Türkiye’de her yıl binlerce kişi kayak tatiline çıkıyor ve kayak yapmaktan büyük zevk alıyorlar. Bu spor, karın tuttuğu her yerde elbette mümkün, ancak haşmetli dağlarda; daha da güzel oluyor. Bakıldığında, kayak tutkunları genelde başladıkları kolay pistleri bırakıp kısa süre içerisinde deneyim sahibi olarak orta zorluktaki ve sonrasında en zor pistleri deneyimlemekten büyük zevk alıyorlar.

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Genel

Türkiye’de, kayak sporunun tutkunu pek çok insan bilinmedik kayak merkezlerini dahi arşınladılar, peki; Avrupa’nın en iyi 10 kayak merkezini? Bu yazımızda hem başlangıç derecesinde kayak bilenler hem de kayağa büyük tutku duyanlar için Avrupa’da bulunan en iyi 10 kayak merkezini listeleyeceğiz. Ayrıca, henüz kendinizi yurt dışına kayak yapmak için hazır hissetmiyorsanız, Türkiye’nin En İyi 10 Kayak Oteli adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. İşte Avrupa’nın en iyi 10 kayak merkezi… 

10Chamonix-Mont-Blanc, Fransa

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Chamonix Mont Blanc

Fransa’nın Mont-Blanc dağları eteklerinde yer alan soğuk kasabalarından Chamonix, dünyanın en gözde dağ sporları merkezlerinden bir tanesi. Bakıldığında, bolca siyah, mavi ve kırmızı pisti bulunan ve bunları zorluk derecelerine göre ayıran, her kayakçıyı oldukça tatmin eden Chamonix-Mont-Blanc’te, kayak yaparken görebileceğiniz pek çok doğal güzellik olduğunu da hatırlatalım. Aiguille du Midi, örneğin bu alanın en yüksek tepesi ve buraya bir yaşam alanı kurulmuş durumda.

Beyazın tüm güzelliklerini bir arada görebileceğiniz Chamonix-Mont-Blanc’e hem kayak yapmak hem de kozmopolit bir kültürü keşfetmek adına muhakkak uğramanızı tavsiye ediyoruz. Muhteşem manzarası, eski yapıdaki pek çok evi ve elbette tarihi eserleri ile kasabada tarihi bir geziye çıkmayı da ihmal etmeyin.

9Val d’Isere & Tignes, Fransa

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Val d’Isere & Tignes

Fransa’nın Savoie bölgesine konumlanmış olan Val d’Isere & Tignes, dünyanın en geniş kayak merkezlerinden bir tanesi ve 100 bin kilometre karelik kayılabilir alanı bulunmakta. 300 Kilometrelik pek çok pisti, 99 farklı lifti ile dikkat çeken bu kayak merkezi, 1960’da Dünya Alpin Kayak Şampiyonası için de kullanılmış.

En zorlu koşulların ve pistlerin bulunabildiği Val d’Isere & Tignes içerisinde, 1968 Grenoble Olimpiyatları için kullanılan The Face pistinde dahi kayak yapabilmek mümkün. Özellikle cesur kayakçıların tercihi olan bu kayak merkezi etrafında konaklayabileceğiniz pek çok mekân mevcut ve bugünlerde Val d’Isere & Tignes, sizlere görülmemiş bir kayak deneyimi sunmayı kesinlikle vadediyor.

8Courchevel, Fransa

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Courchevel

Üç Vadi ya da Trois Vallees olarak adlandırılan tepelerin en yükseği olan Courchevel, özellikle kraliyet ailesinin ve pek çok ünlü ismin tercih ettiği kayak merkezlerinden biri olarak bilinmekte. 280 Kilometrelik alanda tam 148 pisti bulunan Courchevel’in hem kayak sonrası eğlenmek isteyenlerin hem de kayak sporunu doya doya yapmak isteyenlerin seçeneklerinden biri olduğu belirtilebilir.

Fransa’nın hem başlangıç hem de uzman kayakçılar için sunduğu pistlere sahip bir kayak merkezinde tatil yapmayı planlıyorsanız, Courchevel kayak merkezini tercih etmenizi önerebiliriz. Muhteşem manzarası ve kasabası ile burası da kayak dışında keşfedilmeye değer bir merkez.

7Kitzbühel, Avusturya

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Kitzbühel

Alp dağlarının eteklerinde, Innsbruck kasabasına kurulmuş olan Kitzbühel de her sezon dünyanın dört bir yanından misafir ağırlayan, çok ünlü kayak merkezlerinden bir tanesi. Dünya üzerinde yapılan kayak şampiyonalarının favori yeri olan Kitzbühel içerisinde, 168 kilometrelik bir kayak alanı mevcut.

Hem başlangıç seviyesine hem de orta seviyeye hitap eden pistler bulundurmakla birlikte şampiyona pistlerinde de tutkulu kayakçıları görebileceğiniz Kitzbühel, genel anlamda hem farklı kültürlerden insanları bolca tanıyabileceğiniz hem de muhteşem bir tatil yapabileceğiniz kayak merkezlerinin başında geliyor. Buraya gidip kayağa doyabilir, ek olarak dört bir yandan gelen ziyaretçilerle etkileşime geçerek farklı kültürler tanıyabilirsiniz.

6Cortina d’Ampezzo, İtalya

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Cortina d’Ampezzo

İtalya’da kayak yapmak isterseniz, Cortina d’Ampezzo dışında bir yer tercih etmeyin; çünkü burada alabileceğiniz zevki hiçbir yer size bu denli fazla veremeyecek. 1956 Yılında Kış Olimpiyat Oyunları süresince kullanılan bu merkez, Dolomit Dağları eteklerinde bulunuyor. Bu sıra dağların UNESCO tarafından koruma altına alındığını da hatırlatalım.

120 Kilometre büyüklüğünde bir kayak alanına sahip olan Cortina d’Ampezzo, üç ayrı ana piste sahip. En zor ve popüler pistler ise Tofana ana pistinde bulunmakta. Kolay, orta ve zor seviyelerinde pistlere sahip kayak merkezlerinden biri olan Cortina d’Ampezzo’ya, İtalya’ya yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. Hem olimpiyatlara hem de filmlere konu olan bu merkezi çok seveceksiniz.

5St. Anton, Avusturya

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - St. Anton

Kayak sonrası eğlence, özellikle kış tatillerinin vazgeçilmezidir ve Avrupa’nın en eğlenceli kayak merkezlerinden biri St. Anton, sizler için her şeyi, her sezon düşünüyor. Bugün pek çok dünya şampiyonasına da ev sahipliği yapan bu kayak merkezinde, 340 kilometrelik bir kayak alanı mevcut. Pistlerin %43’ü mavi bayraklı, yani başlangıç seviyesindeki kayakçılar için uygun. %41’i ise kırmızı bayraklı yani orta seviye olarak biliniyor. Geriye kalan %16’sı ise siyah bayraklı ve kayağı bir tutku olarak gören profesyonelleri bekliyor.

Oldukça hareketli ve eğlenceli bir kayak merkezi olan St. Anton’da hem kayak yapmak hem de pek çok aktiviteye katılarak durmak bilmeyen coşkulu insan kalabalığına karışmak, sizi kesinlikle çok rahatlatacak.

4Zermatt, İsviçre

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Zermatt

Sadece kayak severlerin değil, trekking yapanların ve kamp yapmaktan hoşlananların da dört mevsim merkez olarak bellediği bir yer olan Zermatt, İsviçre’de ziyaret edilmesi gereken en güzel yerlerden bir tanesi. Muhteşem manzaraları, eski tip mimari yapıları ve elbette havası ile sizleri farklı hissettirecek Zermatt, başlangıç seviyesi haricinde bütün kayakçıların zevkle sporlarını yapabilecekleri muhteşem pistlere sahip.

360 Kilometrelik bir kayak alanına sahip olan Zermatt, özellikle heyecan aramak isteyenlerin ve tutkulu bir şekilde kayakta profesyonel olanların tercihi. Hem kültürü hem de pistleri ile bu kayak merkezinde sıra dışı deneyimler yaşamak kesinlikle hayal değil.

3Mayrhofen, Avusturya

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Mayrhofen

Avusturya’nın en güzel kayak merkezlerinden biri olan Mayrhofen, aynı zamanda festivalleri ile ünlü bir kasaba ve bu kasabanın en ünlü festivali hiç şüphe yok ki Snowbombing olarak biliniyor. Elektronik müzik ile günlerce kendinizden geçebileceğiniz, kayak tutkunlarının en sevilen adresi Mayrhofen’de, 2500 metre yüksekliğinde tepeler bulunuyor.

57 Farklı pisti ile dikkat çeken bu kayak merkezi içerisinde hem başlangıç seviyesindeki kayakçılar için hem de uzmanlar için ayrı pistler mevcut. Avusturya’ya özellikle festival zamanlarında yolunuz düşerse, Mayrhofen’de Snowbombing’e katılmayı ve bolca kayak yapmayı sakın ihmal etmeyin!

2Bansko, Bulgaristan

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Bansko

Türkiye’ye yakın bir yerde kayak yapayım, dönüşüm kolay olsun diyorsanız, Bansko da Bulgaristan’da konumlanmış en güzel kayak merkezlerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Prin Dağı eteğinde bulunan bu kayak merkezi, hem yapay kar makineleri ile destekleniyor hem de pistleri oldukça uzun.

Avrupa’daki pek çok kayak merkezine göre standartları düşük olsa da, başlangıç seviyesindeki pek çok kayak sever burada kaymaktan oldukça zevk alabilir. Her zorluk derecesinde pistleri bulunabilen ve toplamda 70 kilometre uzunluğunda bir kayak alanı bulunan Bansko, bilindik ve tercih edilebilir merkezlerden bir tanesi.

1Zell Am See, Avusturya

Avrupa'nın En İyi 10 Kayak Merkezi - Zell Am See

Avusturya’nın en iyi kayak merkezi olarak nam salan Zell Am See, Kaprun buzul bölgesinde yer alıyor. Zell gölünün hemen yanı başında kurulmuş, havası ve haşmetli manzarası ile dikkat çeken Zell Am See’de, 138 kilometrelik uzun bir kayak alanı mevcut. Hem Snowboard hem de kayak sporu için biçilmiş kaftan olan bu merkezde, pistler tabiri caizse kusursuz. Hem başlangıç seviyesine hem de uzman seviyeye hitap eden muhteşem rotaları bulunan Zell Am See içerisinde, uzman kayak öğretmenleri tarafından ders alabilir ve birkaç saat içerisinde kaymaya başlayabilirsiniz.

Siz de, Türkiye’de bulunan pek çok kayak merkezini gördüyseniz ve artık kış tatili için yurt dışına açılmayı planlıyorsanız, yukarıdaki tatil ve kayak merkezlerine gitmenizi muhakkak öneriyoruz. Ayrıca, vizeyle uğraşmak istemiyorsanız Vizesiz Avrupa’nın En İyi Kayak Merkezleri adlı yazımızı okuyarak tesisler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz