Türkiye’nin tatil denilince akla ilk gelen bölgelerinden biri olan Ege’nin ve ülkemizin en kalabalık illeri arasında yer alan İzmir, bölgenin birçok popüler tatil merkezine ev sahipliği yapıyor. Ege Denizi kıyısına kurulu bir şehir olan İzmir bunun tüm avantajını taşıyor, ayrıca büyük bir kent olmasına karşın doğal ve tarihi güzelliklerini gayet başarılı biçimde korumuş olması da İzmir’i çekici kılıyor.

Seferihisar - Genel

Seferihisar da İzmir’in Ege Denizi kıyısında bulunan ve tertemiz denizi, doğal güzelliği, barındırdığı tarihi değerler ile hem İzmir’in hem de Türkiye’nin en gözde tatil ve gezi destinasyonları arasında yer alıyor. Seferihisar’ın önemli bir özelliği ise ülkemizin ilk “sakin şehir” unvanını almış ilçesi olması. Ayrıca, İzmir’in yıldızı yeni parlayan merkezlerinden Özdere’yi daha yakından tanımak isterseniz, Ege’nin Yeni Gözdesi Özdere adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. 

Seferihisar - Tekne

İlçenin 2009 yılında aldığı bu unvan kültürünü, mimarisini, zanaatlarını, geleneklerini küreselleşme ve şehirleşme karşısında korumayı başarabilmiş ve 50 binin altında nüfusa sahip yerlere veriliyor. Sakin şehir unvanlı olması da Seferihisar’ın tüm bu değerlerini ne denli iyi korumayı başardığını gösteriyor ve özellikle bu unvanı taşıyan yerleri ziyaret etmek isteyenlerin gezilecek yerler listelerine girmesini sağlıyor.

5Seferihisar’a Nasıl Gidilir?

Seferihisar - Ada

Seferihisar İzmir’in güneybatısında yer alan bir ilçe ve Seferihisar’a gitmek için önce İzmir’e gitmek gerekiyor. Türkiye’nin en büyük ve kalabalık şehirlerinden biri olan İzmir’e ülkemizin her şehrinden ulaşım sağlayabilmek mümkün. Tüm şehirlerden kalkan otobüsler ile İzmir’e gelebilirsiniz. Otobüs firmaların birçoğunun Seferihisar’a servis hizmeti bulunuyor, İzmir otogarından bu servislerle kolayca Seferihisar’a ulaşabilirsiniz.

Seferihisar - Marina

Eğer özel aracınızla gitmeyi tercih ediyorsanız Seferihisar İstanbul’a 600, Bursa’ya 378 ve Ankara’ya 640 kilometre mesafede. Uçakla seyahat etmeyi tercih edecekseniz ilçeye en yakın havaalanı İzmir merkezinde yer alıyor ve havaalanı ile Seferihisar’ın arası 40 kilometre.

4Seferihisar’a Ne Zaman Gidilir?

Seferihisar - Plaj

Seferihisar’da Akdeniz iklimi hakim, yazlar oldukça sıcak kışlar ise yumuşak ve yağışlı. İlçede sıcaklıklar yaz aylarında 35 derecenin üstüne çıkabiliyor, dolayısıyla bu güzel ilçeye gidecekseniz ve aşırı sıcaktan hoşlanmıyorsanız bahar aylarını tercih etmenizi öneriyoruz.

3Seferihisar’da Gezilecek Yerler

Seferihisar - Manzara

Seferihisar hem tarihi hem de doğal güzellikler sunan bir tatil merkezi, dolayısıyla bu güzel ilçede geçireceğiniz günlerde her anı dolu dolu ve keyifli yaşayacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. İşte Seferihisar’ın gezilecek yerleri.

Teos Antik Kenti

Seferihisar - Teos Antik Kenti

Seferihisar’a 5 kilometre mesafede bulunan Teos Antik Kenti’ni milattan önce 1000’li yıllarda Boiotia kralı Athamas kurmuş. Kurulduğu dönemde ve sonrasında uzunca bir süre önemli bir ticaret merkezi olan kent Ege Bölgesi’nde yer alan görülmeye değer tarihi mekânlar arasında sayılıyor.

Seferihisar - Teos Antik Kent - Genel

Deniz ticaretinde oynadığı rol sayesinde hızla büyüyen kentten ünlü Yunan tarihçi ve yazar Heredot “dünyanın en ılımlı yeri” olarak bahsetmiş. Bugüne dek yapılan kazılar ile döneminin en görkemli şehirlerinden biri olan Teos’un yalnızca bir kısmı toprak üstüne çıkartılmış durumda. İleride yapılacak kazılarla çok daha fazla buluntuya ulaşılacağı düşünülüyor. Teos Antik Kenti gezinizde görebileceğiniz yerleri de sizinle paylaşalım.

Akropol

Seferihisar - Akropol

Kentin ortasına kurulu ve denizden 35 metre yüksekte olan akropol kentin iki limanına hakim konumda. 5 metrelik bir kayaya oyularak oluşturulmuş akropolde bir tapınak ve sunak var.

Dionysos Tapınağı

Seferihisar - Dionysos Tapınağı

Yunan şarap ve bağbozumu tanrısı olan Dionyssos’a adanan tapınağın mimarı Helenistik Dönem’in en ünlü mimarlarından biri olan Hermogenes ve tapınak aynı zamanda Anadolu’da bulunan, Dionysos’a adanmış en büyük tapınaklardan biri olma özelliğini taşıyor.

Agora Tapınağı

Seferihisar - Agora Tapınağı

Tanrıça Apollonis Eusebes Apobateria’ya adanmış olan Agora Tapınağı Pronaos, opisthomodos ve naos isimli üç bölümden meydana geliyor. Fransızların 1924 yılında yaptıkları çalışmalar ile gün yüzüne çıkartılan tapınağın Efes Antik Kenti’nde yer alan Priene Athena Tapınağı’na benzediği belirtiliyor.

Bouleutreiron

Seferihisar - Bouleutreiron

Antin kentin en iyi korunmuş durumdaki yapılarından biri olan Bouleutreiron antik dönemlerde meclisin toplandığı mekân olarak tanımlanabilir. Antik kentteki bu bölümde heykeller de bulunuyor ve heykellerin üzerindeki yazıtların iyi korunmuş olması kent hakkında birçok bilgi edinilmesinde önemli rol oynuyor.

Tiyatro

Seferihisar - Tiyatro

Ülkemizdeki antik kentlerin hemen hepsinde olduğu gibi Teos Antik Kenti’nde de bir tiyatro bulunuyor. Bir tepenin yamacına konumlanmış olan tiyatro 500 kişi kapasiteli. Tiyatroda gerçekleştirilecek restorasyonun ardından sanatsal faaliyetler için kullanıma açılması planlanıyor.

Sığacık Kalesi

Seferihisar - Sığacık Kalesi

Sığacık Limanı’nın yakınında bulunan Sığacık Kalesi’nin Selçuklular zamanında inşa edildiği düşünülüyor. Uzun tarihi boyunca birçok kez depremler sebebiyle hasar gören kalede farklı dönemlerde tamiratlar yapılmış. Bu arada Sığacık Kalesi’ni görmeye gitmişken Sığacık’ı da gezmeden dönmeyin, zira Sığacık sokakları, evleri, limanı ile inanılmaz güzellikte bir yer.

2Seferihisar Plajları

Seferihisar - Plajları

Seferihisar’ın Ege Denizi kıyısına kurulu olduğunu söylemiştik ve sakin şehir unvanlı Seferihisar’ın plajlarının çoğu da mavi bayrak ödüllü. İlçede hem ücretli girilen hem de ücretsiz halk plajları var. Seferihisar’ın en güzel plajları arasında Sığacık Büyük Akkum Plajı, Ürkmez ya da diğer ismi ile Akvaryum plajı, Akarca Halk Plajı, Akarca Plajı ve Ekmeksiz Plajı sayılabilir.

1Seferihisar’da Ne Yenir?

Seferihisar - Yeme-İçme

Bir sakin şehirden beklenebileceği üzere Seferihisar mutfağı muhteşem lezzetlerle dolu, zira sakin şehir unvanı verilirken yerleşkelerin mutfak kültürleri de göz önünde bulunduruluyor. Ege mutfağının en leziz örnekleri Seferihisar sofralarında arzı endam ediyor. Seferihisar’da mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında patlıcanlı börek, ev baklavası, nohutlu mantı, ekmek dolması, oğlak dolması, yuvalaça, enginar dolması, keşkek sayılabilir.

Seferihisar - Kahvaltı

Tabii ki balık ve deniz mahsullerinin en lezzetlileri de Ege Denizi kıyısına kurulu bir ilçe olan Seferihisar’da sizi bekliyor. Yerel balıklar olan sardalye, barbun, çipura Seferihisar’ın en çok tercih edilen balıkları. Bunların yanı sıra karides tava ve ahtapot salatası da es geçilmemesi gereken yerel tatlar arasında yer alıyor. Bu arada Seferihisar’da leziz şaraplar da bulabilir ve deniz ürünleri ziyafetinizi muhteşem şaraplarla taçlandırabilirsiniz.

Ege’nin Başkenti İzmir’in Gezi Rehberi başlıklı yazımızı okuyarak İzmir hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

[hotel id=”10103″][/hotel]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz