Dünya üzerindeki en büyük şovlardan bir tanesine tanıklık etmek ister misiniz? Yüzyıllardır devam eden Rio Karnavalı, son dönemin en çok gelişen karnavallarından bir tanesi olmakla kalmadı, aynı zamanda kalabalıklaştı da. Yabancı turistlerin akın akın geldiği Brezilya’nın Rio şehrinde; plajlardan, dağlardan ve yağmur ormanlarından biraz daha fazlası olduğu aşikâr…

Rio Karnavalı 2019 - Genel

Bu yazımızda sizler için hem Rio Karnavalı’nın tarihi hakkında bilgiler sunacak, hem de bu karnavala 2024’de gitmek isteyenler için bir rehber hazırlayacağız. Siz de, ilerleyen aylarda düzenlenecek olan 2024 Rio Karnavalı’na katılmak isterseniz, ya da Rio’nun tarihini merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam ederek bilgi alabilirsiniz. Ayrıca, Avrupa’nın En İyi Kış Festivalleri başlıklı yazımızı okuyarak Avrupa’nın önde gelen festivalleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

4Rio Karnavalı Tarihi

Rio Karnavalı 2019 - Tarih

Rio Karnavalının tarihte, oldukça fazla şeyden etkilendiği bilinmekte. Pek çoğu Yunan ve Roma medeniyetleri tarafından, tanrılarına kurban vermek amacıyla düzenlenen eğlencelerin etkisi altında başlayan karnaval geleneği; sonrasında Katolik Kilisesinin Paskalya Bayramı öncesindeki perhiz kültünden etkilenir. Katolik Kilisesi, her Paskalya Bayramı öncesinde karnavallar düzenler ve karnaval teriminin aslında “Carna Vale” yani, “ete veda” anlamına geldiği bilinir; dünyevi zevklerden uzak yaşama dönemi olarak bilinen karnavallar, elbette günümüzde hem kültür hem de anlam değişikliklerine uğradı.

Rio Karnavalı 2019 - Tarih - Genel

Şimdilerde, özellikle Rio’da; perhiz öncesi ilk Çarşamba günü başlatılan Rio Karnavalı; Sambadrome dahil olmak üzere tüm şehirlerde samba geçitleri ile devam ediyor. 1917 Yılından bu yana Samba ile Rio Karnavalı, birbiri ile oldukça ilintili iki kavram olarak bilinmekte. 1917’den önce yapılan tüm Rio karnavalları ise maskeli balo şeklinde gerçekleştirilmiş. Batı Afrika ve Angola’ya özgü olan Samba, o dönemlerde Batı Afrika ve Angolalı köleler tarafından; kendilerini teskin etmek amacıyla yapılan bir dans tipidir. Kölelik kaldırıldıktan sonra ise Prace Onze ve Cidade Nova gibi merkezler, Samba dansının merkezi haline gelmiştir.

Brezilya’da Samba, günümüzde bir simge olarak yansıtılmaktadır. Kölelerin getirdiği bu dans, çok kısa bir sürede dans okullarının kurulmasına vesile olmakla kalmamış, Rio Karnavalını da çok daha eğlenceli hale getirmiştir. Dans etme aşkı gittikçe artarken; bu ateşin Rio Karnavalındaki Samba geçitlerini organize eden birim olan Association of Schools of Samba City in Rio de Janeiro’nun kurulmasına yol açtığı da biliniyor. Gezegen üzerindeki en büyük parti olarak nitelendirilen Rio Karnavalı, günümüzde yabancı turistlerin akın ettiği bir karnaval. Merkezi Sambadrome’da buluşulan ve başlatılan Rio Karnavalı, doyasıya eğlenebileceğiniz ancak tarihi ile de dikkat çeken geleneksel etkinliklerden bir tanesi.

3Rio Karnavalı’nı Farklı Kılan Şey Ne?

Rio Karnavalı 2019 - Tarih - Mor

Rio Karnavalını farklı kılan en önemli etmenlerden bir tanesi tarihi. Şüphe yok ki, bu tarz köklü bir kültür öğesi, herhangi bir medeniyette parti ile bugüne kadar özdeşleştirilmedi ve Brezilya halkı, bununla gurur duyuyor. Her yıl, onlarca televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayınlanan ve halka tamamen açık bir festival olan Rio Karnavalı, Samba okullarının sunduğu tematik danslarla da bir başka ayrıcalık taşıyor. Okullar, her yıl farklı temalarla Rio Karnavalındaki insanları eğlendirmeyi biliyorlar.

2Rio Karnavalında Neler Var?

Rio Karnavalı 2019 - Tarih - Pembe

Karnaval içerisinde eğlenceye dair hemen her şey var. Öncelikle, karnavalın ana temasından bahsetmek gerekiyor; Samba ve Samba Okulları, karnavalın ana temalarından bir tanesi ve her yıl bambaşka bir tema ile görsel şölen sunan bu okullar, samba geçidi adında bir eğlence ile festivali başlatmaktalar. Samba geçitleri, Darcy Ribeiro Sambadrome bölgesinde yapılır ve en iyi oradan görülür.

Rio Karnavalı 2019 - Örümcek

Sambadrome içerisinde oturma imkanları verilen biletler de satılmaktadır. Tribünler, frisalar, sandalyeler ve lüks süitler gibi oturma seçeneklerinin bulunduğu Rio Karnavalında, dilerseniz eğlenceye katılmaksızın, oturarak da izleyebilmeniz mümkün görünmektedir. Karnaval boyunca sokak partilerine katılabilmenizin mümkün olduğunu da belirtmek gerekir. Bakıldığında, her sokak başında bir partiyi rahatlıkla görebilir ve dilediğiniz gibi katılıp eğlenmeye başlayabilirsiniz. Samba müzikleri, içten insanları ve bolca dans ile bu karnavalda eğlenmemek neredeyse imkansız.

Rio Karnavalı 2019 - Kutlama

Terreirao do Samba, akşam yediden gece üçe kadar süren muhteşem bir festivaldir örneğin ve Rio Karnavalı’nda her yıl kendisini geliştirerek devam eder. Özellikle yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken Terreirao do Samba’ya uğramanızı mutlaka tavsiye ediyoruz. Son olarak, erken giderseniz Samba okullarının provalarını izleyebileceğinizi de ek olarak belirtelim.

1Rio Karnavalı’nda Konaklama

Rio Karnavalı 2019 - Geleneksel

Karnaval boyunca, Rio’nun hemen hemen bütün mağazaları kapalı olur ve herhangi bir yeri keşfedebilmek neredeyse imkansızdır; çünkü her yer karnaval alanıdır ve keşfedebileceğiniz tek şey, karnavalda bulunan eğlence imkanları olarak bilinir. Konaklama imkanları açısından ise Rio, özellikle yılların verdiği tecrübe ile oldukça başarılıdır. Bakıldığında, profesyonel olarak Rio Karnavalı öncesinde pek çok tesis hazırlanır ve konaklamaya uygun olarak tahsis edilir.

Rio Karnavalı 2019 - Geçit Töreni

Şehir içerisinde Rio Karnavalı boyunca konaklayabilir ve dilediğinizce izleyip eğlenceye katılabilirsiniz. Bakıldığında, şehirde lüks otel konseptinde pek çok tesisin olduğu biliniyor ve bunların hemen hepsi de plaja yakın olduğundan, gerek plajı gerekse eğlenceyi canlı olarak izleyebilmeniz mümkün oluyor.

Rio Karnavalı 2019 - Korku Konsepti

Bunun dışında, karnaval paketlerinin de bulunduğunu ve uçak bileti dahil, konaklamanıza imkan veren paketlerle rahatlıkla Rio Karnavalı’na katılabileceğinizi bildirelim. Siz de farklı keşifler yapmak ve bolca eğlenmek istiyorsanız, son dönemin en büyük festivallerinden bir tanesi olan Rio Karnavalına katılabilirsiniz. Tarihi, sundukları, eğlencesi ve elbette muhteşem ambiyansı ile Rio; sizlere hem huzuru hem de stressiz dans etme hissiyatının tattıracak.

Rio Karnavalı dışında farklı şovları da keşfetmek istiyorsanız, Dünyanın En İyi Buz Festivalleri adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz