Eskişehir

İçindekiler

Eskişehir gezilecek yerler adlı yazımızda Eskişehir otelleri, Eskişehir ilçeleri ve Eskişehir ile ilgili daha birçok detaya yer verdik. İşte Eskişehir de gezilecek yerler listesi!

Ankara ve İstanbul gibi şehirlere yakınlığıyla özellikle hafta sonlarının vazgeçilmez destinasyonlarından biri olan Eskişehir, sakinlerinin kente bağlılığıyla nam salmıştır. Aynı zamanda bir öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir, kültür değerleri ve yaşam kalitesi olarak Türkiye‘nin en Avrupai kentlerinden biridir. Çok eski bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapan Eskişehir, bu özelliğini bünyesinde barındırdığı arkeolojik kalıntılar ve müzeleriyle başarılı bir şekilde gösteriyor. Tarihi yapılarının dışında doğal güzellikleri ile de oldukça beğeni toplayan bu yeri ziyaret etmek için geç kalmayın! Eskişehir gezilecek yerler listesini hemen şimdi keşfetmek için okumaya devam edin…

  • Eskişehir’de Nerelere Gidilir? Eskişehir de gezilecek yerler arasında en ikonik yapılar Eskişehir Sazova Parkı, Odunpazarı Evleri, Eskişehir Balmumu Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Porsuk Çayı ve Adalar’dır.
  • Eskişehir Önemli Etkinlikler: Üniversite kenti olduğu için sosyal aktivite konusunda geniş bir yelpazeye sahip olan Eskişehir’de bol bol tiyatro ve müzik festivalleri düzenlenmektedir. Bunun dışında Uluslararası Eskişehir Festivali, her yıl ekim veya kasım ayında başlayıp 9 gün sürer. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu yaz aylarında düzenlenir ve ortalama 2 hafta sürer.
  • Eskişehir Yeme-İçme Yerleri: Eskişehir’de çibörek deyince akla ilk gelen yerlerden biri kuşkusuz Papağan’dır. O yüzden ilk olarak yapmanız gereken şey buraya gitmek olmalı! Çibörek dışında Abdüsselam’da Balaban Kebabı, Tanınmış Helvacı’da haşhaşlı çörek ya da met helvası, Karakedi Bozacısı’nda boza, Sağlık Pide’de pide, Mazlumlar Muhallebicisi’nde su muhallebisi gibi lezzetli yiyecek ve içeceklerin tadına mutlaka bakmalısınız. Ayrıca Eskişehir kahvaltı için de Hot-N-Fun ve Acıktım Kafedeyiz gibi noktaları tercih edebilirsiniz.
  • Eskişehir’de Ne Yenir? Çibörek, met helvası, nuga helvası, haşhaşlı gözleme ve haşhaşlı cevizli çörek, Balaban kebap gibi lezzetler oldukça meşhurdur.
  • Eskişehir Tarihi Yerler: Eskişehir gezilecek tarihi yerler arasında en popüler noktalar Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Akhisar Kalesi, Eskişehir Lületaşı Müzesi, Ulus Anıtı ve Meydanı, Midas Anıtı ve Pessinous Antik Kenti’dir.
  • Eskişehir’de Ne Yapılır? Tarihi Odunpazarı Evleri’ni görebilir, Adalar Bölgesi ve Porsuk Çayı’nda gondola binebilir, Sazova Parkı’nda keyifli vakit geçirebilir, Barlar Sokağı’nda eğlenceye ortak olabilir, birbirinden farklı müzeleri gezebilir, Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda alışveriş yapabilir, Şelale Park’ta kentin manzarasını seyredebilir, Papağan’da çibörek yiyebilirsiniz.
  • Eskişehir Kaç Günde Gezilir? Eskişehir’i yaklaşık 2 – 3 günde gezebilirsiniz.
  • Eskişehir Hangi Mevsimde Gidilir? Karasal iklime hakim olan Eskişehir hava durumu genellikle kışları soğuk ve kar yağışlı geçerken, yazları ise sıcak ve yağışsız geçmektedir. Bu nedenle Nisan, Mayıs ve Eylül ayları seyahat için oldukça uygundur.

Eskişehir Gezilecek Yerler Haritası

Eskişehir Gezilecek Yerler Listesi

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi

Porsuk Çayı

Nerede? Eskişehir gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı tabii ki Porsuk Çayı’dır. Tepebaşı ve Odunpazarı arasında uzanan Eskişehir Porsuk Çayı, Bayatçık Deresi ve Kızıltaş suyundan besleniyor olup Sakarya Nehri’nin en uzun kolu olma özelliğine sahiptir. Kentin sembolik yapılarından biri olan bu bölge, aynı zamanda en hareketli yerlerinden biridir. Porsuk Çayı’nın şehir merkezine bakan kısmı Adalar Bölgesi olarak nitelendiriliyor ve çay bu özelliğiyle de adından sıkça söz ettiriyor. Üzerinde gondol, tekne ve kayık turlarının düzenlendiği bu bölgede, kendinizi Venedik’te ya da Amsterdam’da hissetmeniz çok normal!

Nasıl bir yer? Yemyeşil atmosferi ve mükemmel manzarası eşliğinde Porsuk Çayı’ndan başlayacağınız tur gezinize, Adalar Bölgesi’ni de ekleyerek ilerleyeceksiniz. Doktorlar Caddesi, Atatürk Caddesi ve Şair Fuzuli Caddesi arasında yer alan Adalar Bölgesi, şehrin tam kalbinde konumlanıyor olup bünyesinde pek çok olanağı barındırıyor. Cafeler, restoranlar, oteller, barlar, publar ve eğlence mekanları… İçerisinde ihtiyacınız olan her şeye kolaylıkla ulaşarak sevdiklerinizle beraber güzel vakit geçirebilirsiniz. Bunların dışında bol bol yürüyüş yapacağınız bu yerde, manzara eşliğinde bir şeyler yiyip içebilir, güzel fotoğraflar yakalayabilir, çayın yanındaki çimlere uzanıp doğayla iç içe olabilir, bisikletle çevresinde dolaşabilir, gondol ve bot turuna katılabilirsiniz.

Peki bu gondol turları nasıl oluyor, biraz da bundan bahsedelim. Porsuk Çayı’nda tur için 2 farklı alternatif bulunuyor. Birincisi üzeri tamamen açık olup az sayıda kişiye yer verirken, ikincisi ise camekanlı büyük botlar olup daha kalabalık bir topluluğa yer veriyor. Tepebaşı başlangıç olarak kullanılırken, Tülomsaş ise bitiş noktası olarak kullanılıyor. Öte yandan botların Kentpark’a kadar gittiğini de söyleyelim. Eğer 3 – 4 kişi bir arada olup tur atmak isterseniz gondol kiralayabileceğinizi belirterek eğitimli kişilerin gondolu kumanda ettiğini ekleyelim. Fiyatlar konusuna açıkçası bilinçli olarak değinmiyoruz, söylediğimizin aksine başka bir fiyatla karşılaştığınız da bizi hatırlamayın diye. 🙂

Tarihi Odunpazarı Evleri

Tarihi Odunpazarı Evleri

Nerede? UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Odunpazarı, Eskişehir’in ilk yerleşim yerlerinden biridir. Odunpazarı tarihi evleriyle sadece yerli değil aynı zamanda yabancı turistlerin de ilgisini fazlasıyla çekiyor. Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler arasında bulunan Tarihi Odunpazarı Evleri, geleneksel Türk evi özelliklerine göre tasarlanıp inşa edilmiştir. Osmanlı dönemine ait olan bu tarihi evler, Safranbolu, Beypazarı ve Göynük’teki evlerin mimari ve motifleriyle benzer özelliklere sahiptir. Öte yandan bu evlerden birinin Çağdaş Cam Sanatları Müzesi olarak hizmet verdiğini ve ülkenin ilk cam sanatları müzesi olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Nasıl bir yer? Dar sokakta sıralanmış rengarenk ve ihtişamlı bir görünüme sahip olan Odunpazarı Evleri, ahşap çatılıdır ve kerpiçten yapılmıştır. İki tip olarak inşa edilen konutların ilk tipinde girişler sokaktan olurken, bahçeler ise arkada bulunuyor. İkinci tip konutların bahçeleri önde olurken, konutlar bahçede 1,2 veya en fazla 3 katlı olacak şekilde inşa edilmiştir. Evler, bir sofa ve etrafındaki odalardan meydana geliyor. Zemin kat, depo ve mutfak gibi hizmetlere ayrılan çok katlı evlerin üst katında ise yaşam sürüyor.

Tarihi evlerin içerisinde kamu binası olarak kullanılan bazı yapılar restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. Ayrıca “Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi” kapsamında Tarihi Odunpazarı Evleri restorasyon çalışmasına girmiş ve evler aslına uygun mimari ile betonarme karkas tarzda inşa edilmiştir. Geçmişten günümüze gelene kadar üç dört kuşağın yaşadığı bu yerde, birçok farklı hikayelere ve hatıralara ortak olacaksınız. Etrafında cami ve şadırvanların yer aldığı evler, 300 yıllık bir tarihiyle kentin en köklü yerlerinden biridir.

  • Adres: Akarbaşı, Çürükoğlu Sk., 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: 4442600
  • Ulaşım Haritası

Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı

Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı

Nerede? Sazova Mahallesi’nde 400 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Sazova Parkı, bir diğer adıyla da bilinen Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, 2008 yılında hizmete açılmıştır. Disneyland’ı anımsatan Sazova Parkı, Eskişehir’in sembolik yapılarından biridir. Eskişehir’de gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken bu park, çocukların ve ailelerin uğradığı ilk duraktır diyebiliriz. İçerisinde sanat, kültür ve bilim gibi birçok etkinlik alanına yer veren parkı gezmek için bir gününü ayırmanız gerektiğini söyleyerek anlatmaya devam edelim.

Nasıl bir yer? Parkta 25 bin metrekarelik bir göletin yanı sıra Nuh’un Gemisi, buharlı mini tren, çocuk oyun alanları, hayvanat bahçesi, bilim ve deney müzesi, konser alanları ve amfi tiyatro gibi alanlar yer alıyor. Aynı zamanda bu noktalar Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Sabancı Uzay Evi, Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Eti Sualtı Dünyası ve Bilim Deney Merkezi şeklindedir. Bu noktalara yazımızda ayrı ayrı yer vereceğiz, merak etmeyin. 🙂 Yeni Eskişehir Stadyumu’nun yanı başında konumlanan Sazova Parkı, 7’den 70’e her yaştan kesime hitap ediyor. Parka girişlerin ücretsiz olduğunu ancak özel alanların çoğuna belirli bir ücret ödeyerek giriş yapılması gerektiğini belirtelim.

  • Adres: Sazova, Sazova parkı, Ulusal Egemenlik Blv., 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.00
  • Ulaşım Haritası

Eskişehir Japon Bahçesi

Eskişehir Japon Bahçesi

Nerede? Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde yer alan Japon Bahçesi, bir diğer adıyla da bilinen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Japon Bahçesi, 22 dönümlük bir alan üzerinde konumlanıyor. Japon bir mimarın tasarladığı bahçe, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka gibi isimlerin katılımı ile 2010 yılında hizmete açılmıştır. Japonya’dan sonra dünyadaki en büyük Japon Bahçesi olan bu bahçede, köprü, gölet, yeşil alanlar, patika yolları, amfi tiyatro, şelale, cafe, seyir terasları ve birbirinden renkli ağaç ve çiçekler yer alıyor. Japon eriği, Japon elması ve Japon kirazı gibi Uzak Doğu’ya ait bitki ve ağaç türlerine rastlayacağınız bu yerde, Japon bahçe kültürünü yakından keşfedip öğreneceksiniz.

  • Adres: Yeşiltepe, 26210 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 11.00 – 22.00
  • Telefon: 02223350580
  • Ulaşım Haritası

Şelale Park

Şelale Park

Nerede? Odunpazarı ilçesinde yer alan Şelale Park Eskişehir, Odunpazarı Belediyesi tarafından yaptırılmış olup ismini yapay şelalelerden almıştır. Eskişehir’deki popüler parklardan biri olan Şelale Park, her geçen yıl yeşilliğini daha da arttırmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler doğa arasında bulunan bu park, yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor. Yeşilliğinin yanı sıra Eskişehir’in manzarasını gözler önüne sürmesi de gelenleri bir hayli etkiliyor. Bol yeşil alanlarında dinlenip huzura erişeceğiniz bu park, çocuklarınızla vakit geçireceğiniz oyun alanları, doğa yürüyüşleri yapacağınız patika yolları ve yel değirmeni gibi olanaklarıyla sizlerin ziyaretini bekliyor!

Nasıl bir yer? Eskişehir’in en büyük şelalesine ev sahipliği yapan Şelale Park, her yaştan kesime hitap eden etkinlikleri de bünyesinde barındırıyor. Yukarıda saydığımız olanakların yanı sıra Don Kişot ve Sanço Panço Heykelleri, mini amfi tiyatro, restoran ve cafe gibi ihtiyaç duyacağınız çoğu şey burada mevcut! Eskişehir’e tepeden bakacağınız ve tüm şehri göreceğiniz Şelale Park’ta hem çocuklarınız hem arkadaşlarınız hem de ailenizle eğlenceli anlara ortak olmaya hazır mısınız? İster şehrin panoramik manzarasını seyredin, ister çimlere uzanın, ister oyun alanlarında çocuklarınızla vakit geçirin, ister piknik yapın… Yapılacak çok şey var, tercih sizin!

  • Adres: Çankaya, Şht. Mustafa Yıldız Sk. No:6, 26240 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 01.00
  • Telefon: 02222191911
  • Ulaşım Haritası

Eskişehir Kent Ormanı

Eskişehir Kent Park

Nerede? Eskişehir piknik alanları arasında gösterebileceğimiz Eskişehir Kent Park, Üniversite Evleri ile Osmangazi Üniversitesi arasındaki yol üzerinde konumlanıyor. Bisiklet tutkunlarının bir numaralı adreslerinden biri olan Kent Ormanı, 2004 yılından itibaren ziyarete açıktır. Çam ağaçlarıyla çevrelenen park yemyeşil görüntüsüyle gönüllerde taht kurarken, aynı zamanda el değmemiş doğasıyla da gelenleri mest ediyor.

Nasıl bir yer? Hafta sonları bir hayli kalabalık olan Eskişehir Kent Ormanı’nda piknik ve mangal yapabileceğiniz gibi çadır kurarak kamp dahi yapabilirsiniz. Sabahları çam kokusu eşliğinde bir güne uyanmak kulağa oldukça hoş geliyor, öyle değil mi? 🙂 Bunların dışında içerisinde trekking aktivitelerine de yer veren park, başta söylediğimiz gibi daha çok bisiklet parkurlarıyla dikkat çekiyor. Zorluk derecesine göre değişebilen seviyelere sahip olan park, profesyonel ve amatör bisikletçilerin yanı sıra bisiklet kulüpleri tarafından çok sık tercih ediliyor.

Odunpazarı Botanik Parkı

Odunpazarı Botanik Parkı

Nerede? Odunpazarı’nın Regülatör mevkiinde konumlanan Botanik Park, 43 bin metrekarelik alanıyla ülkenin en büyük dördüncü botanik parkı olma özelliğine sahiptir. 2014 yılında faaliyete geçen Odunpazarı Botanik Parkı, 231 farklı tür olmak üzere 70 bin adet bitkiyi bünyesinde barındırıyor. Eskişehir gezilecek yerler Odunpazarı arasında yer alan botanik park, en az sizin kadar çocuklarınızın da dikkatini çekeceği bir yerdir. Özellikle en güzel zamanlarının bahar ayları olduğunu söyleyerek, gelmek istediğinizde bu zaman dilimini seçmeniz gerektiğini ekleyelim.

Nasıl bir yer? Doğaya ve botaniğe karşı ilgisi olan herkesin beğenip seveceği Odunpazarı Botanik Parkı, içerisinde farklı pek çok alana yer veriyor. Minyatür Japon bahçesi, Türk bahçesi, kaya bahçeleri, gül bahçeleri, kokulu bitkiler bahçesi, soğanlı bitki bahçesi, şifalı bitki parselleri, topiorik bitkiler bahçesi, meyve bahçesi, yer örtücü bitkiler bahçesi, sarmaşık tüneli, saklı bahçe, mevsimlik ve yıllık çiçek bahçeleri, bitki labirentleri, gözetleme kulesi, doğal gölet, güneş saati ve tropik bitkiler gibi birbirinden farklı özel alanlar mevcuttur. Öte yandan saydıklarımızdan özellikle sarmaşık tünelini sakın görmeden dönmeyin!

  • Adres: Regülatör mevkii, Regülatör piknik alanı yanı, 26100 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 7/24
  • Telefon: 05386346363
  • Ulaşım Haritası

Kanlıkavak Parkı

Kanlıkavak Parkı

Nerede? Osmangazi ve Kırmızıtoprak Mahalleleri arasında konumlanan Kanlıkavak Parkı, 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Avrupa’daki parklara taş çıkartacak bir nitelikte olan Kanlıkavak Parkı, bir diğer adıyla da bilinen Kanlıkavak ve Raif Özgür Parkı, Eskişehir’de gezilecek doğal yerler arasında mutlaka olması gereken adreslerdendir. Yerli halk tarafından hafta sonları sıklıkla tercih edilen parkta, iki adet çocuk oyun alanı (biri engelli çocuklar için), fitness alanı, süs havuzu, yürüyüş ve bisiklet parkurları, çay bahçesi ve kamelya gibi alanlar bulunuyor. Akarsuyun kenarında yemyeşil bir atmosfere ev sahipliği yapan Kanlıkavak Parkı, bahar ve yaz aylarında çok daha fazla tercih ediliyor.

  • Adres: Osmangazi, Güvercin Sk. No:38, 26140 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 7/24
  • Ulaşım Haritası

Musaözü Tabiat Parkı

Musaözü Tabiat Parkı

Nerede? Eskişehir – Kütahya yolu üzerinde konumlanan Musaözü Tabiat Parkı, şehir merkezine ortalama 20 kilometrelik bir uzaklıktadır. Musaözü Köyü’nden ulaşım sağlayacağınız bu park, 2011 yılında koruma altına alınarak Milli Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Eskişehir’in meşhur alanlarından biri olan bu park, göleti sayesinde olta balıkçılığı için uygunken aynı zamanda yemyeşil manzarasıyla da dinlenmek, rekreasyon ve kamping için de oldukça uygundur.

Nasıl bir yer? Meşe, söğüt, karaçam ve ardıç ağaçları arasında bol yeşilliğe doyacağınız bu parkta bir de sizlere kuş sesleri eşlik edecek. Olta balıkçılığı ve çadırlı kamp için özel alanların yer aldığı bu parkta, bisiklet ve yürüyüş parkurları da bulunuyor. Aynı zamanda Musaözü Tabiat Parkı’nda tabiat eğitimleri adı altında sportif eğitimler veriliyor. Parkın içerisindeki bank ve çadırlarda piknik ve mangal yapabilir, balık tutabilir ve macera parkurlarında çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca buraya kadar gelmişken gün batımı manzarasını izleyeceğiniz güzel bir tepe bulmalı ve bu anı ölümsüzleştirmelisiniz.

  • Adres: Musaözü, Musaözü Köyü Yolu, 26005 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 7/24
  • Telefon: 03122075000
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 6₺ / İndirim: 3₺ / Otomobil: 18₺
  • Ulaşım Haritası

Şehr-i Aşk Adası

Şehr-i Aşk Adası

Nerede? Porsuk Çayı üzerinde yapay bir ada olan Şehr-i Aşk Adası, 2010 yılından beri hizmet vermektedir. Eskişehirliler tarafından “Aşk Adası” ya da “Sevgililer Adası” olarak adlandırılan ada, nikah tazelemek ya da sevgililer günü ve evlilik yıldönümü gibi özel günleri kutlamak amacıyla tercih ediliyor. Hatta özel günleri kutlamak amacıyla ünlü simaların bile bu adayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca buraya gelen çiftlerin isimleri pirinç levhalarına yazılarak adadaki kütüklerin üzerine çakılıyor. Porsuk Çayı üzerinde etkileyici bir görüntüye hakim olan ada, sevgililer için oldukça ideal bir noktadır.

  • Adres: Gökmeydan, Ondokuz Mayıs Cd., 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 02222115500
  • Ulaşım Haritası

Regülatör Piknik Alanı

Regülatör Piknik Alanı

Nerede? Eskişehir – Kütahya yolu üzerinde konumlanan Regülatör Piknik Alanı, 50 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. Hafta sonları sık sık ziyaret edilen Regülatör Piknik Alanı, yemyeşil doğasıyla gelenlere adeta huzur veriyor. Eskişehir gezilecek yerler listesine mutlaka ekleyeceğiniz bu yer, 2012 yılında hizmete açılmıştır. Tertemiz havası, ağaçlı alanları, rahat ve güvenli ortamı ile doğayla iç içe olacağınızın garantisini verebiliriz. 🙂

Nasıl bir yer? Oturma alanları, çocuk parkları ve onlara özel piknik üniteleri, oyun bahçeleri, özel piknik alanları, çay bahçesi, büfe, yürüyüş, koşu ve bisiklet parkurları gibi pek çok hizmete içerisinde yer veriyor. Hem doğanın hem de açık havanın tadını çıkaracağınız ve kafa dinleyeceğiniz bu piknik alanı, aynı zamanda çocuklarınızla vakit geçireceğiniz nadir yerlerden biridir. Biraz şehirden uzaklaşmak ve doğayla baş başa kalmak isterseniz, aradığınız adres tam da burası! Ayrıca piknik açısından her türlü imkana yer veren bu yerde mangal ve hamak gibi ürünleri satın alabiliyorsunuz.

  • Adres: Karacaşehir, 26004 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 02223229151
  • Ulaşım Haritası

Balıkdamı Kuş Cenneti

Balıkdamı Kuş Cenneti

Nerede? Eskişehir Sivrihisar’a 40 km uzaklıkta yer alan Balıkdamı Kuş Cenneti, İç Anadolu’nun Amazon’u olarak biliniyor. Küçük gölet ve büyük sazlıklardan meydana gelen Balıkdamı Kuş Cenneti, ortalama 30 bin dönümlük bir araziyle ülkenin en büyük sulak alanlarından biridir. Asya‘daki yabanıl su kuşlarının son durağı olan bu yer, hem Kuzey hem de Güney ülkeleri arasında mevsimlik göç eden kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Nasıl bir yer? Sakarya Nehri üzerinde konumlanan Balıkdamı Kuş Cenneti, 1980’de ikinci derece doğal sit alanı olarak ilan edilirken, 1994 yılında ise yaban hayatı koruma sahası olarak ilan edilmiştir. 256 farklı türde göçmen türü ve balık türünü bünyesinde barındıran bu bölge, Eskişehir gezilecek yerler listesinde kesinlikle olması gerekiyor! Tam bir doğa harikası olan bu yerde, birbirinden farklı kuş türlerini yakından görebilir, harika fotoğraflar yakalayabilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Çilek Park

Çilek Park

Nerede? Eskişehir gezilecek yer arasında çocuklarınızla vakit geçireceğiniz bir diğer nokta ise Çilek Park’tır. Eskişehir – Kütahya yolunun 22. kilometresinde, Tepebaşı ilçesinde konumlanan Çilek Park, halka açık ilk çilek bahçesi olma özelliği taşıyor. 12,5 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan bahçede ortalama 100 bin çilek fidesi bulunuyor. Hem çilek yetiştiriciliği hem de satışının yapıldığı bu yerde her yıl neredeyse 50 bin kilogram çilek satılıyor.

Nasıl bir yer? Kıpkırmızı çilek fideleri arasında tamamen doğayla iç içe olmanızı sağlayan Çilek Park, çocuklu ailelere farklı aktivite olanağı yapma şansı tanırken aynı zamanda kalabalık arkadaş grupları için de eğlenceli bir olanak tanıyor. Dalından taptaze çilekleri toplayıp yemenin keyfi bir başka olsa gerek! Ayrıca burada ne kadar çok yerseniz yiyin herhangi bir ücret ödemiyorsunuz, sadece topladığınız çilek kadarının ücretini veriyorsunuz.

Çilek kurusu, çilek reçeli, çilek suyu, çilek sirkesi ve çiçek marmelatı gibi tamamen doğal yollarla hazırlanan bu ürünlerin misafirlere ikram edildiğini de söylemeden geçmeyelim. Aynı zamanda çileğin dışında karpuz ve kavun, çilek reçelleri ve marmelatlar, fasulye, domates ve marul gibi organik sebze ve meyvelerden satın alabilirsiniz. Öte yandan meyve ve sebze bahçesi, hayvanat bahçesi, kafeterya ve at gezisi alanı gibi hizmetlerin yer aldığı bu yerde, çocuklarınız eğitmenler eşliğinde atlara binip farklı bir deneyim yaşayabilirler.

  • Adres: Orhangazi, Kütahya – Eskişehir Yolu 25.km, 26160 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 09.30 – 18.00
  • Telefon: 05353642240
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Kentpark

Kentpark

Nerede? Yeni Otogar ile Gökmeydan Mahallesi arasında konumlanan Kentpark, ülkedeki ilk yapay plaj olma özelliğine sahiptir. Deniz olmayan bir şehirde tahmin edersiniz ki bu özelliğiyle fazlasıyla dikkat çekiyor. Eskişehir plaj konusunda oldukça popüler bir hale gelen Kentpark, çocuklara hitap ettiği kadar yetişkinlere de hitap ediyor. Ortalama 300 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu olan Kentpark, özellikle yaz aylarında sıcaklardan bunalanların ve serinlemek isteyenlerin vazgeçilmez adreslerinden biridir.

Nasıl bir yer? Yapay bir gölet, at binme alanları, oyun alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları, büfe, restoran, cafe ve çay bahçeleri, yürüyüş parkurları gibi ihtiyacınız olan her şeyi içerisinde barındırıyor. Yapay plajın yanında çocuklar için iki adet açık yüzme havuzu yer alırken, bir de kapalı plaj yer alıyor. Kentpark Plajı 350 metre uzunluğa sahip olup, kenarında kumlar ile doludur. Şezlonglarda güneşleneceğiniz ve sıcaklardan bunalıp buz gibi suda ferahlayacağınız bu yer, yazlık tatil beldelerini aratmayacak!

NOT: Yapay plaj yaz aylarında 10.00 – 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Ayrıca su dışında herhangi bir yiyecek içecek içeri sokulmuyor. 

  • Adres: Şeker, Sivrihisar-2 Cd., 26120 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 7/24
  • Telefon: 02222115500
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 75₺ / 0 – 6 yaş: 50₺
  • Ulaşım Haritası

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Nerede? Tarihi Odunpazarı Evleri arasında bulunan Odunpazarı Modern Müze, 2019 yılında hizmete açılmıştır. Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates tarafından inşa edilen OMM, gösterişli ve modern mimarisiyle Eskişehir’in sembolik yapıları arasındadır. Ortalama 4500 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu olan bina üç katlı olup, sergi salonları, atölyeler, müze dükkanı, cafe, 14 odalı butik otel ve farklı etkinlik alanlarına sahiptir. Dışarıdan her ne kadar modern gibi görünse de geleneksel izleri de taşıdığı yadsınamaz bir gerçektir.

Nasıl bir yer? Hem Türkiye’den hem de dünyanın pek çok noktasından yerli ve yabancı pek çok sanatçının eserlerini bünyesinde barındıran OMM, geçici ve kalıcı koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Hem çağdaş hem de modern sanat eserlerini bir arada buluşturan müzede, resim, heykel, enstalasyon ve yeni medya sanatına ait örnekler de yer alıyor. Müzenin kalıcı koleksiyonunda ise Burhan Doğançay, Jaume Plensa, Marc Quinn, Julian Opie, Nejad Melih Devrim, Fahrelnissa Zeid, İnci Eviner, Gülsün Karamustafa, Canan Tolon, Erdağ Aksel ve Erol Akyavaş gibi daha birçok isimlerin eserleri mevcut.

Olmazsa olmaz! Eskişehir modern müze de OMM Sanatçı Buluşmaları programına katılarak, beğendiğiniz ve yakından tanımak istediğiniz sanatçılarla buluşabilme imkanınız olduğunu biliyor musunuz? Hatta bu buluşmaların bazıları ücretsiz oluyor. Ancak sınırlı sayıda kontenjan olduğu için erken rezervasyon yaptırmakta fayda var.

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No: 37, 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: Çarşamba günleri: 10.00 – 20.00 / Pazar günleri: 11.00 – 18.00 / Diğer günler: 10.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02222212737
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 50₺ / İndirim: 35₺ / Grup bileti: 40₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Nerede? Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından 2013 yılında hizmete açılan Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir müze olarak en çok tercih edilenler arasındadır. Resmi adıyla Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Madam Tussaud balmumu müzelerinin ülkemizdeki ilk örneğidir. Balmumu Müzesi Eskişehir içerisinde, Yılmaz Büyükerşen tarafından bağışlanan, Türkiye’den ve dünyadan önemli lider ve isimlere ait 200 heykel sergileniyor.

Nasıl bir yer? Müzede Atatürk ve onun ailesi, yerli ve yabancı devlet adamları, sanatçılar, medya mensupları ve sporcuların heykellerinin sergilenmesi dışında hem Eskişehir hem de Türkiye tarihinden kesitler gözler önüne seriliyor. Atatürk heykelinin yanı sıra Hürrem Sultan, Fazıl Say, Nazım Hikmet, İsmet İnönü, Müjdat Gezen, Beyazıt Öztürk, Hulusi Kentmen, Adile Naşit, Kemal Sunal, Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Süleyman Demirel, Abdullah Gül, Genco Erkal ve Haldun Dormen gibi daha pek çok ünlünün heykeli bulunuyor. Ayrıca müzeyi ziyaret için gelmek isteyen ünlü isimlerin de ölçüleri alınarak balmumu heykelleri yapılmaya devam edilmektedir. Son olarak müzeden kazanılan gelirin kız çocukları ve engelli çocukların eğitimi için kullanıldığını bilmekte insana ayrı bir huzur veriyor.

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No:43, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02222208185
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 25₺ / İndirim: 15₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi

Nerede? Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim Arabası ve ilk yerli lokomotifi Karakurt’un sergilendiği TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi, 2018 yılında faaliyete geçmiştir. Açıldığı yıllarda Tülomsaş Müzesi olarak hizmet veren bu müze, Eskişehir gezilecek yerler listenizde kesinlikle olmayı hak ediyor. Açıldığı günden beri yerli ve yabancı birçok turist tarafından ilgi gören Devrim Arabaları Müzesi, açık ve kapalı olmak üzere iki kısımdan meydana geliyor.

Nasıl bir yer? Müzenin açık kısmında sergilenen 1961 yılında 1250 kg ağırlığı ve 140 km hız göstergesiyle Türk mühendis ve işçileri tarafından sadece 4,5 ay gibi kısa sürede sınırlı imkanlarla üretilen Devrim Arabası, herkesin en çok merak edip ilgi gösterdiği parçalardandır. 1915 beygir gücünde, 97 ton ağırlığında, 70 km hız göstergesiyle TCDD tarafından üretilen Karakurt ise Devrim Arabası’ndan sonra ikinci ön plana çıkan parçalardan biridir. Bunların dışında müzede Mehmetçik Buharlı Lokomotifi, 2200 tipi Buharlı lokomotif ve 24000 tipi lokomotife ait makinist kabini bulunuyor.

  • Adres: Hoşnudiye, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü Yerleşkesi, Ahmet Kanatlı Cd, 26130 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: Hafta içi: 10.00 – 17.00 / Hafta sonu: 09.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02222240000
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 15₺ / İndirim: 10₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Nerede? Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi olan Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Odunpazarı Tarihi Evleri arasında konumlanıyor. Cam Dostları Grubu, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Büyük Belediyesi’nin ortaklığıyla 2007 yılında hizmete açılmıştır. Restore edilen üç Odunpazarı evinin birleşmesi sonucunda oluşturulan müzede, biri geçici sergilere ev sahipliği yaparken diğer ikisi de kalıcı sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Yerli ve yabancı sanatçıların atölyelerinde yaptıkları ve sonrasında bu müzeye bağışladıkları eserleri yakından görmek için yolunuzu mutlaka buraya çevirmelisiniz.

Nasıl bir yer? 42 cam sanatçısının eserlerinin sergilendiği Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde yerli sanatçılar dışında Japon, Polonyalı, Letonyalı ve Alman bazı sanatçıların hediye ettiği eserler de bulunuyor. Zaman içerisinde toplanan ve Güzel Sanatlar Fakültesi adı altında yer alan 75 Türk ve 12 yabancı sanatçının eserleri,  günümüzde hala sergilenmeye devam ediyor. Cam tekniğinin farklı hallerini kullanarak yapılan eserleri yakından görebileceğiniz bu yerin üst katında ise  resim ve videolarla Eskişehir’in tarihini öğreneceksiniz.

  • Adres: Akarbaşı, T, Arpacılar Türmen Hoca Sk. No:45, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02222115500
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 10₺ / İndirim: 7,5₺
  • Ulaşım Haritası

ETİ Arkeoloji Müzesi

ETİ Arkeoloji Müzesi

Nerede? Odunpazarı ilçesinde yer alan ETİ Arkeoloji Müzesi, 1970’li yıllara dayanan tarihiyle oldukça köklü bir geçmişe sahiptir diyebiliriz. Eskişehir çevresi gezilecek yerler arasında yer alan bu müze, 2007 yılında Atatürk Bulvarı’ndaki Kurşunlu Külliyesi içerisinde konumlanıyor. ETİ grubunun sponsorluğunda yeniden düzenlendiği için müze ETİ Arkeoloji Müzesi olarak adlandırılmıştır. Toplamda 22,500 arkeolojik eserin bulunduğu müzede sadece 2 bini herkese açık olarak sergilenmektedir.

Nasıl bir yer? Üç salondan meydana gelen binanın birinci salonunda; Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig çağlarına ait hayvan ve bitki fosilleri sergileniyor. İkinci salonunda; Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eserler, Antik ve İslami dönemlere ait sikkeler sergileniyor. Üçüncü salonunda ise; Roma ve Bizans dönemine ait mermer adak heykelcilikleri, heykeller, lahitler, Şarhöyük, yine Roma dönemine ait yer mozaikleri ve Babadat kazısı buluntuları sergileniyor. Bunların yanı sıra etnografya bölümde etnografik malzemeler ve yöresel giysiler bulunurken, müzenin bahçesinde ise mermer heykel, pişmiş toprak küp gibi parçalar bulunuyor. Son olarak TÜBİTAK ve ODTÜ’nün işbirliğiyle dijital sergiler de yine bu müzede yer alıyor.

  • Adres: Akarbaşı, Atatürk Blv. No:64, 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 02222301371
  • Giriş Ücreti: 20₺
  • Ulaşım Haritası

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Nerede? 1900’lü yıllarda inşa edildiği bilinen ahşap bir konağın restorasyonla yenilenmesiyle hizmete açılan Eğitim Karikatürleri Müzesi, iki katlı olup 265 metrekarelik bir alana sahiptir. Tarihi Odunpazarı Evleri arasında bulunan müze, Odunpazarı evinin tipik bir örneğidir. Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluşu olan müze, Eskişehir’in gezilecek yerleri listesinde olmayı hak ediyor!

Nasıl bir yer? Kalıcı ve geçici sergi bölümlerinin yanı sıra Türk karikatür ustaları odası, portreler odası, Eskişehirli karikatürcüler odası ve kitaplık bölümleri müze içerisinde yer alıyor. Karikatürlere meraklı olan herkesin ilgisini çekecek bu yerde aynı zamanda karikatür çalışmalarının yapılabileceği özel mekanlar da bulunuyor. Karikatür arşivinde yer alan eserlerin sergilendiği Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin alt katında hem yerli hem de yabancı karikatürcülerin sergileri geçici olarak sergilenmektedir.

İçerisinde kolay bir şekilde araştırma yapılabilmesi için bir kitaplık yer aldığını tekrardan hatırlatalım. Ayrıca buraya kadar gelmişken kitap, kartpostal, poster ve hediyelik eşyalar gibi ürünleri satın alarak dönmenizi tavsiye ederiz. Son olarak orijinal karikatür, kitap, poster, gazete ve dergi gibi bağışların kabul edildiğini bilmelisiniz.

  • Adres: Akcami, Malhatun Sk., 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri

Nerede? Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde yer alan Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, 2013 yılında Türk Dünyası Vakfı tarafından faaliyete geçmiştir. İstanbul’daki Miniatürk’e benzetilen bu yerde, Türk Dünyası’na ait 32 önemli yapının minyatürleri bulunuyor. Türk izlerinin en iyi şekilde yansıtıldığı şaheserlerin küçük örneklerinin bulunduğu Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri’nde birbirinden farklı bölgelere ait eserleri görünce adeta oraya gitmiş gibi hissedeceksiniz. 🙂

Nasıl bir yer? Mostar Köprüsü, Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi, Mümine Hanım Türbesi, Tac Mahal, Divriği Ulu Cami, Diyarbakır Ulu Cami, Gök Kümbet, Hoca Ahmed-i Yesevi Külliyesi, Sultan Murat Türbesi, Selimiye Cami, Çifte Minareli Medrese, Bey Hamamı, Orhun Abideleri ve Aşık Paşa Türbesi gibi daha pek çok önemli yapıların minyatürleri açık havada sergileniyor. Bitlis, Sivas ve Diyarbakır gibi yerlerin yanı sıra Azerbaycan, İran, Makedonya ve Suudi Arabistan gibi yerlerin en iyi yapılarını bu gezide görebilirsiniz.

  • Adres: Sazova, Kütahya Yolu No:42, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 08.30 – 22.00
  • Telefon: 02222302838
  • Ulaşım Haritası

Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi

Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi

Nerede? Kurşunlu Camii Külliyesi’nin batı kısmında yer alan Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi, 2016 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. Üçüncü Uluslararası Ahşap İşleri Festivali’nde sergilenen eserler bu müzede sergilenmek üzere toplanmıştır. Festivaldeki eserlerin yanı sıra daha birçok eserinde yer aldığı Ahşap Eserler Müzesi, 300 metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor. Hem müze hem de bir sanat galerisi olma özelliği taşıyan bu müzede, 68 ülkeden 300 sanatçı ve bilim insanına ait 235 eser bulunuyor. Ahşap Eserler Müzesi, her yıl farklı etkinlikleri bünyesinde barındırıyor ve yine her yıl belli aralıklarda Uluslararası Ahşap İşleri Festivali’nin düzenlenmesini sağlıyor.

  • Adres: Paşa, Şeh Şemşettin Sk. No:3, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Ulaşım Haritası

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Nerede? Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilen Şamlıoğlu Konağı’nda 2016 yılında faaliyete geçen Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Türkiye’deki ilk daktilo müzesi olma özelliğine sahiptir. Çokça kez daktilo bağışı yapmasından dolayı Tayfun Talipoğlu’nun ismini alan müzede, Olivetti, Brother, Halda, Alpina, Facit ve Remington gibi 50 farklı markaya sahip daktilo bulunuyor. Bu markaların dışında ülkemizdeki ünlü isimlerin geçmişte kullandıkları daktilolar da sergileniyor. Daktiloların yanı sıra Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’nde, Bülent Ecevit’in ve Tayfun Talipoğlu’nun daktilo başında balmumu heykelleri yer alıyor.

  • Adres: Paşa, Kemal Zeytinoğlu Cd. No:6, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Ulaşım Haritası

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Nerede? Tarihi Odunpazarı Evleri arasında, Kurşunlu Külliyesi’nde yer alan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, geçmişte nikah salonu olarak kullanılıyordu. 2017 yılında müzeye dönüştürülen bu yer fotoğraf tutkunlarının adreslerinden biridir diyebiliriz. Fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından bağışlanan dergi ve kitap koleksiyonu, fotoğraflar, 372 adet fotoğraf makinesi ve fotoğrafçılıkta kullanılan bir takım aletler bu müzede sergileniyor.

Nasıl bir yer? Dört salondan oluşan müzenin ilk salonunda kütüphane, arşiv ve atölye odası bulunuyor. İkinci ve üçüncü salonunda kronolojik bir sırayla fotoğraf makineleri yer alıyor. Kronolojik sıralama sayesinde yıllar geçtikçe makinelerin nasıl değiştiğini ve dönüştüğünü net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Müzenin dördüncü salonunda ise filmlerin nasıl yıkandığını anlatan karanlık oda ve interaktif bir dekor odası yer alıyor. Fotoğrafçılıkla ilgilenen herkesin kesinlikle ziyaret etmesi gereken bu müzede, aynı zamanda workshoplar, fotoğrafçılık eğitimleri, müze içi eğitimler, amatör ve profesyonel fotoğraf sergileri gibi eğitimler ve etkinlikler düzenleniyor.

  • Adres: Paşa, Kemal Zeytinoğlu Cd. No:6, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Ulaşım Haritası

Eskişehir Lületaşı Müzesi

Eskişehir Lületaşı Müzesi

Nerede? Kurşunlu Camii’nin külliyesinde yer alan Eskişehir Lületaşı Müzesi, Odunpazarı Belediyesi tarafından 2008 yılında hizmete açılmıştır. Eskişehir’in bir simgesi haline gelen Lületaşı, toprağın ortalama 150 metre aşağısından çıkartılan değerli bir madendir. Eskişehirlilerin en değerli ve en önemli varlıkları arasında olan lületaşı, aynı zamanda birçok rivayete de konu olmuştur. 1998 yılından beri düzenlenen Uluslararası Lületaşı Festivalleri, Lületaşı El Sanatları yarışmalarında ve sergilerinde yer alan eserlerin bulunduğu Lületaşı Müzesi’nde, 60 sanatçıya ait 400’ün üzerinde eser vardır.

  • Adres: Deliklitaş, Alaeddin Cd., 26090 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: 4442600
  • Ulaşım Haritası

Doktorlar Caddesi

Doktorlar Caddesi

Nerede? İstanbul İstiklal Caddesi’ni aratmayan Doktorlar Caddesi, resmi adıyla da bilinen İsmet İnönü Caddesi, doktor muayenelerinin çok olmasından dolayı bu ismi almıştır. Eskişehir gece hayatı konusunda oldukça hareketli olan bu caddede pek çok mağaza, AVM, restoran ve cafe gibi olanaklar bulunuyor. İki Eylül Caddesi’nde olduğu gibi tramvay hattının popüler duraklarından biri olan bu cadde, Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi ile Köprübaşı arasında 1520 metre boyunca uzanıyor. Caddenin batı kısmında Espark ve Kanatlı AVM yer alırken doğu kısmında ise Eskişehir Subay Orduevi yer alıyor.

İki Eylül Caddesi

Nerede? Ortasından tramvay hattının geçtiği İki Eylül Caddesi, şehrin tam kalbinde yer alıyor. Trafiğe kapalı olan bu caddenin bir ucu Odunpazarı’na kadar uzanırken, bir diğer ucu ise Adalar Bölgesi ve Porsuk Çayı’na kadar uzanıyor. İki tramvay hattının ortada buluştuğu bu cadde, ulaşımın ana duraklarından biri olduğu için Eskişehirliler tarafından her gün her saat kalabalık oluyor. Restoran, cafe, mağaza ve butiklerle şehrin en popüler noktalarından biri olan İki Eylül Caddesi’nde aynı zamanda Esnaf Sarayı bulunuyor. Esnaf Sarayı, şehirde açılan ilk modern alışveriş merkezi olma özelliği taşıyor.

Barlar Sokağı

Barlar Sokağı

Nerede? Eskişehir Barlar Sokağı, birbirinden farklı eğlence mekanlarının bir arada olduğu sokaktır. Vural Sokak’ta sıralanmış barlardan meydana gelen Barlar Sokağı, barların dışında gece kulüpleri, meyhaneler, türkü barları, disko ve club, cafe ve canlı müzik yapan mekanları içerisinde barındırıyor. Eskişehir eğlence mekanları ve Eskişehir gece kulüpleri için tercih edeceğiniz yerlerden biri olan Barlar Sokağı, Eskişehir’de akşam gezilecek yerler listesinde kesinlikle olmalı!

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Nerede? Odunpazarı Belediyesi tarafından 2005 tarihinde hizmete açılan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi tarafından kurulan çarşı, 1850’li yıllara kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Eskişehir’de alışveriş konusunda ilk akla gelen yerlerden biri kuşkusuz Atlıhan El Sanatları Çarşısı’dır.

Nasıl bir yer? Lületaşı ile yapılan aksesuarların dışında kente özgü pek çok hediyelik eşyanın bulunduğu bu çarşıda, lületaşıyla yapılan pipo, kitap ayracı, magnet ve biblo gibi eserler oldukça meşhurdur. Ayrıca lületaşı dışında tezhip, hat ve ebru sanatı gibi el sanatlarının farklı dalları ile üretilen ürünleri de satın alabilirsiniz. Tahta eşyalar, cam sanatları, kuyumcular, Osmanlı takıları ve bunun gibi daha birçok eşyaya bu çarşıdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Son olarak lületaşı madeninin nasıl işlenip şekil aldığını ustaların marifetli ellerinden izleyebilirsiniz.

  • Adres: Paşa, Pazaroğlu Sk., 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 20.00
  • Ulaşım Haritası

Arasta Çarşısı

Nerede? Eskişehir’deki alışveriş noktalarından bir diğeri de Arasta Çarşısı’dır. Tarihi Odunpazarı Evleri arasında, Şeyh Şemsettin’de yer alan Arasta Çarşısı, Cam, Çini ve Seramik Çarşısı olarak da adlandırılıyor. Odunpazarı Belediyesi tarafından 2012 yılında oluşturulan turistik çarşı, 14 dükkanı içerisinde barındırıyor. Çini, cam ve seramik ürünlerin yer aldığı bu çarşı, Kırım Tatar Kültür, Butik Otel ve Çibörek Evi gibi olanaklarla çevrilidir.

Nasıl bir yer? Tecrübeli ve becerikli ustalar tarafından yapılan çini, cam ve seramik ürün ya da aksesuarlar, özellikle turistlerin fazlasıyla dikkatini çekiyor. Eskişehir yöresine ait hediyelik eşyaların da satıldığı Arasta Çarşısı hem alışveriş yapma hem de turistik bir yer olduğu için gezme imkanı tanıyor. Alışverişin dışında birbirinden farklı kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapan bu çarşıda, Açıkhava Çok Amaçlı Salonu yer alıyor. Aynı zamanda Arasta Çarşısı’nda Uluslararası Cam Festivali ve Uluslararası Ahşap Festivali gibi etkinlikler düzenleniyor ve Topaç Çevirme ve Cam Üfleme gibi gösteriler Arasta gerçekleşiyor.

  • Adres: Sultan Ahmet, Mimar Mehmet Ağa Cd. No:2, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.00
  • Ulaşım Haritası

Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi

Nerede? Haller Gençlik Merkezi dediğimiz yer öncelikle yaş meyve ve sebze hali olarak 1930’lu yıllarda açılmış, ardından Eskişehir hali farklı bir noktaya taşınınca bu bina boş kalmış ve uzun süre kullanılmadığı için harabeye dönüşmüş. Kullanılmadığı ve görsel olarak kötü gözüktüğü için yıkılması düşünülen bu bina, Büyükşehir Belediye başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından 2000 yılında yeniden restore edilmiş ve bir gençlik merkezine çevrilmiştir.

Nasıl bir yer? Ahşap, ferforje ve doğal taş kullanılarak inşa edilen yapıda, dört tarafı kapalı bir avlu, avlunun ortasında yer alan ortak oturma alanlarında ise bar, büfe, cafe, fast food, tarihi muhallebici ve restoran gibi alanlar mevcut. Bunların dışında Tepebaşı tiyatro sahnesi, hediyelik eşya satan dükkanlar, sergi salonu, kitap evi, ressam ve nikah salonu gibi olanaklara da bünyesinde yer veriyor. Her ne kadar tarihi bir mekan olsa da içerisinde pek çok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapması da gençler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Hatta eğlencenin en iyi yaşandığı zamanlardan biri canlı müzik olduğu anlardır.

Buram buram tarih kokan bu yere geldiğinizde canlı müzik eşliğinde aileniz, arkadaşlarınız ya da sevdiklerinizle beraber hoş vakit geçirebilir, özel hediyeler alarak birbirinizi şımartabilir, sıcacık ortamında hoş sohbetler ederek yemek yiyip bir şeyler içebilirsiniz. O halde Eskişehir gezilecek yerler listenize Haller Gençlik Merkezi’ni eklemeli ve güzel bir gün geçirmelisiniz.

  • Adres: Eskibağlar, Yılmaz Büyükerşen Blv No:11, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 00.00
  • Ulaşım Haritası

Gürleyik Şelalesi

Gürleyik Şelalesi

Nerede? Eskişehir gezilecek doğal yerler arasında yer alan Gürleyik Şelalesi, adeta gizli kalmış bir cennettir. 🙂 Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinin Gürleyik Köyü’nde bulunan şelale, şehir merkezine 118 km uzaklıktadır. Çağlayanın 3 km uzağında Subaşı Şelalesi’nin bulunmasından dolayı Gürleyik Subaşı Şelalesi olarak da bilinen bu şelale, aynı zamanda Ankara’ya da oldukça yakındır. Bu anlamda Ankara Eskişehir arası gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Gürleyik Şelalesi, el değmemiş doğasıyla gelenleri hayrete düşürüyor.

Nasıl bir yer? Eskişehir’in turizm cazibe noktalarından biri olduğu için sit alanı ilanı edilmiş ve şelale ve çevresi koruma altına alınmıştır. Yaz aylarında sık sık tercih edilen bu şelale, 4 – 5 metre yükseklikten akan serin sularıyla sıcaktan bunalan herkesin bir kurtarıcısı haline geliyor. Şelalede yüzmek dışında yapılacak daha birçok olanak bulunuyor. Ancak şelalenin etrafında mangal yakılarak piknik yapılmasına izin verilmiyor. Ateş yakmamak kaydıyla piknik yapabileceğiniz bu yerde çadırınız varsa kampta yapabilirsiniz. Ayrıca şelaleye yakın bir market ya da restoran bulunmadığı için gelirken ona göre bir hazırlık yapmanızı öneririz.

Günübirlik gitmeyi düşünenler için yapabileceğiniz aktiviteleri hemen sıralayalım. Yüzebilir, trekking yapabilir, fotoğrafçılıktan anlıyor ve seviyorsanız bol bol çekim yapabilir, yanınıza aldığınız malzemelerle piknik yapabilirsiniz. Eğer kamp yapmayı düşünüyorsanız, alanda soyunma kabini ve WC gibi hizmetlerin bulunduğunu belirtelim.

Beşikderesi Şelalesi

Nerede? Şehir merkezine 30 km mesafede yer alan Beşikderesi Şelalesi, Eskişehir’de tercih edebileceğiniz doğal adreslerden biridir. Kalabak ormanlarının içerisinde konumlanan bu şelale, 10 hektarlık bir mesire alanıyla çevreleniyor. Yaz kış apayrı bir hava yaratan Beşikderesi Şelalesi, doğasının yanı sıra tertemiz havasıyla gelenlere adeta huzur veriyor. Şelale ve mesire alanında piknik, mangal ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler gerçekleştirebileceğinizi belirtelim. Aynı zamanda burada fotoğraf çekiminin de yapıldığını söylemeden geçmeyelim. Öte yandan mesire alanının içinde yer alan restoranda karnınızı doyurabilirsiniz.

Avlakkaya Kanyonu

Nerede? Doğa yürüyüşü yapmaya başlayanların genelde ilk tercih ettiği parkurlardan biridir Avlakkaya Kanyonu. Haritada parmak kayalar olarak geçen bu kanyon, Eskişehir’e 25 km uzaklıkta yer alıyor. Yeşilin her tonuna şahit olacağınız bu yerde büyüklü küçüklü şelaleler bulunuyor. Bölgede kamp yapabileceğiniz noktalar da mevcut. Kanyon parkurun sonunda bir köprüye ulaşacak ve ardından 5 – 6 km yürüdükten sonra Sakarıılıca Kaplıcaları’na ulaşmış olacaksınız. Buradaki termal suyu kullanarak keyifli vakit geçirecek, bölgedeki restoranda da karnınızı doyuracaksınız.

NOT: Kış aylarında kar ve çok su olmasından, ilkbaharda ise karlar erimeye başladığından dolayı yürümekte zorluk çekebilirsiniz. Çünkü kanyonun taşları kayganlaşmaktadır. Bu nedenle Haziran ayından Eylül ayının sonuna kadar kanyon gezisi için en ideal zamanlardır. 

Kızılinler Kaplıcası

Nerede? Eskişehir Tepebaşı ilçesinin Kızılinler Köyü’nde yer alan Kızılinler Kaplıcası, şehir merkezine ortalama 15 dakikalık bir mesafededir. Bakanlar Kurulu tarafından 2006 yılında termal turizm bölgesi olarak ilan edilen Kızılinler Kaplıcası, şifa bulmak isteyenlerin tercih etmesi gereken destinasyonlardan biridir. Yaklaşık 38 derece sıcaklığa sahip kaplıca suları, bağırsak, mide, böbrek, romatizma, kadın hastalıkları ve cilt rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olmaktadır. Ek olarak daha uzun süre kalmak ve bu termal suyun tadını çıkarmak için kaplıcanın yer aldığı köydeki pansiyonda konaklayabilirsiniz.

Sarısungur Göleti

Sarısungur Göleti

Nerede? Şehir merkezine 12,9 km mesafede yer alan Sarısungur Göleti, Eskişehir – Seyitgazi yolu üzerinde konumlanıyor. Eskişehir’de gezilecek doğal yerler arasına ekleyebileceğimiz bu yerde manzara eşliğinde hoş bir vakit geçirebilirsiniz. Göl kenarında piknik yapabilir ve çevresindeki parkurlarda sportif aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Dağ Bisikleti Kriteryum ve Crosscountry yarışlarının düzenlendiğini söyleyerek heyecanlı bir atmosfere ortak olabilirsiniz.

Dede Korkut Parkı

Dede Korkut Parkı

Nerede? Odunpazarı sınırları içerisinde Vişnelik mevkiinde yer alan Dede Korkut Parkı, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından 2014 yılında hizmete açılmıştır. Dede Korkut’un hatırasını yaşatmak için düzenlenen parkta bir de Dede Korkut adına bir anıt duvarı yer alıyor. 70 bin metrekarelik geniş bir alan üzerinde konumlanan park, her yaştan kesimin aktivite yapabileceği alanlarla doludur. Piknik alanları, çocuk oyun alanları, cafeler, voleybol sahaları ve bunun gibi etkinlik noktaları parkın içerisinde yer alıyor. Yeşil alanlara ve zengin bir bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan bu parkı gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!

  • Adres: Sümer, Çamlıyayla Sk. No:1, 26140 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 7/24
  • Ulaşım Haritası

Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı

Nerede? Tepebaşı ilçesinde Çamlıca mevkiinde yer alan Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı, 2011 yılında faaliyete geçmiştir. İsmini TEMA Vakfı’nın kurucusu, Türk sanayici ve çevre aktivisti Hayrettin Karaca’dan alan park, 20 dekarlık bir alan üzerinde konumlanıyor. Zaman zaman Hayrettin Karaca’nın da ziyaret ettiği parkta, V. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu esnasında sergilenen heykellerin birkaçı bulunuyor. Bunun dışında parkın içerisinde farklı bitki türleri, fıskiyeler, küçük dereler ile birbirine bağlanmış üç gölet, restoran ve cafe yer alıyor.

  • Adres: Çamlıca, Çeşni Sk., 26180 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 06.00 – 00.00
  • Telefon: 02222114000
  • Ulaşım Haritası

Şehr-i Derya Parkı ve Kanlıpınar Göleti

Nerede? Odunpazarı ilçesinde Kanlıpınar Göleti kenarında konumlanan Şehr-i Derya Parkı, bol yeşillik ve doğa içerisinde olacağınız nadide yerlerden biridir. Belediye tarafından yenilenen bu park halkın kullanımı için hizmete açılmıştır. Yerel halk tarafından sıklıkla ziyaret edilen Şehr-i Derya Parkı, özellikle hafta sonlarının vazgeçilmez adreslerindendir. Bir milyon metrekarelik alan üzerinde yer alan parkın yalnızca 150 metrekarelik alanı kullanılıyor.

Nasıl bir yer? Küçük kanallar, piknik alanları, kamelyalar, yapay bir şelale, mangal yakmak için bacalar, yürüyüş parkurları, gölet ve çocuk oyun alanları gibi pek çok şey parkta mevcut. Parktaki Kanlıpınar Göleti’nde gezi teknesi ile turlar düzenlendiğini söylemeden geçmeyelim. Eğer buraya gelmeyi düşünürseniz, tekne turlarına katılmanızı büyük bir şiddetle tavsiye ederiz. Üstelik kamp tutkunlarından biriyseniz burada kamp dahi yapabileceğinizi belirtmekte fayda var.

  • Adres: Kanlıpınar, Ankara Eskişehir Yolu, 26004 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ulaşım Haritası

Eskişehir’e Yakın Gezilecek Yerler

Eskişehir yakınlarında gezilecek yerler arasında hem yaz hem de kış aylarını değerlendirebileceğiniz çokça sayıda destinasyon bulunuyor. Öncelikle Eskişehir çevresinde gezilecek doğal yerler listesi için Akçakoca, Karasu, Kerpe, Kefken, Çınarcık gibi yerleri örnek gösterebiliriz. Eskişehir civarı gezilecek yerler arasında Uludağ Kayak Merkezi, Kartalkaya Kayak Merkezi, Kartepe Kayak Merkezi, Elmadağ Kayak Merkezi ve Yıldıztepe Kayak Merkezi gibi noktaları kış aylarında tercih edebilirsiniz. Öte yandan Eskişehir ve çevresi gezilecek yerler listesine baktığımızda Abant, Beypazarı, Amasra, Göynük, Kuzuluk, Maşukiye – Kartepe, Mudurnu gibi yerleri gezi listenize ekleyebileceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca Eskişehir’e yakın gezilecek şehirler arasında Ankara, Bilecik, Kütahya, Konya, Bolu, Safranbolu, Kapadokya ve Afyonkarahisar gibi noktaların olduğunu ekleyerek Eskişehir gezisinden sonra bu lokasyonları listenize dahil edebileceğinizi söyleyelim.

Eskişehir’de Çocuklarla Gezilecek Yerler

Eskişehir Masal Şatosu

Eskişehir Masal Şatosu

Nerede? Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından 2014 yılında “Her Şey Çocuklar İçin” sloganı ile açılmıştır. Eskişehir’in sembolik yapılarından biri olan Masal Şatosu, Sazova Parkı’nın içerisinde yer alıyor. Yalnızca çocukların değil aynı zamanda yetişkinlerin de gözdesi haline gelen Masal Şatosu, çocuklu ailelerin kesinlikle gitmesi gereken yerlerin başında geliyor. Eskişehir gezilecek yerler listenize ekleyeceğiniz bu yerde, masal seansları, atölye ve etkinlik programları gibi eğitici programlar düzenleniyor. Bu sayede çocuklarınız eğlenirken öğrenecek.

Nasıl bir yer? Her yıl yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret akınına uğrayan şatoda 8 kule ve 18 kulecik bulunuyor. Bu 8 kule, Amasya’daki Burgulu Kule, İstanbul’daki Galata Kulesi, İstanbul’daki (gravür) Sindirella Kulesi, İstanbul’daki Kız Kulesi, İstanbul Topkapı Sarayı’ndaki Adalet Kulesi, Diyarbakır’daki Çan Kulesi, Antalya’daki Yivli Kule ve Mardin’deki Ulu Kale’yi temsil ediyor. Masal Şatosu’nda seyir terasları, Sihirli Elma Cafe, kitap ve hediyelik eşya mağazaları bulunduğunu belirterek, çocuklarınızla güzel vakit geçireceğiniz bu yeri anlatmaya devam edelim. Ayrıca şato, Efsaneler Diyarı, Masal Tüneli ve Gizemli Yolculuk olmak üzere üç farklı konsepte ev sahipliği yapıyor.

Efsaneler Diyarı Selçuklu zamanına göre dizayn edilmiş olup, içerisinde Şahmaran, Tepegöz, Zümrüd-ü Anka, Nasreddin Hoca, Keloğlan, Dede Korkut, Gizemli Yolculuk ve Kral Midas gibi masallar çeşitli teknolojik yöntemlerle ziyaretçilere aktarılıyor. Gizemli Yolculuk’ta 6 – 11 yaş aralığındaki çocuklara özel interaktif bir hikaye anlatıcılığı gerçekleştiriliyor ve Gök Balina, Oz Büyücüsü, Uyuyan Güzel ve Kurbağa Prens gibi masal kahramanları çocuklarla tanıştırılmış oluyor. Masal Tüneli serbest bir gezi alanı olup, içerisinde kuleler ile ilgili kısa bir animasyon film izletilirken aynı zamanda çocuklar için masal ve eşleştirme oyunu da oynatılıyor.

  • Adres: Sazova, Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Ulusal Egemenlik Blv., 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02223000015
  • Giriş Ücreti: Seans yetişkin: 30₺ – İndirim: 15₺ / Seans dışı yetişkin: 15₺ – İndirim: 12₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Korsan Gemisi

Korsan Gemisi

Nerede? Kaptan Jack Sparrow’u izleyip de hayran olmamak imkansız olsa gerek. Hepimizin bildiği ve izlerken özendiği bu filmin etkisinden yine Sazova Parkı içerisinde yer alan Korsan Gemisi sayesinde çıkabilirsiniz. 🙂 Masal Şatosu ile yakın bir noktada yer alan Korsan Gemisi, yapay bir gölete demir atmış vaziyettedir. Her yıl en az çocuklar kadar yetişkinlerin de talep gösterdiği bu gemi, May Flower tasarımıdır. Atlas Okyanusu’nu aşan Korsan Gemisi, kaptan köşkü, zindan, kiler ve mürettebatın hamakları olmak üzere 5 bölümden oluşuyor. Tüm bunların dışında zindanda bulunan iskelet hem çocukların hem de yetişkinlerin dikkatini çekiyor.

  • Adres: Sazova, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.00
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 10₺ / İndirim: 8₺
  • Ulaşım Haritası

ETİ Sualtı Dünyası

ETİ Sualtı Dünyası

Nerede? Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı içerisinde yer alan ETİ Sualtı Dünyası, Eskişehir Hayvanat Bahçesi bünyesinde faaliyet gösteriyor. Eskişehir akvaryum arayışında olan yetişkinler ve çocuklar için bulunmaz bir Hint kumaşı olan ETİ Sualtı Dünyası, İstanbul Akvaryum kadar büyük olmasa da çoğu şeyi içerisinde barındırır. Birbirinden farklı 123 çeşit 2100 civarında deniz canlısına ev sahipliği yapan Eskişehir ETİ Sualtı Dünyası, aynı zamanda sualtı tüneli ile de herkesin beğenisini topluyor. Köpekbalığı ve pirina gibi deniz canlılarını yakından göreceğiniz bu yerde, aynı zamanda Amazon, Tropikal ve Dokunma Akvaryum gibi akvaryum çeşitleri de bulunuyor.

  • Adres: Sazova, Tepebaşı Mah, Sazova Cd., 26010 Tepebaşı
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02223000066
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Ulaşım Haritası

Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Nerede? Eskişehir gezilecek yerler listemizde yer alan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, tam da çocuklu ailelerin aradığı bir alternatif rotadır. Sazova Parkı içerisinde bulunan hayvanat bahçesi, 2017 yılında hizmete açılmıştır. Japon Bahçesi, ETİ Sualtı Dünyası, Papağan Evi ve Tropik Merkez olmak üzere 4 ayrı kısımdan meydana gelen bu yer, 58 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor. Toplamda 120 hayvan türüne ev sahipliği yapan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, memeliler, eklem bacaklılar, balıklar, kuşlar, amfibiler ve sürüngenler ile doludur. Oldukça geniş bir alanda yer alan bu hayvanat bahçesini 1 – 2 saatte gezebilmeniz mümkün.

  • Adres: Sazova, Ulusal Egemenlik Blv. 209/F, 26000 Karagözler/Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: Sonbahar ve İlkbahar ayları: 10.00 – 17.00 / Yaz ayları: 10.00 – 18.00 / Kış ayları: 10.00 – 16.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02223000066
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 35₺ / İndirim: 20₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Kılıç Lunapark

Kılıç Lunapark

Nerede? Eskişehir adalar da 1976 yılından beri hizmet veren Kılıç Lunapark, Tepebaşı Yenibağlar’da yer alıyor. Eskişehir’de çocuklarla gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazları arasında bulunan Kılıç Lunapark, eğlencenin adresidir diyebiliriz. Eskişehir lunapark deyince ilk akla gelen destinasyonlardan biri olan lunapark içerinde atlı karınca, dönme dolap, çarpışan arabalar, gondol, atlı tren, balon, dragon, mini çarpışan arabalar, mini gondol, shark trip, kule, crazy dance, booster, mini dolap, frisbee ve sekolin gibi hizmetler mevcut.

  • Adres: Yenibağlar, İsmet İnönü Caddesi, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 7/24
  • Telefon: 02222368363
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Sabancı Uzay Evi

Sabancı Uzay Evi

Nerede? Sazova Parkı içerisinde yer alan Sabancı Uzay Evi, bir diğer adıyla da bilinen Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, 2012 yılından itibaren hizmet vermeye devam ediyor. Sabancı Vakfı tarafından desteklenen bu yer, 96 kişilik kapasitesi ile çocuklara eğlenceli zaman geçirmesine olanak tanırken aynı zamanda eğitim ve gelişim konusunda da elinden geleni yapıyor. Türkiye’deki en büyük uzay evi olma özelliğine sahip olan Sabancı Uzay Evi, oldukça geniş bir alan üzerinde yer alıyor olup son teknoloji ile donatılmıştır.

Nasıl bir yer? Uzayı görme ve gözlemleme fırsatı tanıyan Uzay Evi, sadece çocuklara değil aynı zamanda yetişkinler için de farklı alternatifler sunuyor. Örneğin çocuklar ve yetişkinler için 15 dakikalık Evrende Yolculuk ve 45 – 120 dakikalık Astronomi Sohbetleri gibi gösterilerin düzenlendiğini hemen ekleyelim. Birbirinden ilginç interaktif sunum ve gösterimlerin düzenlendiği bu yerde, balıkgözü lensler ve 16 megapiksellik görüntü ortaya çıkaran projeksiyonlar ile çok gerçekçi bir ortama giriş yapmış olacaksınız! Sunumlar arasında ise Dünya’dan Evren’e, Uzay Çağının Başlangıcı, Astronot ve Karadelik ve Yaşayan Yıldızımız Güneş herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor.

NOT: Burayı grup halinde ziyaret edecekseniz, Uzay Evi’nden ve Bilim Deney bölümünden ayrı ayrı rezervasyon yaptırmanız gerektiğini belirtelim. 

  • Adres: Sazova Mah, Ulusal Egemenlik Blv. No:209, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret Saatleri: 08.30 – 17.30 **Pazartesi günleri kapalı. 
  • Telefon: 4448236
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 30₺ / İndirim: 15₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Eskişehir Alışveriş Yerleri

Eskişehir alışveriş konusunda oldukça kapsamlı bir yerdir. Geleneksel pazarlar, alışveriş merkezleri ve sanat atölyeleri gibi birçok seçenek bulunuyor. Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Çukur Çarşı, Esnaf Sarayı, Taşbaşı, Espark AVM, Özdilek Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Kurşunlu Külliyesi, Kanatlı AVM, Vega OUTLET, Bitpazarı ve Çarşamba Pazarı gibi noktalardan dilediğiniz her şeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Peki Eskişehir’den ne alınır? Buraya kadar gelmişken hem kendinize hem de sevdiklerinize bir hediye almak isterseniz, öncelikle lületaşından yapılan biblo, pipo ve tesbih gibi eşyaları tercih edebilirsiniz. Bunun dışında cam sanatından yapılmış hediyelik eşyalar da bir hayli popülerdir. Ayrıca Sorkun çömleği de hediye alabileceğiniz eşyalardan biridir.

Eskişehir Tarihi Yerler

Eskişehir gezilecek turistik yerler dışında tarihi yapılarıyla da oldukça beğeni topluyor. Geçmişten günümüze gelene kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapan kent, bu tarihi izleri bünyesinde taşıyarak gelenlerin dikkatini çekmeyi her daim başarıyor. Bu anlamda dolu dolu bir tarihi kültüre hakim olan Eskişehir’de gezilecek pek çok yapıya şahit olacaksınız. Eskişehir tarihi yerler arasında Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Eskişehir Kurtuluş Müzesi, Eskişehir Havacılık Müzesi, Midas Anıtı, Asarkale, Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, Ulus Anıtı ve Meydanı ve daha pek çok yeri listeye eklemelisiniz.

Eskişehir Gece Hayatı

Eskişehir’in gece hayatı ile nam saldığını bilmeyen yoktur sanırım. Özellikle öğrenci şehri olduğu için oldukça dinamik ve hareketli bir gece hayatına sahip olan kentte eğlenebileceğiniz ve arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebileceğiniz pek çok mekan bulunuyor. Eskişehir’de gece gezilecek yerler arasında gece kulüplerinden barlara, meyhanelerden türkü barlara, diskolardan clublere, cafelerden canlı müzik yapan mekanlara kadar birçok seçenek mevcuttur. Özellikle Barlar Sokağı ve Doktorlar Caddesi gibi sokaklar da eğlenceli saatler akşam sularında başlıyor. 🙂

Eskişehir Otelleri

Sadece Oda

Divan Express Eskişehir

Divan Express Eskişehir

Nerede? Eskişehir Anadolu Havalimanı’na 19 km mesafede yer alan Divan Express Eskişehir, seyahat ya da iş amacıyla sık sık tercih ediliyor. Eskişehir merkez otelleri arasında yer alan bu tesis, toplantı salonlarından restoranlarına, barlarından spor salonuna kadar ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi içerisinde barındırıyor. Eskişehir otelleri için herhangi bir endişe duymadan gelip gönül rahatlığıyla konaklayabileceğiniz yerlerden biri de Divan Express Eskişehir’dir.

Questa Thermal Spa Hotel

Questa Thermal Spa Hotel

Nerede? Tüm beklentinizi karşılayacak bir potansiyele sahip Questa Thermal Spa Hotel, şehrin ortasında hem lüks hem de konforlu bir konaklama imkanı tanıyor. Genelde iş seyahatleri için tercih edilen bu tesis, aynı zamanda tatil amacıyla da birçok ziyaretçi tarafından talep görüyor. Şık ve rahat odaların yanı sıra sauna, yüzme havuzu, hamam, güzellik merkezi, fitness merkezi, İtalya ve Türk mutfağı lezzetlerini bir araya getiren restoranı ile herkesin beğenisini kazanıyor. Eskişehir termal oteller arasında yer alan Questa Thermal Spa Hotel, içerisindeki termal su özellikleri ile de gelenleri mest ediyor.

Eskişehir’e Nasıl Gidilir?

İstanbul, Ankara ve Konya’dan kalkan hızlı trenlerle Eskişehir’e çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun dışında özel aracınızla gelebileceğiniz gibi aynı zamanda bir otobüs firması ile de gelebilirsiniz. Eskişehir’de havalimanı olmadığı için isteyenler Ankara’ya havayolu ile ulaşıp, oradan da hızlı tren ile şehre giriş yapabilirler.

**İşte Eskişehir gezilecek yerler listesinin sonuna geldik. Eskişehir’de gezilecek yerler ile ilgili farklı bir görüş ya da öneriniz varsa lütfen yorumlar kısmında bizimle paylaşın. 🙂 Aynı zamanda Tatil Dükkanı sayfasına göz atarak turlardan otellere kadar her şey hakkında daha detaylı bilgi alın! 

Eskişehir Gezilecek Yerler Hakkında Merak Edilenler;

Eskişehir nerede?

İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer alan Eskişehir, Ankara, Afyon, İnönü ve Kütahya il sınırları ile çevrilidir.

Eskişehir neyi meşhur?

Met ve nuga helvası Eskişehir'e özgü lezzetler olurken, lokum ve pişmaniyeyi de tarihi çarşılardan satın alabilirsiniz. Yemek dışında el sanatları, cam ve seramik objeler de Eskişehir'de bir hayli önemlidir.

Eskişehir de ne yapılır?

Sazova Parkı'na gidebilir, Kentpark'ta denize girip güneşlenebilir, Gürleyik Şelalesi'nde piknik yapabilir, Porsuk Çayı'nda gondola binebilir, Atlıhan El Sanatları Çarşısı'nda sevdiklerinize hediyelik eşya satın alabilirsiniz.

Eskişehir’de günübirlik ne yapılır?

Odunpazarı Evleri'nde fotoğraf çekilebilir, Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi'nde tekne ve gondol turlarına katılabilir, Sazova Parkı'nda eğlenceli anlar yaşayabilir, Balmumu Heykeller Müzesi'nde önemli şaheserlerin balmumu heykellerini yakından görebilirsiniz.

Eskişehir hangi sırayla gezilir?

Sazova Parkı'ndan başlayarak sırasıyla Balmumu Heykeller Müzesi, Kentpark, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Odunpazarı Evleri, ETİ Sualtı Dünyası gibi noktaları gezebilirsiniz.

Eskişehir bir günde gezilir mi?

Evet, önemli yerleri 1 günde gezebilmeniz mümkün.

Eskişehir’e hangi ayda gidilir?

Mayıs ve Haziran ayları, gezmek için en güzel zamanlardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz