Kışın gelmesi ile birlikte kayak tutkunları yıl boyu bekledikleri kayak keyfini yaşamak için plan kurmaya başlıyorlar ve Bulgaristan’da bulunan Bansko Kayak Merkezi de bu planlarda yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Komşumuz Bulgaristan’ın güneybatısındaki Bansko bir dağ beldesi ve ev sahibi yaptığı kayak merkezi ile tüm dünyada tanınıyor. Glazne Nehri’nin iki yanında ve Prina Dağı eteğine kurulu olan Bansko hem kayak hem de kış tatili yapmak için kusursuz bir rota.

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Bansko

Bu arada Bansko’nun birçok tarihi mekân da barındırdığını hatta UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim. Yani Bansko Kayak Merkezi’ne gittiğinizde sadece kayak yapmakla kalmayıp beldede bulunan tarihi mekanları da keşfedebilir ve dört dörtlük bir kış tatili deneyimi yaşayabilirsiniz. Avrupa’nın En İyi 10 Kayak Merkezi adlı yazımızı okuyarak en donanımlı ve lüks kayak merkezleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

7Bansko Kayak Merkezi’ne Nasıl Gidilir?

Bansko Kayak Merkezi - Teleferik

Bulgaristan’da bulunan Bansko Kayak Merkezi’ne gitmek için hava ya da karayolunu tercih edebilmek mümkün. İstanbul’dan Sofya’ya direkt uçuşlar bulunuyor, bu uçuşlarla Sofya’ya gidebilir ve Sofya’dan yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta bulunan merkeze karayolu ile ulaşabilirsiniz. Ülkemizden karayolu ile Bansko’ya varmak içinse yaklaşık 4 günlük bir araç yolculuğu yapmak gerekiyor, bu sebeple karayolu pek tercih edilmiyor.

6Bansko Kayak Merkezi’ne Ne Zaman Gidilir?

Bansko Kayak Merkezi - Genel

Denizden 950 metre yükseklikteki dağ kasabası Bansko’ya gitmek için kış aylarını tercih etmek en makulü, zira merkezde kış aylarında kar bulunuyor. Bu arada merkez aynı zamanda tırmanış ve yürüyüş konusunda da popüler, eğer kayak yapmak değil doğa yürüyüşü ve tırmanış yapmak istiyorsanız yaz aylarında da Bansko’ya gidebilirsiniz. Bulgaristan’a gidebilmek için Schengen vizesi almak gerektiğini de anımsatalım. Yani Bansko Kayak Merkezi’ne gitmeyi planlıyorsanız vize başvurunuzu yolculuk tarihinizden makul bir süre önce yapmanız en doğrusu. Vizesiz Avrupa’nın En İyi Kayak Merkezleri başlıklı yazımızı okuyarak daha ekonomik merkezler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

5Bansko Kayak Merkezi’nde Konaklama

Bansko Kayak Merkezi - Konaklama

Doğal ve tarihi güzellikleri ile yalnızca kayak döneminde değil yıl boyunca insanları kendine çeken Bansko’da tabi ki popüler bir tatil ve gezi rotasından beklenebileceği üzere birçok konaklama alternatifi yer alıyor. Bölgede hem beş yıldızlı oteller hem de daha düşük bütçelerle konaklanabilecek çok sayıda otel, motel mevcut. Dolayısı ile Bansko gezisi için ayıracağınız bütçeyi belirledikten sonra kolayca bütçenize uygun bir konaklama mekânı bulabilirsiniz. Kayak yapmak için gittiğinizde konaklayacağınız tüm oteller kayak pistlerine çıkmak için kullanacağınız gondola yakın olacağından seçim yapmanız çok daha kolay, yani zaten küçük bir kasaba olan Bansko’da gondola yakın bir otel aramak ile uğraşmanıza da gerek yok.

4Bansko Kayak Merkezi Pistleri

Bansko Kayak Merkezi - Pistler

Kayak merkezi toplam 75 kilometre uzunluğunda 13 piste sahip. Farklı zorluk derecelerindeki pistler her seviyeden kayakçıyı Bansko’ya çekiyor. Merkezde amatörlere uygun 6 mavi pist, orta derecede 5 kırmızı pist ve profesyonel kayakçılara uygun 2 siyah pist yer alıyor. Merkezde bulunan siyah pistlerin birçok uluslar arası kayak yarışmasına da ev sahipliği yaptığını söylememizde fayda var. Pistlerin uzunlukları ise 530-2600 metre arasında değişiyor. Merkezde ayrıca 6 chairlift, 16 t-bar ve 1 gondol bulunuyor. Merkezde bulunan lift sistemlerinin kapasitesi saatte 14 bin kişi.

3Bansko’da Hangi Sporlar Yapılabiliyor?

Bansko Kayak Merkezi - Aktiviteler

Bansko Kayak Merkezi’nde sadece kayak yapılmıyor, merkez birçok alternatif spor yapmak için de tercih edilebiliyor. Bansko Kayak Merkezi’nde,

  • Biathlon
  • Cross country kayağı
  • Snowboard
  • Ski-doo
  • Extreme kayak
  • Buz pateni
  • Karda paintball
  • Dağ yürüyüşü de yapılabiliyor.

2Bansko’da Yeme-İçme

Bansko Kayak Merkezi - Mevsim

Popüler bir tatil ve gezi destinasyonu olan ve sadece kışın değil yıl boyunca dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan Bansko’da yeme –içme konusunda geniş seçenekler bulunuyor. Dünya mutfağından örnekler sunan restoranların yanı sıra yerel lezzetler tadabileceğiniz mekânlar da Bansko’da sizi bekliyor. Et, av hayvanları, hamur işleri, salatalar, sebzeli soslar Bansko’da tadabileceğiniz yerel yiyeceklerden bir kaçı. Bu arada Bulgaristan’ın ünlü peyniri Kaşkaval’ı tatmadan Bansko’dan ayrılmayın bizce. Eğer alkol tüketiyorsanız bölgenin şaraplarının da enfes olduğunu belirtelim.

1Bansko Gezilecek Yerler

Yazımızın başında Bansko’nun bir kayak merkezi olmasının yanı sıra gezilip görülecek yerleriyle de çekici bir destinasyon olduğundan bahsetmiştik. Yani bu güzel dağ kasabasına kayak yapmak için gittiğinizde etraftaki gezilip görülecek yerleri de keşfedebilirsiniz. Bansko’da gezilecek yerler arasında, Pirin Ulusal Parkı ilk sırada yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Pirin Ulusal Parkı’nda endemik bitkileri görebilir, keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca, Trinity Kilisesi ve Vihlen Tepesi de bölgede görebileceğiniz diğer yerler. Ayrıca, kış festivallerinden hoşlanıyorsanız Avrupa’nın En İyi Kış Festivalleri adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz