Türkiye’nin kaplıcaları ve termal otelleri ile öne çıkan merkezlerinden Haymana, sağlık ve huzur dolu bir tatil yapmak isteyen turistleri ağırlıyor. Termal suları ve doğal güzellikleri nedeni ile yoğun ilgi gören Haymana, Ankara’ya yakın konumu ile günübirlik seyahatler için de uygun bir merkez. Bu yazımızda, Haymana’nın gezebileceğiniz en güzel yerlerini detaylı bir şekilde kaleme aldık. İşte Haymana’nın en güzel yerleri…

Grannos Hotel - Manzara

Ankara’nın önemli bir beldesi olan Haymana, geçmiş dönemlerden beri kullanılan yerleşim yeridir. İç Anadolu’da yer aldığından, ilkimi ve kültürüyle tamamen İç Anadolu’ya benzemektedir. Haymana tatiline çıkmak isteyen kişiler, Ankara’nın güneyinde yer alan Haymana platosunun mevsimsel özelliklerini dikkate almalıdır. Eski Türklerin ve daha önceki dönemlere ait uygarlıkların yerleşim yeri olarak kullandığı Haymana Platosu, karasal iklimin etkisi altında kalmaktadır. Yontma yaş devri, cilalı taş devri ve modern devrinde kullanılmakta olan Haymana, eski dönemin önemli ticaret merkezlerinden olan Kral Yolunun üzerindedir.

Haymana’ya Nasıl Gidilir?

Haymana’ya gitmek için Ankara ulaşım araçlarının kullanılması gerekir. Haymana ulaşım olanakları, Ankara’nın merkezi yerde bulunması sebebiyle oldukça kapsamlıdır. Ankara’ya gitmek için havayolu, demiryolu ve karayolu seçeneklerinden bir tanesi kullanılmalıdır. Türkiye’nin birçok şehrinde, Ankara’ya demir yolu döşenmiştir ve hızlı tren seçeneğiyle, Ankara’ya ulaşım sağlanmaktadır. Türkiye’nin başkenti olan Ankara’ya, haftanın her günü otobüs turu düzenlenmektedir. Otobüs tercihi yapan kişiler, otobüs firmalarının hazırladığı servis seçeneğini kullanarak Haymana’ya ulaşabilirler. Haymana otellerinde yer ayırtıldığında, otellerin sunduğu servis hizmetinden faydalanarak Haymana’ya ulaşım sağlanabilir. Uçak seçeneğini kullanıp Ankara havalimanına iniş yapan kişiler, şehir merkezinden 72 km uzaklıktaki Haymana’ya karayoluyla gitmelidir.

Haymana’da Nerelere Gidilir?

Haymana’nın gezilecek yerleri, bölgenin küçük olması sebebiyle oldukça kısıtlıdır. Haymana yakınında yer alan ve mutlaka görülmesi gereken mekanlar şunlardır:

Anadolu Medeniyetler Müzesi: Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın içinde kurulan müzede, antik çağlara ait birçok eser sergilenmektedir.

Hamamönü: 1800’lü yıllardan kalma evlerden oluşan Hamamönü, Ankara’nın önemli merkezlerinden bir tanesidir.

Haymana’nın Tarihi Mekanları

Haymana’daki tarihi merkezler arasında yerini alan bölgeler ve bu mekanların özellikleri, aşağıda detaylı şekilde açıklanmıştır:

Gavur Kalesi: Hitit döneminde inşa edilen Gavur Kalesi, dönemden kalma birçok motif ve eserin yer aldığı antik bölgedir.

Külhöyük: Haymana’nın Oyaca Kasabası’nda yer alan Külhöyük, eski dönem uygarlıklarından kalmıştır. Dağların içine oyulmuş odalardan oluşan Külhöyük, Haymana’da gezilecek yerler arasında ilk sıradadır.

Haymana’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Kaplıcaları Ünlü Şehirle - Haymana Kaplıcaları Termal

Ankara’nın bir ilçesi olan Haymana’nın doğal güzellikleri ve bu bölgelerin özellikleri, aşağıda ele alınmıştır:

Haymana Kaplıcaları: Kaplıcalardan çıkan sıcak sular, birçok cilt hastalığını tedavi etmektedir. Kaplıca sularının bulunduğu yerlere, özel kaplıca tesisleri yapılmıştır. Haymana’da gezilecek yerlerin başında, Haymana kaplıcaları yer almaktadır.

Seğmenler Parkı: Çankaya Köşkünün hemen yanında yer alan Seğmenler Parkı, yeşil alan ve yapay göllerin yer aldığı gezi yerlerinden bir tanesidir.

Haymana’nın Önemli Etkinlikleri

Ankara’nın bir ilçesi Haymana, Ankara kültürüne sahiptir ve etkinliklerinin tamamında, bu kültürü devam ettirmeyi amaçlamaktadır. Haymana festivalleri arasında en fazla dikkat çeken etkinlikler şunlardır:

Büyük Ankara Festivali: Her sene temmuz ve ağustos aylarında düzenlenen etkinliklerdir. Festival süresince, Ankara kültürü tanıtılmakta ve önemli müzik gösterileri yapılmaktadır.

Haymana Yeme-İçme Yerleri

Cunda Adası - Kebap

Ankara’nın geleneksel lezzetlerini servis eden restoranlar, Haymana tatiline çıkan kişilerin sıkça ziyaret ettikleri mekanlardır. Haymana’da yemek yenecek yerler arasında ilk sırada yer alan mekanlar şunlardır:

Hayme Sultan Pide Kebap Salonu: Haymana yemeklerinin yanında, uygun fiyatlı pide ve kebap servisi yapılan restorandır.

Miras Restoran: Geleneksel Haymana yemeklerinin hazırlandığı, müstakil esnaf lokantasıdır.

Haymana’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Kaplıcaları Ünlü Şehirle - Haymana Kaplıcaları Termal Havuz

Ankara’nın Güney bölümünde yer alan Haymana, Ankara’nın iklim şartlarına sahiptir. Haymana Platosunun üstünde kurulan ilçe, rakım olarak Ankara merkezden daha yüksektedir. Haymana hava durumu, kış mevsiminde oldukça düşük değerlere sahip olmaktadır. Karasal iklimin etkin olduğu bölgede, yaz dönemleri kurak ve sıcak geçerken, kış dönemleri oldukça sert ve soğuk şartlar altında geçmektedir. Haymana otellerinde yer ayırtmak isteyen kişilerin, ilk bahar ve yaz mevsimlerini tercih etmesi gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz