarım ve hayvancılıkla uğraşmış Malakanlar önceki dönemlerde bunun adımını atmışlardır.

Nasıl bir yer? Kars Peyniri’nin doğduğu yer olan köy hem peynir çeşitleri hem de lezzetiyle oldukça dikkat çekiyor. Köydeki kadınların öncülük ettiği otlarla özel bitki çeşitleri adına da güzel gelişmeler kaydedilir. Eski Kars Kaşarı, Otlu Beyaz Peynir, Gravyer, Malakan Peyniri bunlardan sadece bazıları.

Doğu Ekspresi Turu ile Kars

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi özellikle son yıllarda oldukça revaçta olan bir tur. Ankara’dan Kars’a uzanan bu yolculukta ortalama 26 saat süren bir zaman dilimi geçirecek ve yol boyu büyüleyici manzaralara maruz kalacaksınız. İtiraf edelim ki Kars’ın büyüleyici manzarasını trenden izlemek yolculuğun en eşsiz kısmı! Kars’ta sonlanan bu yolculukta güzel kente vardığınızda otelinize gidip dinleniyorsunuz. Turun devamında Kars’ın en güzel yerlerini geziyor, tarihin derinliklerine yolculuk ediyorsunuz. 5.günün sonunda dönüş için tekrar Kars’tan hareket ediliyor ve Ankara’ya kadar uğrayacağı 57 istasyon ile harika bir dönüş yolu sizler için başlamış oluyor!

Çocuklar ile Gezilecek Yerler

Kars’ta miniklerin de eğlenebileceği aynı zamanda da öğrenebileceği şeyler var elbette. Ailelerin severek gezdiği Ani Antik Kenti bunlardan biri. Kars gezilecek yerler arasından çocuklarınızla gidebileceğiniz bir diğer nokta Kafkas Cephesi Tarihi Müzesi.

Kars Tarihi

Kars gezilecek yerler listesi hazırlıyor iseniz gelip göreceğiniz bu güzel kent hakkında bilgi sahibi olmakta isterseniz… Kars ismi Karsaklardan gelmekte olup Türkiye’deki en eski il adı olma unvanına sahiptir. Birçok uygarlığa ev sahipliği eden şehir 1535 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır. Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı olarak bilinen kent Kafkas Üniversitesi’nin açılmasıyla daha gelişmeye başlamış olup havalimanı sayesinde de ulaşım ağını genişletmiştir. Şu anda da Doğu Ekspresi gibi popüler olan bir tur sayesinde görülmeye değer manzaraları ziyaretçilerden mahrum bırakmıyor ve herkesi mest etmeye devam ediyor!

Kars Otelleri

White Park Otel Kars

Beyaz Park Otel

Nerede? Sarıçam Ormanı’nın içinde ve doğayla bütünleşen mimari yapısıyla White Park Hotel konuklarına eşsiz bir görüntü sunuyor. Hem dağ hem de kayak pisti manzaralarıyla mest ediyor.

Nasıl bir yer? Kayak merkezi bulunan tesis 4 adet teleferiğiyle kayak yapmayı ve bembeyaz örtünün tadını çıkarmayı vadediyor. Kayak pistlerini misafirlerine ücretsiz olarak sunan otel 9 adet pistiyle harika bir tatilin kapılarını aralıyor. Kars gezilecek yerler seçeneklerini değerlendirirken ve Kars’ı keşfederken bu otelde konaklamak iyi bir fikir olabilir.

Snowflake Hotel

Nerede? Kışın tadını doyasıya yaşayacağınız, ismi gibi güzel bir kar tanesini andıran Snowflake Hotel Sarıkamış bölgesinde merkeze 54 km mesafede bulunuyor. Kayak ekipmanları ve özel pistler sayesinde kayak yapmanın zevkine sonuna kadar varacak ve bunun tadını doyasıya çıkaracaksınız. Dağ manzarası, sarıçam ormanları ve mimarisiyle gönüllerde taht kuran tesisi çok seveceğinizden eminiz.

Habitat Otel Sarıkamış

Habitat Otel

Nerede? Yine Sarıçam ormanlarının içinde, 1.5 metreye kadar yağan karla bembeyaz örtünün içerisinde harika bir manzaraya sahiplik eden Habitat Otel Sarıkamış, Kars- Sarıkamış’ta tüm güzelliğiyle adeta süzülüyor ve konuklarını en iyi şekilde ağırlamak için bekliyor!

Nasıl bir yer? 73 adet konforlu odası, donanımlı sauna merkezi ve miniklerin de eğlenebileceği çocuk kulübü hizmetleri her anınızı dolu dolu geçireceğinizi vadediyor. Toplantı salonlarıyla hem işinizi hem tatilinizi aynı anda yapabilir, eşsiz lezzetler tadacağınız restoranlarda keyifli öğünler geçirebilirsiniz.

Kayi Snow Hotel Kars

Kayı Snow Otel

Nerede? Küçük tatlı çatılarına yağan beyaz karın görüntüsüyle hem konukların tatiline hem de kışa renk katan Kayi Snow Hotel Kars, Sarıkamış bölgesinde merkeze sadece 3 km uzaklıkta yer alıyor. Kış tatili rüyalarınızı sonuna kadar yaşatacak olan tesis kayak açısından da oldukça çeşitlilik sunuyor. Kayak yorgunluğu sonrası evinizin rahatlığındaki odalarda keyif yapmanın güzelliği gerçekten bambaşka olacak.

Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars’a karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşım ağlarıyla gitmeniz mümkün. İstanbul ile mesafesi 1535 km olan güzel şehre 21 saat 24 dakika gibi bir sürede varabilirsiniz. Havayolunu tercih ederseniz İstanbul-Kars uçuş süresi 2 sat 5 dakikadır. En keyifli olanlardan biri de demiryolu ulaşımı oluyor. Doğu ekspresi ile Kars-Ankara demiryolundan direkt şehre yapılan tren seferlerini kullanabilirsiniz.

**Kars gezilecek yerler listesi burada bitiyor. Kars gezilecek yerler içerisinde; müzeler, köyler ve Kars ile ilgili  daha birçok konuya yazımızda yer verdik. Kars demişken elbette olmazsa olmaz Doğu Ekspresi ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları da Doğu Ekspresi: Turu, Vagon Tipleri ve Bilet Fiyatları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Kars Gezilecek Yerler Hakkında Merak Edilenler;

Kars merkezde neler var?

Kars’ın merkezinde görebileceğiniz birçok eser ve yapı var. Ani Antik Kenti’nden tutun Kars Kalesi’ne, Kafkas Cephesi Müzesi’nden Ani Katedrali’ne kadar gezip keşfedebileceğiniz noktalar mevcut.

Kars’a hangi ay gidilir?

Doğu ekspresinin keyfini çıkararak Kars’a gitmek isteyenler şubat ve mayıs arasını değerlendirebilir. Harika kış manzaralarına eşlik etmek isteyenler bu dönemde Kars’a bayılacak. Fakat kışı ucundan kıyısından hissetmek isteyenler baharın verdiği enerjiyle seyahatlerini nisan ve mayısta yapabilirler.

Kars’ın neyi meşhur?

Kars’ta tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler elbette var! Katmer, gagala, feselli, lokum, kaz etli pilav ve tabii ki Kars peyniri. Birbirinden farklı çeşit peynirin tadı damağınızda kalacak bizden söylemesi…

Kars deyince akla ne gelir?

Ani Harabeleri, Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars Kalesi ve tabii ki tüm güzelliğiyle Çıldır Gölü akıllara ilk gelenler oluyor.

Kars kaç günde gezilir?

Kars’ı ayrıntısıyla keşfederek gezmek isteyenlerin en az 4-5 gün ayırması gerektiğini belirtelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz