İtalya Roma

İtalya gezilecek yerler adlı yazımızda İtalya turu ve İtalya şehirleri gibi İtalya hakkında bilgi toplayacağınız pek çok detaya yer verdik. İşte İtalya’da gezilecek yerler listesi sizlerle…

Batı uygarlığın medeniyeti olan İtalya, sanatsal ve kültürel olduğu kadar tarihiyle de kendine has bir yapıya sahiptir. Gerek İtalyan mutfağı, gerek İtalya’nın şehirleri, gerek İtalya sokakları olmak üzere birçok farklı yanıyla dikkat çeken bu ülke, gezilecek yerleriyle de her yıl binlerce turisti ağırlıyor. “Bel Paese” yani “Güzel Ülke” anlamına gelen İtalya, yüzyıllar önce nasılsa günümüzde de aynı şekilde etkisini sürdürüyor. Müzelerden katedrallere, kiliselerden meydanlara kadar buram buram tarih kokan İtalya, aynı zamanda restoranları ve cafeleri ile de gönüllerde taht kuruyor. Gelin hep birlikte İtalya gezilecek yerler listenizi keşfedelim!

  • İtalya’da Nereye Gidilir? İtalya’nın gezilecek yerleri arasında Roma, Venedik, Floransa, Milano, Pisa, Bari, Cinque Terre ve Napoli gibi popüler destinasyonlar yer alıyor.
  • İtalya Önemli Etkinlikleri: Fiera di Sant’Orso, Carnevale di Venezia, Carnevale Ivrea, Carnevale di Viareggio, Scoppio del Carro, Festa della Sensa, Maggio di Accettura, Palio di Siena, Regatta ve Calcio Storico gibi festivaller İtalya’da büyük bir keyifle kutlanmaktadır.
  • İtalya Yeme-İçme Yerleri: İtalya gezisi için Roma’da Cantina e Cucina, Floransa’da Ristorante Le Carceri, Venedik’te Trattoria Alla Ferrata ve Bolonya‘da Bar II. Calice gibi daha pek çok İtalyan restoranları tercih edebilirsiniz.
  • İtalya’da Ne Yenir? Tahmin edersiniz ki İtalyan yemekleri oldukça meşhurdur. İtalyan makarnaları bir tarafa, İtalyan pizza bir yana… Ravioli, tiramisu, kruvasan, lazanya, panna cotta, risotto, galeto, cannoli ve puccia gibi daha birçok lezzetin aklınızı başından alacağı kesin!
  • İtalya Tarihi Yerler: İtalya tarihi antik çağlardan günümüze kadar gelen bir tarihi kapsıyor. Geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İtalya’nın hem sanat hem de kültüründe bu izleri taşıdığını görüyoruz. Neredeyse attığınız her adımda birçok farklı tarihi eserle karşılaşmanız oldukça memnun. Aralarında en popülerlerine örnek olarak Pisa Kulesi, Colosseum (Kolezyum), Floransa Katedrali ve Pompei verebiliriz.
  • İtalya’da Ne Yapılır? Turistik mekanlarını ve tarihi yerlerini keşfe çıkabilir, birbirinden güzel lezzetlerinin tadına bakabilir ve bol bol anı biriktirerek fotoğraf çekilebilirsiniz.
  • İtalya Kaç Günde Gezilir? İtalya’yı karış karış gezmek için dolu dolu 5 – 7 gün arasında bir tatil gereklidir. Ancak sadece tek bir bölgesini gezmek istiyorsanız 3 günde yeterlidir.
  • İtalya’ya Hangi Mevsimde Gidilir? İtalya hava durumu Kuzey İtalya ve Güney İtalya bölgelerine göre değişkenlik gösterir. Kuzey kesiminde hava nemli olurken, deniz kıyıları ve orta kısımlarda ise yarı tropikal iklim görülür. Bu anlamda İtalya’nın genelini düşündüğümüzde ziyaret etmek için en ideal zamanın Nisan ve Ekim ayları arasında olduğunu belirtelim.
  • İtalya Para Birimi: İtalya’nın para birimi Euro’dur.

İtalya Haritası

İtalya Gezilecek Yerler Listesi

Roma

Roma

İtalya’nın başkenti olan Roma, diğer şehirlere nazaran oldukça zengin bir mirasa sahip olup adeta bir açık hava müzesidir. İtalya’nın en güzel şehri olan Roma, antik dönemden günümüze gelene kadar sadece Avrupa‘da değil aynı zamanda tüm dünyada da etkisini sürdürmeye devam ediyor. Üç bin yıllık köklü tarihi geçmişiyle 7’den 70’e herkesin dikkatini çeken Roma, Rönesans sarayları, Orta Çağ kiliseleri, görkemli müzeleri, antik anıtları, sanat eserleri ve daha birçok yapısıyla zamanda yolculuk yapıyor hissine kapılmanıza sebep oluyor. Dünyanın Başkenti, Aşıklar Şehri veya Ölümsüz Şehir olarak adlandırılan Roma, İtalya’da gezilecek şehirler arasında olmazsa olmaz! Sadece tarihi dokusu ile değil hareketli ve canlı bir yapıya sahip olması da ziyaretçileri fazlasıyla memnun ediyor. Avrupa’ya daha önce hiç gitmemiş olanların ilk tercihi olan Roma hem turistik noktaları hem de lezzet şöleniyle daha önce neden ziyaret edilmediğini ve geç kalındığını sorgulatacak. 🙂

İtalya Roma gezilecek yerler listesinde ise ilk hedefiniz tabii ki Kolezyum olmalı. Roma’nın simgesi olan Kolezyum, bir diğer adıyla Flavian Amfitiyatrosu, dünyada bilinen en iyi yapılardan biridir. Roma’da en çok turist çeken bu yeri, sabahın erken saatlerinde ziyaret etmenizde fayda var. Kolezyum dışında en ünlü çekim noktalarından biri olan Pantheon, çok iyi korunarak günümüze kadar herhangi bir hasara uğramadan başarılı bir şekilde ulaşmıştır. Roma’nın en romantik noktalarından biri olarak kabul edilen Trevmi Çeşmesi yani Roma Aşk Çeşmesi, kesinlikle görülmeye değer bir yapıdır. Havuza omzunuzun üzerinden para atmanın iyi şans getirdiğini söyleyerek bu yerin geceleri daha başka bir güzelliğe büründüğünü ekleyelim. Çeşmenin etrafında restoran ve cafeler yer alıyor ancak lüks ve biraz pahalı gelebilir. Buna hazırlıklı olarak gitmenizi tavsiye ederiz!

Bunların dışında Roma İtalya gezilecek yerler arasında Santa Maria Maggiore Bazilikası, Roma Forumu, İspanyol Merdivenleri, Palatino Tepesi, Venezia Meydanı, Navona Meydanı, Campo Dei Fiori Meydanı, Sant’Angelo Kalesi, Vatikan, Spagna Meydanı, Popolo Meydanı, Trastevere, Aziz Petrus Meydanı, Largo di Torre Argentina, Villa Borghese ve daha birçok popüler destinasyon bulunuyor. İtalya Roma tatilinizde vaktinize göre bu turistik noktaları listeye ekleyebilirsiniz.

Floransa

Floransa

Yine bir Rönesans şehri olan Floransa, İtalya’nın Toscana bölgesinde konumlanıyor olup Orta Çağ sokakları ile kalpleri fethediyor. Michelangelo, Leonardo Da Vinci ve Dante Alighieri gibi sanatçıların doğduğu kent olan Floransa, tahmin edersiniz ki sanat eserleri ve galerileriyle doludur. Sanatının yanı sıra mimarisiyle de ön plana çıkan Floransa, heykelleri, tarihi kiliseleri, sarayları, sokakları, butikleri ve cafeleri ile her köşesinde farklı bir iz taşıyor. İtalyanca da Firenze olarak adlandırılan Floransa, aynı Roma gibi açık hava sanat galerisi olarak anılıyor. Zaten İtalya’nın neredeyse her şehri sanat konusunda bir baş yapıt olsa da Floransa asıl sanatın en güzel örneklerini ortaya koyuyor.

Rönesans’ın doğduğu bir yer olarak bilinen Floransa, özellikle sanatseverleri büyük bir mutluluk ve onurla ağırlıyor diyebiliriz. Ancak Floransa yalnızca sanat merkezleri ve müzelerle sınırlı değil. Doğal güzellikleriyle de en az tarihi noktaları kadar ilgi gören bu yer, kendinizi bir masalın içerisinde gibi hissetmenizi sağlıyor. Resmen büyülü! Birçoğunun “Gerçek İtalya” olarak adlandırdığı Floransa, aynı zamanda romantizmin de adresidir. Öncelikle burayı canlı kanlı hissetmek için Duomo Katedrali’ni ziyaret etmeniz gerektiğini söyleyelim. Uffizi Galerisi’ndeki eserleri inceleyip harika zaman geçireceğiniz gibi San Miniato al Monte Kilisesi’ne tırmanarak Rönesans heykellerini yakından görme şansı elde edeceksiniz.

Duomo Katedrali ve Uffizi Galerisi dışında Floransa Katedrali, Accademia Galerisi, Vecchio Köprüsü, Akademi Galerisi, Vecchio Sarayı, Pitti Sarayı ve Boboli Bahçeleri, Santa Croce Bazilikası, Medici Şapeli, Aziz Giovanni Vaftizhanesi, Santa Maria Novella ve Michelangelo Square gibi daha pek çok noktayı İtalya gezilecek yerler listenize eklemenizde fayda var.

NOT: Floransa ile ilgili daha detaylı bilgi için ayrıca bakınız; Floransa Gezi Rehberi: Rönesans Ruhunu Hisset

Venedik

Venedik

Avrupa’nın ve İtalya’nın en güzel ve en romantik bölgelerinden biri olan Venedik, 118 adacık üzerine kuruludur. Bu adalar 600’den fazla köprü ile birbirine bağlı olup, her noktasında tarihi bir ize rastlamanızı sağlar. Yüzyıl önce şehir nasılsa günümüzde de herhangi bir değişikliğe uğramadan aynı şekilde durması gelenleri bir miktar hayrete düşürmüyor değil. 🙂 Köklü tarihi geçmişinin yanı sıra masalsı sokakları, meydanları, sanat eserleri ve dahası sandal keyfi yapacağınız rotaları ile Venedik tam anlamıyla cazibe merkezidir. Rengarenk bir şehir olan Venedik’in dar sokaklarında yürüyerek kaybolacak ve yeni bir maceraya atılacaksınız.

Venedik’e geldiğinizde gezintiye ilk olarak San Marco Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Napolyon’un bu meydan için “Yeryüzünün en güzel salonu” dediğini biliyor muydunuz? Kuşkusuz Venedik’in en popüler noktalarından biri olan San Marco Meydanı, günün her saati renkli ve hareketlidir. Şehrin en kalabalık yeri olan bu nokta San Marco Bazilikası ile en önemli mimari yapılarından ve dini sembollerinden birine ev sahipliği yapmış oluyor. Bunun yanı sıra Büyük Kanal, Aziz Mark’ın Çan Kulesi, Dükler Sarayı, Venedik Kent ve San Marco Müzeleri, Burano Adası, Murano Adası ve bunun gibi daha pek çok yeri İtalya gezilecek yerler listesine eklemelisiniz.

Popüler noktalara kesinlikle erken saatlerde gitmenizde fayda var. Kentin arka sokaklarında ve kanallarında dolaşmak için öğlen saatlerini tercih edebilirsiniz. Tahmin edersiniz ki İtalya Venedik seyahatinin olmazsa olmazlarından biri gondol gezisidir. Gondol gezisi yapmadan buradan dönmeyi düşünmediniz sanırım!

NOT: Venedik ile ilgili daha detaylı bilgi için ayrıca bakınız; Kanallar Şehri Venedik’te Rüya Gibi Bir Balayı

Milano

Milano

Sadece İtalya değil aynı zamanda dünyada moda denilince akla gelen ilk yerlerden biri olan Milano, önemli finans ve ticaret merkezlerindendir. Tipik İtalyan şehirlerinden farklı olarak kendine has bir yapıya sahip olan Milano, sanat galerileri, müzeleri, sergi ve kütüphaneleri ile ziyaretçilerinden tam not almayı başarıyor. İtalya’nın en zengin şehirlerinden biri olan Milano, Roma’dan sonra en kalabalık nüfusa sahip ikinci kent olma özelliği taşıyor. İtalyan sanatına ve kültürüne merakı olanların bir numaralı adresi olan Milano, görkemli mimarisi ve Rönesans sanatçılarının eserleri ile sizleri buluşturarak bir araya getiriyor.

İtalya Milano aradığınız her ürünü bulmanıza yardımcı olacağı gibi şık ve kaliteli cafe ve restoranlarında da harika lezzetleri tatmanıza olanak tanıyor. Üstelik kültür sanat etkinliklerini gece hayatı ile birleştiren Milano, aynı zamanda eğlenmenizi ve keyifli vakitler geçirmenizi de sağlıyor. Bu kadar çok kültür ve sanatın içerisinde kendinizi kaybedeceğiniz kesin! Sevmeseniz ya da ilgi duymasanız bile bu muazzam yapı ile karşılaşmak her anlamda sizleri etkisi altına alacak. Ara sokaklarda gezerek sanat galerilerine yakından bakabilir, butik cafeleri ya da şık restoranlarında bir şeyler yiyip içebilir, birbirinden farklı markalara sahip mağazalarında alışveriş yapabilirsiniz.

Avrupa’nın dördüncü en büyük gotik katedrali olan Duomo Katedrali, kesinlikle görülmeye değer bir noktadır. Bunun yanı sıra Galleria Vittorio Emanuele II. La Scala Tiyatrosu, Santa Maria delle Grazie Kilisesi, Sforzesco Kalesi, Sant’ambrogio Bazilikası ve daha pek çok noktayı İtalya’da Milano’da gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz.

NOT: Milano ile ilgili daha detaylı bilgi için ayrıca bakınız; Milano’da Gezilecek En Güzel Yerler

Napoli

Napoli

İtalya’nın gerçek ruhunu yansıttığı düşünülen Napoli, Vezüv Yanardağ’ının eteklerinde konumlanıyor. Capcanlı ve oldukça renkli bir şehir olan Napoli, tarihi yanı ve yemek kültürüyle küçük bir İtalya diyebiliriz. Çoğu kişi tarafından göz ardı edilse de heyecan ve macera arayanların hoşuna gideceği bir şehir olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Küçük dükkanları, dar sokakları, tarihi yapıları ve özellikle lezzetli mutfağıyla ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi ve gönlünü fethetmeyi başarıyor. Ortalama 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Napoli, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan tarihi merkezi ve Pompeii Antik Kenti ile tarihi kültürünü ikiye katlıyor.

İtalya’nın en büyük üçüncü, Güney İtalya’nın en büyük şehri olan Napoli’yi, pencerelerden birbirine doğru uzanan çamaşırların yer aldığı sokaklarıyla Balat’a benzetebilirsiniz. Güler yüzlü insanları, her bir noktada oynayan ve koşuşturan çocukları, denize açılan sokakları, sahil boyunca yürüyeceğiniz yolları ve daha pek çok özelliğiyle neden bu kadar ilgi görmediğini sorgulayacaksınız. İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan pizzanın ana vatanı olan Napoli, bu yanıyla da birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarıyor. İtalya Napoli gezilecek yerleriyle de tahmin edemeyeceğiniz kadar zengin bir yapıya sahiptir.

UNESCO listesinde bulunan Centro Storico, Napoli’yi keşfetmeniz için en uygun yerlerden biridir. İlginç sokaklara ev sahipliği yapan bu yer, eski kiliseler ve değişik dükkanlarıyla beğenileri topluyor. Bu tarihi meydandan yürümeye başlayıp dar sokaklara doğru ilerledikçe kendinizi zamanda yolculuk yapıyor gibi hissedebilirsiniz. Sadece içerisinde değil çevresinde de birbirinden mükemmel kasabaları ve antik bölgeleri barındırıyor. Pompei ve Herculaneum Antik Kentleri, Amalfi Kıyıları, Capri Adası, Vezüv Volkanı ve Sorrento gibi noktaları değerlendirebileceğinizi belirtelim.

Pompei

Pompei

İtalya’nın Campania bölgesinde, Napoli kenti yakınlarında yer alan Pompei, Pompeii antik şehri kalıntıları ile ünlüdür. Napoli’nin güneyinde bulunan Pompeii, fazlasıyla önem arz eden arkeolojik bir miras alanıdır. Vezüv Yanardağ’ında eski bir lav tabakası üzerinde konumlanan Pompeii Antik Kenti, M.Ö. 5 bin yıllarında kurulmuştur. Vezüv Yanardağ’ının patlaması üzerine lavlar altında kalan bu yer, önceden bir Roma kasabasıydı. Yanardağının patlaması sonucunda etrafa yayılan kızgın küller herkesi etkisi altına alarak birkaç saat içerisinde adeta mezarlığa dönmüştür. Heykeller, duvar resimleri, mozaikler, tapınaklar, pazarlar ve villalar daha dokunulmadan gömülü olarak tarihe karışmış, insanlar ise ölüm anında ne yapıyorsa aynı şekilde kalmıştır.

Lavlar altında kalmasından 159 yıl önce Romalıların egemenliğine geçen Pompei, çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Tamamen tarih kokan bir yer olan Pompeii Antik Kenti, amfitiyatrolar, bazilikalar, atölyeler, küçük hamamlar, meyhaneler, çamaşırhaneler, değirmenler, fırınlar, evler ve daha pek çok detayın izlerine bugün bile rastlayabilirsiniz. Ayrıca Pompeii antik kentinin ve Pompei şehrinin sürekli olarak karıştırıldığından bahsedebiliriz. Pompeii antik kent olurken, Pompei ise deniz kenarından antik alana kadar genişlemiş olan bir şehirdir. Pompeii Arkeolojik Parkı’na geldiğinizde yürüyüş yolları, harabeler ve freskler sizlere rehberlik edecek levhalara sahiptir.

Cinque Terre

Cinque Terre

İtalya’nın küçük köylerinden biri olan Cinque Terre, sosyal medya sayesinde oldukça popüler hale gelen destinasyonlardan biridir. Kendisi kadar çevresinin de harika bir atmosfere sahip olması ziyaretçilerin hayranlık ve büyük bir ilgi duymasına sebep oluyor. Ancak bu sebepten ötürü olacak ki oldukça kalabalık bir yerdir. Eğer kalabalıktan hoşlanmıyorsanız daha rahat etmek adına sürecin mevsimsel olarak değiştiğini ve özellikle yaz dönemlerinde burada ekstra bir kalabalık yaşandığını söylemeliyiz.

Sahil şeridinde üst üste dizilmiş pastel renkli evlerin manzarasıyla büyüleneceğiniz bu yerin, aynı zamanda zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile çevrelenmesi adeta görsel bir şölen sunuyor. Marinalarda bekleyen balıkçı teknelerinin masmavi deniz ile yaptığı dans karşısında etkilenecek ve akşamüstü melteminin esintisini yakından hissedeceksiniz. Ayrı ayrı gezebileceğiniz Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ve Monterosso al Mare gibi balıkçı köylerinin hepsinde de farklı güzelliklerle karışılacaksınız. Riomaggiore, Manarola ve Vernazza’nın kayalıkları arasında yer alan marinalarda deniz keyfi yaşayacaksınız. İster güneşlenin ister kayalıklardan suya atlayın! Ancak deniz derin olduğundan dolayı çocuklar için uygun değildir. Öte yandan plaj sevdalısı olanlar için bir alternatif sunan Monterosso bölgesi, irili ufaklı çakıl taşlarıyla kaplı üç plaja ev sahipliği yapıyor.

Amalfi Kıyıları

Amalfi

Napoli Körfezi’nin güneyinde konumlanan Amalfi Kıyıları, inci gibi sıralanan büyüklü küçüklü kasaba ve köyleri ile denize dik yükselen dağlara rengarenk evlerin serpiştirilmesi adeta masalsı bir görünüm sağlıyor. İtalya’nın en iyi kıyıları arasında yer alan Amalfi, nefes kesen manzarasıyla ilk etapta gelenleri kolaylıkla etkisi altına alıyor diyebiliriz. Begonviller ve limon ağaçlarıyla çevrelenen evleri, küçük ama şirin sokakları ve mekanları… Bu gibi özelliklerinin yanı sıra en etkileyici manzaralara da ev sahipliği yapan Amalfi Kıyıları, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor.

Sorrento’dan Salerno’ya kadar uzanan kıyılarıyla UNESCO Dünya Mirası listesine giren Amalfi Kıyıları, muhteşem ambiyansıyla cennetten bir köşe gibi! İtalya’da gezilecek turistik yerler listesinde mutlaka olması gereken bu yer, İtalya turlarının ve balayı tatillerinin vazgeçilmez adreslerindendir. Özellikle romantik bir balayı tatili geçirmek isteyenlerin bayılacağı bir yer olan Amalfi Kıyıları, kendinizi bir film karesinin içerisinde gibi hissetmenizi sağlıyor. Positano, Amalfi, Ravello, Salerno, Sorrento, Pompeii ve Capri Adası gibi rotalar Amalfi Kıyıları gezilecek yerler listesinin bir parçasıdır.

Verona

Verona

Milano ve Venedik’in ortasında konumlanan Verona, Roma döneminde yaşanan Romeo ve Jüliet hikayesiyle biliniyor. İtalya gezilecek şehirler arasında önemli bir yeri olan Verona İtalya, mimarisi, tarihi ve yemek anlayışı ile herkesin dikkatini çekmeyi başarıyor. Nereden bakılırsa bakılsın İtalya masalsı bir şehirdir ancak Verona tek başına tüm övgüleri hak ediyor. 🙂 Kültürel, mimari ve tarihi eserlerinin yanı sıra yılın her dönemi düzenlenen fuar organizasyonları, tiyatro ve opera gibi faaliyetlerle tam bir Avrupa kenti!

Tarihi kent merkeziyle UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine giren bu kent, Roma ve Orta Çağ döneminde kullanılmamış pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Köklü bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapmasından dolayı her noktasında birer tarihi iz taşıyan Verona, açık hava müzesi görünümündedir. Müzeleri ve sanat galerileri ile sanat severlerin de fazlasıyla beğenisini toplayan Verona, aynı zamanda romantikte bir şehirdir. Arnavut kaldırımı sokakları, nehri, köprüleri, meydanları, çeşmeleri ve tarihi binaları gibi çokça sayıdaki güzelliğiyle baş döndüren Verona, ziyaretçilerini geçmişe yolculuk yaptırmaya sürükleyecek.

Küçük bir kent olması her ne kadar gezilecek yerlerinin az olmasına neden olsa da, gezmesi de bir o kadar keyifli ve kolaydır. Özellikle görsel açıdan büyük bir katkı sağlayan bu şehirde bir noktadan diğer noktaya yürümek oldukça kolay! Şehrin en ünlü meydanlarından biri olan Piazza delle Erbe, İtalyan mimarisinin en güzel örneklerini ortaya koyuyor. Bir diğer ünlü meydanı olan Piazza Bra, şehrin en turistik noktalarından biri ve Juliet’in Evi olan Casa di Giulietta gibi popüler yerleri listeye eklemelisiniz. Ayrıca Verona Katedrali, Via Mazzini, Giardino Giusti, Castelvecchio ve Piazza dei Signori gibi noktaları da ziyaret edebileceğinizi söyleyelim.

Bologna (Bolonya)

Bologna

İtalya’nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinin başkenti olan Bologna, diğer turistik noktalara nazaran daha az ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Restoranlarda rezervasyon yaptırmanıza gerek kalmadan direkt yer bulabileceğiniz, fotoğraf çekmek istediğinizde kuyruklara girip sıra beklemenize gerek kalmadan doya doya hafızanızı dolduracağınız bir yerdir Bolonya. Kırmızı tuğlalı yapılarıyla bilinen bu şehir, aynı zamanda kırmızı kiremitli evlerinden dolayı “Kızıl Şehir” adıyla anılıyor. İtalya’nın hem en havalı hem de en huzurlu noktalarından biri olan Bolonya, tam anlamıyla Orta Çağ’dan kalma bir kenttir.

Tadını çıkara çıkara gezip tozacağınız bir yer olan İtalya Bologna’da gezilecek yerler arasında ilk ziyaretiniz Piazza Maggiore meydanı olmalı! Meydandaki San Petronio Bazilikası ve Palazzo d’Accursio gibi noktalar kesinlikle görülmeye değerdir. Piazza Nettuno, Two Towers, Piazza Santa Stefano, Finestrella di Via Piella, Pinacoteca Nazionale di Bologna ve Archiginnasio gibi destinasyonlar İtayla turistik yerler listesinde olması gerekiyor. İtalya ve Avrupa arasında transit bir geçit noktası olan Bologna, bu yanıyla da oldukça önem arz ediyor.

NOT: Bologna ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ayrıca bakınız; Bologna’da Gezilecek En Güzel Yerler

Siena

Siena

Floransa’nın güneyindeki Toskana Bölgesi’nde yer alan Siena, kır yaşamı ve bağları ile İtalya’nın en etkileyici lokasyonlarından biridir. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Siena, yine Orta Çağ döneminden fırlamış gibi bir yapıya sahiptir. Hatta o dönemlerde nasıl bir görüntüdeyse, günümüzde ise hala aynı görüntüyü gözler önüne seriyor. Zeytin ağaçları ve üzüm bağlarıyla çevrelenen Siena, doğal güzelliğinin yanı sıra daracık sokakları, antik yapıları ve taş evleri ile de büyük ilgi görüyor. Şehrin en önemli özelliklerinden birinin mahalle isimleri ve flamaları olduğunu biliyor muydunuz? Toplamda 17 tane mahalleden meydana gelen Siena’nın her mahallesinde kendine ait flama ve maskot mevcuttur.

Görkemli bir yapıya sahip Siena Katedrali’nde Bernini, Donatello ve Michelangelo gibi ünlü sanatçıların heykellerini yakından görmek ve fotoğraflamak istemez misiniz? Peki ya Avrupa’nın hem en büyük hem de en güzel meydanlarından olan Piazza del Campo? Gotik mimarisiyle büyüleyen Sansedoni Sarayı’nı da listeye eklemelisiniz. Öte yandan Siena’ya 45 dakikalık mesafede yer alan San Gimignano kasabasını görmeye ne dersiniz? Hatta buraya kadar gelmişken Siena İtalya gezilecek noktalar arasında mutlaka yer alan ve Game of Thrones gibi filmlere konu olan Volterra kasabasını da görebilirsiniz.

Como Gölü

Como Gölü

Şehirden sıkılıp kafa dinlemek isteyenlerin favori mekanı olan Como Gölü, aynı zamanda romantik bir tatil yaşamak isteyen çiftlerin de bir numaralı adresidir. Fotoğraflarda ne görüyorsanız reelde de aynı güzelliğe sahip olan Como Gölü, eşsiz bir manzaraya hakimdir. Ancak sadece bu harika manzarasıyla değil, göl kenarındaki büyük kasabaları ile de tüm övgüleri hak ediyor. Como Gölü İtalya gezilecek yerler konusunda Como Gölü kenarındaki kasabalar ve şehir merkezi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Varenna, Menaggio ve Bellagio gibi rotaların Como Gölü kasabaları arasında en popülerleri olduğunu hemen ekleyelim.

Özellikle Bellagio, Como Gölü’nün en turistik kasabalarından biri olurken, Varenna ise en sevimli kasabalarından biridir. Menaggio ise diğer ikisine kıyasla daha az turistik olduğu için oldukça sakin bir bölgedir. Star Wars hayranlarının ilk görüşte dikkatini çekeceği ve çıldıracağı bir yer olan Villa del Balbianello, kesinlikle bu listenizde olmalı! Doğa harikası bir yer olan Como Gölü, mavi ve yeşilin müthiş bir uyumla bir araya geldiği nadir yerlerden biridir. Kuş sesleri eşliğinde tamamen kafa tatili yapacağınız bir lokasyon olma özelliğine sahiptir. Piazza Cavour, Piazza Volta, Piazza Duomo, Como Katedrali ve bunun gibi daha birkaç yeri de ihmal etmeyin!

Pisa

Pisa

Çok kolay bir ulaşıma sahip olan Pisa, bünyesinde barındırdığı Pisa Kulesi ile fazlasıyla turist çekiyor. Sadece İtalya’nın değil aynı zamanda dünyanın da en sembolik yapılarından biri olan İtalya Pisa Kulesi, klasik bir İtalya gezisinin olmazsa olmazı. Ancak genel olarak Pisa şehrinde çok farklı bir alternatif olmadığının da altını çizelim. Yani burayı tek başına ziyaret etmek manasız gelebilir. Diğer yerleri ziyaret ederken bir de Pisa’yı ziyaret edeyim demek daha mantıklı olabilir.

Buraya geldiğinizde Pisa Kulesi’nin o meşhur eğik yapısını sevdiklerinizle beraber yakından tartışabildiğiniz kadar tartışın. 🙂 Pisa Kulesi dışında bu bölgedeki yemyeşil çimlerin nasıl da farklı bir hava kattığını ve başka görkemli yapıların da yer aldığını bilmelisiniz. Ayrıca Pisa’nın içinden geçen Arno Nehri kenarında dolaşıp harika fotoğraflar çekilebilirsiniz. Hatta nehrin diğer tarafına da geçiş yapabilirsiniz.

Cenova

Cenova

Liguriya Bölgesi’nin başkenti olan Cenova, Kuzeybatı İtalya’da yer alıyor. İtalya’nın en büyük, Akdeniz’in ise ikinci en büyük limanına ev sahipliği yapan Cenova, Barok yapıları, 16. yüzyıl sarayları, kiliseleri ve dar sokakları ile yine İtalya’da mükemmel bir tatil geçirmenizi sağlıyor. Kristof Kolomb’un doğduğu şehir olarak bilinen Cenova, 2004 yılında Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmiştir. Cenova İtalya, Portofino ve Cinque Terre gibi noktalara yakın bir konumda olduğu için, buraya geldiğinizde bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.

Cenova İtalya gezilecek yerler arasında bulunan Palazzi dei Rolli, San Lorenzo Katedrali, Porto Antico ve Lanterna Feneri gibi rotalara gezi düzenleyebileceğiniz gibi aynı zamanda Orta Çağ döneminden kalma pek çok kilise, müze ve sarayı da görme şansı elde edeceksiniz. Dükler Sarayı, Matteo Meydanı ve Palazzo Reale gibi noktaların dışında Cenova’nın liman bölgesinin oldukça hareketli ve hoş olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 3. yüzyıldan kalma renkli evleri apayrı bir hava katıyor.

Puglia

Puglia

Güney İtalya’da Adriyatik Kıyıları boyunca uzanan Puglia, tarihi kasaba ve köyleri, bembeyaz renkteki binaları, asırlık zeytin ağaçları, üzüm bağları ve bunun gibi pek çok özel yanıyla gelenleri mest ediyor. Ülkenin en tepelik alanında konumlanan Puglia, İtalya’da turistik açıdan daha az bilinen rotalardan biridir. Ancak kültürel zenginliği bakımından ilgi çekici bir yer olduğunun da altını çizmek gerek. Sıcakkanlı ve dost canlısı insanları, doğası, huzurlu atmosferi, dar ama tatlı sokakları, lezzetli yemekleri ve bunun gibi daha başka özellikleriyle İtalya gezi rehberi listesinde Puglia mutlaka yer almalı.

Şarap ve zeytin üretiminin en çok yapıldığı bu bölge, tahmin edersiniz ki zeytin ve zeytin ürünleri, şarap üretimi ve peynircilik konusunda bir hayli gelişmiştir. Puglia’ya gelip de bu tatları deneyimlemeden gitmek olmaz, ona göre! 🙂 Bu konuyu kenara bırakıp gezilecek yerlerinden biraz da bahsedelim. Enfes bir ambiyansa sahip olan Masseria evleri, geçmişte zenginlerin bağ evi olarak kullandığı bir yapıyken, günümüzde ise bir turizm gelir kaynağına dönüştürülmüş. Yapıldığı dönemin en güzel mimari örneğini yansıtan bu çiftlik evleri, tam fotoğraflık bir mekan.

El değmemiş denizi ve harika doğasıyla tatilcilere farklı bir deneyim imkanı tanıyan Puglia, aynı zamanda gastronomi alanında da hünerlerini gösteriyor. Puglia bölgesinin başkenti olan Bari’nin bu listede olmaması beklenemezdi, öyle değil mi? Bari dışında trulli evleri ile oldukça meşhur olan Alberobello kasabası ve olağanüstü manzaraya ev sahipliği yapan Itria Vadisi gibi noktalar kesinlikle görülmeye değerdir. Martina Franca, Locorotondo, Cisternino, Ostuni ve Lecce gibi yerleri de listenize ekleyebilirsiniz.

Palermo

Palermo

Akdeniz’in en büyük adası Sicilya’da yer alan Palermo, tarihiyle adeta büyülüyor diyebiliriz. Tarihin yanı sıra sanat ve mimariye ilgisi olanların beğeneceği destinasyonlardan biri olan Palermo, Rönesans, Barok, Rokoko Neo Klasik, Neo Gotik ve Art Nouveau gibi sanat akımlarının her birine rastlayacağınız örnekleri bünyesinde barındırıyor. Avrupa’nın ikinci, İtalya’nın birinci en büyük tarihi şehri olma özelliği taşıyan Palermo, isim olarak kulağa yabancı gelse de çoğunuz La Casa De Papel dizisinden aşina olacaktır. 🙂

Peki İtalya Palermo gezilecek noktalar arasında nereler yer alıyor, merak ediyor musunuz? Hemen sıralayalım; Palermo Katedrali, Cappella Palatina Şapeli, Normanlar Sarayı, Capuchin Manastırı ve Catacombs, La Martorana Katedrali, Teatro Massimo, Monte Pellegrino, Fontana Pretoria, Ustica Adası, Mondello Plajı, Quattro Canti Meydanı ve Porta Nuova… Bu ve bunun gibi noktalara gezi düzenleyerek tarihi ve kültürünü yakından keşfedebilirsiniz.

Sardinya

Sardinya

İtalyan Yarımadasının dışında konumlanan ve Akdeniz’deki en büyük ikinci ada olan Sardinya, bir diğer adıyla da bilinen Sardunya, yıl boyunca sıcak bir havaya hakim olup el değmemiş kumsallarıyla meşhurdur. Bu güzelliklerinin dışında arkeolojik kalıntıları ve tarihi mekanlarıyla da benzersiz bir görsel şölen sunduğu apaçık ortada! İtalya tatili için tercih edeceğiniz Sardinya’da ilk uğrak noktanız Cagliari olmalı. Adanın başkenti olan Cagliari hem tarihi yapıları hem de doğal güzelliğiyle baş döndüren manzaralarıyla gelenleri hayal kırıklığına uğratmıyor. Ayrıca Costa Smeralda, Alghero, Nuraghe Su Nuraxi, Bosa, Tharros, Castelsardo, Neptün Mağarası ve Bastione Saint Remy gibi duraklar bu bölgenin popüler lokasyonları arasındadır.

Capri Adası

Capri Adası

Napoli Körfezi’nin güneyinde yer alan Capri Adası, İtalya adaları arasında oldukça popülerdir. Roma Döneminden beri en gözde sayfiye noktalarından biri olan Capri Adası, aynı zamanda birbirinden ünlü oyuncuların, yazarların ve zenginlerin en favori bölgelerindendir. Dünyaca bilinen şarapları, görkemli mavi mağaraları, mimari yapıları, begonvillerle süslenmiş sokakları, deniz manzaraları, limon ağaçları, rengarenk çiçekleri ve daha pek çok farklı yanıyla tam bir cennet. Hatta o romantik ambiyansından dolayı balayı çiftlerinin bile gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bir yerdir. İtalyanların bile gözdesi haline gelen bu yer, özellikle yaz aylarında capcanlı ve kalabalık oluyor.

Adanın kasaba merkezi her ne kadar küçük olsa da oldukça şirin bir yerdir. Hatta birçok küçük butik ve tasarım ürünlerinin satıldığı mağazalarının yanı sıra lüks mağazalar da bu bölgede yer alıyor. Ada, Capri ve Anacapri olmak üzere iki bölgeye ayrılıyor. Sosyete ve zenginlerin bulunduğu yer Anacapri olurken, ada çalışanları ve birçok yerlinin bulunduğu yer ise Capri’dir. İki bölge arasında çok az bir mesafe olduğu için karşılıklı olarak gidip gelmek çok kolaydır. Uçsuz bucaksız bir mavilik ile iç içe olacağınız bu yerde gezeceğiniz pek çok durak mevcut. Marina Grande, Piazza Umberto, Carthusian Manastırı, Giardini Di Augusto, Marina Piccola, I. Faraglioni, Casa Rossa, Villa San Michele, Grotta Azzurra Mağarası ve Certosa Di San Giacomo gibi noktalar mutlaka ziyaret edilmeli.

Torino

Torino

Turistik olarak çok popüler olmasa da İtalya’da gezilecek görülecek yerler arasında ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de Torino’dur yani bir diğer adıyla Turin’dir. Alp Dağları’na ve Fransa sınırına yakın bir konumda olduğu için pek çok kültürün izine aynı anda rastlayabilirsiniz. Po Nehri kıyısında yer alan Torino, müzeleri, zarif dükkanları ve şık restoranları ile tam bir kültür merkezidir. Torino’ya geldiğiniz zaman Mole Antonelliana, Madam Sarayı, Duomo di San Giovanni, Carignano Sarayı, Valentino Parkı, Armeria Reale, Antik Mısır Müzesi, Otomobil Müzesi, Superga Katedrali, Venaria Sarayı ve Rivoli Kalesi gibi noktalara mutlaka uğramanız gerektiğini söyleyelim.

Perugia

Perugia

İtalya’nın Umbria kentinde yer alan Perugia, İtalya’nın en iyi korunmuş şehirlerinden biridir. Kültürel ve tarihi açıdan antik kalıntı ve eserlerle dolu olan bu şehir, bir tepenin üzerine inşa edilmiş olup orijinal duvarlara sahiptir. Kültür ve tarihinin dışında sanat, bilim ve müzik alanında da güçlü bir yapıdadır Perugia. Şehir merkezinde yer alan mağazaların, cafelerin, galerilerin, tarihi anıtların ve kiliselerin her yaştan kesime hitap ettiğini söyleyebiliriz. Roma ve Floransa’dan ortalama 2 saate ulaşabileceğiniz bu şehirde her yaz dünyaca ünlü caz festivalleri düzenleniyor. Labirent gibi sokaklarında kaybolacak, kesme taştan yapılmış evlerini yakından görecek ve çiçeklerle süslenmiş balkonlarına büyük bir ilgiyle bakacaksınız.

Bari

Bari

Puglia’nın tam ortasında yer alan ve başkenti olan Bari, stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Son dönemlerde oldukça rağbet gören Bari İtalya, özellikle balayı çiftleri için ideal bir rota olarak göze çarpıyor. İtalya’nın en eski kentlerinden biri olma özelliği taşıyan Bari, bünyesinde tarihi ve turistik pek çok gezilecek yeri barındırır. Güney İtalya’nın en büyük ikinci şehri olan İtalya Bari, tam bir Akdeniz havası soluyacağınız nadide yerlerdendir. Harika bir sahil şeridi, upuzun kumsalları, tarihi kasabaları ve enfes tatlara sahip yemekleri ile Bari, kesinlikle İtalya gezilecek yerler rotanızda bulunmalı!

Piazza Mercantile kentin buluşma noktası ve aynı zamanda hayatın merkezidir diyebiliriz. Bari’yi en iyi nerede keşfederim diye merak ediyorsanız, Strada delle Orecchiette sokağını ziyaret etmeniz gerektiğini söylemeden geçmeyelim. Bunların yanı sıra San Nicola Bazilikası, Castello Normanno-Svevo, Bari Katedrali, Piazza del Ferrarese, Via Sparano da Bari, Petruzzelli Tiyatrosu, Lungomare Nazario Sauro ve Lido San Francesco gibi popüler destinasyonları da buraya kadar gelmişken görmeden dönmeyin deriz.

San Gimignano

San Gimignano

Toskana bölgesinde Siena iline bağlı bir kasaba olan San Gimignano, “Orta Çağ’ın Manhattan’ı” olarak adlandırılıyor. İtalya’nın geneli zaten Orta Çağ yolculuğuna çıkartıyor ancak San Gimignano direkt olarak sizleri Orta Çağ dönemine ışınlıyor diyebiliriz. Siena ve Floransa’dan günübirlik ziyaret edebileceğiniz San Gimignano, kulelerle çevrelenmiş olup aynı zamanda yemyeşil ovalarıyla da harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Devasa kuleleri ile nam salmış olan bu kentte sadece 14 tanesi günümüze kadar ulaşabilse de merkezinin Orta Çağ mimarisini ve görünüşünü yansıtmasından dolayı UNESCO Dünya Mirasları listesine eklendiğini de unutmadan söyleyelim.

Toskana İtalya gezilecek noktalar arasında yer alan San Gimignano’daki tarihi yapılara hayranlık duyacağınız kesin. Öncelikle geldiğinizde Piazza della Cisterna, Santa Maria Assunta Kilisesi, San Gimignano 1300, Sant’Agostino Kilisesi, Piazza del Duomo, Torre Grossa ve San Jacopo Kilisesi gibi noktalara mutlaka uğramalısınız. Geldiğinizde mutlaka Vernaccia şarabını deneyimlemeniz gerektiğini söyleyelim. Vernaccia şarabının İtalya’nın en eski şaraplarından biri olduğunu ve pek çokta ödüle layık görüldüğünü biliyor muydunuz? Bu şarap dışında mor safran çiçeğini de herhangi bir restorana gittiğinizde yemeklerin ve dondurmaların üzerine ekletmeyi unutmayın!

Lucca

Lucca

İtalya’nın batısında, Toskana’da yer alan Lucca, hak ettiği değeri göremeyen noktalardan biridir. Belki de Toskana’da görüp görebileceğiniz en güzel şehirlerden biri olan Lucca, her ne kadar büyük bir yer olmasa da sizlere görsel şölen sunduğu kesin! Eğer fazladan birkaç gününüz varsa burayı da kesinlikle gezi listenize dahil etmelisiniz. “Yüz Kilisenin Şehri” olarak bilinen Lucca, aslında duvarları ile ünlüdür. Hatta oldukça uzun duvarlara ev sahipliği yapan Lucca’da bu duvarların önünde fotoğraf çekilebilir ve sosyal medyayı sallayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yemyeşil alanlara sahip noktaları yakından görebilir, bisiklete binebilir ve şehri dolaşabilirsiniz.

İtalya Lucca gezilecek yerler arasından ilk olarak St. Martin Katedrali ve onun yer aldığı meydandan başlayabilirsiniz. Küçük bir meydan olmasına rağmen görsel açıdan oldukça iyi olduğunu belirtmekte fayda var. Dönemin zengin ailelerinden biri olan Guinigi ailesi tarafından yaptırılan Torre Guinigi, şehrin sembolik yapılarından biridir. Bu görkemli ve bir o kadar da ihtişamlı yapı ikinci durağınız olmalı. Eğer gün batımı manzarasını izlemek istiyor ve yaklaşık 200 küsür basamağı çıkmayı göze alıyorsanız o zaman sizi kulenin tepesine alalım. 🙂 Piazza del Anfiteatro, Piazza Napoleone, San Michele in Foro Kilisesi, Via Fillungo ve Palazzo Pfanner gibi noktaları gezinize mutlaka dahil edin.

Garda Gölü

Garda Gölü

İtalya’nın kuzeyinde, Milano ve Venedik arasında yer alan Garda Gölü, İtalya’nın en büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Çevresinde ortalama 20 tane kasabaya ev sahipliği yapan Garda Gölü, tamamen doğayla baş başa kalacağınız nadide rotalardan biridir. Ayrıca su sporları ile ilgilenenlerin de keyif alacağı bu yerde sörf ve yelkenli gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. Gölün çevresindeki tesislerde vakit geçirebilir, doğa yürüyüşleri yapabilir ya da trekking turlarına katılabilirsiniz. Çocuklar için de harika ayrıcalıklar sunan Garda Gölü, özellikle Gardaland eğlence parkıyla herkesin dikkatini çekmeyi başarıyor. Buradaki birbirinden farklı temalı su parklarında çocuklarınızla birlikte eğlenceli anlara tanıklık edebilirsiniz. Aynı zamanda Terrazza del Brivado, gölü kuş bakışı izleyebileceğiniz en mükemmel noktalardan biri olduğu için gezinizde burayı ziyaret etmeyi unutmayın!

Dolomit Dağları

Dolomit Dağları

İtalya’nın kuzeyinde, Avusturya sınırı boyunca sıralanan Dolomit Dağları, İtalyan Alpleri olarak da biliniyor. Tahmin edersiniz ki restoran, cafe ya da otel gibi olanaklar en az seviye bulunuyor burada. Dolomit Dağları’na yolunuz düştüğünde tamamen doğayla iç içe olacağınızı bilmelisiniz. Nitekim bunun için de sıklıkla tercih edilen Dolomit Dağları, bol yeşilliğiyle oksijen deposu bir yerdir. Adını mineral kayaçlar ile çevrili dağlardan alan bölgede aynı zamanda kamp yapabileceğiniz birçok yer mevcut. Eğer bu denli doğayla iç içe olmayı ve kamp hayatını seviyorsanız burası tam da size göre!

Özellikle fotoğraf tutkunlarının bir numaralı adresi olan Dolomit Dağları, insanları kıskandıracak güzellikte bir fotoğraf silsilesini ortaya çıkarıyor. Bölgenin en iyi noktalarından olan Val di Funes, yemyeşil bir atmosfere sahip olup Dolomit Dağları’nda gezilecek yerler arasında bulunuyor.  Alpe di Siusi, bölgedeki kayak merkezi olup sadece kışın değil aynı zamanda yazın dahi tercih ediliyor. Bunların dışında Misurina Lago, Lago Antonia, Tre Cime di Lavaredo, Lago di Braies ve Moena Türk Köyü gibi noktalara da buraya geldiğinizde uğramanız gerektiğini ekleyelim.

Bergamo

Bergamo

Kuzey İtalya’nın Lombardiya bölgesinde yer alan Bergamo, küçük bir İtalyan şehridir. Milano’ya 50 km’lik uzaklıkta bulunan Bergamo, bölgenin en büyük dördüncü şehri olma özelliği taşıyor. Günübirlik geziler için tercih edebileceğiniz bu yer, kaliteli alışveriş caddeleri ve tarihi mimari yapıları ile puanları fazlasıyla topluyor. Arnavut kaldırımlı sokaklarında turlayacağınız, Orta Çağ’dan kalma bir eski kent olan Citta Alta’da keyifli vakit geçirebileceğiniz ve daha birçok aktivitede bulunacağınız Bergamo’yu İtalya gezilecek yerler listenizde mutlaka görmelisiniz.

İtalya Bergamo gezilecek yerler arasında ise Piazza Vecchia, Santa Maria Maggiore Bazilikası, Cappella Colleoni, Meryem Ana Vaftizhanesi, Porta San Giacomo, Rocco di Bergamo, Piazza Matteotti, Bergamo Katedrali, Accademia Carrara ve Bergamo Venedik Duvarları gibi durakları tercih ederek listeye ekleyebilirsiniz. Özellikle Citta Alta turistlerin en yoğun olduğu bölgelerden biri olup, ilk olarak geziye başlanan yerlerden biridir.

Parma

Parma

İtalya’nın kuzeyinde Emilia Romagna Bölgesi’nde yer alan Parma, sakin bir şehir olmasına rağmen müzik, sanat ve kültür anlamında sağladığı katkılardan dolayı fazlasıyla ön plana çıkmaktadır. Peki Parma’nın İtalya’da “Yiyecek Vadisi” olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz? Şaraplar, meyve ve sebzeler, peynirler, tütsülenmiş etler ve daha niceleri… İtalya’nın gıda vadisi olmasında ne olsun? UNESCO Yaratıcı Şehir adayı olarak gösterilen bu şehir, saraylar, sanat galerileri, tiyatroları ve katedralleri ile benzersiz eserleri bünyesinde barındırıyor. Sizin için hemen birkaç öneride bulunmak gerekirse, Piazza Duomo, Parma Ulusal Galeri, Magnani-Rocca Sanat Müzesi, Teatro Farnes ve Parma Katedrali gibi popüler rotaları söyleyebiliriz.

Lecce

Lecce

İtalya’nın Puglia bölgesinde yer alan Lecce, Otranto, Bari ve Alberobello gibi noktalara yakınlığıyla sık sık ziyaret ediliyor. Adeta bir Bodrum havası veren Lecce, özellikle insanı sakinleştiren yanıyla gelenleri fazlasıyla etkiliyor. Görünümünün yanı sıra yeme içme konusunda da tam puanı alan Lecce, sakin sakin dolaşıp keyifle vakit geçireceğiniz destinasyonlardan biridir. Kendine özgü sarı taşlardan yapılmış binalarını yakından görüp bol bol fotoğraf çekeceğinizin garantisini verebiliriz. Lecce İtalya gezilecek yerler arasında Sant’Oronzo Meydanı ve Roman Amfitiyatrosu, Chiesa di Santa Chiara Kilisesi, Piazza del Duomo ve Lecce Katedrali, Centro Historico gibi durakları sizler için önerebiliriz.

Sicilya

Sicilya

İtalya’nın güneyinde yer alan Sicilya, Akdeniz’in en büyük adası olma özelliğine sahiptir. Portakal ve limon ağaçlarıyla çevrelenen ve adeta bir parfüm etkisi yaratan Sicilya, gerek gastronomisi gerek doğal güzelliği gerek tarihi yapıları gerek plajlarıyla insanın aklını başından alıyor. İtalya’nın yarı özerk bölgesi olan Sicilya İtalya, ziyaretçilerine kıyı şeridi boyunca mükemmel güzellikler sağlıyor. Ülkenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan İtalya Sicilya, aynı zamanda büyük bir yüzölçümüne sahiptir. E haliyle her bölgesinde apayrı bir güzellik saklıyor diyebiliriz. 🙂

Meşhur The Godfather filmi ile ünlü olan Sicilya, İtalya’nın diğer bölgelerine nazaran daha az gelişmiş olsa da kültür yelpazesiyle bu açığı tamamıyla kapatıyor. Geçmişten günümüze gelene kadar pek çok uygarlığın egemenliği altında kaldığı için her noktasında farklı bir tarihi izi gözler önüne seriyor. Samimi ve sıcak bir ortamıyla sizleri direkt olarak arasına alan bu şehir, yabancılık çekmenize engel oluyor. Deniz, kum ve güneş üçlüsüne doyacağınız bir yer olan Sicilya’da kumsallarından iklimine, mutfağından kültürüne, tarihi noktalarından doğal güzelliğine kadar her detayına hayran olacaksınız.

Sicilya gezilecek yerler arasında ise Palermo, Monreale, Cefalu, Aeolian Adaları, Tindari, Etna, Katanya, Taormina, Siracusa, Val di Noto, Zingaro Tabiatı Koruma Bölgesi, Pelagian Adaları, Savoca Köyü, Agriento Piazza Armerina ve Villa Romana del Casale gibi lokasyonlar oldukça popülerdir. Özellikle Sicilya’nın başkenti olan Palermo, 2700 yıllık tarihi geçmişi ve Barok mimari tarzına sahip yapılarıyla adeta büyüleyici bir etkiye sahiptir. Sicilya’nın en önemli ve ikinci en büyük şehri olan Katanya, Etna Yanardağı ve İyon Denizi’ne komşu olmasıyla bir hayli merak uyandırıyor.

Positano

Positano

İtalya’nın en romantik kasabalarından biri olan Positano, dikey olarak bir tepelik alanda konumlanıyor. Bir yanında dağlar diğer yanında denizle çevrelenen bu kasaba, sardunyalar ve begonviller ile bezenmiş olup labirent gibi sokaklara ev sahipliği yapıyor. İki tepenin yamacına kurulu olan ve birbirinden renkli evlerden oluşan Positano, mükemmel manzarasıyla herkesi etkisi altına alıyor. Bir merdiven gibi dizilen bu evlerin hiçbiri bir diğerinin manzarasını kesmeyecek şekilde bağımsız olarak yerleştirilmiştir. Amalfi Kıyıları’nın en ünlü kasabası olan Positano, bir film karesindeymiş gibi hissettiren ambiyansıyla gelenleri bir daha gelmeye sürüklüyor.

Rüya gibi bir yer olan Positano, limon ağaçlarıyla çevrelenen atmosferi, çiçeklerin süslediği evleri, labirent gibi sokakları ve daha birçok güzelliğiyle kartpostalları aratmıyor. Yürüyerek bile keşfedileceğiniz bir yer olan bu kasaba, kaçamak yapıp kısa bir tatil yapmak isteyenlerin tercih edebileceği destinasyonlardan biridir. Positano’ya geldiğinizde Santa Maria Assunta Kilisesi, Museo Archeologico Romano, Spiaggia Grande, Chiesa di Santa Caterina ve Montepertuso gibi rotalara uğramanız gerektiğini belirtelim. Amalfi, Sorrento, Capri Adası, Ravello, Pompei ve Herculaneum gibi kasabaya yakın yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

Vatikan

Vatikan

Roma’da yer alan Vatikan, bir diğer adıyla da bilinen Vatikan Şehir Devleti, yüksek duvarlarla çevrili ve dünyanın en küçük yüzölçümüne sahip bir şehir devletidir. Küçük olmasına rağmen müzeleri, kiliseleri, meydanları ve bahçeleriyle pek çok turisti ağırlıyor. Aynı zamanda pek çok sanat eserinin yer aldığı bu yerin adeta bir açık hava müzesi olduğunu söyleyebiliriz. Vatikan’a yolunuz düştüğünde, Aziz Petrus Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli ve Vatikan Bahçeleri gibi noktaları gezi listenize eklemelisiniz.

Çocuklar ile Gezilecek Yerler

İtalya çocuklu aileler için birebir olup, birlikte pek çok aktivite yapma imkanı sunar. Otellerden restoranlara, alışveriş merkezlerinden cafelere, müzelerden turistik yerlere kadar yararlı ve ilginç ne varsa hepsini ailenizle beraber gerçekleştirebilirsiniz. Vatikan’da antik mumyaları görebilir, Sicilya’nın Palermo şehrindeki su parkında eğlenceli vakitler geçirebilir, Etnaland Parkı’nda heyecan verici anlara tanıklık edebilirsiniz. Bunun dışında Aqua Park Zoomarine, Movieland Park, Gardaland ve Rainbow Magic Country gibi daha birçok noktayı değerlendirmeli ve çocuklarınızla mükemmel bir tatile imza atmalısınız.

İtalya Alışveriş Yerleri

Modanın başkenti olan İtalya’da en iyi mağazaların yer aldığını tahmin edebilirsiniz. Özellikle Milano bu konuda zirveyi yaşıyor. İtalya’nın birçok şehrindeki caddelerde yer alan mağazalarda ve alışveriş yerlerinde ayakkabılardan kıyafetlere takılardan kozmetiğe kadar her şeyi kolaylıkla bulabilirsiniz. Peki İtalya’dan ne alınır? İtalyan makarnaları, peynirleri, balsamik sirke, kahve çekirdekleri, el yapımı maskeler, cam objeler, Pisa Kulesi veya Colosseum (Kolezyum) gibi ikonik yapıların maketleri, futbol takımların lisanslı ürünleri ve bunun gibi daha birçok seçeneği kendiniz ya da sevdikleriniz için alabilirsiniz.

İtalya Tarihi Yerler

İtalya’da mutlaka görülmesi gereken önemli pek çok tarihi nokta vardır. Sanat galerileri, katedraller, çeşmeler, müzeler, anıtlar ve dahası… Attığınız her adımda, gittiğiniz her şehirde bir tarihi ize rastlayacak ve bünyesinde barındırdığı sanatsal yapıların varlığı karşısında nutkunuz tutulacak. Geçmişten günümüze gelene kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan İtalya, tam anlamıyla tarih ve kültür cazibesi bir yerdir. İtalya tarihi yerler arasında en popülerlerine ise değinecek olursak; Pisa Kulesi, Colosseum (Kolezyum), Pompeii, Rialto Köprüsü, Trevi Çeşmesi ve Floransa Katedrali gibi noktaları örnek gösterebiliriz.

İtalya Gece Hayatı

İtalya’nın Napoli şehrinin oldukça canlı bir gece hayatına ve Venedik şehrinin gündüzleri ayrı bir büyülü akşamları ise gizemli bir yapıya sahip olduğunu söyleyelim. Floransa’nın gece hayatı için sayısız fırsatlar sunduğunu ve en iyi bar ve kulüplere yer verdiğini bilmelisiniz. Ayrıca İtalya’nın hangi bölgesine giderseniz gidin mükemmel bir gece hayatı yaşayacağınız kesin.

İtalya Turu

İtalya turları Türkiye’de oldukça popüler olmakla beraber çok sık tercih ediliyor. Roma, Milano, Venedik, Vatikan ve Floransa gibi popüler şehirlere düzenlenen bu turlar arasından birini seçerek harika bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Yurtdışı turları arasından en çok seçilen İtalya turları, birbirinden farklı konseptiyle 7’den 70’e herkese hitap ediyor. İtalya turu 2023 için şimdiden rotanızı oluşturun ve bu Orta Çağ döneminden kalma yapıları yakından keşfedin!

**İşte böylece İtalya gezilecek yerler listesi son buluyor. İtalya gezilecek yerler ile ilgili farklı görüş ve önerileriniz varsa, bize yorumlar kısmından ulaşabilirsiniz. Ayrıca turlar, oteller ve daha birçok konu hakkında bilgi almak için Tatil Dükkanı‘nı ziyaret edebilirsiniz. 

İtalya Gezilecek Yerler Hakkında Merak Edilenler;

İtalya’nın başkenti neresidir?

İtalya başkenti Roma'dır.

İtalya’nın nüfusu kaç?

İtalya nüfusu 2021 yılı verilerine göre ortalama 59 milyondur.

İtalya nerede?

Güney Avrupa'da, büyük bir kısmı İtalya Yarımadası üzerinde yer alan İtalya, kuzeyde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile sınır komşusudur.

İtalya yüzölçümü kaçtır?

İtalya'nın yüzölçümü 302.073 km2'dir.

İtalya hangi kıtada?

İtalya Avrupa kıtasında bulunuyor.

İtalya vizesi nasıl alınır?

İtalya vizesi için gerekli evraklar tamamlandıktan sonra kişiler, kısa geziler için İtalya Konsolosluğuna İtalya Schengen vizesi müracaatında bulunmalı. 90 günü aşan uzun seyahatler için İtalyan Ulusal vize müracaatında bulunmalı.

İtalya’ya nasıl gidilir?

İtalya'ya kara, deniz ve hava yolu ile ulaşım kolay bir şekilde sağlanır. Kuzey İtalya şehirlerine hızlı tren seferlerinin de düzenlendiğini belirtelim. Ayrıca hem İstanbul hem de Ankara'dan haftanın her günü Milano, Bari, Roma ve Napoli'ye direkt uçuşlar bulunuyor. Havaalanından kent merkezine ise metro aracılığıyla ulaşmak çok daha kolay olabilir. Bunun dışında özel şirketler ve otellerin sağladığı transfer hizmetlerini ya da otobüs gibi ulaşım araçlarını da kullanabilirsiniz.

İtalya’da nereye gitmeliyim?

İtalya'da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Roma, Venedik, Floransa, Milano, Napoli ve Bologna bulunuyor.

İtalya’nın nereleri meşhur?

Roma'daki Pisa Kulesi ve Colosseum, Puglia'daki Trulli Evleri, Floransa'daki Floransa Katedrali ve Napoli'deki Pompeii İtalya'daki en meşhur yerlerdir.

İtalya’da yazın nereye gidilir?

Capri Adası, Tropea, Porto Cesareo, Positano ve San Vito lo Capo gibi yerlere gidilebilir.

İtalya’nın en meşhur şeyi nedir?

Tabii ki de makarnadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz