Ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce belki de binlerce doğa harikası var. Fakat bunlardan bir tanesi, görenleri kendine hayran bırakıyor. Adını belki de hiç duymadığımız, varlığından dahi haberdar olmadığınız ancak her yıl yerli yabancı binlerce turisti ağırlayan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, yeşille mavinin kusursuz uyumunu gözler önüne seriyor. Bu yazımızda Sinop’un Erfelek İlçesi’ndeki büyüleyici şelaleleri etraflıca kaleme alacağız.

28 Şelaleden Oluşuyor

erfelek-selale-genel-1

İrili ufaklı toplam 28 şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, 2011 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmış. Tabiat parkında birer kilometrelik iki tane yürüyüş parkuru bulunuyor. Bu parkurlardan bir tanesi şelalenin doğal yapısıyla oluşurken, diğer parkur Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış.

200 Binin Üzerinde Ziyaretçi Ağırlıyor

erfelek-selale-genel-2

Doğa harikası şelaleler merdiven şeklinde sıralanmış ve her basamak çıkışınızda farklı boyuttaki şelaleler ile karşılaşıyorsunuz. Bilinirliği giderek artan ve yerli yabancı ziyaretçi akınına uğrayan şelaleleri her yıl 200 binin üzerinde turist ziyaret ediyor. Yeşilliklerin içinde, şehrin gürültüsünden uzaklaşırken dinleyeceğiniz kuş sesleri, içinizi huzurla dolduracak türden.

erfelek-selale-genel-4

Alabalık, baykuş, ördek, sincap,  gelincik ve tavşan gibi birçok hayvanın yaşam alanı olan tabiat parkının şelale bölgesinde, doğa yürüyüşü ve tırmanma gibi sosyal aktiviteler yapılıyor. Tabiat parkının en çok dikkat çeken noktalarından bir tanesi de şelale koyunda yer alan 100 yıllık iki su değirmeni! Bölgenin tarihi dokusunu birebir yansıtan değirmenler turistler tarafından dinlenme noktası olarak kullanılıyor.

erfelek-selale-genel-3

Tabiat parkındaki şelalelerden dökülen suların oluşturduğu göletler turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bölgeyi ziyaret edenler büyüklükleri değişkenlik gösteren göllerin etrafında kamp kurabiliyorlar. Eğer siz de bu doğal cennetin tam ortasında kamp yapmak isterseniz, 25 TL gibi bir ücret ödeyerek çadır kurabilirsiniz.

Giriş Ücretli Mi?

erfelek-selale-genel-9

Bölgenin tabiat parkı ilan edilmesinin ardından Erfelek Tatlıca Şelaleri’ne giriş için ücret ödemeniz gerekiyor. Araçla giriş için 12 TL gibi bir ücret ödeyerek aracınızı otoparka bırakabiliyorsunuz. Bireysel kişi başı giriş ücreti ise sadece 3,5 TL.

Ahşap Merdivenler ve Su Değirmeni

erfelek-selale-genel-5

Şelaleler bölgesinde aracınızı park ettikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından ilk şelale sizi harika bir manzarayla karşılıyor. Buradaki olağanüstü manzarayı gördükten sonra diğer şelaleleri görmek için su değirmeninin yanında bulunan ahşap merdivenleri kullanarak yukarı çıkmaya başlıyorsunuz.

erfelek-selale-genel-6

Ahşap merdivenler sadece 7 şelale görme imkanı sunuyor. Eğer “bu benim için yeterli değil, diğer şelaleleri de mutlaka görmek istiyorum” derseniz, ahşap merdivenlerin bittiği yerden,  şelalelerin yanından tırmanarak yola devam etmek zorundasınız!

erfelek-selale-genel-7

Şelalelerin düştüğü yerler doğal merdiven görevi görüyor. Bu doğal merdivenler, yerleştirilen tırmanma ipleri ile desteklenmiş. Bölgenin ıslak ve yosunlu olması nedeniyle düşme riski çok yüksek; bu yüzden gerekli güvenlik önlemlerini almakta fayda var.

Nasıl Gidilir?  

erfelek-selale-genel-8

Sinop’tan 42 km uzaklıkta bulunan Erfelek Şelaleleri’ne gitmek için önce Erfelek İlçesi’ne gelmeniz, ardından da belirli saatlerde hizmet veren Tatlıca Şelaleleri minibüslerine binmeniz gerekiyor. Eğer özel aracınızla bölgeyi ziyaret etmek isterseniz, Samsun ve Kastamonu tarafından gelenler Erfelek yönünde ilerlemeli, Sinop üzerinden geleceklerse 42 km yol yaparak bu doğa harikası şelalelere ulaşabilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz