Yurtdışı turlarına katılabilmek, gezilere gidebilmek, arkadaşlar arasında Interrail yapabilmek ve daha pek çok şey için, günümüzde pasaport ve çoğu zaman vize gerekiyor. Peki, bir öğrenciyseniz harç ücreti ödemeksizin pasaport alabileceğinizi biliyor muydunuz? Tatil Dükkanı Blog’da bugün, harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır? Sorusunu yanıtlayacak, öğrenci pasaportuna dair dev bir rehber hazırlamaya çalışacağız.

Siz de hali hazırda bir öğrenciyseniz, 25 yaşına kadar harç ücreti ödemeksizin öğrenci pasaportunuzu alabilir ve dilediğinizce yurtdışı etkinliklerine katılabilirsiniz. 25 Yaş üzeri için sunulan öğrenci pasaportlarında ise durum biraz daha çetrefilli. Hazırsanız, sorular ve ayrıntılı yanıtlara geçelim. Ayrıca, harçsız öğrenci pasaportunuzla ilk seyahatinizi Masallar Şehri Brugge Gezi Rehberi başlıklı yazımızı okuyarak, Brugge kentine yapabilir ve büyüleyici bir atmosferde, rüya gibi birkaç gün geçirebilirsiniz.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?

Genellikle üniversite öğrencilerinin yararlandığı öğrenci pasaportları, klasik pasaportlar gibi bordo bir renkte sunulmakta; tek ayrıcalığı ise, öğrencilerin herhangi bir biçimde bu pasaport için harç ücreti ödememesi. 25 Yaş altındaki tüm öğrencilerin rahatlıkla başvurup çıkarabilecekleri bu pasaportlar, 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete aracılığı ile yayınlanan karardan hemen sonra verilmeye başlandı.

Kimlere Verilebilir?

Geçtiğimiz yıllarda, öğrenciler bu tip pasaportları harç ödemeksizin yalnızca üniversite ile ilgili işlerde alabiliyorlardı, ancak yayınlanan karardan sonra, herhangi bir festivale katılmak, tur organizasyonunda yer almak veyahut yurtdışında arkadaş topluluğuyla gezmek için dahi alınabiliyor. 25 Yaş altı ve üzeri kapsamında, birkaç nüansı aşağıda sizler için ayrıntılı olarak açıkladık.

  • 18 Yaşından küçükseniz ve öğrenci pasaportu almak istiyorsanız, bu mümkün; ancak hem ebeveynlerinizle başvuru yapmanız hem de defter bedeli ödemeniz gerekiyor. Bu pasaportlar, genelde 18 yaşından küçük öğrencilere 5 yıllık süreyle veriliyor.
  • 18 Yaşından büyükseniz, 25 yaşına kadar geçerli olacak şekilde pasaport sahibi olabiliyorsunuz. Defter bedeli ödemeniz gerekmiyor ve tek başınıza başvurunuzu tamamlayabiliyorsunuz.

Ne Gerekiyor?

Harçsız öğrenci pasaportu için gerekli belgeler, standart bordo pasaport gereklilikleri ile hemen hemen aynı; ekstra belgelerin içeriği ise, bireyin öğrenci olduğunu kanıtlaması yönünde isteniyor.

  1. Nüfus Cüzdanı: Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınızın aslı ve bir fotokopiyi yanınızda bulundurmalısınız.
  2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Artık uluslararası süreç gerektiren hemen her işte, biyometrik fotoğraf kullanılıyor ve harçsız öğrenci pasaportu için de iki adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız var.
  3. Eski Pasaportlar: Eğer daha önce pasaport aldıysanız, bunları da başvuru esnasında yanınızda bulundurmanız gerekli.
  4. Pasaport Bedeli Dekontu: Yukarıda bahsettiğimiz defter bedeli ile pasaport bedeli, ayrı iki ödeme tipi, dolayısıyla; öğrenci de olsanız sizden tek seferlik bir pasaport bedeli alınıyor. Türkiye’de hemen her bankaya yapabileceğiniz pasaport bedeli ödemesi, 2019 itibarı ile 133 TL civarında.
  5. Öğrenci Belgesi: Üniversitenizden ya da E-Devlet üzerinden öğrenci belgenizi de başvuru esnasında sunmanız şart. Ek olarak, E-Devlet’ten öğrenci belgesi aldıysanız, son 60 gün içerisinde alınmış olması şartı da var.

Nasıl Alınır?

Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır? Sorusunu da ayrıntılı bir biçimde yanıtlayalım. Bir öğrenci olarak yukarıdaki belgeleri topladıktan sonra, sıra randevu tarihi almaya geliyor. Randevunuzu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü online başvuru sayfasından alıyorsunuz. Başvuru esnasında, öğrenci pasaportu seçeneği yoksa, endişelenmenize gerek yok; standart pasaport başvurusu seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Randevu gününüzde, gerekli belgelerle birlikte seçtiğiniz nüfus müdürlüğüne giderek, harçsız öğrenci pasaportu başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz. Başvurudan sonra ise yapmanız gereken tek şey, beklemek.

Sıkça Sorulan Sorulara Ayrıntılı Cevaplar

Harçsız öğrenci pasaportu hakkında sıkça sorulan pek çok soru mevcut, bunları da aşağıda sizler için cevaplamaya çalıştık.

– Öğrenci Pasaportu için okul ile ilgili bir durum, organizasyona katılım ve benzeri şeyler şart mı?

– Hayır, 2016’da yayınlanan karardan sonra, 25 yaşın altında olduğunuz sürece her türlü aktivite için harç ödemeye gerek kalmadan öğrenci pasaportu sahibi olabiliyorsunuz.

– Cebimden toplamda ne kadar çıkacak? Gerçekten masrafsız bir iş mi?

– Elbette, tamamıyla masrafsız bir iş değil. 2022 yılı için Maliye Bakanlığı tarafından 225,00 TL olarak belirlenmiştir.

Aklınıza takılan başka sorular da varsa, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sıkça Sorulan Sorular sayfaya göz atabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz