Malta dünyanın en küçük ada ülkeleri arasında yer alıyor ve Akdeniz’in tam ortasına konumlanmış durumda. Malta Adası yaz mevsimini sevenler için adeta bir cennet, çünkü bu küçük ada ülkesine kış mevsimi hemen hiç uğramıyor.

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Genel

Yılın büyük bir kısmı boyunca deniz, kum ve güneşle buluşup harika zaman geçirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Malta ülkemizden de özellikle sonbahar aylarında yazı yaşamak isteyenleri kendine çekiyor.

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Genel - Manzara

Ayrıca Malta ekonomik ve kısa süreli tatil alternatifleri arasında da ön plana çıkıyor, ülkeye hem uygun fiyatlı uçak bileti bulabilmek mümkün hem de Malta konaklama konusunda da gayet makul fiyatlar sunan bir destinasyon. Bu arada Malta’nın düğün ve balayı konusunda da çok tercih edilen bir ada olduğunu da eklemeden geçmeyelim. Eğer daha ekonomik bir yurt dışı tatil yapmak istiyorsanız, Euro’dan Kaçabileceğiniz Avrupa Ülkeleri adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.  

5Malta Adası’na nasıl gidilir?

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Deniz

Akdeniz adası Malta’ya farklı yollarla gidilebiliyor. Ülkenin başkenti Valetta’da bulunan Malta Uluslar arası Havaalanı’na birçok Avrupa ülkesi gibi ülkemizden de direkt uçuşlar düzenleniyor.  Ülkemizden Malta’ya uçakla gitmek ortalama 2,5 saat kadar sürüyor, ancak kalkış noktasına bağlı olarak bu süre biraz daha kısa ya da uzun olabiliyor. İtalya’dan Malta’ya gitmek içinse feribot seferlerini tercih edebilmek mümkün.

4Malta Adası İçin Vize Gerekiyor Mu?

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Şehir

Malta Adası Avrupa Birliği üyesi, dolayısı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu sevimli ada ülkesine seyahat etmek için Schengen vizesi alması gerekiyor.

3Malta Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Palmiyeler

Malta Adası’nın yıl boyu sıcak olduğunu söylemiştik, yaz aylarındaysa adanın havası birçok kişi için çok sıcak olarak tanımlanabilir, yani sıcak havayı sevmiyorsanız adanın Temmuz ve Ağustos aylarında gitmenizi önermiyoruz. Bunun dışında adanın en güzel zamanları ilkbahar ve sonbahar ayları. Bu dönemlerde adanın havası tek kelime ile harika. Adaya her ne kadar kış pek uğramıyor desek de kış aylarında giderseniz denize girilecek bir hava ile karşılaşamayacağınızı da eklememizde fayda var.

2Malta Adası’nda Gezilecek Yerler

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Şezlong

Malta Adası denilince aklınıza tek bir ada gelmemeli zira bu ada ülkesinin birkaç adası bulunuyor ve Malta gezilecek yerler listesi bu adalardan ve adaların ev sahipliği yaptığı tarihi ve doğal güzelliklerden oluşuyor. İşte Malta Adası’nda gezebileceğiniz yerler.

Valletta

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Valletta

Valletta, Malta’nın başkenti ve ismini Osmanlı’nın Malta kuşatması sırasında adayı Osmanlı ordusuna karşı savunan ve Osmanlı’nın adayı ele geçirmesini engellemeyi başaran Jean Parisot La Valette’den almış. Şehir Osmanlı kuşatmasının ardından 1565 yılında kurulmuş. Başkent Malta’nın gezilecek yerlerinin önemli bir kısmına da ev sahipliği yapıyor. Başkentte mutlaka görülmesi gereken yerleri de kısaca anlatalım.

Büyük Üstatlar Sarayı

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Büyük Üstadlar Sarayı

Malta 1530’dan 1800’lere dek St. Jean Jean Şövalyeleri’nce yönetilmiş, ülkemizde de birçok Bodrum Kalesi gibi birçok önemli tarihi binayı inşa etmiş olan St. John Şövalyeleri tarafından 1570 yılında yapılan saray tarikat büyük üstadının evi olarak kullanılmış. Bugün müze olarak hizmet veren saray iki bölümden oluşuyor, üst katta resmi odalar alt katta ise zırh müzesi bulunuyor.

St. John Katedrali

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - St. John Katedrali

Yine St. John Şövalyeleri tarafından 1577 yılında inşa edilmiş olan katedral altın işlemeli tavanları ve muhteşem duvar resimleri ile çok etkileyici bir tapınak olma özelliğini taşıyor. St. John Katedrali Malta gezilerinin mutlaka uğranması gereken tarihi duraklarından biri.

Gozo Adası

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Gozo Adası

Malta’nın en büyük ikinci adası olan Gozo Adası’na Malta’dan 45 dakikada bir feribot seferleri düzenleniyor. Gozo Adası özellikle macera sporları yapmak için ideal, zira adada kano, dalış gibi macera sporları yapma imkânı bulunuyor. Ada bunun yanı sıra Malsarforn, Azure Window, Ta’pinu Basilica gibi gezilip görülebilecek tarihi mekânlar, müzeler de barındırıyor.

Sliema

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Slimea

Gece hayatını sevenler için Sliema bölgesi atlanmaması gereken bir yer zira Malta Adası genelinde en hareketli gece hayatı burada.

Mnajdra ve Hagar Quim Tapınakları

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Mnajdra ve Hagar Quim Tapınakları

Malta Havalimanı’na yakın konumda olan bu iki tapınak dünyanın en eski dini merkezleri arasında sayılıyor. Tarihleri milattan önce 360’lara dek uzanan tapınakları görmeden Malta’dan ayrılmayın diyoruz.

1Malta’da Ne Yenir?

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Yeme-İçme

Malum, Malta bir Akdeniz ülkesi ve Akdeniz mutfağının muhteşem örnekleri Malta seyahatlerine unutulmaz bir tat katıyor. Sağlıklı ve lezzetli yemekleri ile Malta emin olun ki sizi kendine hayran bırakacak. Bu arada Malta’da yemekler gayet makul fiyatlara sahip ki bu da adanın apayrı bir güzelliği.

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Kurabiye

Adanın en ünlü tatlarından biri Malta ekmeği yani hobz malti. Odun fırınında pişirilen bu ekmek sade ya da tereyağı ile yeniliyor. Tabi ki bir ada ülkesi olan Malta deniz mahsulleri konusunda inanılmaz bir zenginliğe sahip. Lampuki balığı, beyaz şarapta pişmiş mürekkep balığı ve kalamar dolması adanın popüler deniz mahsullerinden.

Akdeniz'in Küçük Adası Malta - Yemek

Malta’ya gitmişken çok özel bir yerel lezzet tadayım derseniz size önerimiz kırmızı şarapta erik doldurularak pişirilen bıldırcın. Adanın et yemekleri konusunda da iddialı olduğunu eklemeden geçmeyelim. Tavşan eti ada yemeklerinde sıklıkla kullanılır ve adanın resmi yiyeceği olarak bile tanımlanabilir.

Avrupa’da farklı kültürleri ve tarihi merkezleri keşfetmek isterseniz, Avrupa’nın Kültür Merkezi Barcelona başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz