Girne Limanı

Girne gezilecek yerler adlı yazımızda Girne otelleri, Girne de gezilecek tarihi yerler ve daha birçok konuya değindik. Gelin hep birlikte Girne de gezilecek yerler listesini inceleyelim.

Kıbrıs‘ın en meşhur yerlerinden biri olan Girne, Kuzey Kıbrıs’ın turizm başkenti olup aynı zamanda bir liman kentidir. Köklü bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapan Girne, birbirinden farklı uygarlığın egemenliği altında kalarak bünyesinde pek çok sayıda tarihi izleri barındırır. Tarihi yapıları ve gezilecek yerleri ile gelenleri memnun etmeyi başaran Girne, kalesi ve limanı ile büyük rağbet görüyor. Aynı zamanda otelleri, restoranları, eski Venedik evleri, plajları ve daha birçok özelliğiyle Girne, Kıbrıs’ın hem gündüz hem de gece en hareketli kentlerinden biridir. Yaz sezonunun uzun sürmesiyle beklentinizin de ötesinde bir tatil anlayışına sahip olan bu kenti keşfetmeye hazırsanız, başlayalım!

  • Girne’de Nerelere Gidilir? Girne gezilecek yerler arasında Girne Kalesi, Girne Yat Limanı, Bellapais Manastırı ve Batık Gemi Müzesi gibi noktalar en popüler olanlarıdır.
  • Girne Önemli Etkinlikler: Girne Kültür Sanat Günleri ve Girne Tiyatro Günleri gibi etkinliklerin kentte düzenlendiğini belirtelim.
  • Girne Yeme-İçme Yerleri: Deniz ürünlerini tatmak isterseniz Grida Balık Restoran, mezesiz yapamam diyenlerdenseniz Bella Moon, yemeklerinin dışında manzarasıyla da büyülenmek isterseniz Levant Restoran, farklı lezzetler denemek isterseniz Jashan’s Hint Restoran, zengin ve renkli menüleriyle baş döndüren Efendi Bar Restoran’ı tercih edebilirsiniz.
  • Girne’de Ne Yenir? Girne’ye geldiğinizde öncelikle tatmanız gereken lezzetler arasında Kıbrıs köftesi, molehiya, piruhi, hellim böreği, şeftali kebabı, mücendra pilavı, kolakas ve Girne keki yer alıyor.
  • Girne Tarihi Yerler: M.Ö. 10.yy’e kadar dayanan bir tarihi geçmişiyle Girne, içerisinde pek çok tarihi kalıntıya yer veriyor. Girne de gezilecek tarihi yerler arasında Bellapais Manastırı, Buffavento Kalesi, St. Hilarion Kalesi ve Batık Gemi Müzesi gibi popüler noktalar bulunuyor.
  • Girne’de Ne Yapılır? Akdeniz’in benzersiz manzarası karşısında güneşlenip yüzebilir ya da bu eşsiz manzarayı seyredebilir, birbirinden lüks otellerinde konaklayabilir, marinanın etrafındaki restoranlarda farklı tatları deneyimleyebilir, tarihi yapıları ve gezilecek yerlerini keşfe çıkabilirsiniz.
  • Girne Kaç Günde Gezilir? Girne ortalama 2 günde gezilir.
  • Girne’ye Hangi Mevsimde Gidilir? Girne hava durumu genel olarak yazları uzun ve kurak, kışları ise kısa ve yağışlı geçmektedir. Bu anlamda Girne’yi ziyaret etmek için en ideal zaman Mayıs ve Haziran aylarıdır.

Girne Gezilecek Yerler Haritası

Girne Gezilecek Yerler Listesi

Girne Kalesi

Girne Kalesi

Nerede? Girne’de hem turistik hem de tarihi bir cazibe merkezi olan Girne Kalesi, kentin kuzeydoğusunda yer alıyor. Tarih boyunca birçok medeniyete kapılarını açan bu yerin her bir noktasında tarihi izlere rastlayabilirsiniz. M.S. 7.yy’da Arap akınlarından şehri korumak amacıyla Bizanslılar tarafından yapılan Girne Kalesi, 1491 tarihinde Venediklilerin eline geçmiş. Kale, 1570 tarihinde ise Osmanlıların eline geçmiş ve 300 yıl boyunca ev sahipliği yaptıktan sonra İngilizler tarafından hapishane ve polis okulu olarak kullanılmıştır. O günlerden günümüze gelene kadar pek çok değişikliğe giden kale, bünyesinde çeşitli eserlere de yer veriyor.

Nasıl bir yer? Yerli ve yabancı binlerce turistin dikkatini çekmeyi her daim başaran Girne Kalesi, adeta açık hava müzesidir diyebiliriz. Tarihi doyasıya hissedeceğiniz ve zamanda yolculuk yapacağınız bu kalenin mimarisi karşısında ise büyüleneceksiniz. Tarihinin yanı sıra kültürel dokusuyla da büyük bir ilgi gören kale, Orta Çağ’dan günümüze gelene kadar yapısını hiç bozmamıştır. Akdeniz’in sularına açılan bir limanda yer alan kale, kentin en çarpıcı noktasında, 7’den 70’e herkesin dikkatini çekiyor. Ayrıca kale içerisinde Lüzinyan ve Venedik Kulesi, Kırnı mezarları, St. George Kilisesi, Lüzinyan dönemine ait zindanlar, sarnıçlar ve Batık Gemi Müzesi bulunduğunu da belirtelim.

  • Adres: 88RC+JQG, Girne 99300
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.00
  • Giriş Ücreti: 20₺
  • Ulaşım Haritası

Girne Yat Limanı

Girne Yat Limanı

Nerede? Yatlar ve balıkçı tekneleriyle dolu olan Girne Limanı, Girne gezilecek yerler listesinin en popüler ikinci destinasyonlarındandır. Girne Kalesi ile yan yana olan Girne Yat Limanı, Venedik tarzı eski evleri, cafeleri, taverna ve restoranları ile mükemmel bir ambiyansa sahiptir. Yaz aylarında rengarenk balıkçı tekneleriyle dolan bu marina, ışıl ışıl parlayan ve sakin denizinin dışında arkasındaki Girne Dağları’yla da harika bir görsel şölen sunuyor. Kıbrıs’ın özel noktalarından biri olan Girne Limanı’nın, derin olmadığı için Gazimağusa Limanı kadar büyük bir ticaret limanı olamadığını da belirtelim.

Nasıl bir yer? Gün batımı manzarasını seyredebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan Girne Yat Liman’ında, özellikle yaz akşamları bir başka geçiyor! Hafif bir rüzgar esintisinin yüzünüze vurduğunu ve saçlarınızı dalgalandırdığını düşünün… Girne Kalesi ile iç içe olduğu için turistler tarafından çok sık ziyaret edildiği de bir gerçektir. Eğer buraya gelip limanın keyfini çıkarmak istiyorsanız, balık restoranlarından herhangi birini tercih etmeli ve canlı müzik eşliğinde nefis menülere sahip yemeklerini denemelisiniz.

Bellapais Manastırı

Bellapais Manastırı

Nerede? Girne’nin Beylerbeyi Köyü’nde yer alan Bellapais Manastırı, şehir merkezine yakınlığıyla fazlasıyla tercih ediliyor. 12. yy’de Roma zamanında yapılan bu manastır, Gotik mimari tarzın örneklerinden biridir. Fransızca “Abbaye de la Paix” yani Barış Manastırı adıyla ortaya çıkan Bellapais Manastırı, Orta Çağ döneminde tekrardan düzenlenmiş ve bazı eklentiler yapılmıştır. Beşparmak Dağları’nda yer alan bir kayalığın üzerinde konumlanan manastır manzarası ile etkilerken aynı zamanda ihtişamlı yapısıyla da kendine hayran bırakıyor.

1187 yılında Kudüs’ten göç eden Augustinian mezhebi rahiplerinin yerleştiği kalenin, sürekli el değiştirdiğini söyleyerek anlatmaya devam edelim. Bellapais Manastırı’nın ilk binası Fransa Kralı III. Hugh tarafından inşa edilirken, yemekhane ve avlunun etrafındaki revaklar ise Kral IV. Hugh tarafından inşa edilmiştir. Osmanlının fethinden sonra manastır Yunan Ortodoks Kilisesi’nin eline geçmiş ve bir müddet manastırın yalnızca kilise kısmı hizmet vermiştir.

Nasıl bir yer? Eski çağlardan günümüze gelen en sağlam yapılardan biri olan manastırda Roma dönemine ait iki mermer lahit ve bu lahitlerin arkasında yemekhane bulunuyor. Ayrıca içerisinde rahiplerin çalışma ve sohbet odaları, yatak odaları ve kişisel eşyaları gibi farklı bölümleri barındırıyor. Kentin her noktasından belli olan Bellapais Manastırı, deniz ve doğa manzarasıyla turistlerin geldikleri zaman ziyaret etmek istediği ilk noktalardandır. Haliyle bir ayda ortalama 20 bin turisti ağırlaması kaçınılmaz oluyor! Aynı zamanda bazı zamanlarda çeşitli müzik festivalleri ve klasik müzik konserlerinin de burada düzenlendiğini ekleyelim.

  • Adres: 8944+R39, Beylerbeyi 99320
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 18.00
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 15₺ / İndirim: 7₺
  • Ulaşım Haritası

Batık Gemi Müzesi

Batık Gemi Müzesi

Nerede? Girne Kalesi’nin bünyesinde bulunan Batık Gemi Müzesi, bir batık gemi ve gemiye ait kalıntıların sergilendiği bir müzedir. Hem kaleyi hem de müzeyi ziyaret ederek farklı bir atmosfer yaşayacağınızın garantisini şimdiden verebiliriz. 1965 tarihinde bir balıkçı tarafından 3 metre derinliğe sahip suyun içerisinde fark edilen geminin M.Ö. 389 yılına ait olduğu düşünülüyor. 1976 tarihinde Pennsylvania Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışmalar sonucunda büyük bir uğraşla çıkarılan geminin 4 kişilik olduğuna dair buluntular vardır. Bunlardan bazıları 4 adet tuzluk, 4 adet kaşık ve 4 adet içki gibi kişisel eşyalardır.

15 metre uzunluğa sahip olan batık gemi, Halep çamından inşa edilmiştir. Doğu yönünde gerçekleşen bir sefer esnasında Girne’de mola vermek amacıyla hareket ederken battığına inanılan gemide, aynı zamanda 9000 adet badem, ortalama 400 şarap amforası ve 29 adet değirmen taşı bulunuyor. Tüm bunların dışında Girne Kalesi’nin görkemli yapısına da hayran olacağınızı söylememize gerek yok sanırım! Kıbrıs Girne gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı olan Batık Gemi Müzesi, tarih ve kültür severlerin ilk adreslerindendir.

Girne İkon Müzesi

Girne İkon Müzesi

Nerede? Girne’nin önemli müzeleri arasında yer alan Girne İkon Müzesi, bir diğer adıyla da bilinen Arkhangelos Mikhael Kilisesi, mimarisiyle herkesin dikkatini çekmeyi başarıyor. 1860 yılında inşa edilen yapıya, 1885 yılında çan kulesi eklenmiş ve bu sayede şehrin her yerinden görülmesi sağlanmıştır. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından terk edilmiş bir kilise olmasına rağmen zaman içerisinde turizme kazandırılarak müzeye dönüştürülen bu müze, 1990 yılında hizmete açılmıştır. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından saklanıp korunan 17. ve 19. yy’e ait ikonların sergilendiği Girne İkon Müzesi, üç kattan oluşuyor. Kıbrıs tarihini ve kültürünü en iyi şekilde yansıtan bu müzede, Hz. İsa ve azizleri ile ilgili birçok tasvir bulunuyor.

Barış ve Özgürlük Müzesi

Barış ve Özgürlük Müzesi

Nerede? Zengin bir Rum evi olarak 1970’li yıllarda inşa edilen bu yapı, Kıbrıs Barış Harekatı’nı ölümsüzleştirmek amacıyla müzeye dönüştürülmüştür. Çıkartma Plajı’nın doğusunda konumlanan Barış ve Özgürlük Müzesi, 25 yılda meydana gelen yapısal sorunlar ve yıpranmalardan dolayı hem bina hem de iç tasarımı çağdaş müzecilik anlayışı ile baştan düzenlenmiştir. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi işbirliği yaparak bu düzenlemeyi gerçekleştirmişlerdir.

Müzenin zemin katında Barış Harekatı’nın tarihi sürecini anlatan canlandırmalar yer alırken, aynı zamanda bu olayda ele geçen silahlar da yer alıyor. Öte yandan yine bu katta Kıbrıs Barış Harekatı belgeselini izleme olanağı sunuluyor. Üst katında şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu ve şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’a ait üniformalar, fotoğraflar ve özel eşyalar sergileniyor. İç avluda ise şehit olan asker ve sivillerin adlarının yazdığı bir anıtsal pano bulunuyor.

St. Hilarion Kalesi

St. Hilarion Kalesi

Nerede? Orta Çağ döneminden kalma en etkileyici mimarilerden biri olan St. Hilarion Kalesi, Beşparmak Dağları’nda yer alan üç kaleden en batıda olanıdır. Kıbrıs halkının Arap akınlarından korunmak amacıyla inşa ettiği bilinen St. Hilarion Kalesi, deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte konumlanıyor. İsmini Kıbrıs’a göç eden ve son zamanlarını ibadetle geçiren bir keşişten alan kale, üç ayrı kısımdan oluşuyor. Lüzinyanlar döneminde mimari değişikliğe gittiği bilinen kale, Bizans döneminde onarımdan geçmiştir. 1489 tarihinde ise Venediklilerin adayı ele geçirmesi üzerine kalenin boşaltıldığını belirtelim.

Nasıl bir yer? Kalenin en alt kısmında ana girişi koruyan savunma bölümünün 11. yy’de Bizanslılar tarafından güçlendirildiğini ve bu kısmın atlar ve askerler için kullanıldığını söyleyerek devam edelim. Kalenin orta kısmında kralın sarayı, mutfak, kilise ve su deposu gibi alanlar bulunuyor. Yukarı kalenin hemen girişinde bir Lüzinyan kapısının ve iki zirvenin ortasında bir avlu olduğunu da ekleyelim. Soyluların doğu bölümünde yaşadığı, mutfak ve diğer gündelik odaların batı bölümünde yer aldığı kalenin en üst kısmında Prens John kulesi bulunuyor. Aynı zamanda kalenin diğer kalelerden ayrılan bir özelliğinden bahsetmek gerekirse o da kraliyet ailesinin ikametgahı olarak kullanılmasıdır.

  • Adres: 876J+HCG, St. Hilarion, Karaman
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00
  • Giriş Ücreti: 15₺
  • Ulaşım Haritası

Buffavento Kalesi

Buffavento Kalesi

Nerede? Beşparmak Dağları’nda yer alan üç kaleden biri olan Buffavento Kalesi, deniz seviyesinden 950 metre yüksekliktedir. St. Hilarion ve Kantara’nın hem en yüksek hem de en küçüğü olan bu kale, doğal bir savunma sistemine sahiptir. Bizanslılar tarafından Lion, Leonton ve Leonne, Fransızlar tarafından Bufavent, İtalyanlar tarafından Buffavento ve Lioutes gibi isimlerle anılan kale, ayrıca Kutsovendis Kalesi olarak da adlandırılıyordu. Genel itibariyle rüzgarlara baş eğmeyen ya da rüzgarlardan korkmayan gibi anlamlar taşıyan kalenin tam olarak hangi yıl inşa edildiği bilinmiyor.

Diğer kalelerde olduğu gibi Bizans devrinde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı bilinen Buffavento Kalesi, Lüzinyan döneminde de aynı şekilde kullanıma devam edilmiştir. Venedik devrinde asker azlığından dolayı yıkılan ve terk edilen kalenin tarihi özelliklerinin yanı sıra harika bir manzaraya da ev sahipliği yapması cabası! Kaleye merdivenler aracılığıyla ulaşılması her ne kadar zor ve yorucu olsa da buna değeceğini geldiğiniz zaman anlayacaksınız. 🙂

Yavuz Çıkartma Plajı

Nerede? Girne plaj için tercih edebileceğiniz en güzel noktalardan biri olan Yavuz Çıkartma Plajı, Kıbrıs Barış Harekatı esnasında Türk askerlerinin adaya ilk çıktıkları plajdır. Girne’ye ortalama 5 km mesafede yer alan plaj, halka açık bir plaj olma özelliğine sahiptir. İncecik kumunun yanı sıra sakin bir denizi bünyesinde barındıran plajda, scuba diving, kano, deniz bisikleti, jet ski, muz, pedallı botun gibi birbirinden farklı su sporları seçenekleri bulunuyor. Öte yandan hemen yanında Escape Plajı’nın bulunduğunu da söyleyerek kulüp, restoran ve bar gibi olanaklara da içerisinde yer verdiğini ekleyelim.

Alagadi Turtle Plajı

Alagadi PLajı

Nerede? Hem yerel halk hem de dünyanın dört bir yanından gelen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Alagadi Plajı, Girne’nin 15 km doğusunda yer alıyor. Bu kadar ilgi görmesine rağmen sakin bir plaj olarak görülen Alagadi Plajı’nın caretta carettaların yumurtlama yeri olduğunu biliyor muydunuz? Eğer buraya geldiğinizde kaplumbağaların yumurtalarını da görmek istiyorsanız, Eylül ayında tercih edebileceğinizin altını çizelim.

Nasıl bir yer? Altın sarısı kumu ve berrak denizi ile gelenleri direkt etkisi altına alan Alagadi Turtle Plajı, Girne gezilecek yerler listesinin favori adreslerinden biridir. Doğa içerisinde olmasıyla tamamen kendinizi deşarj edeceğiniz bu yerde içinizin huzur dolu olması kaçınılmaz bir sondur. Aynı zamanda plajın çevresinde bulunan restoranlarda lezzetli menülere sahip yemekleri yiyerek midenizi de bayram ettirebilirsiniz. 🙂 Son olarak plajda kamp yapabileceğinizi de unutmayın!

İpucu: Kaplumbağaların yumurtlama alanı olmasından dolayı su sporları veya herhangi bir plaj aktivitesi yapılmaz. Ayrıca plaj sürekli olarak gözlem altında olup saat 20.00 civarında kapatılır.

Karaman Köyü (Karmi)

Karaman / Karmi Köyü

Nerede? Beşparmak Dağları’nın eteklerinde konumlanan Karaman Köyü, bir diğer adıyla Karmi Köyü, küçük ama bir o kadar da samimi bir yerdir. Adanın İngiltere’nin egemenliği altında olduğu yıllarda İngiliz aristokratlar tarafından keşfedilip yerleştikleri Karaman Köyü, bol yeşilliğin içerisinde muhteşem bir atmosfere ev sahipliği yapıyor. Yeşilin her tonuna şahit olacağınız bu köy, eski olmasına rağmen nostaljik bir ambiyans yaratan Kıbrıs evleri, dar patika yolları, birbirinden farklı sokak isimleri, bol oksijenli havası ve rengarenk çiçekleri ile bir başka güzel!

Nasıl bir yer? Kıbrıs’ın en sessiz ve sakin noktalarından biri olan Karaman Köyü, çoğu kişi tarafından henüz keşfedilmediği için bu özelliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Sessiz olduğu kadar küçükte bir yer olan bu köyde tahmin ederseniz ki çok seçenek yok. Ancak yine de içerisinde cafe-pub, restoran, galeri, bakkal ve kilise gibi noktaların bulunduğunu bilmelisiniz. Meryem Ana Kilisesi ile ortama farklı bir renk katan Karaman Köyü, kilisenin etrafında çevrelenen evler ile de eşsiz bir manzaraya tanıklık etmenizi sağlıyor. Ayrıca evlerin giriş kapılarında inşa edildiği tarih ve isimlerin yazıldığını belirterek otantik bir yapıya sahip olduğunu söyleyelim.

Akdeniz Köyü

Caretta Caretta

Nerede? Kıbrıs Girne de gezilebilecek en hoş yerlerden biri olan Akdeniz Köyü, el değmemiş doğasıyla gelenleri fazlasıyla memnun ediyor. Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtladığı en uzun sahile ev sahipliği yapmasından dolayı biyologlar ve çevreci gönüllüler tarafından koruma altına alınmıştır. Aynı zamanda köyde bazı arkeolojik kalıntılar bulunduğu için birinci derece sit alanı ilan edildiğini de söylemeden geçmeyelim. Neredeyse herkesi şaşırtacak bir tarihi geçmişe sahip olan köyde yapılan kazı çalışmaları sonucunda birçok heykel parçası ortaya çıkmıştır.

Heykellerin çoğu erkek savaşçı olup boyları 2 metreye kadar uzanmaktadır. M.Ö 750 – 500 yıllarına dayanan bu heykellerin asılları İsveç’teki Medelhavsmuseet yani Akdeniz ve Yakın Doğu Eski Eserleri Müzesi’nde sergilenirken, geri kalanları ise Güney Lefkoşa’daki müzede sergileniyor. Öte yandan Akdeniz Köyü’nde bir doğa müzesi kurulmuş ve köydeki kazı çalışmalarından çıkarılan buluntular burada sergilenmeye başlamıştır. İsveç’e götürülen heykellerin kopyalarının sergilendiği bu müzede, pişmiş kil ve topraktan yapılmış terracotta savaşçıları yer alıyor.

Nasıl bir yer? Akdeniz Köyü’ne geldiğinizde tarihi keşfedeceğiniz ve kültürel değerlerini öğreneceğiniz gibi aynı zamanda gezilecek yerlerini ve yöresel tatlarını da merak edebilirsiniz. Köyde 1974’ten itibaren bulunan Rus yapımı olan tankı, Kral kaya mezarlarını görebilir, köy fırınında köy ekmeği yapmayı deneyebilir, köydeki ahırları ziyaret edebilir, hellim peyniri yapımına ortak olabilir, sepet ören kadınları izleyebilir ve dilerseniz satın alabilir, kaplumbağaların yer aldığı plajda güneşlenip yüzebilir ve sahilde yer alan restoranda mükemmel lezzetlere sahip yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Beşparmak Dağları

Beşparmak Dağları

Nerede? Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan Girne sıradağlarının genel ismi olan Beşparmak Dağları, batıda Koruçam, doğuda ise Zafer Burnu arasında uzanıyor. Genişliği 8 – 10 km, uzunluğu 170 km olan dağ, bazı yerlerde Girne Dağları olarak geçiyor. Halk arasında bir eldeki beş parmağa benzediği için bu ismi aldığı biliniyor. Kıbrıs’ın kuzey şeridini kontrol altında tutmasından dolayı coğrafi açıdan büyük önem arz ediyor. Bol oksijen depolayacağınız bu yerde, tamamıyla doğayla baş başa kalacağınız bir gerçek! Ayrıca kafa dinlemek için de çok sık tercih edilen bu alanda doğa yürüyüşleri yapacağınız gibi fotoğrafta çekebilirsiniz.

Halk Sanatları Müzesi

Halk Sanatları Müzesi

Nerede? Girne Limanı’nda yer alan Halk Sanatları Müzesi, 18. yy’den günümüze kadar ulaşmış önemli bir yapıdır. İki katlı olan bu yapı, tipik bir Kıbrıs evidir. 1974 tarihinde müze olarak hizmete açılan Halk Sanatları Müzesi, yerel halk tarafından sevilip kullanılan eşyaları bünyesinde barındırıyor. Müzenin zemin katında yağ değirmeni, döven, kara saban, tarım aletleri, küp ve tezgah gibi yakın geçmişte kullanılan ve yeni nesilin bilmediği aletler sergileniyor. Üst kata çıkmak için kullanacağınız merdivenlerin kesiminde ise bir bekçi odası bulunuyor.

Üst katın ilk odasında vitrinler bulunuyor ve bu vitrinlerin içerisinde tığ, masa ve baş örtüleri, yastık kılıfları, yün çorap, kese, kumaşın üzerine renkli iplik yün ya da simle işlenmiş yatak gibi el işleri sergileniyor. Mutfak şeklinde tasarlanan ikinci odada su testileri, ahşap havan, şarap kapları, seramik kaplı tabaklar sergileniyor. Üçüncü oda ise dinlenme köşesi olarak düzenlenmiştir. Bunun dışında karyola, ahşap dolap, vitrinlerde kadın ve erkek kıyafetleri, raflarda seramik ve metal kaplar, elbise sandıkları, masa, sandalye, duvar dolapları gibi eşyalar bu müzede sergileniyor.

Hz. Ömer Tekkesi

Nerede? Çatalköy’de, Girne’nin doğusuna 6 km uzaklıkta olan Hz. Ömer Tekkesi, kutsal bir yer olarak biliniyor. Akdeniz’in masmavi denizine karşılık Beşparmak Dağları’nın manzarasının da eklenmesiyle olağanüstü bir görüntüye hakim olan Hz. Ömer Tekkesi, aynı zamanda isimleri bilinmeyen yedi İslam mücahidinin türbesine de içerisinde yer veriyor. Tarihi 7. yüzyıla kadar dayanan bu yerde, Osmanlı döneminde küçük bir camiyle mozole inşa edilmiştir. Öte yandan türbenin 1950’li yıllarda yenilendiğini ekleyelim.

Karaoğlanoğlu Şehitliği

Karaoğlanoğlu Şehitliği

Nerede? Kıbrıs Harekatı sonucunda hayatını kaybeden Türk Silahlı Kuvvetli askerlerinin hatırasına Türkiye tarafından yaptırılan mezarlıktır Karaoğlanoğlu Şehitliği. İsmini Kıbrıs Harekatı’nda adaya ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’ndan alan bu yerde, 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere toplamda 71 kişinin cenazesi bulunuyor. 1976 yılında açıldıktan sonra restorasyon çalışmalarıyla bugünkü halini alan Karaoğlanoğlu Şehitliği girişte iki farklı sütuna sahiptir. Bu özelliğiyle Türkiye’ye açılan kapı olarak biliniyor. Batıdaki heykellerin Kuzey Kıbrıs’ı, doğudaki heykellerin ise anavatan Türkiye’yi temsil ettiğini de söylemeden geçmeyelim.

Antiphonitis Kilisesi

Antiphonitis Kilisesi

Nerede? Girne’nin doğusunda Esentepe Kasabasına 8 km uzaklıkta bir vadide yer alan Antiphonitis Kilisesi, 12. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. “Cevap Veren İsa” anlamına gelen kilise, alışılmışın dışında bir mimariye sahiptir. Kıbrıs’ta günümüze kadar gelmeyi başaran nadide örneklerden biri olan kilise, duvar resimleriyle kaplıydı ancak günümüzde çoğu freskler kaybolmuştur. Günümüze ulaşan freskler arasında bir kısmı 12. ya da 13. yy, bir kısmı da 14. ya da 15. yy’e ait olup çoğunlukla aziz tasvirlerine yer verilmiştir. Meryem’in doğumu, Aziz Symeon Stylites, kubbedeki Pantokrator İsa ve İsa’nın vaftizi gibi tasvirler bugüne kadar ulaşan duvar resimleridir.

Alışveriş Mekanları

Kuzey Kıbrıs’ın popüler alışveriş yerlerinden biri olan Girne, pazarları ve çarşısı ile ihtiyacınız olan her şeye ulaşmanızı sağlıyor. Yöre halkının sık sık kullandığı bu çarşı, genellikle turistler tarafından hediyelik eşya alımı için tercih ediliyor. Aynı zamanda buradan Kıbrıs’ın meşhur yöresel tatlarını satın alabileceğinizi belirtelim. Bunun dışında Girne pazarlarında da yiyecek, içecek, taze sebze ve meyvenin yanı sıra kıyafetler, ayakkabılar ve kozmetik gibi pek çok eşyayı satın alarak sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Girne Tarihi Yerler

M.Ö. 10. y.y’de kurulduğu tahmin edilen Girne, birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Haliyle birçok uygarlığın tarihi izini bünyesinde barındırmış ve çeşitli yapıları günümüze kadar taşımayı başarmıştır. Tarihi mekanlardan antik yapılara kadar pek çok güzelliği buraya geldiğinizde görebilirsiniz. Girne gezilecek yerler listeniz çok kabarık olmadığı için Girne tarihi yerleri de içerisine ekleyerek daha iyi bir plan yapabilirsiniz. Girne tarihi yerler arasında ise Hz. Ömer Türbesi, St. Hilarion Kalesi, Bellapais Manastırı, Buffavento Kalesi ve Antiphonitis Kilisesi gibi noktaların oldukça popüler olduğunu da hemen belirtelim.

Girne Gece Hayatı

Turizm açısından Kıbrıs’ın en önemli şehirlerinden biri olan Girne, çok sayıda yeme – içme yerleri, alışveriş mekanları ve eğlence mekanlarına sahiptir. Girne antik limanda özellikle turistler tarafından yoğun ilgi gören restoranlarda, barlarda ve kafeteryalarda dilediğiniz gibi sevdiklerinizle vakit geçirebilirsiniz. Girne de gece gezilecek yerler için bu yerleri tercih edebileceğiniz gibi otellerin hazırladığı etkinliklere de katılabilirsiniz. Öte yandan bir hayli hareketli gece hayatında sabahın ilk saatlerine kadar eğlenebileceğiniz club, bar ve beachler bulunuyor.

Girne Otelleri

Her Şey Dahil

Chamada Prestige Hotel

Chamada Prestige Hotel

Nerede? Dağ, deniz ve şehir manzaralı odaları ile herkesin zevkine hitap eden Chamada Prestige Hotel, Girne’ye oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Her şey dahil konseptiyle gelenlerden büyük ilgi gören bu tesis, süit ve villa konaklama seçenekleri, Türk ve dünya mutfağından eşsiz lezzetleri, modern mimari ve farklı dekorasyonu, yemyeşil atmosferi, tertemiz ve masmavi plajları ile 7’den 70’e herkesten beğeni topluyor. Kıbrıs Girne otelleri arasında tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan bu otel hakkında daha detaylı bilgi için bakınız; Eşsiz Bir Tatil İçin; Chamada Prestige Hotel

Ultra Her Şey Dahil

Merit Park Hotel

Merit Park Hotel

Nerede? Kıbrıs otelleri Girne arasında yer alan Merit Park Hotel, 5 yıldızlı olup mükemmel bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Kaliteli hizmet anlayışıyla misafirlerini hayal kırıklığına uğratmayan bu tesis, özellike balayı çiftlerinin bir numaralı tercihidir. İçerisindeki hizmet ve olanaklardan faydalanabileceğiniz gibi birbirinden farklı aktivitelere de katılma şansı yakalayabilirsiniz. Dalış, mini futbol, at biniciliği, basketbol, masa tenisi, aerobik, okçuluk, plaj voleybolu v.b. birçok aktiviteye sevdiklerinizle beraber ortak olabilirsiniz. Otel hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz ayrıca bakınız; Lüks ve ihtişam: Merit Otelleri

Tam Pansiyon Plus

Lord’s Palace Hotel Spa

Lord's Palace Hotel Spa

Nerede? Balayı çiftlerinin sık sık tercih ettiği tesislerden biri olan Lord’s Palace Hotel Spa, aynı zamanda iş ve gezi seyahatleri için de tercih ediliyor. Bünyesinde birçok hizmet ve olanağa yer veren bu tesisin, manzarası karşısında büyülenecek, harika menülere sahip lezzetli yemeklerin tadına bakacak, tertemiz plajlarında yüzüp güneşlecek ve pek çok farklı aktiviteye katılacaksınız. Bu tesis ile ilgili detaylı bilgi için ayrıca bakınız; Ada’da Gece Hayatının Kalbi: Lord’s Palace Hotel

Kaya Palazzo Resort

Kaya Palazzo Resort

Nerede? Lüks otellerden biri olan Kaya Palazzo Resort, denize sıfır konumuyla gelenleri adeta büyülüyor. Kaya Palazzo Girne, farklı konseptle tasarlanan odaları, açık ve kapalı havuzları, spa merkezi ve daha pek çok hizmeti ile beklenilenin ötesinde bir tatil anlayışı sunuyor. Çocuklar ve ailelerin yoğun ilgisi ile karşı karşıya kalan bu tesis, ayrıca birbirinden farklı aktivite seçenekleriyle de eğlenmenizi sağlıyor.

Girne’ye Nasıl Gidilir?

Girne’ye genellikle havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Türkiye’de büyükşehirdeki havaalanlarından Lefkoşa’nın doğusunda yer alan Ercan Havaalanı’na, buradan da ulaşım araçlarıyla ya da bir araba kiralayarak Girne’ye ulaşılır. Bu ulaşım aracının dışında deniz yolu seferleri ile de Girne’ye de gidebilirsiniz. Alanya ile Girne Limanı arasında feribot seferlerinin düzenlendiğini, aracıyla gidecek olanlara Mersin ve Taşucu’ndan, Girne ve Magosa’dan arabalı feribotların çalıştığını söyleyelim.

**İşte Girne gezilecek yerler listesinin sonuna geldik. Eğer Girne’de gezilecek yerler ile ilgili farklı bir görüş ya da öneriniz varsa lütfen yorumlar kısmında bizimle paylaşın. 🙂 Ayrıca Tatil Dükkanı sayfasını inceleyerek gezilecek yerlerden turlara, otellerden rezervasyonlara kadar her şey hakkında bilgi alın! 

Girne Gezilecek Yerler Hakkında Merak Edilenler;

Girne neyi ile meşhur?

Birçok uygarlığın hakimiyeli altında kalan Girne, pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor olup daha çok limanı ve kalesi ile ünlüdür.

Girne merkezde ne yapılır?

Girne Kalesi, Girne Limanı, Bellapais Manastırı ve Batık Gemi Müzesi gibi noktaları gezebilir, limandaki restoranlarda bir şeyler yiyip içebilir ve plajlarında güneşlenip yüzebilirsiniz.

Girne’de nerede denize girilir?

Mare Monte, Acapulco, Alagadi, Diana, Deniz Kızı ve Alsancak Plajı gibi plajları tercih edebilirsiniz.

Girne Lefkoşa kaç dk?

Girne Lefkoşa arası mesafe 35 - 40 dakikadır.

Kıbrıs Girne’de neler var?

Bellapais Manastırı, Alagadi Turtle Beach, Buffavento Kalesi, Girne Kalesi, Girne Yat Limanı ve Halk Sanatları Müzesi gibi daha birçok nokta vardır.

Girne’de nerede alışveriş yapılır?

Girne Çarşısı'nda takılar, seramikler, mutfak eşyaları, süs eşyaları, el işleri, hellim peyniri, bademli gül suyu ve alıç reçeli gibi pek çok hediyelik eşyayı satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz