İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yoğunluktan ve yetersizlikten ötürü kapatılmasından hemen sonra dünyanın en büyük havalimanı mottosu ile yola çıkan Türkiye, yeni İstanbul Havalimanı’nı geçtiğimiz aylarda, 29 Ekim 2018’de hizmete açtı. Peki, ülkemizde açılan bu havalimanının benzeri olan ve oldukça yoğun günler geçiren dünyanın en büyük havalimanlarını merak ediyor musunuz?

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Genel

Tatil Dükkanı Blog, bu yazısında sizler için dünyanın en büyük havalimanlarını inceleyecek. Bu havalimanlarında ve gittiğiniz ülkelerde, akıllı uygulamalara da ihtiyacınız olabileceğini düşünerek sizler için geçtiğimiz aylarda Tatilde Yardımcı Olacak Seyahat Uygulamaları başlıklı yazıyı kaleme almıştık. Yazımızı okuyarak bu akıllı uygulamalarla seyahatinizi daha kolay ve avantajlı hale getirebilmeniz de mümkün!

7Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı (ORD)

Dünyanın En Büyük Havaalanları - O'Hare International

Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı, yılda 77 milyondan fazla yolcu ağırlayan en yoğun havalimanlarından bir tanesi. ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan bu havalimanında, 2014 yılı sayımlarına göre 881,933 uçuş gerçekleşmiş. Bu sayı, O’Hare’i dünyanın en büyük ve yoğun havalimanlarından altıncısı yapmaya müsait bir sayı olarak biliniyor, 2017 verileri ele alındığındaysa daha yükseklere tırmanabileceği söylenebilir.

6Los Angeles Uluslararası Havalimanı (LAX)

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Los Angeles - LAX

ABD’nin en büyük ikinci havalimanı olan Los Angeles Uluslararası Havalimanı, dünyanın da dördüncü büyük havalimanı olma unvanını elinde bulunduruyor. Bakıldığında, Alaska, United, American, Delta Air, Great Lakes gibi bağlantı merkezleri bulunan havalimanının 2000 Milenyum Saldırılarına da konu olduğunu belirtmek gerek. 2000 Yılında El-Kaide bağlantılı örgütlerin planladığı bu saldırı, güvenlik birimleri tarafından bertaraf edilmişti.

5Tokyo Haneda Havalimanı (HND)

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Haneda

Tokyo, dünyanın en kalabalık metropollerinden bir tanesi ve Tokyo’nun ağır yükünü taşıyan Tokyo Haneda Havalimanı da, yılda 80 milyondan fazla seyahat severi ağırlıyor. İş adamlarından gezginlere kadar pek çok insanın Tokyo havalimanından bir defa geçtiği belirtilebilir. Narita ile birlikte Tokyo’nun en yoğun havalimanı olan Haneda; 1967’den beri hizmet veriyor ve kendisini yıllar içinde geliştirmeyi sürdürüyor. Havalimanının, Skynet Asia, Air Do, Skymark Airlines gibi bağlantı merkezleri mevcut.

4Dubai Uluslararası Havalimanı (DXB)

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Dubai

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık şehri olan Dubai, uluslararası havalimanı ile de ihtişamını sergileyen şehirlerden. Bilhassa son dönemde artan sanayii ve turistik faaliyetler gereğince epey yoğun geçen günler, Dubai Uluslararası Havalimanı’nı son dönemde en yoğun havalimanlarından bir tanesi haline getirdi. 2016 Yılındaki verilere baktığımızda, bu havalimanının yılda 83 milyondan fazla yolcu ağırladığını belirtmemiz mümkün.

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Dubai - İç Görünüm

Emirates, FlyDubai, Qantas gibi bağlantı merkezleri bulunan bu havalimanı, Dubai’nin Al Garhoud mevkiinde bulunmakta. Kışın Evlenecekler için Rüya Gibi Bir Balayı: Dubai yazımızda hem havalimanından hem de Dubai’de muhteşem bir balayının detaylarından bolca bahsetmiştik, bu yazımızı okuyarak Dubai hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

3Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı (PEK)

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Pekin

2003 ila 2008 yılları arasında inşa edilen Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı, listemizdeki pek çok havalimanına nazaran daha yeni ancak epey yoğun olduğu belirtilebilir. 29. Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan Pekin’de sadece bu sebepten inşa edilen havalimanını, İngiliz mimar Norman Foster tasarlamış.

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Pekin - İç Görünüm

Mimarisi oldukça başarılı sayılabilen bu havalimanının simgesi, terminal binasının iki yanındaki ejderha benzeri motifler ve aerodinamik çatı. 1.3 Milyon metrekarelik bir alana inşa edilmiş Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı, dünyada 1 milyon barajını aşan ilk yapı olarak kabul edilirken, limanın Air China, China Southern Airlines gibi bağlantı merkezleri olduğunu bildirelim.

2Hartsfield–Jackson Atlanta Havalimanı (ATL)

Dünyanın En Büyük Havaalanları - Atlanta

98 Yılından bu yana dünyanın en işlek havalimanları kapsamında değerlendirmeye alınan ve her zaman sıralamalarda üst sıralara tırmanan Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı, 2005’ten bu yana uçak iniş-kalkış sayısı açısından da unvanlara sahip oluyor. 1902 Hektarlık alana inşa edilen Hartsfield–Jackson Atlanta, 58 binin üzerinde çalışana sahip ve Atlanta’ya yılda 32,5 milyar Doların üzerinde bir katkısı olduğu söylenebiliyor.

1İstanbul Yeni Havalimanı (IST)

Dünyanın En Büyük Havaalanları - İstanbul

Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından inşa edilen ve 29 Ekim 2018 gibi önemli bir günde halka açılan İstanbul Yeni Havalimanı, 2013’ten beri yapımına devam edilen bir limandı. İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan, Karadeniz kıyısına yakın Tayakadın ve Akpınar köyleri arasına inşa edilmiş bu havalimanı, 76,5 kilometrekarelik bir alana sahip ve yıllık 150 milyondan fazla yolcu kapasitesi mevcut.

Dünyanın En Büyük Havaalanları - İstanbul - Genel

Terminali ile birbirinden bağımsız altı farklı pisti bulunan İstanbul Yeni Havalimanı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihale teklifini İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) tarafından, 22,152 milyar Euro olarak almıştı.

Dünyanın En Büyük Havaalanları - İstanbul - İç Görünüm

Karadeniz’e paralel 4, dik uzanan 2 piste sahip olan havalimanı, bu pistleri sayesinde en büyük yolcu uçakları olarak bilinen F kodlu Airbus A380 ve Boeing 747-800 modellerinin rahatlıkla iniş yapabilmesini sağlayacak. Hava trafik kontrol kulesi ile 2016 yılında Uluslararası Mimarlık Ödülü de kazanan İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin en büyük yatırımlarından bir tanesi olarak görülüyor.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz