Tarih boyunca yüzlerce hatta binlerce uygarlığa ev sahipliği yapan topraklarımız, dünyanın en önemli kültür hazinelerinden biri olarak biliniyor. Saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok kültür hazinemiz olmasına rağmen hala geçmiş dönemlerde topraklarımız üzerinde yaşamış medeniyetlere ait keşfedilmeyi bekleyen sayısız değere sahibiz. Bu yazımızda, birçok yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin başkenti olarak öne çıkan Anavarza Ören Yeri’ni kaleme aldık.
Medeniyet beşiği olması nedeniyle günümüzde Anavarza Ören Yeri bizlere antik kale, hamam, kilise, kapılar, su kemerleri, mezarlıklar, stadyum, tiyatro ve mozaikler gibi onlarca farklı eser sunmaktadır. Çok geniş bir alana yayılmış olan bu antik kent, özellikle arkeoloji meraklıları için adeta bir cennet niteliği taşıyor. Ayrıca, Fethiye’nin Hayalet Şehri Kayaköy adlı yazımızı okuyarak bir diğer kültür merkezimiz hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
3Anavarza Ören Yeri Gezisi


Çukurova’nın en büyük kalesi olan Anavarza Kalesi de yine bu bölgede bulunmaktadır. Eski medeniyetler tarafından çok sık kullanılmış olan kale adeta bir garnizon merkezidir. Kale’de Bizans ve bir çok krallığın kalıntılarına rastlamak mümkündür.
2Anavarza Kalesi, Surları ve Sütunları


Anavarza Ören Yeri en altın çağını ise 200’lü yıllarda yaşamıştır. Kent çok büyük bir nüfusa ev sahipliği yaptığı için halen çok sağlam bir şekilde ayakta kalabilmiş güçlü surlar ile çevrilmiştir. Surlardan içeriye girerek, antik kente şöyle bir bakınca kendinizi bir anda 20 asır önceye gitmiş gibi hissedebilirsiniz. Anavarza Ören Yeri tarihi dokusu, mimarisi ve kalıntılarıyla çok özel bir konuma sahiptir.
Antik kentte sütunlu yol ve mozaikli havuzlar konukların ilgisini çeken kalıntılar olarak öne çıkıyor. Kentte yer alan Kaya Kilisesi ile Havariler Kilisesi’nin Bizans dönemi, kuledeki Arapça kitabenin de Abbasi döneminden kalma olduğu düşünülüyor. Anavarza Ören Yeri dev surlarla çevrelenmiş. Surların uzunluğu 1500 metre ve giriş kapılarından bir tanesi zafer takı şeklinde inşa edilmiş. Kentin 32 metre genişlik ve 1700 metre uzunluğundaki yolu antik kentler arasında dünyanın en geniş ve en büyük sütunlu caddeleri arasında yer alıyor.
1Anavarza Ören Yeri Ulaşım


Kozan ilçe merkezine 30 dakikalık uzaklıkta olan Anavarza Ören Yeri’ne yerel dolmuşlar ile ulaşım sağlamak mümkündür. Araç ile seyahat edenler ise Ceyhan-Kozan karayolunun 28. km’sinde karşılarına çıkacak Ayşe Hoca Köyü’ne sapmalıdırlar. Buradan sonra tabelalar sizi direkt olarak Anavarza Ören Yeri’ne götürecektir. Girişi ücretsiz olan Anavarza Ören Yeri yaz aylarında 19:00’a kadar açıkken, kış aylarında ise 17:00’da ziyarete kapanmaktadır. Tarih sevdalılarının Anavarza Ören Yeri’ni mutlaka Adana seyahatlerinde ziyaret edilmesi gereken yerler listesine eklemesini tavsiye ediyoruz.
Eğer tarihe, farklı kültürlere ve tarihi kalıntılara ilgi duyuyorsanız, Türkiye’de Görmeniz Gereken 10 Antik Kent ve Sular Altında Saklı Bir Kent: Simena Antik Kenti başlıklı yazılarımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.