İçindekiler
Ardahan ve Kars illerinin sınırları içinde yer alan Çıldır Gölü bir tatlı su gölü ve Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü olma özelliğini taşıyor. Deniz seviyesinden 1959 metre yüksekteki gölün kapladığı anlasa tam 123 kilometrekare. Çıldır Gölü kış turizmi konusunda Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor, kışın donan gölün üzerinde kayak ve kızak gibi aktiviteler yapılıyor ve bu da gölü bir çekim merkezi haline getiriyor.
5Çıldır Gölü’Ne Nasıl Gidilir?
Çıldır Gölü’ne gitmek için otobüs ya da uçak ile Kars’a gitmek gerekiyor. Ayrıca doğu ekspresi ile yani trenle de Kars’a gidilebiliyor. Kars merkezinden araçla Çıldır Gölü’ne yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk ile ulaşılıyor. Çıldır Gölü’ne Ardahan’dan da gidilebiliyor. Hem Kars hem de Ardahan otogarlarından Çıldır Gölü’ne minibüsler kalkıyor. Öte yandan, Çıldır Gölü’nü Doğu Ekspresi ile de keşfedebilmeniz mümkün. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Hayallere Uzanan Yolculuk: Doğu Ekspresi başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.
4Çıldır Gölü’ne Ne Zaman Gidilir?
Çıldır Gölü’ne gitmek için en uygun zaman kış ayları. Kışın Aralık sonu gibi göl buz tutuyor ve göl en çok ziyaretçiyi bu dönemde çekiyor. Buz tutan gölün üzerinde atların çektiği kızaklar ile gezilebiliyor ki birçok kişi özellikle bu deneyimi yaşamak için göle gidiyor. Aralık sonundan Şubat sonuna kadar buz tutmuş olan gölde ayrıca buzda balık avı da yapılıyor.
3Çıldır Gölü Festivali
Gölde her yıl uluslar arası bir festival düzenleniyor. Gölde bulunan Akçakale Adası’nda gerçekleştirilen Çıldır Gölü Festivali’ne başta Kars ve Ardahanlılar olmak üzere Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerden gelenler de katılıyor. Gölün büyüleyici manzarası eşliğinde gerçekleşen festivalde ülkemizin farklı yerlerinden gelen sanatçılar performanslar sergiliyor. Uluslararası Çıldır Gölü Festivali Temmuz ayında gerçekleştiriliyor. Ek olarak, festivallere ilgi duyuyorsanız, Dünyanın En İyi Buz Festivalleri başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.
2Çıldır Gölü Efsanesi
Tektonik bir göl olan Çıldır’ın oluşması ile ilgili halk arasında yüzlerce yıldır anlatılan bir efsane de var. Çıldır Gölü efsanesi olarak bilinen efsaneye göre eskiden gölün bulunduğu yerde Akçakale isminde bir şehir kuruluymuş ve şehrin beyinin oğlu bir gün arkadaşlarıyla birlikte ava çıkmış ancak ormanda arkadaşlarını kaybetmiş. Yolunu bulamayan çocuk kaybolmuş ve bu kaybın üzerine şehrin tüm halkı yasa boğulmuş.
Şehrin suyu dokuz burma musluklu bir çeşmeden sağlanıyormuş ve bey şehirde yaşayanlara musluktan su aldıktan sonra çeşmeyi kapatmalarını unutmamalarını tembihlemiş. Beyin oğlunun bir de kızı varmış ve bir gün çeşmede su doldururken yıllar önce kaybolan kardeşinin geri döndüğü müjdesini alınca sevinçle kardeşine koşarken çeşmeyi kapatmayı unutmuş, çeşmeden akan su ile Çıldır Gölü oluşmuş.
1Çıldır Gölü’nde Ne Yenir?
Çıldır Gölü sazanları ile ünlü ve tabi ki ülkemizin en ünlü göllerinden biri olan Çıldır’a gittiğinizde yemeniz gereken ilk şey gölden yakalanan sazan balığı. Kışın buz kırarak avlanılan sazan balığını tadabileceğiniz iki restoran bulunuyor göl kenarında. Biri Ardahan’a yakın mesafedeki Atalay’ın Yeri. Çıldır Gölü’nden yakalanan sazanı göl kenarında turşu ve salata eşliğinde yiyebilirsiniz Atalay’ın Yeri’nde.
Günay Balıkevi ise Kars’tan 45 dakika uzaklıkta ve yine Çıldır Gölü kenarında. Günay Balıkevi 2017’de Yöresel Lezzet Ödülü kazanmış bir restoran ve restoranda gölden çıkan balık dilimlenerek kızartılmış olarak servis ediliyor. Bu arada eğer gölün buz tuttuğu sezonda gidecekseniz her iki mekânın da genellikle çok kalabalık olduğunu söylememizde fayda var, yani bu dönemde mutlaka rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.
Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…