Alanya, Antalya’nın en önemli merkezlerinden olup her yıl binlerce yerli ve yabacı turiste ev sahipliği yapıyor. Muhteşem doğası, sahilleri ve tarihi dokusu ile tam anlamı ile bir cazibe merkezi olan Alanya, Kleopatra Plajı, Dim Çayı ve Sydera Antik Kenti gibi birçok önemli merkeziyle sizleri Akdeniz’in büyülü dünyasına davet ediyor. Yazımızda, Alanya’nın mutlaka görmeniz gereken merkezlerini detaylı bir şekilde listeledik. İşte Alanya gezilecek yerler;

Alanya, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Antalya’nın bir ilçesi olan Alanya Antalya arası kaç km diye düşünecek olursanız toplamda 154 km uzaklıktadır. Güney sahilinde bulunan bu ilçe, 1.598.51 kilometrekarelik alana yayılmıştır. 2018’de yapılan son sayıma göre nüfusu 312.319 kişidir. İdari olarak Antalya’ya bağlıdır. İçinde yer alan Alanya Gazipaşa Havalimanı, 2012 yılında faaliyete geçmiştir. Antalya’ya bağlı olması nedeni ile 07 plaka kodunu kullanır.

  • Alanya’da Nerelere Gidilir? Alanya’da gezmeye çıktıysanız, Alanya Kalesi’ni kesinlikle görmelisiniz. Selçuklu zamanında inşa edilen tarihi kale, kırmızı kulesi ile ünlüdür. En temiz plajlar arasında adı sayılan Kleopatra Plajı, Alanya’da gezilecek yerler arayanlar için yaz aylarının en güzel alternatiflerinden. Temiz olmasının yanında kum özellikleri ile de tercih sebebi olan bu plaj, belediye tarafından yönetilmektedir.
  • Alanya’nın Önemli Etkinlikleri: Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali; kısa film yarışmalarından yılın oyuncuları ödüllerine kadar pek çok alanda ödül verilen bu festival ile, Alanya tatilinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Alanya Caz Günleri ile ise dünyanın her yerinden katılımcılarla süslenen müzik festivali, ziyaretçilerine unutamayacakları akşamlar yaşatmaktadır.
  • Alanya Yeme-İçme Yerleri: Ağırlıklı olarak deniz mahsulleri bulunduran Cadde Balık ve Et Restoran’da balık ve etin en lezzetli halini bulabilirsiniz. Diğer bir alternatif olan ve Akdeniz mutfağının salatalarını, zeytinyağlılarının en güzelini Ravza Restoran’da yiyebilirsiniz.

  • Alanya Tarihi Yerler: Alanya tatili sırasında tarihi yerleri de görmek isteyenler için uygun olan Alanya Müzesi, içinde yüzlerce yıl öncesinden kalma pek çok eser içermektedir. Alanya’nın güzellikleri arasında kendini ön plana çıkartan bir diğer tarihi yer ise Sydera Anti Kenti olup, yüzyıllar önce kurulmuştur. Bu göz alıcı antik kenti inceleyerek tatilinizi daha heyecan verici bir hale getirebilirsiniz. Kent, şehrin dışında yer alması nedeniyle fazla tahrip olmamıştır. 
  • Alanya’ya Hangi Mevsimde Gidilir? Alanya hava durumu bakımından genellikle sıcaktır. İlçe, kışın bile sıcaklık bazında eksilere düşmez. Eğer amacınız gezmekse nisan mayıs aylarında gelmeniz daha doğru olur. Ancak denize girmek istiyorsanız, haziran ayından sonra gelebilirsiniz. Turizmin bu bölgede erken başlaması, Alanya otellerinde mart ayından itibaren doluluğa neden olmuştur. Grand Atilla Otel ve Wasa Hotel, Alanya balayı otelleri arasında sayılabilir. Bunun yanında Alaiye Hotel ile Villa Sonata Apart Hotel de,  Alanya otelleri arasında sık tercih edilenlerdendir. Özellikle yalnız kalmak istiyorsanız, bölgede denize yakın yerlerde çok fazla apart otel ve kiralık evler bulunur. daha uygun fiyatlarla buralarda konaklamanız mümkündür.

Alanya Gezilecek Yerler Listesi 

Genellikle tatil için gittiğimiz her yerde en yakın gezilecek yerleri araştırıp kendimize bir listesi oluştururuz. Bu makalemiz sayesinde sizin böyle bir derdiniz kalmayacak! Sizler için hazırlamış olduğumuz Alanya gezilecek yerler listesi ile keşfe çıkmaya hazır olun…

Aspendos Antik Tiyatrosu

aspendos tiyatrosu

Alanya şehir merkezine yaklaşık olarak 94 km kadar uzaklıkta konumlanan Aspendos Antik Tiyatrosu, bölgenin en sık ziyaret edilen yerlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bilhassa yazın turizmin canlanmasıyla birlikte, birçok ulusal kültür/sanat faaliyetleri bu tiyatroda düzenleniyor. Romalıların M.Ö. 2. yüzyılda inşa ettiği Aspendos, dünya üzerinde en iyi korunan antik tiyatro olması sebebiyle insanların ilgisini üzerine hayli çekiyor. Klasik bir Roma mimarisi ile yapılmış olup, toplamda 20 bin kişilik kapasiteye sahiptir.

Ülkemizin en büyük antik tiyatrosu olma sıfatına sahip olan bu tiyatroda yapıldığı dönem gösteri, ayin ve özel kutlamalar gerçekleştirilmekteydi. Burayı ziyaret ederek ihtişamlı kulisleri, taş basamaklarını ve kesme taşlar kullanılarak yapılan sahnesini bizzat yakından inceleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra düzenlenen klasik müzik konserler etkinliklerini takip ederseniz, kusursuz akustiği ve atmosferin üzerinizde bırakacağı zevkin tadını doyasıya yaşayabilirsiniz. 

**NOT: Alanya’da konaklamak için Justiniano Deluxe Resort‘u tercih edebilirsiniz. 

  • Adres: Belkıs Mahallesi Serik / Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 08:00-17:00 / Gişe kapanış 16:30
  • Giriş Ücreti: 60 TL / Sesli rehberlik hizmeti mevcut
  • Telefon: 0242 892 13 25
  • Ulaşım Haritası

Alanya Kalesi 

alanya kalesi

M.Ö. 4. yüzyılda Helenistik Döneme kadar uzanan köklü tarihi ile Alanya Kalesi, antik çağ yazarı olan Strabon tarafından sarp kayalar üzerine konuşlandırılmış bir hisar olarak nitelendirilmiştir. Oldukça yüksek bir yarımadanın üzerinde olması sebebiyle hem karadan hem de denizden ulaşımı zorlaştırdığından yüzyıllar boyunca sıkı bir savunma gücü elde etmiştir. Dolayısıyla Alanya Kalesi, uzun yıllar yerleşim alanı olarak kullanılmaya devam etmiştir. Bizanslılar kaleyi Korakesion yani Güzeldağ olarak adlandırmış olup, günümüzde de hala görebileceğiniz Bizans eserleri varlığını korumaktadır.

Bunun yanı sıra göz alıcı son görünümüne ise Selçuklular döneminde kavuşmuştur. 1471 senesinde Fatih Sultan Mehmet Han döneminde Osmanlı’ya geçen Alanya’nın ünlü eserleri olan Süleymaniye Camii ve bedesten bu dönem içerisinde inşa edilmiştir. 1221 senesinde Alaeddin Keykubat’ın kaleyi alması üzerine şehir Alaiyye ismini alırken, Cumhuriyet’in ilanıyla beraber Atatürk tarafından Alanya olarak adlandırılmıştır. Kalenin surları toplamda 6500 metredir ve bu surların üzerinde 140 tane burç yer almaktadır. Anadolu tarihinin önemli bir parçası olan bu mimari yapıyı görmeden Alanya’dan ayrılmayın! Alanya şehir merkezinden kalkan minibüslere binerek kaleye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca kaleye çıkan yol ve limanda çeşitli kafe ve restoranların mevcut olduğunu da belirtmeliyim. 

*NOT: Alanya Kalesi için aldığınız bilet ile aynı gün içerisinde olmak kaydıyla Ehmedek Kalesi’ne de giriş yapabilirsiniz. 

  • Adres: Hisariçi Mahallesi Kale Caddesi Fener Yolu Mevkii No:7 Alanya / Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 08:30-19:00 / Gişe kapanış 18:30 
  • Giriş Ücreti: 40 TL / Sesli rehberlik hizmeti mevcut 
  • Telefon: 0242 511 33 04
  • Ulaşım Haritası

Kızılkule

kızılkule

Antalya’nın en önemli ikonik yerlerinden biri ve hatta yeri desek yanlış söylemiş olmayız. Alaaddin Keykubat tarafından 13.yüzyılda inşa ettirilen kulenin mimari ise Ebu Ali Reha el Kettani’dir. Kulenin yapılış amacı, tersane ve Alanya Kalesi’ni denizden gelebilecek olası saldırılara karşı korumaktır. Kulenin kitabesinden elde edilen bilgiye dayanarak 1226 Nisan ayında yapıldığı söylenebilir. Kule adını, inşa edilirken kullanılan kırmızı tuğlalardan almıştır. 

Sekizgen şekildeki bu yapı mimarisi ile gören herkesi kendine hayran bırakmayı başarıyor. Toplamda beş katlı olan kulenin giriş ve birinci katları sergi salonu olarak işlev görüyor. Bazı dönemler klasik müzik konserleri, kültür-sanat faaliyetleri ve resim sergileri gerçekleştiriliyor. Tüm katları ziyaretçilere açık olup teras katına mutlaka çıkarak limanı, tophaneyi, surları, tersaneyi ve plajını tepe noktadan izleme keyfini yaşamanızı öneririz. 

  • Adres: Çarşı, İskele Cd. No:102, 07400 Alanya/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 09:00-19:00
  • Giriş Ücreti: 40 TL
  • Telefon: 0242 511 33 04
  • Ulaşım Haritası 

Alanya Marina

Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Alanya Marina, ünlü bir gezi noktasıdır. Restoran, kafe ve eğlence alanlarının yanı sıra günübirlik ve saatlik olarak tercih edebileceğiniz harika tekne turu alternatifleri bulunuyor. Uzun yürüyüş alanları yaz akşamlarının vazgeçilmez aktivitesi haline gelmiş olup bu sırada hediyelik eşya dükkanlarını da ziyaret ederek kendiniz ve sevdikleriniz için Alanya’yı hatırlatacak küçük birer hatıra satın alabilirsiniz. Ek olarak spa, tenis kortları, spor salonları gibi çeşitli imkanları da bir arada bulabiliyorsunuz. Merkezden kısa bir yürümeyle buraya varacağınız gibi toplu taşıma da kullanabilirsiniz. 

  • Adres: Akhan Mevkii Emirgan Bulvarı Alanya Marina Yat Limanı, 07400 Alanya/Antalya
  • Ulaşım Haritası

Alanya Teleferik

alanya teleferik

Bölgenin panoramik manzarasını doyasıya izleyip fotoğraflayabileceğiniz Alanya Teleferik   Damlataş Plajı’ndan tutun Kleopatra Plajı’na, oradan Alanya Yat Limanı ve Kızıl Kule’ye kadar giden eşsiz manzaraya tanık olmanızı sağlıyor. Dört mevsim çalışan teleferik, 1130 kişilik kapasiteye sahiptir. Alanya Kalesi’ne teleferik ile gitmek harika bir seçenek olabilir. Güzel bir kale turundan sonra soluklanmak için tavşan kanı bir çay içmeyi de ihmal etmeyin deriz. 

  • Adres: Saray, Güzelyalı Cd. No:7, 07400 Alanya/Antalya
  • Saatler: 09:30–18:00
  • Ücret
  • Telefon: 444 6 345
  • Ulaşım Haritası

Alanya Seyir Terası

Alanya Belediyesi tarafından düzenlenmiş olan seyir terası, denizden toplamda 650 metre kadar yükseklikte olup muhteşem şehir manzarasını ayaklar altına sermektedir. Yalnızca bu manzaranın tadına varmakla kalmayacak piknik ve dinlenme alanlarının da keyfini sürebileceksiniz. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe ve çay bahçeleri de mevcut olduğundan sabah kahvaltıları için oldukça tercih edilen bir mekan haline gelmiştir. 

Alanya Müzesi

Alanya Müzesi, 1967 senesinde şehir merkezinde açılmış olup içerisinde Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerinden günümüze kadar gelen eserler ve bunun yanı sıra Alanya’nın çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen eserler sergileniyor. Eserlerin çeşitliliği sebebiyle son derece ziyaret edilmeye layık müzelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Müze içerisindeki simgesel eser Herakles Heykeli’dir. İ.S. 2. yüzyıla ait olan ve  günümüze kadar muazzam şekilde korunan bu eser, 1967 senesinde yerel halk tarafından Asartepe mevkiinde bulunmuştur. Bu bronz heykelin ayrı bir salonda sergilenmesi yetkililer tarafından uygun görülmüştür.

Müzede dikkat ile incelenmesi gereken bir diğer eser ise mitolojideki su perilerinin Hylas’ı kaçırma sahnesinin konu alındığı Roma mozaikleridir. Müzenin bahçesinde sergilenen ostotekler ve Roma dönemi nekropollerini yaz aylarında gezmek ayrı bir keyif veriyor insana. Özellikle kendine has ostotekler görülmeye değerdir. Anlatmaya doyamayacağımız daha pek çok eserin varlığını sürdürdüğü müzeyi ziyaret ederseniz, sizi etkileyen unsurları yorumlarda bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.😊 Tüm bunların yanı sıra Alanya Müze binasının girişinde çocuklar için bir etkinlik odası yer alıyor. Burada çocuklarınız ile beraber yapboz vb. faaliyetlerde bulunabilirsiniz. 

  • Adres: Saray, İsmet Hilmi Balcı Cd. No:2, 07400, 07400 Alanya/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 08:30-19:00
  • Giriş Ücreti: 12,50 TL
  • Telefon: 0242 513 12 28
  • Ulaşım Haritası 

Alanya Çarşısı

Her tatil dönüşü yanımıza mutlaka gittiğimiz yeri hatırlatacak bir şeyler alırız. Hal böyleyken vaktimizin bir kısmını akşam saatlerinde kurulan çarşıda yürüyüş yaparak hediyelik eşya dükkanlarını gezmeye harcıyoruz. Alanya çarşısı da trafiğe kapalı alanda bulunuyor olup sakin sakin yürüyüş yapıp etrafı inceleyebileceğiniz bir ziyaret noktasıdır. Yol boyunca birbiri ardında dizilmiş olan karşılıklı dükkanlardan kıyafet, yerel süsler, takılar, anahtarlıklar, magnetler ve daha pek çok çeşitte ürün bulabilirsiniz. Ayrıca aynı yol üzerinde kafe ve restoranlarda da keyif kahvesi içmeyi ihmal etmeyin. Bu çarşı merkezde yer aldığı gibi Alanya Yat Limanı’na kadar da uzanıyor. 

DOĞA İÇİNDE GEZİLECEK YERLER

Antalya’nın muhteşem doğasını keşfetmenize bir nevi rehber olacak makalede sizin için hazırlamış olduğumuz doğa içinde gezilecek yerler listesi; 

Damlataş Mağarası

damlataş mağarası

Adeta doğanın bir armağanı olan Damlataş Mağarası, Türkiye turizme açılan ilk mağara olma özelliği taşımaktadır. İsmini bu mağaradan alan mavi bayraklı Damlataş Plajı’nın hemen üstünde konumlanıyor olup bulunduğu bölgenin en ünlü doğal oluşumudur. 15 bin yıllık bir oluşum süreci ile birlikte içerisindeki sarkıt ve dikitler gelen ziyaretçilerin epey dikkatini çekmektedir. Mevsimin yaz ya da kış olması mağara içerisindeki hava sıcaklığına etki etmediğinden hep aynı kalıyor. Liman inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı tespit çalışmaları esnasında dinamit ateşlenmesi neticesinde böylesine güzel yerin keşfi şans eseri bulunmuştur.

Nem seviyesi, basınç oranı, iyonlar ve radyaktivite nedeniyle astım hastalarına oldukça iyi gelmektedir. Bu nedenden ötürü, solunum yolu problemi ile boğuşan kişiler tarafından mağara hayli ziyaret ediliyor. Doktor onaylı hastalar içerisinde insanların olmadığı ve havanın temiz olduğu 06:00 -10:00 saatlerinde giriş yaparak 4 saat kadar kalıyorlar. Bu tedavi sürecinin 21 gün kadar sürdüğü bilinen bilgiler arasındadır. Zorlanmadan gezebilmeniz adına mağarada aydınlatma sistemi ve yürüyüş platformları yapılmış durumda.  

  • Adres: Çarşı, Damlataş Cd. No:81, 07400 Alanya/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 09:00-20:00
  • Giriş Ücreti: 12,50 TL
  • Telefon: 0242 513 05 08
  • Ulaşım Haritası

Dim Mağarası / Dim Çayı

Mağaranın içinin güzelliği şöyle dursun, yer aldığı konum itibariyle de oldukça dikkat çekmektedir. Mağarada farklı yüksekliklere sahip seyir terasları ile çevreyi rahat gözlemleyebileceğiniz dürbünler mevcut. Bulunduğunuz noktadan gerek Alanya Dim Çayı’nın konumlandığı vadiyi gerekse Alanya Kalesi’ni tepe noktadan görme fırsatına sahip olabiliyorsunuz. 

1691 metre yüksekliğe sahip olan Cebel Reis Dağı’nın batı noktasının kenarında yer alıyor olup doğanın mimarı olduğu dikit, sarkıt ve küçük göl ile keyifli bir gezi sizi bekliyor olacak. İki koldan oluşan mağaranın sağ kısmındaki koridor 50 metre, sol kısmındaki koridor ise 350 metre uzunluğundadır. Mağaranın en güzel özelliklerinden biri ise değişkenlik göstermeyen 18-19ºC’lik havasıdır. Özel firmanın işlettiği mağaranın hem içerisinde hem de dışındaki yapılan düzenlemeler sayesinde tertemizdir. 

Dim Çayı’nın kıyısında yer alan piknik alanları, restoranlar, çay bahçeleri mevcuttur. Çayın sağladığı serinletici ortama kurulup, en fazla tercih edilen yiyecekler arasında balık ızgara ve tava seçenekleri yer alıyor. Balığın yanında servis edilen salatalar da oldukça leziz. Hatta öyle ki bazı mekanlar yiyeceğiniz balığı olta ile tutmanıza müsade edebiliyor. 

  • Adres: Kestel, Dim Mağarası İşletmesi, 07400 Alanya/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 09:00–16:30
  • Giriş Ücreti: Yetişkin 20 TL / 7-12 Yaş 12 TL
  • Telefon: 0242 518 22 75
  • Ulaşım Haritası

Korsanlar Mağarası

Diğer bilinen adı ile Kız Mağarası, kulaktan kulağa yayılan hikayelerden öğrenilenler kadarıyla korsanların hazine ve paralarını getirip muhafaza ettikleri yerdir. Bunun yanı sıra Kız Mağarası olarak adlandırılmasının sebebi de kaçırdıkları kızları da burada saklamalarından kaynaklanmaktadır. Küçük botlar ile bu mağaranın içerisine kadar girilebiliyor. Dilerseniz burada yüzebilirsiniz. Burası ile ilgili bir rivayette Alanya Kalesi’ne giden gizli bir geçit olduğu yönündedir.  

  • Adres: Aşırlı Adası, 07570 Demre/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz 
  • Ulaşım Haritası 

Fosforlu Mağara

fosforlu mağara

Mağaranın içerisi tamamıyla fosfor katmanından oluştuğu için ismini buradan almıştır. Jeolojik bakımdan oldukça değerli olan mağaranın yansıttığı ışık akşam vaktinde ay ışığı ile birlikte oldukça hoş görüntülere ev sahipliği yapıyor. Tekneler ile mağaranın içerisinde ulaşım sağlanabildiği gibi yüzme keyfi de yapılabiliyor. 

Aşıklar Mağarası

Girişi yalnızca bir insanın sığabileceği genişlikte olan Aşıklar Mağarası, 70 metre uzunluğundadır. Eski dönemde sevgililerin buluşma noktası olduğu için Aşıklar Mağarası olarak adlandırılmış. Yazın gelmesiyle beraber turistlerin görmek için can attığı mağaraya tekne turları düzenleniyor. Burada 10 metreye altına kadar dalış yapılabiliyor. 

Sapadere Kanyonu

Alanya’dan hareketle Sapadere Kanyonu güzergahı üzerinde pek çok manzaraya rastlayacak ve kanyona henüz ulaşmadan doğanın güzellikleri karşısında etkilenmeye başlayacaksınız. Bu sebeple yaklaşık olarak 1 saat kadar süren bu yolculuk sizin için keyifli hale dönüşüyor. Kanyona vardığınızda yürüyüş yolları ile rahat ve güvenli şekilde keşfe çıkacaksınız. Yürüyüş yolunun en sonunda ise şelale ve oluşturduğu havuza ulaşıyorsunuz. 

Karşılaşacağınız doğa harikası karşısında alacağınız keyif geldiğinize değecek cinsten. Kanyonda yürüyüş turu 1 saatte tamamlanıyor. Özellikle yaz aylarında Alanya’nın kavurucu sıcaklarında yapılacak en güzel aktivitelerden biri olduğunu söylemek oldukça doğru bir tespit olacaktır. Hatta yanınızda gerekli malzemeleri getirirseniz havuzda girebilmeniz mümkün. Bu suyun oldukça soğuk olduğu vurgusunu yine de yapalım ama. 😃

  • Adres: Sapadere, 07430 Alanya/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 08:30-18:00 
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Telefon: 0530 942 82 07
  • Ulaşım Haritası

Damlataş Plajı / Kleopatra Plajı

kleopatra plajı

Alanya Kalesi’ne oldukça yakın konumda yer alan ve adını aldığı Damlataş Mağarası’nın hemen önünde bulunan plaj, geniş bir kumsala sahiptir. İnce ve bir o kadar temiz kumu ile oldukça seviliyor. Mavi bayraklı olan ücretsiz bu halk plajında şezlong ve şemsiye cüzi bir ücrete sahiptir. İhtiyacınız olan giyinme kabini, duş ve tuvalet gibi olanaklar da mevcuttur.  Suyun sıcaklığı ortama seviyede olup birden derinleşebildiğini de belirtmemiz gerekiyor. Eğer çocuklu bir aileyseniz daha dikkatli olmanızı öneririz.

Kleopatra Plajı, Damlataş Plajı’nın hemen bitiminde başladığı için ayrı bir başlık altında anlatmaya ihtiyacı görmedik. Her iki plajında sahip olduğu özellikler aynı olup Kleopatra Plajı’nı özel kılan yegane şey Mısır kraliçesi Kleopatra ile Roma İmparatoru Antonius’un burada yüzmeleridir. Toplamda 2 km kadar uzunluğa sahip olan plaj deniz gözlüğünü takip deniz altı dünyasını yakından keşfedebilecek kadar berrak bir suya sagiptir.

  • Adres: Saray, 07400 Alanya/Antalya
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Şezlong-Şemsiye Kiralama Ücreti: 15-20 TL
  • Ulaşım Haritası

Keykubat Plajı

Yaklaşık olarak 3 kilometre uzunluğa sahip olan Keykubat Plajı, sahip olduğu uzunluk sebebiyle bölgede popüleritesini korumaktadır. Elbette bu popülerlik yürüyerek, taksi ya da kendi aracınız ile kolay şekilde ulaşım sağlanmasından da kaynaklanmaktadır. Araba ile gelecek olan kişiler hemen etrafından park alanında yararlanabilirler. Mavi bayrağa sahip olan Keykubat Plajı çevreleyen yeşillikler ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Hatta bu nedenle Begonvil Plajı olarak da adlandırılıyor.

Plaj içerisinde çeşitli su faaliyetlerinin yapılmasına olanak sağlayan özel alanlar da bulunmaktadır. Deniz diğer plajlara kıyasla daha sığ olduğundan çocuklu aileler gönül rahatlığı ile tercih edebilirler. Kumlu bir plaja sahip olması da artı bir avantaj sağlıyor. Yemek gereksinimleriniz için ise büfeden yararlanabilirsiniz. Plaja giriş ücretsiz olduğu gibi duş, giyinme kabini ve tuvalet gibi ihtiyaçlarında karşılanabileceği alanlar yer alıyor. Şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. 

  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Şezlong-Şemsiye Kiralama Ücreti: 15-20 TL

İncekum Plajı

Bir diğer vazgeçilmez plaj da İncekum Plajı’dır. İnce taneli kum yapısı ile ekstra bir memnuniyet sağlanıyor. 1 kilometre uzunluktaki plajın çevresinde kamp yapma şansı da bulunuyor. Deniz seviyesi için sığ denilebilirken diğer plajlarda olduğu gibi duş ve tuvalet imkanları sağlanıyor.

Emirgan Ulaş Plajı

Hem plaj hem de mesire alanı olarak faaliyet gösteren Emirgan Ulaş Plajı, gün boyu vakit geçirebileceğiniz harika bir ortam sunuyor. Tesis içerisinde tuvalet ve duş imkanları yer almaktadır. Bilhassa hafta sonu yoğun olabiliyor. Kalabalık ortamlardan hoşlanmıyorsanız, burası size göre olmayabilir. Önermiş olduğumuz diğer plajları değerlendirebilirsiniz. Ağaçların sarmalaması ile doğa ile bütünleşen bir yapıdadır. Su ortalama bir sıcaklığa sahip olup sakindir. 

  • Adres: Kızlar Pınarı Mh., 07400 Alanya/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz / Mesire alanı ücretli 
  • Şezlong-Şemsiye Kiralama Ücreti: 15-20 TL
  • Ulaşım Haritası

Portakal Plajı

Alanya’da en fazla tercih edilen plajlardan biri olan Portakal Plajı, yaklaşık olarak 1 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Toros Dağları’nı arkasına alan bu yer, altın renkli kumu ile oldukça geniş bir plaja sahiptir. Hafta sonu doğal olarak yoğunluk oluşuyor. Aileniz ile beraber rahatlıkla gelebilirsiniz. Yiyecek ve içecek alışverişi için büfelerden yararlanabilirsiniz. Yine şemsiye ve şezlong gibi malzemeleri burada da kiralamak mümkün. 

  • Adres: Cumhuriyet, Ahmet Tokuş Blv. No:74, 07425 Alanya/Antalya
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Şezlong-Şemsiye Kiralama Ücreti: 15-20 TL
  • Ulaşım Haritası

Mahmutlar Halk Plajı

Adını aldığı Mahmutlar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Mahmutlar Halk Plajı, yukarı da bahsini ettiğimiz plajlara kıyasla daha az bilinirliliğe sahip olduğundan sakindir. Temas ettikçe insana kadifemsi bir hissiyat veren ince taneli kumu gelen kişilerce oldukça beğeni topluyor. Sahilin uzunluğu 5 kilometreyi buluyor olup denizin içerisinde yer yer küçüklü büyüklü taşlara rastlanmaktadır. Dolayısıyla deniz ayakkabısı tercih etmeniz de yarar var. 

  • Adres: Mahmutlar, 07450 Alanya/Antalya
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Şezlong-Şemsiye Kiralama Ücreti: 15-20 TL
  • Ulaşım Haritası

Galip Dere Halk Plajı

Limana yakın bir noktada yer alan Galip Dere Halk Plajı, hem ince taneli kum yapısına hem de sığ bir denize sahiptir. Dalgasız ve bir o kadar berrak olarak nitelendirebileceğimiz denizi çocuklu aileler için gayet uygundur. Özellikle hafta sonu çok kalabalık olduğunu bilerek gitmenizde fayda var. 

  • Adres: Güller Pınarı, 07460 Alanya/Antalya
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz 
  • Ulaşım Haritası

Tokar Yaylası

Yaklaşık olarak 20 senedir yapılan Tokar Yayla Şenlikleri yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçıp serinlemek için tercih eden insanlar ile dolup taşıyor. Burada yapabileceğiniz pek çok etkinlik mevcut. Dağ bisikleti turları, yayla gezileri, doğa yürüyüşleri ve kamp gibi aktiviteler için biçilmiş kaftan adeta.

Eğer sizde birer doğa tutkunuysanız dağın yamaçlarında konuşlanmış olan bu güzel yaylada bulunan meyve ağaçları ve çam ormanlarını görmek için sabırsızlandığınızı hisseder gibiyim. Doğa fotoğrafçılarının da ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sıklıkla ziyaret ettikleri bir yerdir. Ayrıca bu aylarda piknik yapmanın da keyfi bir başka oluyor. Haziran sonu ya da temmuz ayı başında yapılan şenliklerde halk oyunu gösterileri izleyebilir, yayla yemeklerini tadabilir ve birbirinden eğlenceli yarışmalara katılabilirsiniz. 

Gedevet Yaylası

Akdeniz Bölgesi’nin yayla kültürünün devam etmekte olduğu bölgelerden biri de Alanya olup, 1100 metre yükseklikteki Gevedet Yaylası beğenilen yerler arasında bulunmaktadır. Turizmin gelişmesiyle birlikte yaylaya yapılan bungalov, otel ve yayla evleri ile konaklama alternatifleri de ön plana çıkıyor.

Kendinizi doğanın içine atıp, temiz oksijenden sarhoş olmak ve yürüyüşler yaparak doğaya bir kez daha hayran kalmak için harika bir tatil seçeneği! Yayla bütünüyle elma, üzüm, kiraz ve incirden oluşan bahçeleriyle iştah kabartırken öte yandan tarım konusunda da ne denli gelişmiş olduğuna şahit oluyor insan. Yine yaylada bulunan çam ormanları arasında kamp, bisiklet ve yürüyüş alternatifleri arasından kendinize en uygun olanını değerlendirebilirsiniz. 

Türbelinas Yaylası

Diğer bir ismi Muharbaşı Yaylası olan Türbelinas içerisinde yer alan şelaleler, dereler, adeta tablo görünümü yaratan renkli çiçekleri ve dağın eteklerine birbiri ardına sıralanmış olan yayla evleri doğa kaçamağı yapmak için biçilmiş kaftan. Ayrıca eğer fotoğraf çekme merakınız varsa safariye çıkmak için harka bir rota.

Yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçıp serinliğin tadına varmak için bile bir tercih noktası. Derenin kenarlarına kurulan alabalık çiftlikleri de yoğun ilgi görüyor. Yaylada bir de pazar kuruluyor ki içinde neler neler var. Ünlü pestilleri ve farklı organik ürünleri de satın alınabilir. Kamp tutkunları için de gerekli tüm donanıma sahip güzel bir seçenek. Türbelinas’a gelmek için yarım saatlik minibüs yolcuğu yapmanız gerekiyor.

Delik Deniz Kral Koyu

Alanya’da yapılan tekne ve yat turlarının gözdesi olan Delik Deniz Kral Koyu, büyüleyici görüntüsüyle gören tüm herkesi kendine hayran bırakıyor. İlçe merkezine 65 kilometre mesafede yer alan koy, Alanya gezisinde görmeniz gereken noktalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Kayanın oluşumu milyonlarca yıl kadar sürmüş olup kayaların rüzgar ve dalga ile oyulmasıyla meydana gelmiştir. Bu ünlü delik turkuaz renkteki suyu ile meşhurdur. Yılın en hareketli zamanları olan yaz aylarında onca insan yoğunluğunun arasından sıyrılıp daha sakin bir noktada denizin keyfini çıkarmak isteyebilirsiniz. İhtişamlı kayaların arasında Akdeniz’in güzel sularında kulaç atabilir veya profesyonel dalgıçlar eşliğinde dalış yapabilirsiniz. 

Cebeli Reis Dağı

Akdeniz doğa sporları yapmak için harika bir rota olduğundan kampçı ve dağcılar tarafından oluşturulan tatil rotalarının içerisinde her daim yer almayı başarıyor. Bunlardan biri de Alanya’da bulunan Cebeli Reis Dağı olup, el değmemiş doğası ile gönülleri fethediyor. Deniz seviyesinden 1650 metre kadar yüksekte olan bu dağın etrafında Roma ve Bizans dönemlerinde yapılmış olan kalıntılar yer alıyor. Dilerseniz dağda gezinti yaparken bu yapılardan; Cebeli Reis Dağı’nı gezerken Sezar Tapınağı, askeri kuleler, sütunlu caddeler, tapınaklar ve mabetlerini görme şansını yakalayabilirsiniz. Her zorluk seviyesine uygun parkurların yer aldığı Cebeli Reis Dağı’nda harikulade Akdeniz manzarasını izlemek için mutlaka zamanınızı ayırın. 

Çocuklar İle Gezilecek Yerler

Çocuklu ailelerin belli başlı vazgeçilmez rotaları vardır. İşte çocuklar ile gezilecek yerler arasında sıralayabileceğimiz önemli yerler; 

Water Planet Aquapark

Akdeniz Bölgesi’nin en büyük su parklarından biri olma özelliğine sahip Water Planet Aquapark, çocukların gözde eğlence merkezlerinden biridir. Dört bir yanı oteller ile kaplı olup turlar eşliğinde gidilebilir. Toplamda 24 su kaydırağı, çocuklar için yüzme havuzları, dalga havuzları, oyun havuzları ve yetişkin havuzları gibi pek çok alternatif bulunuyor. Sadece havuz seçenekleri ile sınırlı değil elbette. Spa, spor salonu, restoran ve kafe olanakları ile dört dörtlük bir hizmet sağlanıyor. Tüm gün boyunca animasyonların hız kesmeden devam ettiği ve birbirinden eğlenceli yarışmaların düzenlendiği bir yer. En güzel yanı ise sonsuzluk ve dinlenme havuzlarında keyif çatmak sanırım. 

  • Adres: Okurcalar, Şarburun Caddesi No: 16, 07415 Alanya/Antalya
  • Çalışma Saatleri: 14:00-12:00
  • Telefon: 0242 745 05 92
  • Ulaşım Haritası

Alanya Sealanya Dolphinpark

Hem çocukların hem de yetişkinlerin zevk alacağı bir gezi noktası olan Alanya Sealanya Dolphinpark, 2008 senesinde kapılarını ziyarete açmıştır. İçerisinde büyük akvaryumların ve çok çeşitli sayılardaki deniz canlıları ile görülmeye değer bir tema parkıdır. Yunuslar ve büyük manta balıkları ile beraber yüzme olanağının sağlandığı eğlence merkezinde, sadece yunus gösterileri de izleyip terapilerine katılım gösterebilirsiniz.

Seapark’a giriş yaparken ödediğiniz giriş ücreti içerisinde birçok imkanın yanı sıra öğlen yemeği de dahildir. Bunca eğlencenin içerisinde leziz köfte, tavuk ya da balık tercih ederek yanında soft içeceği ve meyvesi ile harika menünün tadını çıkartacaksınız. Plajda güneşin keyfini sürerken kafe ve bardan sipariş edeceğiniz serinletici içecekler ile içiniz soğuyacak.  

**NOT: Dolphingpark 15.05.2022 tarihine kadar kapalıdır. 

Alanya Aqupark 

Aquapark seçenekleri arasında bir diğer popüler seçenek ise Alanya Aquapark olup, bölgenin en iyi ve popüler plajı olan Kleopatra’ya 5 dakika kadar uzaklıkta konumlanmaktadır. İçerisindeki en ilgi çeken şey 300 metre uzunluğundaki yapay rafting havuzu olup çocuklar için özel havuzlar, dalga havuzları, her yaş grubuna uygun olarak tasarlanmış envai çeşit su kaydırakları, bungee jumping ve tabi ki olmazsa olmaz animasyon şovları bulunuyor. İçerisindeki restoran ve kafeler ile gelen misafirlerine gün boyu kusursuz hizmet sağlanıyor. 

  • Adres: Saray, Damlataş Mevkii, 07400 Alanya/Antalya
  • Telefon: 0543 834 70 05
  • Ulaşım Haritası

Alanya Lunapark

Şehir merkezinde çocukların ve hatta yetişkinlerin dahi büyük bir heyecan içerisinde ziyaret ettikleri Alanya Lunapark, 1989 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. En az yerel hal kadar şehre gelen turistlerinde ilgi gösterdiği lunaparkın içerisinde; balerin, gondol, dönme dolap, atlı karınca, çarpışan arabalar ve daha nice adrenalin dolu oyuncaklar bulunmaktadır. Kafe ve farklı faaliyet alanlarının da mevcut olduğunu hatırlatarak Alanya tatilinizin güzel bir akşamını buraya ayırabilirsiniz. 

  • Adres: Kızlar Pınarı, 07400 Alanya/Antalya
  • Çalışma Saatleri: 12:00–01:00
  • Telefon: 0242 513 80 42
  • Ulaşım Haritası

Alanya Bahçeleri

Rengarenk çiçekler arasında biraz gözümüz şenlensin diyorsanız Alanya Bahçeleri sizi bekliyor. Süslü havuzları, göletleri ve elbette adından anlaşıldığı üzere süslü bahçeleriyle hafızanızdan kazıyamayacağınız bir gün yaşayacağınızdan şüphemiz yok. Endemik bitki çeşitleri, yürüyüş yolları, çocukların oyun oynayabilecekleri özel alanlar, kafe ve dinlenme noktaları ile dört dörtlük bir yer haline getirilmiş doğrusu. Tüm bunlara ek çocuklar için tasarlanmış oyun havuzlarının yer aldığını da belirtmemizde fayda var. Güzel fotoğraflar çekip anı bırakmak isterseniz çok iyi etmiş olursunuz. Bu bahçe, Alanya gezilecek yerler listenize eklenmeli. 

Ice Park Alanya

Alanya’da çocuklar ile gezilecek yerler listesinin son durağı; Ice Park Alanya. Bir Akdeniz ilçesi olduğu için kış hakimiyeti pek olmadığından hem yerli halkın ir nebze özlemini gidermek hem de bölgeye gelen misafirlerin sıcaklarda yapabilecekleri farklı bir etkinlik sunmak adına güzel düşünülmüş. Çocuklar ile yapılacak aktiviteler arasında olması da artı avantaj tabii. Üstelik çocuklar için ayrı bir buz pateni de var. 

  • Adres: Cikcilli, Keykubat Blv. No:16, 07460 Alanya/Antalya
  • Çalışma Saatleri: 10:00–00:00
  • Ulaşım Rehberi

Alışveriş Mekanları 

Başka bir şehre gittiğimizde her zaman bir şeyleri unutmuş oluruz ya da ihtiyaç duyarız. Tam olarak böyle durumlarda en yakındaki alışveriş merkezleri hayli kurtarıcı oluyor. 

Alanyum Alışveriş Merkezi

2006 senesinde hizmete açılan Alanyum Alışveriş ve Eğlence Merkezi, ilçenin tüm alışveriş ihtiyacını karşılamak gayesiyle hayata geçirilmiş bir proje olup bu amacını ziyadesiyle gerçekleştiriyor. Hali hazırda bölgede yaşayan ve bölgeye gelen turistlerin tespit çalışması yapılarak bir markalar açılmış. Bunlar ülkenin dört bir yerindeki avm, cadde ve sokaklarda bulunan herkesin bildiği markalar olup çevre halktan yeterli ilgiyi görmektedir. İhtiyaçlarınıza yönelik olarak Alanyum içerisindeki tüm mağazaları görüntüleyebilirsiniz. 

Konaklayabileceğiniz Alanya Otelleri

Alanya’da konaklayabileceğiniz çok birbirinden farklı özelliklere sahip otelleri yazımızın devamında bulabilirsiniz; 

Herşey Dahil Oteller

Justiniano Deluxe Resort

justiniano Deluxe Resort

Yeşilin ve mavinin iç içe geçtiği harika tatil rotası Alanya’nın gözde otellerinden biri olan  Justiniano Deluxe Resort, tüm yılın yorgunluğunu atarken aynı zamanda doyasıya eğlenebileceğiniz bir tesistir. Alanya gibi köklü tarihe uzanan tatil bölgesinde tarihin tozlu sayfalarına doğru yolculuğa çıkacaksınız. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği şeklinde her şey dahil konsepti ile hizmet veren otelde, a la carte olarak Türk mutfağı ve balık restaurantı mevcut. Aile ve balayı oteli konseptine sahip olup, içerisinde yararlanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz ekstra hizmetler yer alıyor. 

Sunprime C-lounge

Sunprime C-lounge

Denize olan yakınlığı ile dikkatleri üzerine çeken Sunprime C-lounge kendine ait plajı kum ve çakıl karışımından meydana geliyor. İçerisinde hiçbir şeyin eksik olmadığı bu tesiste a la cart, açık-kapalı restoranlar, açık-kapalı yüzme havuzları, spa hizmetleri, profesyonel ekiple su sporları, haftanın 4 günü ise canlı müzik ve konser etkinlikleri gerçekleştiriliyor.  

Pegasos Royal Hotel

Pegasos Royal Hotel

Yaklaşık 1 kilometre uzunluktaki kendine ait olan kum plajı denize sıfır olacak şekilde konumlandırılmıştır. Pegasos Royal Hotel ücret dahilinde  banana, deniz bisikleti, jetski, katamaran, yelkenli aktivitelerini gerçekleştirebileceğiniz gibi bowling gibi eğlenceli oyunlar da oynayabilirsiniz. İhtiyaç dahilinde yararlanabileceğiniz kuaför, doktor, fotoğrafçı, market, araç kiralama gibi imkanlarında varlığı mevcut. 

Pegasos Resort Hotel

İncekum’un kıyı şeridinde konumlanan Pegasos Resort Hotel için tam bir geniş aileler oteli denilebilir. Birbirinden zengin açık büfeleri ve dört ayrı a la carte restoranıyla çeşitlilik sunarken konaklamada konfor sağlayıp, gün içerisinde de eğlencenin dibine vuruyor. Aralarda dondurma, snack ikramları, öğle yemekleri, beş çayı ve geç akşam yemekleri gibi alternatifler ile zenginleştirilmiş durumda. 

Ultra Herşey Dahil Oteller

Saphir Resort Spa

Pegasos Royal Hotel

2008’de Karaburun Koyu’nda hizmete açılan Saphire Resort Spa, Muhteşem panoramik manzarasına karşı birbiri ardına sıralanmış dört binada faaliyet gösteriyor olup denize sıfır konumdadır. Göz alıcı mimari yapısı ve misafirlerinin rahatlığı düşünülerek tasarlanmış olan otel, size kendini özel hissettirecek! 

Galeri Resort Hotel

Galeri Resort Hotel

Galeri Resort Hotel, 100 metre uzunluğunda sahile sahip olup kendine ait iskelesi ile hizmet vermektedir. Ultra her şey dahil olarak faaliyet gösteren otel içerisinde kano ve su sporları dışında bilardo ve bowling gibi eğlenceli aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Otelin tüm olanaklarından faydalanarak  büyün yılın yorgunluğunu hem eğlenerek hem dinlenerek atabilirsiniz. Bebek/çocuk büfesi, geç kahvaltı, gözleme, dondurma, snack sunum, pasta/çay saati, gece büfesi gibi alternatiflerinde bulunuyor oluşu oteli özel kılan özellikler arasında yerini alıyor. 

Butik Oteller

Villa Sonata

villa sonata

Sadece oda-kahvaltı olarak faaliyet gösteren Villa Sonata, 28 odaya sahip butik bir işletmedir. Bu sayede kendinizi ev rahatlığında hissedebilirsiniz. Tesis içerisinde spa, fitness, hamam ve sauna gibi hizmetler ücreti karşılığında verildiği gibi sabah kahvaltısı haricinde alacağınız bütün yiyecek ve içecekler de ücretlidir. 

Alanya’ya Nasıl Gidilir?

Alanya’ya ulaşım olanakları havayolu ve kara yoludur. Hava yolu için 120 kilometre ötede bulunan Antalya Havalimanı kullanılabilir. Bunun yanında 40 kilometre doğuda kalan Gazipaşa Havalimanı da kullanıma açıktır. Havaalanından tesislere ve şehir merkezlerine ulaşım için kullanılacak araçlar belediye tarafından tahsis edilir. Kişiler dilerse, Havaş araçlarını tercih edebilir. Karadan ulaşım için Mersin üzerinden kullanılacak bir giriş yolu bulunur.

**Alanya’da Eşsiz Bir Tatil: Justiniano Deluxe Resort başlıklı yazımızı okuyarak bölgenin en iyi ve en güvenli otellerinden biri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazı Başlıkları;

**Yazımıza katkıda bulunmak veya görüşünüzü belirtmek isterseniz yorumlarda bizimle paylaşın lütfen. 😊

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz