Fas

Fas gezilecek yerler yazımızda Fas turu, Fas şehirleri ve Fas nerede gibi daha pek çok ilgili konuya yer verdik. Detayları öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

Kuzey Afrika‘da yer alan Fas, Afrika Kıtası’nda olmasına rağmen Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülkedir. Fas’ın başkenti Rabat olurken, Fas nüfusu ise ortalama 32 milyon civarındadır. Oldukça eski bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapan Fas, her köşesinde apayrı bir hazine saklar. Çok zengin bir kültüre ve bir o kadar renkli turistik pazarlara sahip olan Fas, turizm açısından fazlasıyla rağbet görüyor. Turizmin yanı sıra en iyi müze ve sanat galerilerine ev sahipliği yapmasıyla da ön plana çıkıyor. Buradaki en popüler noktalardan biri olan Sahra Çölü ve çölde yaşayan Berberi topluluğunun incelemeye değer hikayesine yakından tanık olmak için Fas gezilecek yerler listesine hemen göz atın!

  • Fas’ta Nereye Gidilir? Faz gezisi için ekleyebileceğiniz noktalar arasında ilk başta Fas şehirleri yer alıyor. Kazablanka, Rabat, Meknes, Marakeş ve Fes gibi destinasyonların yanı sıra Sahra Çölü’de kesinlikle görülmeye değer bir rotadır.
  • Fas Önemli Etkinlikleri: Kendi tatil günlerine oldukça hassas davranan Faslılar, pek çok özel gün için etkinlik düzenliyor ve festivallere katılım sağlıyor. Dini ve tarihi bayramlarının yanı sıra daha çok ulusal bayramlarıyla da turistler tarafından ilgi görmektedir. Çöl senfonisi, müzik festivali Gnaoua, kiraz festivali, çiçekli badem festivali… Bunun gibi daha nice festivalleri Fas gezi rehberi listesine ekleyerek harika bir eğlenceye imza atabilirsiniz.
  • Fas Yeme-İçme Yerleri: Fas mutfağında sokak lezzetleri ağırlıklı olsa da, bazı mekanlarda da lezzetli tatları yakalayabilirsiniz. Laglali-Fes, Chez Rachid-Fes, Fine Mama-Marakeş ve Le Petit Thai-Marakeş gibi noktaları Fas turistik yerler listenize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.
  • Fas’ta Ne Yenir? Fas yemekleri, bol baharat kullanımı ile nam salmıştır. Fas mutfağı arasından couscous, tajine, brochette, harira çorbası ve chebakia gibi seçenekleri mutlaka geldiğinizde değerlendirmeniz gerektiğini söyleyelim.
  • Fas Tarihi Yerler: Fas’ta adım attığınız her an farklı bir kültürle karşılaşacak ve bu tarihi izleri yakından keşfedeceksiniz. Fas’ın ziyaret edilmesi gereken tarihi noktaları ise; Hassan Kalesi, Volubilis, Teloubet Kasbah, Marakeş Müzesi, Marakeş Medinesi ve Koutoubia Cami’dir.
  • Fas’ta Ne Yapılır? Fas’a geldiğiniz zaman Fas’ın birbirinden farklı şehirlerini ziyaret edebilir, Sahra Çölü’nde harika fotoğraflar çekilebilir, turlardan herhangi birine katılarak ülkeyi daha yakından keşfedebilirsiniz.
  • Fas Kaç Günde Gezilir? Fas’ın her köşesini dolu dolu gezmek istiyorsanız, 5 gün yeterli bir süredir. Ancak Fas gezisi için en ideal süre 3 gündür.
  • Fas’a Hangi Mevsimde Gidilir? Fas hava durumu genellikle sıcak ve kuraktır. Bu nedenle Kasım – Mart ayları arasında Fas turu yapabilirsiniz.
  • Fas Para Birimi: Fas Dirhemi, Fas’ta kullanılan para birimidir.

Fas Turistik Harita

Fas Gezilecek Yerler Listesi

Jemaa El-Fna Meydanı

Jemaa El-Fna Meydanı

Nerede? Bir meydan ve pazar yeri olan Jemaa El-Fnaa, Marakeş’in en popüler noktalarından biridir. Hem gün doğumunda hem de günbatımında oldukça kalabalık olan Jemaa El-Fna Meydanı, yerel halkın yemek yemek ve eğlenmek için geldiği yerlerdendir. Gündüzleri yine biraz daha sakin olan bu meydan, havanın kararması ile falcılar, yılan oynatıcıları, satıcılar, seyyar yemek restoranları, dövmeciler ve müzisyenlerin artması ile tam bir panayıra dönüşüyor.

Nasıl bir yer? Biraz hırpalanmış bir kervansarayı bünyesinde barındıran meydan, ıvır zıvır eşyaları ile dolu dükkanlara da ev sahipliği yapıyor. Yine yıpranmış eski demlikler, tavalar, teraziler, pirinç lambalar ve geniş bakır semaverler… Antika şeylerden hoşlanıyorsanız bu tarz dükkanları gezmek size iyi gelebilir. Faslı aileler ve pek çok yerden gelen yabancı turistlerin akşam saatlerinde akın etmesiyle daha da canlanan Jemaa El-Fnaa Square, Fas’ta gezilecek yerler arasında kesinlikle yer almalı.

Sahra Çölü

Sahra Çölü

Nerede? Dünyanın en sıcak çölü olan Sahra Çölü’nün 9 milyon kilometrekare büyüklüğüne sahip olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın en büyük üçüncü çölü olan Sahra Çölü, ortalama 2,5 milyon yaşındadır. Afrika’nın yüzde otuzu kadar olan bu çöl, Amerika’yı kaplayacak bir yüzölçümüne sahiptir. Dünyaca tanınmış ve oldukça ünlü olan Sahra Çölü, Afrika’nın kuzeyinde yer alıyor.

Nasıl bir yer? Fas yolculuklarının olmazsa olmazı tabii ki Sahra Çölü’dür. Adeta büyüleneceğiniz bir coğrafyaya hakim olan çöl, siz gezginlerin durak noktasıdır. 🙂 Her mevsim ziyaret edebileceğiniz bu yer, yazın sağlık turizmi açısından da yoğun ilgi görüyor. Neden mi? Romatizma hastalıklarına iyi geldiği bilindiği için. Hatta çoğu turist bu çöle gelerek kendilerini kuma gömüyor. Ancak şunu belirtmeliyiz ki; yaz aylarında 50 dereceyi bulan bir sıcaklığa sahiptir. O yüzden bu gezi planınızı iyi değerlendirmelisiniz. Yazın bunaltıcı sıcaklıkları dışında kışın ise kum fırtınalarına denk gelebilmeniz mümkün. Bu durum yaz aylarındaki sıcaklıklardan daha tehlikeli olabilir. Bu nedenle ilkbahar ya da sonbahar mevsimlerinde gelmeniz daha uygun olacak sanırım.

Peki tarihi belirledik ama biz oraya nasıl geleceğiz derseniz, o da kolay. Özel tur ya da paylaşımlı turlardan birini tercih ederek bu havayı yakından soluyabilirsiniz. Kendi başınıza herhangi bir tura katılmadan gitmeniz ne yazık ki zordur. Otostop çekerek, otobüse binerek ya da araç kiralayarak Merzouga’ya ulaşabilirsiniz. Bunlardan en çok tercih edileni ise “Pip Pip Yalah” isimli araç paylaşım uygulamasıdır. Ancak Merzouga’ya ulaştığınızda yine sizi çöle getirecek bir rehberli tur almanız gerekecek. Bu bilgilerin dışında yanınızda neler getirmeniz gerektiğinden kısaca bahsedelim. Kıyafet seçiminizin uygun olması, suyunuzun mutlaka yanında olması, her ihtimale karşı ilkyardım ürünleri ve ilaçların bulunması, güneş kremi, gözlük ve şapka gibi ürünlerin de yanınızda olmasına dikkat etmelisiniz.

Ali Bin Yusuf Medresesi (Ben Youssef Medresesi) 

Ali Bin Yusuf Medresesi

Nerede? Fas’ın en büyük medreselerinden biri olan Ali Bin Yusuf Medresesi, 1565 yılında Saadian Hanedanı tarafından yaptırılmıştır. Uzun bir süre sonunda restorasyon çalışmaları biterek yeniden ziyaretçilere ve turistlere açılan bu medrese, Marakeş’in en turistik ve en tarihi noktalarından biridir.

Nasıl bir yer? Çatıyla kaplı koridordan geçip medreseye ulaştığınızda, kuzey cephenin orta kısmında bir mescit ve önceleri misafirlere tahsis edilen kütüphane içerisinde ahşap dolaplar ile yer döşemelerinin yer aldığını göreceksiniz. Ayrıca farklı malzemelerin kullanıldığı ve birbirinden renkli zarif süslemelerin hakim olduğu pek çok alanla karşılaşacaksınız.

Chouara Tannery (Deri Tabakhanesi)

Chouara Tannery

Nerede? Fas’ın Fes şehrindeki üç tabakhaneden biri olan Chouara Tannery, şehrin hem en büyük hem de en eski tabakhanelerden biridir. Turistik merkezlerden biri olarak kabul edilen bu yer, derileri yumuşatmak için yuvarlak taş kaplar içerisinde boya ya da beyaz sıvılarla dolu bir bölgedir. Ve bu bölgedeki üretilen deri ürünler tüm dünyaya ihraç edilmesiyle yoğun talep görüyor. Fes gezi rehberi listesine ekleyebileceğiniz bir yer olan Chouara Tannery, oldukça farklı bir rotadır.

Ait Benhaddou

Ait Benhaddou

Nerede? Fas görülmesi gereken yerler arasında mutlaka olması gereken Ait Benhaddou, bir Berberi köyüdür. Kurulduğu tarihten itibaren günümüze gelene kadar ayakta kalmayı başaran bu köy, Sahra ve Marakeş arasında, eski kervan güzergahı üzerinde konumlanıyor. UNESCO tarafından 1987 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilen Ait Benhaddou, Fas’ın en güzel mimarisine sahiptir.

Nasıl bir yer? Birbirinden farklı film ve dizilerin bu köyde çekildiğini söylesek, merakınızı çeker miyiz acaba? “Gladyatör”, “Prince of Persia”, “Mumya” ve “Game of Thrones”… Daha ne olsun! 🙂 Filmlere ve dizilere set olmasıyla popülaritesini arttıran bu köy, sırf bu özelliğiyle bile ziyaret edilmeyi hak ediyor. Kil ve çamurdan yapılmış mimarisiyle gelenleri büyüleyen Ait Benhaddou, Sahra Çölü yolu üzerinde yer alıyor. Yani çöle giderken ya da çölden dönerken bu noktayı da rotanıza kesinlikle dahil etmelisiniz!

Fes el Bali

Fes el Bali

Nerede? UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak listeye eklenen Fes el Bali, eski bir bölgedir. Surlarla çevrili olan bu yer, labirenti andıran mimari yapısıyla farklı bir görünüme sahiptir. Zamanla restore edilen tarihi evleri ile de ülkeye gelen turistlerin ziyareti ihmal etmediği yerlerdendir.

Bab Boujloud

Bab Boujloud

Nerede? “Blue Gates” olarak bilinen Bab Boujloud, üzerinde bulunan mavi çiniler sayesinde bu ismi almıştır. Eski şehrin en büyük giriş kapısı olup, oldukça heybetli bir duruşu vardır. Ancak ateşli silahların icadıyla bu kapı işlevini giderek yitirmiştir. Artık yalnızca bir sembol olarak Fas’ın Fes şehrinde konumlanmaktadır.

El Badi Sarayı

El Badi Sarayı

Nerede? Marakeş’te yer alan El Badi Sarayı, bir diğer adıyla da bilinen El Badi Sarayı, geçmiş zamanlarda oldukça sükse yapan yerlerden biridir. Ancak günümüzde ne yazık ki bu saray harabeye dönmüş durumdadır. Marakeş’in önemli yapılarından olan Kutubiye Cami’in minber kısmının bu sarayda sergilenmesi ise artılarından biridir.

  • Adres: Ksibat Nhass, Marrakech 40000, Fas
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: 70 Dirhem
  • Ulaşım Haritası

Bahia Sarayı

Bahia Sarayı

Nerede? Fas Marakeş’te konumlanan Bahia Sarayı, Fas Marakeş gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz bir diğer destinasyondur. Kelime anlamı ihtişamlı olan bu saray, tam da isminin hakkını verecek cinsten! Yapıldığı dönemin yanı sıra günümüzde hala ihtişamını koruyan bu saray, 19. yy da yapılmıştır ve inşaatı ise 14 yıl sürmüştür.

Nasıl bir yer? İnşa edildiği tarihten günümüze gelene kadar çok iyi bir şekilde korunan sarayda, sadece minik dokunuşlar ile restorasyon çalışması yapılmıştır. Özellikle Fas mimarisini yakından görmek isteyenlerin ve tarihi noktaları sevenlerin adresi olan bu rota, geleneksel Fas mimarisi ve sanatının muhteşem örneklerini gözler önüne seriyor. Öte yandan odaların tavanlarındaki ahşap işçilik kesinlikle görülmeye değerdir.

  • Adres: Rue Riad Zitoun el Jdid, Marrakesh 40000, Fas
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: 70 Dirhem
  • Ulaşım Haritası

Majorelle Bahçeleri

Majorelle Bahçeleri

Nerede? Marakeş’te saklı kalmış bir cennet olan Majorelle Bahçeleri, Fas’ın doğal güzelliklerinden biridir. Birbirinden farklı bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan bu mekan, Fransız ressam Jacques Majorelle tarafından yapılmıştır. Fransız ressam, hem ülkeye olan aşkı hem de botaniğe olan merakı ile dünyanın dört bir yanından bitki getirerek bu bölgeyi oluşturmuştur. Ölümünün ardından Yves Saint Lauren ve Pierre Berge tarafından satın alınmış ve tasarımları açısından bir ilham kaynağı olmuştur.

Nasıl bir yer? Kuş cıvıltıları eşliğinde gerçekleştireceğiniz bu gezi, sanki bir tablonun içerisinde yer alıyormuş gibi bir his veriyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Majorelle Bahçeleri içerisinde, nilüfer göletleri, Berberi Müzesi, havuzlar ve küçük bir kütüphane de yer alıyor. Burası Fas gezilecek yerler listesinde olmasında ne olsun! 🙂 Kuşlar, bitkiler arasında bir uyum halindeyken, ortamın mavi ve mor renkli ahengi ise adeta bir cümbüş yaratıyor. Ayrıca Fransız ressamın, bu botanik bahçe için “Hayatta yaptığım en güzel tablo” demesi de her şeyi tamamlıyor!

  • Adres: Rue Yves St Laurent, Marrakech 40090, Fas
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.30
  • Telefon: +212 5242-98686
  • Ulaşım Haritası

Fas’a Yakın Gezilecek Yerler

Marakeş

Marakeş

Nerede? Yerel halk tarafından “Kızıl Şehir” ismini alan Marakeş, Fas’ın ilk başkenti olma özelliğine sahiptir. Egzotik şehirlerden biri olan Marakeş, Medina ve Gueliz olarak ikiye ayrılıyor. Tarihi yapıları ve pazarları ile dolu bir bölge olan Marakeş, Jemaa El Fnaa meydanı ile de oldukça popülerdir. Üstelik bu meydan UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Modern binalar ve uluslararası markaların yer aldığı dükkanlar ile dolu olan Gueliz ise, alışveriş severlerin adresidir diyebiliriz.

Nasıl bir yer? Sahra Çölü ve Kuzey Fas arasında bir geçit olan Marakeş, en çok ziyaret edilen turizm şehirleri arasında yer alıyor. Meydanları, pazarları, araçların giremediği ara sokakları, kültürel mirası, tarihi binaları ve doğa turları ile yoğun talep gören Marakeş gece hayatı ile de oldukça hareketlidir. Fas Marakeş gece hayatı, özellikle Jemaa el Fnaa meydanında seyyar yemek restoranları, yılan oynatıcıları, müzisyenler, falcılar ve dövmeciler gibi pek çok eğlence olanağı vardır. Bu nedenle Fas Marakeş turu için katılım göstermeli ve bu popüler noktayı gezi planınıza dahil etmelisiniz.

Kazablanka

Kazablanka

Nerede? Fas’ın batısında konumlanan ve bir liman kenti olan Kazablanka, Fas’ın en büyük şehridir. Kazablanka, 1942 yılında bir Hollywood filmi olan “Kazablanka” ile nam salmıştır. Bu unutulmaz film sayesinde yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çeken şehir, mimari yapısıyla da adeta göz kamaştırıyor. Hem sanayisi hem de limanı ile bi’ hayli gelmiş olan Fas Kazablanka, aynı zamanda harika manzaralara da tanıklık ediyor.

Nasıl bir yer? Kazablanka gezilecek yerler listenize Hasan Cami, Kazablanka Katedrali, Eski Medine ve daha pek çok noktayı mutlaka eklemelisiniz! Günümüze gelene kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için birbirinden farklı kültüre hem de tarihi mirası bünyesinde barındırır. Brutalist mimari, modern mimari, art nouveau ve kübizm gibi eserlerin yanı sıra değişik mimari akımlarını da içerisinde dahil eden eserleri ise fazlasıyla değer taşıyor.

Kazablanka gece hayatı diğer şehirlere göre biraz daha sakin olsa da bölgede yer alan barlarda farklı müzik alternatifleri ile biraz keyiflenebilir ve yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Aynı zamanda Fas otelleri arasından da herhangi birini tercih ettiğinizde eğlenceli hizmetlerinden ve olanaklarından faydalanabileceğinizi unutmayın. Fas Kazablanka gezilecek yerler listenize ekleyeceğiniz farklı noktalar varsa bizi de bilgilendirin. 🙂

Fes

Fes

Nerede? Alışılmışın dışında bir yer olan Fes, çoğu kişi tarafından çok beğenilirken çoğu kişi tarafından ise şüpheyle yaklaşılıyor. Adeta kendinizi “Maze Runner” filminde gibi hissetmenizi sağlayan bu şehir, dar sokaklardan meydana gelen labirent bir şehirdir. Kültürel zenginliği keşfetmenize, tarihi mimari yapıları görmenizi ve farklı lezzetleri tatmanıza olanak tanıyan bu şehirden etkilenmemek elde değil! Fas’ın tarih ve kültür şehri olan Fes, Kazablanka ve Rabat’tan sonra üçüncü en büyük şehirdir.

Nasıl bir yer? Fas gezilecek yerler arasında tercih edebileceğiniz bir diğer şehir olan Fes, aynı zamanda kendinizi Orta Çağ döneminde yaşıyor gibi hissettirebilir. Bir de bu konsepte göre kıyafet seçimi yaparsanız, kim bilir ortaya ne şaheser fotoğraflar çıkacak! Buraya geldiğinizde eski kent anlamı taşıyan Fes el Bali bölgesine uğramadan sakın dönmeyin. Araçsız şehir alanı olarak da bilinen bu bölge, bahsettiğimiz gibi labirent bir şekildedir.

Bu bölgesi dışında deri tabakhaneleri, Bab Baojloud, Ebu İnaniye Medresesi, Art Naji, Kraliyet Sarayı ve Karaviyyin Üniversitesi gibi rotalar da çoğunlukla ilgi görmektedir. Peki Fes’in UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne seçilen ilk şehir olduğunu biliyor muydunuz? Umarım hala şüpheyle yaklaşmıyorsunuzdur!

Agadir

Agadir

Nerede? Sonsuz maviliklere açılan Agadir, çok fazla kişi tarafından bilinmez ve Fas tatili için çok sık tercih edilmez. Ancak gelenleri hayal kırıklığına uğratmadığını yazımızın başında belirtmek isteriz. Neden mi? Detayları birazdan aktaracağım, merak etmeyin. Fas’ın güneybatı kısmında yer alan Agadir, sadece turistik bir mekan değil aynı zamanda Fas’ın en popüler yazlık mekanıdır.

Nasıl bir yer? Muhteşem güzellikteki kumsallara sahip olan Agadir, AntalyaKemer gibi capcanlı bir şehirdir aslında. Üstelik yaz aylarında değil kış aylarında bile aynı atmosferi korumayı başardığını belirtmeliyiz. İçerisinde fazla gezilecek yerleri olmasa da denizi ile bu durumu unutturacağa benziyor. Özellikle deniz severleri. Upuzun kumsalları ve sörf yapan insanları gördükçe zaten tüm olumsuzlukları kafanızdan sileceğiniz kesin.

Suvayr (Essaouria)

Suvayr (Essaouria)

Nerede? Mistik ve fantastik bir ambiyansı ile Suvayr (Essaouria), Fas’ın güneybatısında küçük bir balıkçı kasabasıdır. Bir kıyı şeridi olan Suvayr, atmosferi ve “Game of Thrones” dizisi ile fazlasıyla gündeme gelerek popülerliğini korumaktadır. Portekiz – İspanya dönemini anımsatan bu şehir, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine girmiştir.

Nasıl bir yer? Çok fazla gezilecek yeri olmasa da Atlas Okyanusu’nun maviliklerine dalıp bir deniz havası almak herkese iyi gelecektir. Ayrıca geldiğiniz zaman Medina, Pazar yeri, suvayr surları ve balıkçı limanı gibi rotaları gezi listenize ekleyebileceğinizi belirtelim. Üstelik şehrin ambiyansından ve büyüsünden hemen kurtulmak istemezseniz, burada bir gece de olsa konaklayabilirsiniz.

Rabat

Rabat

Nerede? Fas başkenti olan Rabat, yönetim ve öğretim merkezi olarak Fas’ın önemli şehirlerinden bir tanesidir. Fas’ın kuzeybatı kıyısında yer alan Bou Regreg ırmağının, denize döküldüğü bir kısımda bulunan Rabat, hem kültürel hem de tarihi yapısı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Turizmle öne çıkmadığı için daha sessiz bir yer olan Rabat’ta sakin sakin dolaşıp gezebilirsiniz.

Nasıl bir yer? Palmiye ağaçları ile çevrili trafiğe kapalı olan caddeleri, küçük dükkanları, heykelleri ve sokak anıtlarının yanı sıra doğal güzellikleriyle de büyük rağbet görüyor. Fas Rabat gezilecek yerler arasında Medina, Muhammed V Mozolesi, Kasbah des Oudaias, Kraliyet Sarayı, Hassan Kulesi ve Andalusian Bahçeleri gibi noktalar yer alıyor. Rabat’ta gezilecek yerler için önemli gördüğümüz yerleri sizinle paylaştık. Eğer farklı keşifleriniz varsa mutlaka yorumlar kısmında buluşalım!

Şafşavan (Chefchaouen)

Şafşavan (Chefchaouen)

Nerede? Fas’ın kuzeybatısında konumlanan Şafşavan (Chefchaouen), “Mavi Şehir” olarak adlandırılıyor. İsmini hakkıyla taşıyan bu şehir, gerçekten de masmavi! Fas gezilecek yerler arasında belki de en dikkat çekeni ve en farklı olanı Şafşavan’dır. İki dağ arasında konumlanan bu şehre, biz diyelim Ege, siz deyin Yunanistan. Bir yerden sonra bu mavilik başınızı döndürebilir bizden söylemesi!

Nasıl bir yer? Dar sokaklarından kaldırımlarına, merdivenlerden evlere, saksılardan duvarlara kadar her şeyin mavi olduğunu düşünün. Adeta kendinizi “Şirinler” filminde gibi hissedebilirsiniz. 🙂 “Fas’ın Mavi İncisi” olarak da bilinen Şafşavan, tarih boyunca hem dış dünyaya hem de farklı kültürlere kapalı olarak varlığına devam etmiştir. Bu durum şehrin özgün kültürünün oluşmasına vesile olmuş ve çokta iyi olmuş.

Buraya geldiğiniz zaman; Kasbah, Medina, Ras El Maa Şelalesi ve Uta El-Hamam Meydanı gibi noktaları listeye eklemeniz gerektiğinin altını çizelim. Ayrıca masmavi daracık sokaklarında yürüyüş yapmayı, bol bol fotoğraf çekmeyi, evlerin ortasında saklı kalmış avluları keşfetmeyi ve yerel satıcılarla sohbet etmeyi unutmayın!

Tanca (Tangier)

Tanca (Tangier)

Nerede? Ülkenin Avrupa’ya en yakın şehri olan Tanca, Cebelitarık Boğazı’nın güney yakasında konumlanıyor. Fas’ın en eski şehri ve ikinci en büyük sanayi şehri olan Tanca, çok eski bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapıyor. Kasbah ve Medina olarak ikiye ayrılan şehir, uzun yıllar boyunca İspanya, Fransa ve İngiltere yönetiminde kaldığı için aynı zamanda en kozmopolit bir şehirdir.

Nasıl bir yer? Yine bir filme set olan Fas şehri ile karşı karşıyayız. Meşhur “Inception” ve birçok “James Bond” film serisine sahne olan bu şehir, ayrıca pek çok ünlü kişinin de durak noktası olmuş. Ressam Matisse, Beatles, Rolling Stones, Tennessee Williams ve Yves Saint Laurent… Kim bilir daha bilmediğimiz kimler kimler ziyaret etmiştir burayı. Denize kıyısı olan Tanca gezilecek yerler arasında ise Grand Socco, Dar el Makhzen, Coin de L’art Berbere, Tanca Sahili ve daha fazlasını listeye ekleyebilirsiniz.

Özellikle Grand Socco gibi insanların buluşma noktası olan Fransa Meydanı, bünyesindeki şık ve Avrupai cafeleri ile turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Fas Sanatları ve Antik Eserler Müzesi olarak hizmet veren Dar el Makhzen içerisinde Fas’ın kültürüne dair pek çok şey bulabilirsiniz. Ayrıca Afrika Kıtası görünüme sahip Herkül Mağarası’da görülmeye değer bir destinasyondur. Ve son olarak kumsallar ve halk plajlarında da dilediğiniz gibi vakit geçirebilir ve arkadaşlarınızla eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Meknes

Meknes

Nerede? Fas’ın İmparatorluk şehirlerinden biri olan Meknes, Krallık içerisindeki şehirler arasında en kalabalık altıncı şehirdir. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesinde yer alan Meknes, surlarla çevrilidir. Nadir görülen tarihi kalıntıları ve anıtları ile oldukça çarpıcı olan bu şehir, aynı zamanda hareketli, canlı ve modern bir yapıya sahiptir.

Nasıl bir yer? Yirmi beş cami, hamam, hanlar, saraylar, özel mülklerin kalıntıları ve birçok farklı medeniyetin kültürüne ait anıtlar gibi pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Tarihi eserlerin yanı sıra doğal alanları ile de kesinlikle görülmeye değer bir şehirdir.  Zaten şehri de nitekim evrensel kılan özelliği de budur. 17. yy kalma anıtlar ve tarihi dokudur! Üstelik bu şehir sadece tarihi yapılarla kaplı değildir. Etrafı zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile çevrili olduğunu da hemen ekleyelim. Buraya geldiğinizde; şehri simgeleyen Bab Mansour, Meknes’in kalbi olan Pl el-Hedim Meydanı, geçmişte altın çağ yaşatan Moulay İsmal’in Anıtmezarı ve son olarak Dar Jamai Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz.

Ouarzazate

Ouarzazate

Nerede? Çöl turları için popüler bir mola noktası olan Ouarzazate, Fas gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı! Şehir görülmeye değer olduğu kadar, en az yakınındaki harika merkezleri ile de oldukça çarpıcı bir konumdadır. Fas’ın birçok rotası gibi burada da dünyaca ünlü filmlerin çekildiğini söylemezsek olmaz. 🙂

Nasıl bir yer? Küçük bir Berberi yerleşimi olarak kurulsa da şimdiki konumu ile önemli el sanatları ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Fas’ın trafik merkezi olan bu şehir, ayrıca bir turizm merkezi olduğu için de birçok ziyaretçinin uğrak noktası olmaktan geri kalmıyor. Geldiğiniz zaman Kasbah Taourirt, Sinema Müzesi, Ouarzazate Film Stüdyoları, Ait Ben Haddou, Kasbah Amridil ve Fint Vahası gibi rotalara uğramayı sakın unutmayın!

Tinghir

Tinghir

Nerede? Harika palmiye korusu ile meşhur Todra boğazlarıyla bilinen Tinghir, yine eski bir Berberi şehridir. Fas’ın en önemli boğazlarından biri olan Todra, palmiye bahçeleri ile mükemmel bir giriş kapısına sahip olan Tinghir vahası ve küçük kil köyleri, bu şehri unutulmaz kılıyor desek abartmış olmayız. 

Nasıl bir yer? Yemyeşil palmiye ağaçları ile en çekici vahalardan birine sahip olan bu şehir, aynı zamanda Todra Boğazı’nın eşsiz manzarası ile gelenleri büyüleyeceği kesin! Ayrıca bu noktada dağcılar ve yürüyüşçüler için pek çok tırmanış ve yürüyüş rotası bulunuyor. Bu aksiyonu sevenler daha uzun süre kalarak manzaranın tadını çıkarabilir, bizden söylemesi!

Merzouga

Merzouga

Nerede? Kendi halinde bir kasabadır Merzouga. Fas’ın güneydoğusunda yer alan Merzouga, Sahra Çölü’ne yakınlığıyla biliniyor. Fas’ın diğer şehirlerinden çokta farklı olmayan bu kasaba, toprak evleri, geniş cadde ve sokaklara sahiptir. Kumdan harikalar diyarı olarak tanımlanan Erg Chebbi’ye yakınlığı ile pek çok turistin ilgisini çeken Merzouga, oldukça popüler bir rotadır.

Nasıl bir yer? Geleneksel Fas mimarisini gözler önüne seren yapıları ile fazlasıyla dikkat çeken bu yer, coğrafi bir öneme sahiptir. Birbirinden farklı aktiviteler yapma şansı tanıyan Merzouga, özellikle çöl deneyiminde bulunmak isteyenlerin kaçınılmaz adresi oluyor. Buraya gelerek Sahra Çölü’nün tadını çıkarmak istemez misiniz? O halde çöl kamplarında konaklayın ve bu atmosferin keyfini sürün!

Bunun dışında Deve turu ile kumların üstünde gezinerek farklı bir deneyime imza atabilirsiniz. Sadece deve turu ile değil, aynı zamanda Jeep Safari ile de kasabayı talan edebilirsiniz. E buraya kadar gelmişken Fas’ın tarihinde önemli bir yer tutan Berberi köylerini de ziyaret etmeden dönmeyin! Dayet Srij Gölü, Erg Chebbi, Vahalar, Ulusal Araba Müzesi, Dar Gnaoua – Khamlia Köyü ve Maden Ocakları gibi noktaları da gezi listenize ekleyin.

Çocuklar ile Gezilecek Yerler

Genel olarak Fas küçük çocuklarla gezmek için ideal gezi bir rotası değildir ancak bu sizi ve çocuklarınızı korkutmasın. Özellikle Agadir ve Marakeş bölgelerinde yer alan büyük otellerde çocuklar için pek çok eğlence vardır. Öte yandan çocuklara özel yarışmalar, eğlence etkinlikleri ve sporların düzenlendiği çocuk kulüpleri de mevcuttur. Hatta daha büyük çocuklar için vakit geçirebilecekleri badminton ve masa tenisi gibi oyun alanları da bulunuyor. Ayrıca Rabat’ta Fas’ın en büyük hayvanat bahçesinin bulunduğunu da ekleyelim.

Fas Alışveriş Yerleri

Fas alışveriş için özellikle hediyelik eşya konusunda oldukça rahat edeceğiniz bir ülkedir. Fas’tan Türkiye’ye dönerken almanız gerekenlerin başında argan yağı bulunuyor. Bunun yanı sıra seramik ürünler, hasır çantalar ve şapkalar, tespihler, gümüş ve altın takılar, taze nane, toz baharat çeşitleri, ahşap oyma ürünler, buzdolabı süsleri, biblolar, anahtar ve daha pek çok şeyi satın alabilirsiniz. Fas’ta alışveriş konusunda sadece yerel pazarlardan veya küçük dükkanlardan değil, aynı zamanda şehirlerde bulunan AVM’lerden de alışveriş yapabilirsiniz. Morocco Mall, Kazablanka Twin Center, Semmarine Çarşısı, Zaanatkarlar Topluluğu Marakeş ve Birleşmiş Milletler Meydanı gibi noktaları tercih edebileceğinizi belirtelim.

Fas Tarihi Yerler

Fas’a geldiğiniz ilk günden beri bambaşka bir kültüre ve tarihe imza atacağınızın garantisini verebiliriz. Tarih boyunca birbirinden farklı medeniyete ev sahipliği yapan bu yerde, gezip görebileceğiniz ve etkisinden çıkamayacağınız pek çok nokta vardır. Al Badii Sarayı, Bahia Sarayı, Ben Youssef Medresesi, Kutubiye Cami ve gibi daha çokça sayıca yeri ziyaret edebilirsiniz.

Fas Gece Hayatı

Fas’ta gece hayatı var mı diye merak edenler için hemen yanıtlayalım evet vardır. Disko, bar, gece mekanı ve bunun gibi eğlenebileceğiniz daha pek çok yer Fas’ın şehirlerinde mevcuttur. Özellikle Marakeş ve Kazablanka gibi şehirlerde arkadaşlarınız ya da sevdiklerinizle keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Fas Turu

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Faslılar kendi tatil günlerine ve dini bayramlara ekstra özen gösteriyorlar ve sürekli olarak kutluyorlar. Bunun dışında pek çok etkinlik düzenliyor ve farklı festivallere katılarak eğlenceli zamanlar geçiriyorlar. Tarihi ve dini bayramların dışında ulusal bayramları da unutmayan Faslılar, bu anlamda turistlerden de yoğun ilgi görüyorlar. Yeni Yıl, Bağımsızlık Günü, Fas Kralı II. Hasan’ın saltanatın başlangıcı, Gençlik Günü, Taht Günü, Yeşil Mart Haftası, Uraza Bayramı dışında Çöl senfonisi, müzik festivali Gnaoua, kiraz festivali, çiçekli badem festivali ve aromatik bir gül festivali gibi pek çok etkinlik ve festival burada mevcuttur. Fas turları arasından birini tercih ederek hem ülke ve şehirlerini yakından keşfedebilir hem de bu saydığımız gibi birçok eğlenceyi yakından tadabilirsiniz.  Kazablanka, Rabat, Meknes, Fes ve Marakeş… Tüm bu popüler noktaları bu sayede gezecek, eşsiz lezzetleri tadacak ve farklı eğlencelere katılım sağlayacaksınız.

**Böylece Fas gezilecek yerler listesi sona eriyor. Görüşlerinizi ve deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz, bize yorum yapabileceğinizi unutmayın! Ayrıca turlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak, indirimlerden faydalanmak, fırsatları kaçırmamak ve erken rezervasyon yaptırmak için Tatil Dükkanı sayfamızı ziyaret edin. 

Fas Gezi Rehberi Hakkında Merak Edilenler;

Fas vize istiyor mu?

Fas, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasındadır. Geçerliliği 6 ay olan umama mahsus pasaportlar ile Fas'ı ziyaret edebilirsiniz.

Fas başkenti neresidir?

Fas'ın başkenti Rabat'tır.

Fas resmi dili nedir?

Fas dili Arapça ve Berberice'dir.

Fas zengin bir ülkemi?

Fas'taki insanlar çok zengin olmasa da pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmasından dolayı zengin bir kültüre sahip olduğunu söyleyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz