Sanat ve antik tarih için ülkemiz adına çok önemli bir değer taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep ilimizde bulunuyor. Müze binasının büyüklüğü ve sergilenen paha biçilemez mozaikler ile Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi olma unvanını taşıyor.

Zeugma Mozaik Müzesi - Genel

Sadece bu özelliği bile her yıl binlerce yabancı turistin bölgeye gelme sebebi. Fakat bu değer daha iyi tanıtılarak, binlerle ifade edilen turist sayılarının yüz binler hatta milyonlar ile ifade edilmesi gerekiyor. Zira Zeugma Mozaik Müzesi çağımızın en önemli arkeolojik keşiflerinden birisi olan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan eserleri bünyesinde barındırıyor. Öte yandan, ülkemizin önemli kültür merkezlerinden Halfeti hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, Doğu’nun Saklı Cenneti Halfeti başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.

3Kendine Hayran Bırakan Çingene Kızı

Zeugma Mozaik Müzesi - Çingene Kızı

Çingene Kızı, müzede en çok ilgi gören mozaik olarak dikkat çekiyor. Zeugma Antik Kenti’nde 1998 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle “Çingene kızı” olarak adlandırılan mozaik, farklı özellikleriyle diğer eserlerin bir adım önüne geçiyor. Müzenin ve kentin sembolü halinegelen mozaik, hangi açıdan bakılırsa bakılsın ziyaretçiyi takip ediyormuş izlenimi veren gözleriyle ilgi odağı haline geliyor.

Zeugma Mozaik Müzesi - Müze İçi

Özel bir yerde sergilenen mozaike ulaşmak için farklı yollardan geçmek gerekiyor. Diğer mozaiklerden ayrı karanlık bir odada ziyaretçilerin beğenisine sunulan Çingene Kızı’na, labirenti andıran karanlık koridorlar geçilerek ulaşılabiliyor. Özel bir aydınlatma sistemi sayesinde daha fazla ilgi çeken mozaik, bu sayede daha gizemli bir görüntüye bürünüyor.

2Zeugma Mozaik Müzesi Gezi Rehberi

Zeugma Mozaik Müzesi - Nehir Tanrısı

Müzede özellikle sanatın zirveye ulaştığı Roma dönemine ait eserler bulunuyor. Bu eserler arasında heykeller, sütunlar ve çeşmeleri de göreceksiniz. Tabii ki adından da anlaşılacağı gibi müzenin ana unsuru mozaikler. Geçmiş yıllarda Mezopotamya’nın bir medeniyet merkezi olması sebebiyle bölgenin adeta her metrekaresinden başka bir tarihi eser fışkırıyor.

Zeugma Mozaik Müzesi - Havuz Mozaikleri

Müzedeki bazı eserler tam yarım milyon parçadan oluşmakta. Tek bir mozaikte 500.000 parça bulunması, müzenin dünya arkeoloji turizmi açısından neden bu kadar değerli olduğunu gösterir nitelikte. Mozaikler döneminin yaşantısını anlatan sanat eserleri, asırlar önce bu denli emek ve sanat dolu eserlerin yapılmış olmasına hayranlık duyacaksınız. Ülkemizin ve dünyanın en önemli arkeoloji müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’ni Antep gezinizin bir parçası yapmayı unutmayın!

1Zeugma Mozaik Müzesi Ulaşım

Zeugma Mozaik Müzesi, şehir merkezinde yer alıyor. Havaalanına gelen ziyaretçiler sadece 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında müzeye ulaşabilirler. Merkez otogara inen okurlarımız da yine aynı şekilde yerel dolmuş ve otobüs imkanları ile kısa süre içerisinde Zeugma Mozaik Müzesi’ne ulaşım sağlayabilirler. Müze Şehitkamil bölgesi sınırlarında olan Mithatpaşa Mahallesi’nde bulunuyor.

Eğer gezmeyi ve keşfetmeyi seviyorsanız, Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut ve Dünya Mirası Kapadokya’nın Gezi Rehberi başlıklı yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz