Kuzey Kıbrıs, ülkemizde en fazla tercih edilen tatil merkezlerinden biri şüphesiz! Akdeniz’deki eşsiz konumuyla başta plajları ve gece hayatı olmak üzere birçok doğal güzelliği misafirlerine sunan tatil adası, yabancı turistlerin de ilgi odağı. Adanın her biri birbirinden leziz yemeklerle dolu mutfağı da Kıbrıs’ın gezi ve tatil için tercih edilmesinde büyük rol oynuyor.

kibris-tatlisi-yemekler-tatli-1

Yurt dışı tatili denilince ülkemizde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kıbrıs’a gittiğinizde, emin olun ki, tatilinizin en keyifli yanlarından biri, Kıbrıs mutfağından muhteşem lezzetleri tatmak olacak. Bu yazımızda, adanın dillere destan lezzeti “Kıbrıs Tatlısı”nın nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlatacağız. Gerekli malzemeler ve adım adım yapılması gerekenleri anlatacağımız tarifi okuyarak bu eşsiz lezzeti kendi mutfağınızda da yapmayı deneyebilirsiniz.

kibris-tatlisi-yemekler-seftali-kebabi-2

Kuşkusuz adanın mutfağında onlarca harika lezzet var; ancak bu eşsiz tatların tamamına bu yazıda değinmemiz mümkün değil! Bu yüzden, kıbrıs tatlısı ile adanın en ünlü üç yemeğini sizin için derledik. İşte Kıbrıs Tatlısı ve adanın en ünlü üç yemeği:

Kıbrıs Tatlısı

kibris-tatlisi-yemekler-tatli-2

Kıbrıs mutfağının öne çıkan lezzetlerinin başında Kıbrıs tatlısı geliyor. Pratik ve hafif bir tatlı olması nedeniyle de çok tercih edilen tatlı, özel bir kek, şerbet ve kekin üzerine sürülen kremadan oluşuyor.

Şerbet İçin Malzemeler

2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su, 2 damla limon suyu

Kek İçin Malzemeler

3 adet yumurta, yarım su bardağı toz şeker, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 1 su bardağı galeta unu, 1 su bardağı toz Hindistan cevizi, 1 su bardağı kırılmış ceviz

Krema İçin Malzemeler

1 litre süt, 2 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un, 1 paket vanilya, yarım su bardağı toz şeker, 200 gram çırpılmış krema

Tatlının Yapılışı

kibris-tatlisi-yemekler-tatli-kek-1

Tatlının üzerine dökülecek şerbetin soğuması gerektiği için tatlı yapımına başlarken ilk önce şerbetin yapılması gerekiyor. Daha önce hazırlanan malzemelerden su ve şeker bir tencerede kaynatıldıktan sonra şerbetin içine 2 damla limon suyu ekleniyor ve karışım soğuması için beklmeye alınıyor.

kibris-tatlisi-yemekler-tatli-kek-2

Keki yapmak için ise yumurtalar şekerle birlikte çırpılıyor ve karışıma sıvıyağ eklenip çırpmaya devam ediliyor. Hindistan cevizi ve galeta unu, vanilya ve kabartma tozu eklenip spatula yardımıyla karıştırılıyor. En son aşamada ise dövülmüş ceviz karışıma eklenip fırın kabına alınıyor. Kek, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30 dakika pişiriliyor ve daha sonra ılıması için bekletiliyor. Kek ılıdıktan sonra soğumuş olan şerbet kekin üzerine dükülüyor.

kibris-tatlisi-yemekler-tatli-kek-3

Tatlının üst bölümünü oluşturan kremanın yapılması için süt, nişasta, un, vanilya ve şeker bir tencerede pişiriliyor. Krema kaynadıktan sonra soğuması için kenara alınıyor. Karışım soğuduktan sonra üzerine çırpılmış krema ilave edilerek yavaşça yediriliyor. Krema, daha önce şerbet eklediğimiz kekin üzerine sürülüyor ve üzerine hindistan cevizi ile ceviz eklenerek servis ediliyor.

Şeftali kebabı

kibris-tatlisi-yemekler-seftali-kebabi-1

Kıbrıs mutfağının en ünlü ve etkileyici yemeği nedir? diye soracağınız Kıbrıslıların çoğundan aynı yanıtı alırsınız: Şeftali kebabı! Keçi ya da koyunun iç zarını soğan, maydanoz ve kıyma ile doldurularak hazırlanan kebap, ızgarada pişiriliyor. Patates, biber ve domates ile birlikte servis edilen kebabın yanında genellikle kırmızı şarap servis ediliyor, ancak tabii ki bu tercihinize bağlı.

Kıbrıs köftesi

kibris-tatlisi-yemekler-kibris-koftesi-1

Kıbrıs köftesi de adanın en ünlü lezzetlerinden biri ve bizim köftemizden en önemli farkı kıymanın içine rendelenmiş patates katılması. Kıbrıslıların en sevdiği yemeklerden biri olan Kıbrıs köftesi adaya tatil için gidenlerin de favorileri arasında yer alıyor. Adanın hemen her yerinde Kıbrıs köftesi yapan bir yer bulabilmek mümkün. Adaya tatil veya başka bir sebeple uğradığınızda mutlaka bu özel yemeği tatmanızı öneriyoruz.

Piruhi

kibris-tatlisi-yemekler-piruhi-2

Osmanlı kökenli bir yemek olan Piruhi, Kıbrıs mantısı olarak da biliniyor. Peynir, tereyağı ve ceviz ile mükemmel bir lezzeti olan piruhi; özellikle Türklerin damak tadına çok uygun bir yemek. Bu sebeple, Kıbrıs’ın ünlü yemeği piruhiyi de kesinlikle tatmanızı öneriyoruz! Bu özel yemeğin tadı da emin olun damağınızda kalacak.

Tatil için yolunuz Kıbrıs’tan geçecekse mutlaka bu lezzetleri tatmanızı tavsiye ediyoruz. Adanın farklı leziz yemekleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Kıbrıs’ta Ne Yenir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz