Kökleri Osmanlı’ya kadar dayanan ve Türkiye’nin en önemli kültür ve tarih merkezlerinden biri olan Bilecik, küçük bir merkez olmasına rağmen keşfedilmesi gereken yerlerden bir tanesi! Özellikle tarih ve kültür gezilerini seviyorsanız Bilecik’i mutlaka gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle İstanbul’a yakın konumu nedeni ile günübirlik seyahat için de çok uygun olan Bilecik’te Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı’ndan Şeyh Edebali Türbesi’ne kadar birçok önemli merkezi ziyaret edebilirsiniz. İşte gezilecek en güzel güzel yerleri ile Bilecik… Bilecik, Marmara Bölgesi’nde bulunan, 221.693 nüfusu olan bir ildir. Tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Bilecik, Osmanlı’nın da kuruluş merkezidir. Bilecik’te kalacak olanların konaklayabilecekleri Bilecik otelleri; Hotel Eronur, Belekoma Hotel, Grand Hotel Başaran gibi otellerdir.

Bilecik’e Nasıl Gidilir?

Bilecik’in ulaşım olanaklarına bakıldığında karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabileceği görülmektedir. Bilecik’te tatil yapacak olanların büyükşehirlerden karayolu ile ulaşım sağlandığında kat edilmesi gereken kilometreye bakıldığında; İstanbul ile Bilecik arası 245 kilometre, Ankara ile Bilecik arası 316 kilometre ve İzmir ile Bilecik arası 432 kilometredir. Bu şehirlerden ortalama 3-5 saat içerisinde Bilecik’e ulaşım sağlanabilmektedir. İstanbul-Ankara demiryolu bağlantısı üzerinde olduğu için büyük önem taşımaktadır.

Bilecik’te Nerelere Gidilir?

Bilecik’in gezilecek yerleri aşağıda verilmiştir:

Türbin Mesire Yeri: Hem dinlenmek hem de piknik yapmak için uygun bir alandır. Bozüyük’e 7 kilometre mesafede bulunmaktadır. Özellikle hafta sonu aile ile birlikte Bilecik’te gezilecek yerler içerisindedir. Alanın içerisinde bulunan şelaleden jeneratör yardımı ile elektrik üretimi yapıldığı için alanın ismi türbin olmaktadır.

Söğüt Müzesi: Sargı evi, yani dispanser olarak 1900lü yıllarda inşa edilmiş bir binadır. Memiş Ağa tarafından yaptırılmıştır. Ahşap işçilik ile yapılmış olan bu müzede dönemin izlerini görebilmek mümkündür.

İnönü Şehitliği: Çam ve köknar ağaçları ile çevrilmiş olan, şehit mezarlarının yer aldığı, Bozüyük’e 6 kilometre mesafede bulunan bir yerdir. Şehit mezarlarının her biri mermerden yapılmıştır ve şehitlik nişan taşı vardır. İnönü Şehitlerini Anma Günü, her sene 1 Nisan tarihinde, İnönü Şehitliği’nde gerçekleşmektedir.

Bilecik’in Tarihi Mekanları

Bilecik’in tarihi merkezleri aşağıda belirtilmiştir:

Kaymakam Çeşmesi: Çelebi Mehmet Camisi’nin önünde yer almaktadır. Vazo şeklinde varakları, kabartma yaldızları, motifleri olan ve neoklasik üslupta yapılmış bir çeşmedir. Kütahya çinisi ve mermeri bu çeşmede görülebilmektedir.

Metristepe Zafer Anıtı: Metris Tepe’de bulunmaktadır. Bozüyük-Eskişehir karayolu üzerinde ve 12 kilometre mesafede bulunan bu anıt, Türklerin yenilmezliğini sembolize etmek amacı ile inşa edilmiştir. Atatürk’ün İsmet İnönü’ye gönderdiği bir telgrafta, Türklerin makus talihinin yenildiğini belirttiği yerde olması da bu anıtın önemli olmasının nedenleri arasındadır.

Şeyh Edebali Türbesi: 1206 yılında doğan İslam ilahiyatçısının türbesidir. Osman Gazi’nin kayınpederi ve Osmanlı Devleti’nin fikir babası olması bakımından önem taşıyan bir türbedir.

Bilecik’te Gezilecek Doğal Güzellikler

Bilecik’in doğal güzellikleri aşağıdaki gibidir:

Bilecik Şelalesi: Su Uçtu Şelalesi olarak da bilinmektedir. Yenipazar’da bulunmaktadır. Bilecik merkeze ortalama 70 kilometre uzaklıktadır.

İnhisar Mağarası: İnkaya Tepesi’nin kuzey yamacındaki bir mağaradır. 170 metre uzunluğunda, 40 metre derinliğinde olan bu mağaranın görüş açısında Sakarya Nehri ve İnhisar bulunmaktadır. Bilecik’te gezilecek yerler içerisinde ilk sıralardadır.

Çiçekli Yayla: Bozüyük ilçesine 37 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Mevki olarak üç tepelerdedir. Yaylanın yüksekliği 1.906 metre olarak belirtilmiştir. Kekik kokusunun hakim olduğu, rengarenk çiçeklerin bulunduğu ve berrak suların yer aldığı bir yayladır.

Bilecik’in Önemli Etkinlikleri

Bilecik’in festivalleri aşağıdadır:

Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri: Yörük Bayramı olarak da bilinen bu şenlik, her sene eylül ayının ikinci haftasında düzenlenmektedir.

İnönü Şehitlerini Anma Günü: İkinci İnönü Zaferi için kutlama ve şehitleri anma günü yapılmaktadır. Her sene 1 Nisan tarihinde resmi tören yapılmaktadır.

Bozüyük Metristepe Sinema Festivali: 24.07.2020 tarihi ile 03.08.2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan sinema festivalidir.

Bilecik Yeme-İçme Yerleri

Bilecik’te yemek yenecek mekanlar şöyledir:

Şelale Restaurant: Bozüyük karayoluna 15 kilometre mesafedir. Şelalenin yanında bir restorandır.

Kahverengi 6. Kat Cafe: Merkezde bulunmaktadır ve günün her saatinde gidilebilecek bir mekandır. Bilecik otelleri içerisindeki Grand Çalı Hotel’de kalanların tercih edebileceği yakınlıktadır.

Park Cafe & Bistro: Merkez gidilebilecek kalitesi yüksek mekanlar içerisinde en fazla tercih edilendir.

Bilecik’e Hangi Mevsimde Gidilir?

Bilecik’in hava durumuna bakıldığında; Bilecik’te tatil yapacak olanlar genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında buraya gelmeyi tercih etmektedir. Özellikle eylül ve ekim aylarının hareketli geçtiği bir yerdir.

Ek olarak, Manisa’da Gezilecek En Güzel Yerler! başlıklı yazımızı okuyarak Manisa’nin gezilebilecek en güzel yerleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz