Kayak, son yıllarda popülerliğini artıran; ancak daha önce hiçbir tecrübesi olmayanlar için endişe uyandıran bir spor! Bilmediğimiz her şey içimizde korku uyandırır, fakat donanımlı kayak merkezlerinin son derece güvenli olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

kayak-hakkinda-genel-1

Eğer siz de daha önce hiç kayak merkezine gitmediyseniz ve karlı zirvelere tırmanarak rüzgarı yüzünüzde hissetmek istiyorsanız hiç tereddüt etmeden planınızı yapabilirsiniz. Bu yazımızda, kayak hakkında merak edilen bütün soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

kayak-hakkinda-genel-2

İlk üstünde durmamız gereken konu, düşüp sakatlanma korkusu! Günümüzde kayak merkezleri çok donanımlı ve her seviyedeki kayak sever için uygun pistlere sahip. Bu spora yeni başlayanlar için eğimin çok az olduğu eğitim pistleri ve başınızda tecrübeli eğitmenler hazır bulunuyor. Donanımlı kayak kıyafetlerinin üzerinizde olduğunu ve zeminin yumuşacık karla örtülü olduğunu düşünürsek, endişelenmenizi gerektiren hiçbir sorun yok demektir.

Türkiye’nin Önde Gelen Kayak Merkezleri

kayak-hakkinda-genel-11

Ülkemiz kayak turizminde de önemli adımlar atmaya başladı ve artık sadece yaz döneminde değil kış mevsiminde de birçok turist ağırlıyoruz. Kayak merkezlerine yapılan yatırımların artması ve hizmet kalitesinin her geçen gün artmasıyla birlikte yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının da önemli bir şekilde yükselmesi bekleniyor. Ülkemizde birçok kayak merkezi bulunuyor, ancak bazıları tesisleri, pistleri ve hizmet kalitesiyle diğerlerinden ayrılıyor. En çok bilinen kayak merkezlerimiz Uludağ, Kartalkaya, Kartepe ve Erciyes‘tir.

Kayağa Ne Zaman Gidilir?

kayak-hakkinda-genel-3

Bu sporun olmazsa olmazı tabii ki kar! Bu yüzden kayak merkezlerindeki kar kalınlığını takip etmemiz ve buna göre bir plan oluşturmamız gerekiyor. Normal şartlarda, düzgün bir kayış zeminin oluşması için en 40 ile 50 cm arasında kar kalınlığının olması gerekiyor. Kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları sürekli olarak değişiklik göstermektedir, bu yüzden Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün “Kar Kalınlıkları” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kayağa Giderken Çantanıza Neler Almalısınız?

Karlı zirvelere yolculuk için öncelikle yanınıza sırt çantası almanız şart! Soğuk hava koşullarından korunabilmeniz için eldiven, atkı ve berenizi mutlaka yanınıza almalısınız. Kayak merkezinde kuru bir soğuk gün boyu yüzünüze ve bedeninize temas edeceği için nemlendirici krem bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

kayak-hakkinda-genel-5

Bu sporla yeni tanışanlar karla daha fazla temas edeceği için mutlaka yedek tişört, çorap, polar ya da kazak yanlarında bulundurmalı! Kayak merkezlerinin klasiklerinden bir tanesi, sucuk ekmektir, fakat isterseniz kendi yiyeceklerinizi yanınızda getirerek daha ekonomik bir kayak turu yapabilirsiniz.

Kayak Kıyafeti ve Ekipmanları Kiralama Ücretleri

kayak-hakkinda-genel-4

Birçok kişi yılda sadece bir ya da iki kere kayak merkezlerine gittiği için kayak kıyafetleri ve ekipmanlarını satın almayı düşünmüyor. Eğer siz de yılda birkaç kez bu keyfi yaşamak istiyorsanız ve kıyafet ile ekipman satın almanın gereksiz masraf olduğunu düşünüyorsanız, kiralama yolunu tercih edebilirsiniz.

kayak-hakkinda-genel-6

Kayak merkezlerinde kıyafet ve ekipman kiralayabilmeniz mümkün olmakla birlikte, kayak merkezine göre kiralama ücretleri de farklılıklar gösteriyor. Ancak ortalama bir kıyafet ve ekipman kiralama ücretinin 100 ile 150 TL arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Genellikle kayak ekipmanları, montu ve pantolonu takım olarak kiralanıyor, ancak eldiven, kar maskesi gibi yardımcı ekipmanları da kiralamak isterseniz ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Kayak Eğitim Ücretleri

Belirlediğiniz kayak merkezine gitmeden önce mutlaka pistler, kiralama ve eğitim ücretleri hakkında bilgi edinin! Kayak merkezlerinin internet sitelerinin yanı sıra kayak forumlarını takip ederek de farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

kayak-hakkinda-genel-7

Kayak eğitiminizi Türkiye Kayak Federasyonu eğitmenlerinden almanızı önemle tavsiye ediyoruz. Ders alacağınız kişilerin federasyona bağlı bir eğitmen olduğunu kontrol edin. Yeni başlayanların alacağı bir saatlik eğitim, kar sapanı yaparak kaymaya başlaması için yeterli olacaktır. İlginize göre, gelişim sürecini artırmak isterseniz, ek dersler alarak bir üst seviyeye geçebilirsiniz.

kayak-hakkinda-genel-8

Alacağınız derslerin ücretleri kişi sayısına göre farklılık gösteriyor. Kayak okullarının 2018 yılı için belirlediği ücretler şu şekilde: 1 kişi: 180 TL, 2 kişi: 250 TL, 3 kişi: 320 TL, 4 kişi: 390 TL ve Grupta kişi başı: 90 TL.

Zirvede Kayak Dışında Ne Yapılır?

Kayak merkezlerinde sadece kayak yapılmıyor elbette! Karlara bürünmüş tertemiz bir doğa içinde kurulu harika tesisler misafirlerini bekliyor. Cafelerde kayak yapanları izlerken sıcak bir kahve ya da salepin keyfini çıkarabilirsiniz!

kayak-hakkinda-genel-9

Bu kadar yol geldikten sonra zirvede yürüyüş yapmak isterseniz, ski pass adı verilen bir kart satın almanız gerekiyor. Sizi telesiki veya telesiyej ile zirveye çıkarmak için kullanılan bir kart ski pass! Kartların fiyatları tek çıkış, 4 saatlik ve günlük olarak değişiyor!

Günübirlik ve Konaklamalı Turlar

Kayak yapmak için kendi aracınızla kayak merkezine gitmeyi tercih edebilir ya da turlara katılabilirsiniz. Zirveye giden yolların karlı ve soğuk olması nedeniyle birçok kişi gruplarla kayak merkezine gitmeyi tercih ediyor. Bu nokta da günübirlik ya da konaklamalı turlar arasında tercih yapmanız gerekiyor.

kayak-hakkinda-genel-10

Günübirlik turlarda genellikle günlük ski pass ve öğle yemeği için sucuk ekmek opsiyonları sunulurken, konaklamalı turlarda otelde konaklama ve ski pass seçenekleri yer alıyor. Günübirlik turlar konaklama dahil olmadığı için daha ekonomik olsa da kampanyaları takip ederek çok ekonomik bir fiyata da konaklamalı kayak turu yapabilirsiniz.

Siz de beyazlar içinde harika bir kayak deneyimi yaşamak isterseniz, Kayak Otelleri sayfamızı inceleyerek kendinize uygun oteli bulup rezervasyon yapabilirsiniz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz