İtalya’nın kuzeyinde Emilia – Romagna bölgesinde yer alan Bologna, Kızıl Şehir olarak da anılır. Orta Çağ mimarisinin birçok örnekleriyle doludur ve ismini de binaların çoğunun kırmızı tuğlalı olmasından almıştır. Bologna komünün belediye sınırları içerisinde 2010 yılında nüfusu 379.778 olarak açıklanmıştır. Kentin tamamına yakını Hristiyanlık dinine mensup olmaktadır.

Bologna’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye üzerinden Bologna’ya direkt uçak vasıtası ile gidilebilmektedir. Hem ulusal hava yolları hem de özel bazı hava yolları ile ulaşım sağlamak mümkün olacaktır. Bologna’ya ulaşım olanakları uçak ile olduğunda uçuş süresi ortalama 2 – 2,5 saat olacaktır. Şehre vardıktan sonra havaalanında araç kiralayıp geziye başlamak mümkündür. Yurtdışı tur tercihleri arasında yer alan bu sevimli şehir, eşsiz balayı bölgeleri ve yeni evlenen çiftlere hizmete sunulan balayı otelleri ile özel bir şehirdir. Şehir biraz pahalı olduğundan bütçeye uygun tur fiyatları ya da en ucuz yurtdışı tur seçenekleri değerlendirilerek şehri ziyaret etmek daha makuldür.

Bologna’da Nerelere Gidilir?

Bologna, Portico denilen kemerleri ile ünlü bir şehirdir. Şehirde sürekli yağmur yağsa bile şemsiyeye hiç gerek olmamaktadır. Çünkü bu Portico adı verilen kemerler oldukça rahat yürümeyi ve ıslanmaması sağlıyor. Tatilini İtalya’nın bu tarihi şehrinde geçirmek isteyenler için Bologna’nın gezilecek yerleri aşağıdaki gibidir:

  • Asinelli ve Garisenda Kuleleri: Kentin ana sembolü olan bu kuleler, 1109 – 1119 yılları arasında Asinelli Ailesi tarafından inşa ettirilmiştir. Asinelli ve Garisenda Kuleleri eğikliklerinden dolayı ünlü kuleler olarak görülmeye değerdir.
  • Basilica di San Petronio: Yapının inşa süreci 1390 yılında başlanmıştır. İç kısmında farklı azizlere adanmış yirmiden fazla şapelin bulunduğu San Petronio içerisinde çizimler, modeller ve dini değerlere sahip eşyalar sergilenmektedir.
  • Piazza Maggiore: yüzyıldan kalma Piazza Maggiore, çevresindeki tarihi yapılar sayesinde ilgi odağı halinde olan bir meydandır.
  • Basilica di Santo Stefano: Bir labirenti andıran Basilica di Santo Stefano; Romanesk, Lombardiya ve Antik Roma’ya özgü mimari detayları ile Bologna’nın en güzel dini yapısı olarak bilinmektedir. 5. yüzyılda Aziz Petronius tarafından inşa ettirildiğine inanılmaktadır.
  • Sanctuary di Madonna di San Luca: Kent merkezinin 3,5 kilometre ötesinde bulunan bu dini yapının geçmişi 12. yüzyıla dayanmaktadır. Daha da önemlisi dini yapı içerisinde Meryem Ana’yı siyahlar içerisinde tasvir eden ve 12. yüzyılda Orta Doğu’dan getirildiğine inanılan bir eser sergilenmektedir.
  • Fountain of Neptune: Tasarımında Tommaso Lauranti’nin imzası olan çeşme, 1667 yılında tamamlanmış. Esere adını veren ve Roma deniz tanrısı Neptün’ü tasvir eden heykelin yapımını ise Floransa’da ikamet eden Flaman asıllı heykeltıraş Giambologna üstlenmiştir. Neptün Çeşmesi’nin her bir yüzü, yapıldığı dönemde dünyanın en büyük dört nehri olduğuna inanılan Ganj, Nil, Amazon ve Tuna’yı temsil etmektedir.
  • Santa Maria della Vita: Şehirdeki en zarif yapıların başında gelen Santa Maria della Vita, 13. yüzyılın ikinci yarısında Battuti Cemaati tarafından inşa ettirilmiştir.

Bologna’nın Tarihi Mekânları

Ziyaret edilmesi gerekilen Bologna’nın tarihi merkezleri şunlardır:

  • Piazza Santa Stefano: Anıtsal ve tarihi değeri neticesinde Toskana’ya kadar uzanan bu antik yol üzerindeki yapılar 7 Kilise adıyla anılıyor ve kutsal kabul ediliyor. Kiliselerin büyük çoğunluğu St. Petronio’nun yaşadığı dönemde inşa edilmiştir.
  • Piazza Maggiore: yüzyıldan kalma Piazza Maggiore, çevresindeki tarihi yapılar sayesinde ilgi odağı halinde olan bir meydandır. Her sokak genelde bu meydana çıkmaktadır.
  • Basilicia di San Domenico: Basilica of San Domenico, 1238’de inşa edilmiştir. Bazilikanın yapım sürecine doğru giden yolu açan bizzat Dominikan Tarikatı’nın kurucusu Guzmanlı Aziz Domenico olmuştur.
  • Basilicia di San Petronio:  Basilica di San Petronio’nun inşa süreci, 1390 yılında başlamıştır ancak çeşitli nedenlerden dolayı Gotik tarzdaki bazilikanın yapımı hala tamamlanamamıştır. İç kısmında farklı azizlere adanmış yirmiden fazla şapelin bulunduğu San Petronio içerisinde çizimler, modeller ve dini değerlere sahip eşyalar sergilenmektedir.
  • Cattedrale di San Pietro: İç kısmındaki süslemelerle adından söz ettiren dini yapı, aynı cadde üzerinde bulunan ve yangın sonucu kullanılamayacak hale gelen katedralin yerine 1141’de inşa edilmiştir. Bu tarihi yapının içerisinde katedral hazinesine zaman ayırdıktan sonraysa çan kulesine çıkıp enfes kent manzarasını seyredebilirsiniz.

Bologna’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Tarihi yapısıyla her sene birçok turisti bünyesinde ağırlayan Şehir içerik olarak çok zengin bir şehirdir. Yurtdışı tur gözleri olan Bologna’da gezilecek doğal güzellikler şunlardır:

  • Parco di Villa Ghigi: Havanın Mart aylarında 13 derecede seyrettiği bu parkta doğa gezintisi yapmak mümkün.
  • Parco di Via dei Giardini: Ufak bir su gölünün etrafına dizilmiş alabildiğine yeşillik ve ağaçlar güzel manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.
  • Parco della Chiusa: Doğal su kaynakları ve yeşil ağaçları ile gezi için uygun bir yerdir.

Bologna’nın Önemli Etkinlikleri

Mayıs ayından sonra festivallerin ve etkinliklerin şehre ayrı bir hava kattığı söylenir. Bologna’nın festivalleri ve düzenlenen etkinleri şunlardır:

  • Angelica Uluslararası Çağdaş Müzik Festivali: Şehir çapında en çok ilgi gören festivaldir. Oldukça büyük katılımları gerçekleştiği bu festival Mayıs ayında düzenlenir. Ayrıca festivalde çeşitli dans şovları ve müzik gösterileri seyircisiyle buluşur.
  • Bologna Caz Festivali: Festival her sene Ekim – Kasım ayları arasında düzenlenmektedir. Kalabalık ve coşkuyla düzenlenen festivalde müzik alanında gösteriler sergilenir.
  • Biografilm Festivali: Bu festival rutin olarak her sene Haziran ayında yapılmaktadır.
  • Bologna Motor Show: Aralık ayında yapılan festivaldir.
  • Bilbol Karikatür Festivali: Bu festival Kasım ayı itibari ile şehir genelinde gösterişli olarak kutlanmaktadır.

Bologna’da Yeme – İçme Yerleri

Damak zevkleri bakımından eşsiz tatlara sahip olan Kızıl Şehir ağırladığı turistleri de mutfağı açısından memnun etmektedir. Bologna’da yemek yenecek mekânlar şunlardır:

  • Pizzeria Due Torri: Çeşit çeşit pizzalarla yemek yemek isteyenler için ideal bir mekândır.
  • Ristorantino Tinello: Uygun bütçeli yemek yeme mekânları arasında gelen bu restoranda Bologna’ya ait tatlar güzel bir sunumla karşınıza çıkacaktır.
  • Tagliatelle Al Ragu: Bolonez soslu makarna yemek isteyen gezginlerin favori makinesidir. Genellikle öğrencilerin uğrak noktası olan bu yerde birçok ayrı makarna lezzeti de tadılabilir.
  • Botetega Portici: Tortellini in brodo ağızları sulandıran başka bir Bologna lezzeti olmaktadır. Ayrıca sabah kahvaltısı etmek ve kruvasan yemek isteyenlerin doğru adresidir.
  • Eataly: Akşam yemeği yemek için güzel bir mekândır.
  • Caffe Terzi: Lezzetli bir çay molası vermek ya da kahve içmek isteyenler için uygun bir adrestir.
  • Gelateria Gamberini: 1907 yılında açılmış bu pastanede birbirinden lezzetli tatlıları tatmak mümkün.
  • Mercato Delle Erbe: Hem yemek hem de meyve sebze ihtiyaçlarını karşılamak için gayet ideal bir Bologna mekânıdır.

Bologna’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Bologna’da genel anlamda sıcak ve ılıman bir hava hâkimdir. Buna rağmen şehir çok fazla yağmur almaktadır. Bologna’nın hava durumu yaz aylarında sıcaklıklar 30 dereceye kadar çıkabilmektedir. Kış aylarında nadir de olsa sıfırın altına düşmektedir. Bologna’nın diğer şehirlere göre farkı güneşten korunmak için ve yağmurda ıslanmamak için revaklara yer verilmiştir. Ilıman bir iklime sahip olan Bologna’ya her mevsim gidilebilir. Yağmurlu ve romantik havasıyla balayı gölgeleri tercihleri arasında yer alan şehir, balayı otelleri ile de evli çiftleri tarafına çekmeye devam etmektedir. Bu sebepten evli çiftlerin en ucuz yurtdışı tur seçeneklerini ve şehre yapılan uygun tur fiyatları paketlerini takip etmesi ve bu anlamda makul yurtdışı tur paketleri ile Bologna’yı ziyaret etmeleri önerilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz