Halfeti Rumkale

Şanlıurfa‘da Birecik Barajı’nın yapımı esnasında önemli bölümünün su altında kalmasıyla Doğu’nun turizm merkezlerinden biri haline gelen Halfeti, “Saklı Cennet” olarak anılıyor ve yerli – yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin çorak topraklarında yeşil ve maviyi bir arada buluşturan Halfeti, bölgenin turizm merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Güneydoğu’nun kayıp şehri ve ilk sakin kenti olan Halfeti’nin tarihi dokusu ve taş mimarisi ile ön plana çıkan evleri ve camileri, zaman içerisinde birçok kişinin ilgi odağı haline gelmiştir.

Doğal güzelliklerinin büyük bir bölümü Fırat Nehri’nin suları altında kalan Halfeti’nin taş mimarisi giderek popülerliğini artırmış ve ilçede tekne turları düzenlenmeye başlamıştır. Ortalama bir saat süren Halfeti tekne turu ile sular altında kalan evleri, camileri, yeşil alanları, tarihi bölgeleri, Rumkale’yi ve Savaşan Köyü’nü görme imkanı sağlanıyor. Peki Halfeti gezilecek yerler listesinde hangi yerleri görmek gerekir? Şanlıurfa Halfeti hakkında daha detaylı yer verdiğimiz bu yazımızı okuyarak konu ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Halfeti’de Nerelere Gidilir? Halfeti de gezilecek yerler arasında ilk tercih etmeniz gereken tabii ki Rumkale’dir. Ardından Aziz Nerses Kilisesi, Kantarma Mezrası, Barşavma Kilisesi ve Asma Köprü gibi popüler destinasyonları da listeye eklemelisiniz.
  • Halfeti’nin Önemli Etkinlikleri: Şanlıurfa’ya o kadar gelmişsiniz bir etkinliğine de katılmadan dönmek olmaz şimdi! Kelaynak ve Çevre Festivali, Şanlıurfa Uluslararası Kültür ve Sanat Haftası, İsot Festivali gibi etkinliklere katılım gösterebilirsiniz.
  • Halfeti Yeme-İçme Yerleri: Halfeti’nin yeme içme olanakları oldukça fazladır. Siyah Gül Restaurant ve Fırat Yüzer Restaurant gibi mekanlarda yöreye özgü tatları deneyimleyebilirsiniz. Şabut balığı kebabı, patlıcan kebabı, domatesli kebap, soğanlı kebap, çağırtlak kebabı, erik tavası, incir kebabı, semsek ve mukaşşerli pilav gibi ürünleri buraya geldiğinizde mutlaka tatmalısınız.
  • Halfeti Tarihi Yerleri: Halfeti tarihi yerler açısından köklü bir ilçedir. Birçok kültürel mirası içerisinde barındıran bu yere geldiğinizde, Aziz Nerses Kilisesi, Asma Köprü ve Eski Halfeti gibi yerleri kesinlikle görmelisiniz.
  • Halfeti’ye Hangi Mevsimde Gidilir? Halfeti hava durumu için bilgi vermek gerekirse, kış aylarında oldukça soğuk olduğunu söylemeliyiz. Bunun dışında özellikle Ağustos aylarında sıcaklıklar ise 30 dereceyi bulur. Halfeti’yi ziyaret etmek için en iyi zaman bahar aylarıdır. Özellikle Nisan – Ekim ayları oldukça ideal bir zamanlamadır.

Halfeti Gezilecek Yerler Listesi

Rumkale

Rumkale

Nerede? Rumkale, Fırat Nehri ve Merzimen Çayı’nın birleştiği kısımda bir yarımada üzerinde yer alıyor. Tarihi bir kale olan Rumkale, tüm ihtişamıyla yüksek kayalar ile kaplı bir tepede konumlanıyor. Antik çağlardan günümüze kadar pek çok farklı isme sahip olan Rumkale Halfeti, Genç Roma ve Ortaçağ mimarisinin özelliklerini taşıyor.

Eski bir tarihi geçmişe sahip olan Halfeti Rumkale, pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Geçmiş tarihlerde Fırat Nehri üzerine yer alan Rumkale, aynı zamanda Şanlıurfa ve Gaziantep arasında bir sınır görevi görüyordu. Günümüzde ise, Birecik Barajı’nın yapılması ile bir yarımada görünümünü andırır.

Nasıl bir yer? Mistik bir havası ve sakinliğiyle gelenleri kendine aşık eden bu yer, Halfeti nin gezilecek yerleri listesinde kesinlikle olmayı hak ediyor. Uzaktan bakıldığı zaman nerede başlayıp bittiği çok anlaşılmadığı için doğayla bu uyumu görülmeye değer niteliktedir. Bölgenin en ikonik manzaralarından birine sahip olan Rumkale’ye, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba Köyü’nden veya Halfeti’den kalkan tekneler ile ulaşım sağlanıyor.

Gaziantep’ten 1 saat 15 dakika, Şanlıurfa’dan 2 saat süren bu yolculuk dışında, ayrıca Kasaba Köyü kıyısında olan tekne turları ile de buraya ulaşabilirsiniz. Bu tekne turları ile ilk olarak Halfeti’ye sonra Savaşan Köyü’ne gidilir ve Rumkale – Halfeti yolculuk ortalama 2 saat sürer.

Olmazsa olmaz! Rumkale’yi en güzel Kasaba Köyü’nden izleyebileceğinizi söylemeden geçmeyelim! Ayrıca bu manzara karşısında kısa bir mola verip bir şeyler atıştırabilirsiniz. Öte yandan yarımadaya gitmeyi ve yakından görmeyi düşünüyorsanız, içerisinde Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Kilisesi, Roma ve Orta Çağ dönemlerinden kalıntıların bulunduğunu ekleyelim.

  • Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 20.00
  • Ulaşım Haritası

Eski Halfeti

Eski Halfeti

Nerede? Birecik Barajı’nın sularının yükselmesi sonucunda, halk bulundukları mevkiinin 17 km gerisindeki Karaotlak bölgesine taşınmıştır. Karaotlak bölgesi Yeni Halfeti, sular altında kalan bölge ise Eski Halfeti olarak anılmıştır. Böylelikle Halfeti, hem Eski Halfeti hem de Yeni Halfeti olmak üzere ikiye ayrılır.

Nasıl bir yer? Turistik gezilerin yapıldığı bir yer olan Eski Halfeti, Arnavut kaldırımlı ve Urfa’ya özel kesme taş evli sokakları ile oldukça ünlüdür. “Halfeti de ne yapılır?” sorusuna vereceğimiz cevabımız ise burada belli oluyor! Bu sokaklarda kısa bir yürüyüşe çıkıp doya doya fotoğraf çekebilir ve tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Olmazsa olmaz! Aynı zamanda bu gezinti sırasında, sadece Halfeti bölgesinde yetişen siyah renkli karagüllere denk gelebileceğinizi de belirtelim.

Savaşan Köyü

Savaşan Köyü

Nerede? Birecik Barajı sonucunda büyük bir kısmı sular altında kalan Savaşan Köyü, eski adıyla da bilinen Beresin, tekne turlarının en çok tercih edilen rotalarından biridir. Sular altında kaldığı için, diğer bölgelere nazaran daha şanssız bir konumdadır ve tekneyle ulaşılan kısımda ne yazık ki bir hayat yoktur. Çünkü sular altında kaldıktan sonra köy halkı 30 km ilerisindeki bölgeye yerleşmiş ve bu köy terkedilmiştir.

Nasıl bir yer? Köyünü terk etmeyen bir azınlık hala burada yaşamaya devam etmektedir. Hatta halk sahil kenarında aile işletmeleri kurarak hizmet vermektedir. Çok fazla yaşam kalitesi göstermemesine rağmen, bu yer tarihi değerini kaybetmemiştir. Arnavut kaldırımlı sokakları ve taş işlemeli evleri ile hala otantik bir yapıya hakimdir. Köyün ön plana çıkan yapısı ise gövdesi sulara gömülmüş olan cami minaresidir.

Olmazsa olmaz! Bazı tekneler Savaşan Köyü’nün çay bahçesinde mola vermektedir. Eğer böyle bir duruma denk gelirseniz, çay molası için küçük bir ara verebilirsiniz. 🙂

Barşavma Kilisesi

Nerede? Rumkale bünyesinde yer alan Barşavma Kilisesi, Yakubi Azizi Barşavma tarafından 13.yy’da inşa edilmiştir. Bu manastırın bazı kısımları günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır. Manastırın inşasında büyük bloklar halinde kesme taşlar ve düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Bölgenin en çok dikkat çeken yapılarından biri olarak ön plana çıktığını da belirtmekte fayda var.

  • Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 20.00
  • Ulaşım Haritası

Halfeti Ulu Cami

Halfeti Ulu Cami

Nerede? Eski Halfeti bölgesi üzerinde bulunan Halfeti Ulu Cami, Ermeni taş ustaları tarafından 1807 yılında tamamlanmıştır. Urfa Halfeti gezilecek yerler arasında olması gereken bu cami, oldukça dikkat çekici bir mimari yapıya sahiptir. Zemin kısmı Birecik Barajı’ndan sonra 40 santimetre suya gömülmüş olan Halfeti Ulu Cami, bölgenin simgelerinden biridir. 200 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan cami, yapıldığı dönemde bölgedeki insanların dostluğunu sembolize etmekteydi.

Asma Köprü

Asma Köprü

Nerede? İki yakayı birbirine bağlayan Asma Köprü, halk arasında Halfeti Gerdanlığı olarak da bilinir. GAP idaresi ve kaymakamlığın iş birliğiyle ilçeye kazandırılan bu köprü, Eski Halfeti manzarası ile nostaljik bir görüntüye sahiptir. Güneşin batışı ile ışıklandırılan bu köprü, oldukça hoş bir manzaraya da tanıklık eder.

Aziz Nerses Kilisesi

Nerede? Rumkale’nin güneyinde yer alan Aziz Nerses Kilisesi, Patrick Nerses tarafından 12. yy sonunda inşa edilmiştir. Ardından Urfa İmadeddin Zengi tarafından alınmış ve 1166 – 1173 yılları arasında Rumkale Ermeni Katalikosluğu görevini üstlenmiştir. Türklerin eline geçtikten sonra cami olarak kullanılan bu yer, tarihi ve kültürel miras açısından mutlaka ziyaret edilmelidir.  Günümüzde ise yalnızca kalıntılarına ulaşılan bu kilise, Gotik bir mimari yapısına sahiptir.

  • Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 20.00
  • Ulaşım Haritası

Soğmatar Antik Kenti

Soğmatar Antik Kenti

Nerede? Roma Dönemi’nde Abgar Krallığı zamanında inşa edilen Soğmatar Antik Kenti’nin, bilimsel olarak yapılan çalışmalarda ay ve gezegen tanrılarına tapınıldığı bir kült merkezi olduğu ortaya çıkmıştır. Şanlıurfa Harran’a 53 km uzaklıkta bulunan bu antik kent içerisinde; Ay tanrısı Sin’e tapınılan bir mağara, kabartmalar ve yazıtların olduğu bir tepe, anıt mezar ve kaya mezarı yer almaktadır.

M.S. 165 yıllarında Partlar (İranlılar) Urfa bölgesine saldırıda bulunmuş ve bunun üzerine halk bölgeden kaçarak bu antik kenti kurmuştur. İslam Dönemi’ne kadar kült merkezi özelliğini korumaya devam eden Soğmatar Antik Kenti, mezarlık ve ibadet yeri olarak da kullanılmıştır.

Kantarma Mezrası 

Nerede? Kantarma Mezrası, Halfeti Şanlıurfa gezisine ekleyebileceğiniz bir diğer yerdir. Yöre halkı tarafından “Selçuklu Han” olarak adlandırılan bu yer, avlu ve kapalı kısımlardan oluşan karma tipte bir handır. Bu bilgiye ise kalıntılardan ulaşılmıştır. Çok fazla süsleme barındırmayan bu tarihi yapı, büyük boyutlu kesme taşlardan inşa edilmiştir. Malzeme ve teknik özelliklerinden dolayı bu tarihi yapının Orta Çağ’a ait olduğu düşünülür.

Birecik Kelaynak Üretim İstasyonu

Birecik Kelaynak Üretim İstasyonu

Nerede? Gaziantep Halfeti gezi listesi arasında yer alan Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 1977 yılında kurulmuştur. Dünyada nesli tükenmekte olan ve göç yapmalarına izin verilmeyen kelaynaklar, bölgeye özgü doğalarında özel bir menü ile beslenip korunur. Bu şekilde 2 adet kuş ile başlanan çalışmalar, 250 rakamına kadar çıkmıştır.

Kral Kızı Mağarası

Nerede? Eski Halfeti bölgesinde yer alan Kral Kızı Mağarası, Urfa Halfeti gezi listenizde kesinlikle olmalı! Halfeti’de düzenlenen tekne turları esnasında ilk karşınıza çıkan bu tarihi yer hakkında birçok efsane bulunuyor. Bir rivayete göre; dönemin kralının kızı, hiç onaylamadığı bir gence aşık olmuş. Kral da bunun üzerine bu mağarayı yaptırarak kızını buraya hapsetmiştir.

Bonus

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Nerede? Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in sembolik yapılarından biridir. Ee buralara kadar gelmişken, sadece Halfeti’yi görmek olmazdı. Öyle değil mi? 🙂 Dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği ile tanınan bu yerin ismini bölgedeki antik kentten aldığını biliyor muydunuz? Mimarisi ve teknolojisi ile Türkiye’nin ve Dünyanın önde gelen müzeleri arasında bulunan Zeugma Mozaik Müzesi’ni, Halfeti turu listenize mutlaka eklemelisiniz!

Nasıl bir yer? Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler, Gaziantep ve çevresinden çıkarılan Geç Antik Döneme ait kilise mozaiklerin yanı sıra müze içerisinde Roma Dönemi çeşmesi, heykel, tunç Mars heykeli, mezar taşları, lahitler ve mimari parçalar bulunuyor. Müzenin en önemli eserleri arasında yer alan Mars heykeli, müzenin her katından rahatlıkla görülebiliyor. Aynı zamanda Çingene Kızı mozaiği de, labirent şeklindeki gizemli oda içerisindedir.

  • Adres: Belkıs Merkez, 27700 Belkıs Köyü/Nizip/Gaziantep
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0342 325 27 27
  • Giriş ücreti: 30₺
  • Ulaşım Haritası

Göbeklitepe

Göbeklitepe

Nerede? M.Ö 10 bin yılına kadar uzanan bir yapıya ev sahipliği yapan Göbeklitepe, tarihteki en eski ve en büyük ibadet yeridir. Yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan Göbeklitepe, Örencik Köyü’nde yer alıyor ve Şanlıurfa’ya 20 km mesafede bulunuyor.

Nasıl bir yer? Mezopotamya olarak isimlendirilen Göbeklitepe, günümüze gelene kadar pek çok uygarlığın doğuşuna ve çöküşüne tanıklık etmiştir. Bu yönüyle kritik ve önemli bir nokta olarak kabul edilmiştir. Üst üste dizilmiş taşlardan ve dev sütunlardan oluşan bu yer, tarihteki en eski tapınaklardan biridir. Dünyanın en büyük tapınma merkezlerden biri olan Göbeklitepe, UNESCO tarafından 2011 tarihinde Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınmıştır.

  • Adres: Örencik, 63290 Haliliye/Şanlıurfa
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0414 318 51 00
  • Giriş ücreti: 45₺
  • Ulaşım Haritası

Çocuklar ile Gezilecek Yerler

Halfeti’ye geldiğinizde sonuç olarak ya Gaziantep ya da Şanlıurfa’yı gezi listenize eklemiş olacaksınız. Bu anlamda çocuklarınızı eğlendirmek ve onlarla güzel vakit geçirmek için bu noktaları tercih edebilirsiniz. Şanlıurfa’da yer alan Karaköprü Aqua Park, Gaziantep’te yer alan Parkantep Harikalar Diyarı ve Masal Parkı gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Alışveriş Mekanları

Buraya geldiğiniz zaman ev yapımı lezzetleri, el işleri, sebze ve meyve gibi ürünleri, Eski Halfeti’de yer alan Halfeti Kaymakamlığı turizm satış noktalarından satın alabilirsiniz. Eğer Halfeti’ye özgü yetişen bergamot reçellerinden bulursanız, kesinlikle almadan dönmeyin! Ancak bergamot meyvesinin burada ‘kebbet’ olarak geçtiğini bilmelisiniz.

Konaklayabileceğiniz Halfeti Otelleri

Butik Oteller

Şitamrat Hotel

Şitamrat Hotel

Nerede? Halfeti Şitamrat Otel, Halfeti’ye gelen misafirlerin sıklıkla tercih ettiği otellerden biridir. Şitamrat Otel Halfeti, Eski Halfeti’ye oldukça yakın bir konumda yer alır. Personellerin ve işletme sahibinin cana yakınlığı, yemeklerinin lezzetli oluşu, otelin temiz oluşu, harika bir manzaraya tanıklık edişi gibi sebeplerden Halfeti Otel listesinde ilk sıralarda bulunuyor. Otelde; minibar, buzdolabı, klima, wifi, ücretsiz kahvaltı, havuz ve ücretsiz otopark gibi hizmetler mevcuttur.

Şahan Taş Konak Otel 

Şahan Taş Konak Otel 

Nerede? Halfeti’nin muhteşem manzarasına tanıklık eden bu taş konak, kendinizi bir dizi çekiminde gibi hissetmenizi sağlıyor. Göl manzarası ile bütünleşen Şahan Taş Konak Otel, doğanın eşsiz güzelliğini büyük bir gururla yansıtıyor. Sesten uzak oldukça rahat ve konforlu odalarda konaklama imkanı sunan bu otel, pek çok aktivite yapma şansı da tanıyor.

Kasr-ı Canan Butik Otel

Kasr-ı Canan Butik Otel

Nerede? Unique bir Türk evi olan Kasr-ı Canan Butik Otel, 11 adet aile odası ile hizmet vermektedir. Tarihi bir konak olduğu için her odanın büyüklüğü ve konsepti farklıdır. Odalar içerisinde ihtiyacınız olan her şeyi bulabilir ve bünyesindeki yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Öte yandan bu bölgeye yakın çevredeki rotaları da gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Halfeti Fırat Pansiyon

Fırat Nehri’ne  yakın bir konumda bulunan Halfeti Fırat Pansiyon, farklı konseptlere sahip 7 oda ile hizmet vermektedir. İhtiyacınız olan çoğu şeyi hem oda içerisinde hem de otelde bulabilirsiniz. Aynı zamanda bünyesinde barındırdığı restaurantta yörenin lezzetlerini büyük bir zevkle tadabilirsiniz.

Halfeti Socrates Antik Konukevleri

Yine Halfeti Fırat kıyısında bulunan bu otel, 300 yıllık bir avlulu konak olma özelliğine sahiptir. Avlulu olan bu evler, bahçe ve göl manzaralarına bakmaktadır. Halfeti’ye geldiğinizde nostaljik bir havada konaklamak istediğinizde bu tarihi konakları tercih edebilirsiniz.

Halfeti’ye Nasıl Gidilir?

İlk olarak “Halfeti nerede?” sorusunun cevabını verebiliriz. Şanlıurfa’nın en turistik ilçelerinden biri olan Halfeti, şehir merkezine 112 km mesafede konumlanmaktadır. Şanlıurfa’nın batısında yer alan ilçe, kuzeyde Adıyaman ile Besni, güneyde Birecik, doğuda Bozova, batıda ise Gaziantep ilinin Araban, Yavuzeli ve Nizip ilçeleri ile komşudur. Sıra Halfeti yol tarifi vermeye geldi…

  • Özel Araç: Özel araçla gelindiğinde iki seçenek bulunmaktadır. Şanlıurfa ya da Gaziantep’ten direkt gelecek olan kişiler daha kolay ulaşım sağlarken, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden gelecek olan kişiler için ulaşım daha uzun olabilir. Peki Urfa Halfeti arası kaç km? Hemen söyleyelim, ortalama ulaşım 121 km yani 2 saat sürmektedir. Peki ya Gaziantep Halfeti arası kaç km? Bu yolculukta 102 km yani yaklaşık 1 buçuk saat sürmektedir.
  • Otobüs: Şanlıurfa otogarından şehir içindeki ilçelere ulaşım sağlayan otobüsleri tercih ederek buraya ulaşabilirsiniz. Bu otogardan 72 numaralı otobüse ya da Yaylak – Halfeti minibüsüne binerek ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Yolculuğun ortalama 2 buçuk saat sürdüğünü belirtelim. Farklı şehirlerden gelecek olanların ise ilk durağı Şanlıurfa olmalıdır. Unutmadan dönüş yolunda yine otobüs tercih edeceksiniz, otobüs saatlerini iyice araştırmalı ve ona göre planınızı oluşturmalısınız.
  • Havayolu: İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Lefkoşa‘dan Urfa’ya uçak imkanı vardır. Havayolu ile ulaşım Şanlıurfa GAP Havalimanı üzerinden gerçekleşir ve havayolu şehir merkezine 35 km mesafede yer alır. Havalimanından hem şehir merkezine hem de Siverek ilçesine Havaş otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Şehir merkezine ulaştıktan sonra taksi, otobüs ya da minibüs ile kolaylıkla Halfeti’ye ulaşabilirsiniz.

**İşte Halfeti gezilecek yerler listesinin sonuna geldik! Sizde deneyimlerinizi ve değerli görüşlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilir ve yazımıza katkıda bulunabilirsiniz. 🙂 Ayrıca Tatil Dükkanı sayfamızı ziyaret edebilir ve hem indirimli fiyatlar hem de erken rezervasyon ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz