Ülkemizin en sert karasal ikliminin yaşandığı Erzurum’da gözlerinize inanamayacağınız bir doğa mucizesi sizleri bekliyor. Belki de birçoğunuz hiç duymadınız, ancak Tortum Şelalesi, Erzurum’un hatta dünyanın en güzel doğa olayının yaşandığı bir bölge.

Erzurum'un Sesi Tortum Şelalesi - Genel

Tortum Şelalesi’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi Dünya’nın en yüksekten akan üçüncü şelalesi olması. Birçok önemli niteliğe sahip olmasına rağmen maalesef halen ülkemizde de yeterince bilinmemektedir. Tortum Şelalesi, 48 metre yükseklikten akarak ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen yaşatmaktadır.

4Dünyanın En Yüksek Üçüncü Şelalesi

Erzurum'un Sesi Tortum Şelalesi - Gökkuşağı

48 metre gibi ciddi bir yükseklikten akmasının yanı sıra tam 22 metre genişliğindedir, bu da ortaya hem boyu hem de eni ile devasa bir şelale çıkarmaktadır. Şelale o kadar güçlüdür ki, bu güçten faydalanabilmek için üzerinde hidroelektrik santral kurulmuştur. Dünyanın en yüksek şelalesi ise, 120 metre ile Afrika’daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi, en yüksek ikinci şelale 51 metre yükseklikle Amerika’da yer alan Niagara Şelalesi’dir.

Erzurum'un Sesi Tortum Şelalesi - Yükseklik

Tortum Şelalesi ise 48 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek üçüncü şelalesi unvanına sahiptir. Doğanın en büyük mucizelerinden biri olan şelaleler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Dünyanın En Büyüleyici Şelaleleri başlıklı galerimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Erzurum'un Sesi Tortum Şelalesi - Renkler

Tortum Şelalesi, Erzurum’un Uzundere İlçesi’nde bulunur. Bölge halkı tarafından Sudökülen adı verilen Şelale’nin çevresinde piknik yapılabilecek mekanlar da yer almaktadır. Aileniz ile yapacağınız pikniklerde hiçbir zaman bu kadar iyi bir manzaranız olmayacak, çünkü Tortum Şelalesi sadece manzarası için dünyanın birçok yerinden turist ağırlamaktadır.

3Tortum Şelalesi’nde Neler Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Tortum Şelalesi’nde piknik yapabilirsiniz veya şelaleyi çok daha yakından görmek için merdivenleri kullanarak şelalenin altına geçebilirsiniz. Kış mevsiminin en soğuk zamanlarında dahi şelale akmaya ve ziyaretçi ağırlamaya devam etmektedir.

Erzurum'un Sesi Tortum Şelalesi - Seyir Alanı

Ayrıca, piknik alanlarının dışında ziyaretçilerin görkemli şelaleyi izleyebilmesi için balkon yer almaktadır. Özellikle ilkbahar aylarında bölgeyi ziyaret ederseniz, sıcak içeceğinizi yudumlarken balkonda şelaleyi izleyebilir ve serin sularla hafif hafif serinleyebilirsiniz. Tortum Şelalesi’ni ziyaret etmeniz durumunda unutulmaz bir tecrübe yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.   

2Tortum Şelalesi Konaklama

Erzurum'un Sesi Tortum Şelalesi - Üstten Bakış

Şelalenin bağlı olduğu Uzundere ilçesinde geniş konaklama imkanları bulunmaktadır. İlçe merkezinde bulunan pansiyon ve otellerde bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Bunun yanında şelale bölgesinde ve onun çok yakınında bulunan Balıklı Köy’ünde de butik otel ve pansiyonlar vardır.

1Tortum Şelalesi Ulaşım

Erzurum merkeze ülkemizin neredeyse tüm şehirlerinden otobüs seferleri kaldırılmaktadır. Şehir merkezinden bineceğiniz Uzundere dolmuşları ile Tortum Şelalesi bölgesine ulaşabilirsiniz. Ancak yorucu ve zorlu bir seyahat olacağı için şahsi arabanız ile gitmenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Tortum Şelalesi’ne kendi aracınızla gitmek için Erzurum, Tortum, Uzundere, Balıklı Köyü ve Tortum Şelalesi rotasını izlemeniz gerekiyor. 

Eğer ülkemizdeki doğal güzellikleri keşfetmeyi seviyor ve farklı bölgelerde unutulmaz deneyimler yaşamak istiyorsanız, Doğa Harikası Erfelek Şelaleleri ve Kamp Meraklıları İçin En Güzel Tatil Yerleri başlıklı yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz