Türkiye’nin en özel ve sadece ülkemizde değil tüm dünyada tanınan lezzetlerinden biri tabii ki İskender kebabı. Bursa’ya ait bir lezzet olan İskender kebabının öyküsü günümüzden 151 yıl önce Bursa – Kayhan’da bulunan Mehmet Oğlu İskender Efendi’nin kebapçı dükkânında başlamış. İskender Efendi henüz 13 yaşındayken etin her yerinin eşit şekilde pişeceği bir pişirme yöntemi geliştirmiş ve bu yöntemi amcasından destek alarak hayata geçirmiş.

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - Genel

Kuzu etinin sinir ve kemiklerinden ayrılıp metal bir çubuğa geçirilerek dikey şekilde kendi ekseni etrafında döndürülerek pişirildiği bu yöntem ile et çok daha lezzetli hale gelmiş. Etin her yerinin eşit şekilde pişmesini sağlayan bu yöntem ile pişirilen ete halk arasında döner denmeye başlanmış.

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - Tereyağ

Elbette İskender kebabın tek özelliği bu değil, koyun etinden yapılan dönerin taze pide, sos ve tereyağı ile kusursuz birleşimi olan İskender kebap, gerçekten eşsiz bir lezzet ve bu yüzden tüm dünyada tanınması hiç de şaşırtıcı değil. Bir Bursa lezzeti olan İskender kebabın en iyisi de tabii ki Bursa’da yeniyor. Bursa’ya yolunuz düşerse İskender yiyebileceğiniz köklü ve ünlü mekânları sizler için derledik. Türkiye’nin Vazgeçilmez Sokak Lezzetleri başlıklı yazımızı okuyarak ülkemizin en önemli lezzetleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. 

6Kebapçı İskender

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - Kebapçı İskender

Kebapçı İskender, Kayhan Çarşısı’nda açılan ilk dükkânın kapanmasının ardından İskender Efendi tarafından 1930’lu yıllarda açılan ikinci dükkân, yani İskender kebabını icat eden İskender Efendi’nin dükkânı, dolayısı ile ilk önerimiz de burası. Halen hizmet veren en eski İskender kebapçısı olma özelliğini de taşıyan Kebapçı İskender’de muhteşem kuzu etinden yapılan döner meşe odunu ateşinde pişiriliyor. Mekân 40 kişi kapasiteye sahip ve özellikle de hafta sonları içeri girmek için sıra beklemek gerekebiliyor, rezervasyon da yapılmayan Kebapçı İskender’de yiyeceğiniz inanılmaz lezzetli İskender kebabı için biraz sıra beklemeyi göze almanız bir kayıp olmaz bizce.

Kebapçı İskender’in Adresi: Orhanbey Mahallesi, Atatürk Caddesi No:60, 16170, Osmangazi/Bursa

5Kebapçı Tamer

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - Kebapçı Tamer

Kebapçı Tamer, İskender kebabı konusunda çok iddialı ve bu iddiasının temelinde malzeme seçimi yatıyor. Kebapçı Tamer burayı açmadan önce bir sene boyunca Türkiye’nin farklı yerlerini gezerek İskender yapmak için kullanacağı en iyi malzemeleri araştırıp bulmuş. Kebapçı Tamer’de İskender kebabı Çanakkale, Uludağ ve Balıkesir’de yetişen hayvanların etleri ile yapılıyor. Keçi tereyağı kullanılıyor ve tereyağı, salça ve pul biber Gaziantep’ten getirtiliyor. Yoğurdun ise Manisa’dan geldiği mekân 50 kişi kapasiteli.

Kebapçı Tamer’in Adresi: İhsaniye Mahallesi ,Barbaros Caddesi, Eserkent Sitesi 8/B, 16130, Nilüfer/Bursa

4Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil Usta

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - Uludağ Kebapçısı

Bursa Uludağ kebabı denildiğini duymayan yoktur, bu kebapçı da Bursa’nın kesinlikle en iyi İskender kebapçılarından biri. Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil Usta’da döner Bursa düve eti ve Balıkesir kıvırcık koyunundan yapılıyor, kebaplarda çok lezzetli gerçek tereyağı kullanılıyor, öyle ki mekâna gittiğinizde duyacağınız tereyağı kokusu iştahınızı ciddi şekilde açıyor. Ünlülerin de rağbet gösterdiği mekânda genellikle uzunca bir süre sıra beklemek gerekiyor.

Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil Usta Adresi: Ulu Mahallesi, 16 Şirin Sokak No: 12, 16220, Osmangazi/Bursa

3Kayhan Döner Sofrası

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - Kayhan Döner Sofrası

İskender kebabının ilk ortaya çıktığı yer olan Kayhan Çarşısı’nın yukarısında bulunan tarihi Kayhan Hamamı’nın restore edilerek kullanıma açıldığı mekân İskender kebabı kadar atmosferi ile de ilgiyi hak ediyor. Kuzu kaburga ve süt danası etleri karıştırılarak yapılan lezzetli İskender kebabını otantik ve tarihi bir atmosferde yemek için Kayhan Döner Sofrası tercih edilebilir. Bu arada Kayhan Döner Sofrası’nın fiyatları da diğer kebapçılarla karşılaştırıldığında gayet makul.

Kayhan Döner Sofrası Adresi: Osmangazi Mahallesi Kayıhan Sokak 31-35 16200 Osmangazi/Bursa

2İskender İskenderoğlu

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - İskender İskenderoğlu

%80 kuzu-koyun, %20 dana eti karıştırılarak yapılan dönerin taze pide, leziz sos ve mis gibi tereyağı ile harmanlanması ile İskender kebap yapılan İskender İskenderoğlu da Bursa’nın ünlü İskender kebapçılarından biri. Kebapçının Bursa’daki merkez şubesi Endülüs Park içinde yer alıyor, ayrıca Podyum Park’ta ve Meridyen AVM’ de de şubeleri var. Fiyatları orta düzeydeki İskender İskenderoğlu kebapçısının mekânı ise modern ve şık.

İskender İskenderoğlu Merkez Şubesi Adresi: Ahmet Yesevi Mahallesi, Sanayi Caddesi No:439, 16140 Balat Nilüfer/Bursa

1Tophane Kebapçısı

Bursa'da İskender Nerede Yenir? - Tophane Kebapçısı

İskender kebabını %70 Balıkesir kıvırcık süt kuzusu ve %30 süt danası etini karıştırarak yapan Tophane Kebapçısı tereyağı olarak keçi sütünden üretilmiş yağ ve kesme yoğurt ile kebabın tadını taçlandırıyor, mekânda İskender’in yanında patlıcan hersesi de servis ediliyor. Tophane Kebapçısı lezzetli İskender kebabının yanı sıra eskiden tekke olarak hizmet veren 600 senelik tarihi binası ile de dikkat çekiyor. Mekânın balkonlarında İskender yemenin keyfi bambaşka.

Tophane Kebapçısı Adresi: Osmangazi Mahallesi, Osmangazi Caddesi Küçük Sokak No: 8, 16040, Osmangazi/Bursa

Yemek yemeyi seviyor ve farklı lezzetleri keşfetmeyi seviyorsanız Kıbrıs mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak için Kıbrıs Tatlısı ve Ada’nın En Ünlü 3 Lezzeti başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz