Bir liman kenti olan Gazimağusa, Kıbrıs tatillerinin gözde merkezleri arasında yer alıyor. Akdeniz kıyısına kurulu bir liman kentinden beklenebileceği üzere doğal güzellikleri ve köklü tarihi ile insanların ilgi odağı olan kent, yerli ve yabancı binlerce turisti kendine çekiyor.

Kıbrıs’ın doğal güzelliklerini keşfetmeye, Kıbrıs’ın Dünyaca Ünlü Plajları başlıklı yazımızı okuyarak başlayabilirsiniz.

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-genel-2

Gazimağusa, Kıbrıs’ın en önemli tarihi mekânlarının birçoğuna da ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs tatili için eğer Gazimağusa’yı tercih ederseniz kentte sizi bekleyen çok fazla meşhur yer ile karşılaşacaksınız.

Othello Kalesi

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-othello

Kıbrıs’ın hemen her köşesinde serleri olan Lüzinyanlılar’ın önemli eserlerinden biri olan Othello Kalesi, Gazimağusa’nın en meşhur yapıları arasında yer alıyor. Gazimağusa’ya giden herkesin mutlaka ziyaret ettiği kaleyi görmeden kentten ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

Lala Mustafa Paşa Camii

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-lala-mustafa

1298-1312 arasında yine Lüzinyanlılar tarafından katedral olarak inşa edilmiş olan Lala Mustafa Paşa Camii, bütün Akdeniz’in en etkileyici gotik yapılarından biri olarak kabul ediliyor. 1571 senesinde camiye dönüştürülen yapı hem Gazimağusa’nın hem de Kıbrıs’ın en meşhur yerlerinden biri.

Venedik Sarayı

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-venedik-sarayi

Lüsinyanlılar tarafından 13. Yüzyılda inşa edilmiş olan saray uzun süre Kıbrıs krallarının konutu olmuş. Bir deprem ile yıkılmış olan yapıdan günümüze dek ulaşabilenler fazla olmasa da Venedik Sarayı da Gazimağusa’nın görülmesi gereken değerlerinden biri.

Sinan Paşa Camii

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-sinan-pasa

Kilise olarak Suriyeli bir tüccarca inşa ettirilen ve daha sonra camiye dönüştürülen yapı 1571 yılında bombalanmış olmasına karşın günümüze gayet iyi korunmuş durumda ulaşmayı başarmış. Bir dönem buğday ambarı olarak kullanılan yapı bu sebeple Buğday Camisi ismi ile de biliniyor.

Mağusa Surları

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-magusa-surlari

Kenti çevreleyen Mağusa Surları ve surlardaki kuleler kentin simgeleri arasında sayılabilir.

Venedikliler kenti ele geçirdikten sonra Osmanlılara karşı savunma amacıyla surları güçlendirmiştir. Özellikle de deniz tarafındaki savunma, Martinengo Tabyası ve Kara Kapısı bu çalışmaların bir parçasıdır. Ayrıca, surun dış kısmına 46 metre genişliğinde bir hendek de açılmıştır.

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-magusa-surlari-1

Kenti çevreleyen surlar 3 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 18 metre yüksekliğinde, 9 metre genişliğindedir. Surlarda 14 adet kule, Kara ve Deniz kapısı denen orjinal iki giriş kapısı bulunmaktadır.

gazimagusa-gorulmesi-gereken-yerler-magusa-surlari-2

Venediklilerin bütün savunmalarına karşın kent uzun süren bir kuşatmanın ardından 1 Ağustos 1571’de Osmanlılar tarafından fethedilmiştir. Fetih sırasında harap olan kent savunması Osmanlılar tarafından tamir edilmiştir. Gazimağusa gezilerinde mutlaka uğranan tarihi eserlerden biri olan surları da görmenizi tavsiye ediyoruz. 

Kısa süre de olsa Kıbrıs’ta tatil yapmak istiyorsanız Hafta Sonu Kaçamağı İçin Kıbrıs başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.

[destination name=”kıbrıs”][/destination]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz